Време разделно


Поръчковото писателство може да доведе до много гротескни резултати, а комунистическото поръчково писателство, съчетано с агресивен националистически патос – да изведе тези резултати до неподозирани висоти на малоумието…

Антон Дончев е комунистически писател, който специализира в създаването на политически удобни исторически легенди. По времето на комунистическия режим у нас е член на близкия до БКП писателски кръг "Съзидание" и е автор на няколко романа, базирани на българската история. Определено има увлечение към мистичния национализъм - танра помага на прабългарите, жрици изричат пророчества за величието на нацията, знаете ги тия. В момента Дончев е сред гъзолизните "интелектуалци", които се въртят около Георги Първанов.

"Време разделно", за която искам да споделя впечатлението си днес, е книга, написана по дадена от Партията поръчка, за да оправдае насилствената смяна на имената на българските турци през 60-те, а филмът по неин сценарий идва точно навреме за Възродителния процес през 80-те.

Книгата, разбира се, разказва за насилственото потурчване на няколко български села в планините през 17 век, но добавя нови краски в образа на малоумния “патриотизъм”. Селяните от романа не са просто обикновени селяни – типично за времето на комунистически изпъстрената литература, те са идеализирани образи на БОРБАТА, ревностни националисти и БЪЛГАРИ, готови на невъобразимо жестоки и безмислени саможертви в името на НАЦИОНАЛНАТА ИДЕЯ.

Отдавна ми е интересна много нетипичната практика на българския комунистически режим от близкото минало да използва националистическа и "патриотска" реторика (принципно комунизма нали е интернационален и против неща като патриотизъм и т.н.), но радушният прием, на който се радва тази книга у нас и днес (даже бе издадена от Труд като една от "Златните български класики") доказва ефективността на промиването на мозъци.

Книгата експлоатира всяка известна ми националистическа митологема, всеки образ, свързан с дълбоки архетипни чувства за майка, баща, корени, родина… за да повлияе на емоциите ти, да те накара да изпитваш ярост и омраза съвсем целенасочено. Една от най-грозните сцени в българската литература за мен ще остане бабичката, която паднала в прахта, вади срещу съселяните си съсухрената си цица и крещи как от нея бил сукал българският народ, и той загивал както тя загива в момента.

Знаете, че аз на исляма изобщо не съм му фен (както и на всяка религия).  Но "Време разделно" е книга, създадена единсвено да насъска едни хора срещу други, да събуди най-примитивни чувства на омраза.  Тя без съмнение е най-гнусната книга, която някога съм чел.

Информация относно фалшивите "исторически документи", на които се базира романа Време разделно в статия в e-vestnik.

Тероризъм за пред медиите
Това ли ви е патриотизмът?

Коментари

 1. Факт! Никога не съм разбирал причината да насажда омраза между различните народи.
  От друга страна, това не е явление само в България. Същото нещо виждаме и в “Смело сърце”, макар и с други подбуди.

 2. Ангел Грънчаров
  16/06/2010 - 08:09

  Тук съм съгласен с всяка дума; напълно си прав; личи си че разбираш от история, пък и от литуратура 🙂 което не може да се каже за философските теми де, ама да не сме така придирчиви 🙂

 3. Браво 😀

 4. Eто една статия, която обяснява генезиса на фалшификацията “Време разделно” и събитията, описани в него:

  http://e-vestnik.bg/12402/tsar.....-rodopite/

  По същото време БКП мобилизира и Съюза на българските писатели и им поръчва написване на роман за насилственото потурчване на Родопите. Редица видни писатели отказват да напишат подобен роман, но поръчката е приета от близкия до БКП Антон Дончев, писател от Бургас, който признава, че никога не е бил в Родопите, но това не му пречи да напише „Време разделно“ за 40-ина дни.

  Същият този роман е базиран основно на „историческия бележник“ и на „хрониката на поп Методи Драгинов“. Съвременните изследователи историци и българици обявяват тази хроника за възрожденски фалшификат, в която нито събитията се потвърждават от турските регистри, нито езика отговаря на този от 17 век.

 5. Стара логическа тактика..разделяй и владей.А човека от край време си е егоистично копеле..

 6. Весо, бъркаш се. Турчин християнин има. Няма турчин от български произход например. Затова и всички българи в Турция се водят “турци изповядващи християнството” и се водят на отчет към Гръцката православна църква и Всеселенския (или каквото там друго хиперболизирано име имаше) патриарх.
  А колкото за Катар… Преди няколко години им пращахме щангисти и се състезаваха за тях с българските си имена. Помниш ли?

 7. Тези от вас, които са по на 25 и повече години, вероятно помнят как училищата организирано водеха децата да гледат филма по книгата в края на 80-те – въпреки че филмът беше излишно кървав и с показани мъчения – тотално неподходящ за деца, но тотално подходящ за сплашване и насаждане на страх и омраза.

  Трябва да отбележа обаче, че самият филм (като се изключи малко излишното прекаляване с тия мъчения) всъщност не толкова лош – има екшън, интрига. Няма ги мистичните глупости от книгата.

 8. Маркуча
  16/06/2010 - 10:34

  Без да обсъждам качествата на произведението или на Антон Дончев, замислял ли си се, че средната продължителност 🙂 на живота на революционерите от миналия век е 30 (тридесет) години? Лудо-младо, ще кажеш. Саможертвата на повечето, по сегашните ни критерии, е също толкова безсмислена, колкото и тази на героите от книгата. Тъй че по тази точка не мога да се съглася — елементът на саможертвата си е съвсем на място в романа.

 9. Маркуч, идиотските саможертви са твърде малко като количество и са функция главно на психически нестабилни хора (пример – Гюро Михайлов). Повечето загинали за някаква кауза са прагматични хора, които са работили активно за нея и не са ИСКАЛИ да умрат, но така се е случило – били са заловени или убити в бой (пример – Левски и Ботев).

  Има голяма разлика между това да работиш за някаква рискована кауза, заслужаваща това и да те убият, и това безсмислено да жертваш живота си без никаква полза. При едното, ти се бориш за ЦЕЛТА – в случая освобождение или борба с поробителя. При другото дали ще допринесеш нещо за целта няма значение – ти искаш да УМРЕШ ГЕРОИЧНО и това е.

  Но пропагандата обича точно такива безсмислени жертви и точно тях ще видиш възвеличавани в пропагандни книги и филми. Защото целта на пропагандата е да накара човек да не мисли, а да се подчинява безпрекословно – не да е борец за свобода, а просто фанатичен робот в ръцете на Партията.

 10. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  16/06/2010 - 10:49

  Поръчковото писателство е гадничко за публиката, ако не разбере, че е поръчково. Обаче да излезем от рамките на литературата и да погледнем на културата като цяло. В исторически план културата изобщо, винаги е била поръчкова, тоест спонсорирана целево от предимно частни инвеститори.
  Така е било през римско, през гръцко, през Ренесанса, така е и днес по света.
  У нас се чака “държавата”, демек някой политически обвързан индивид, да възложи на културтрегера да се изяви… С други думи наглеците искат “държавата” да им плаща за духовната мастурбация с нашите мангизи.
  Тетралите са така – искат пари от държавата, искат аз да плащам за нещо, от което не изпитвам особена нужда, а и когато ме напъне да се културизирам, отивам и цакам за билета лично…
  Така е с писателстването да гу ева.

  Има и частно поръчково писателство, као това на агент Ивайло Минджев – Минджата.
  Има и патологично текстово словоблудство, като онова на един от изказалите се по-горе дървени философи, които пишат книги за душевните си терзания, после пишат “статии” с цел просия, а после цяла поредица от вербални “огън и жупел” за всенародното безпросветие, което ги обрича на глад и мизерия – дето никой не иска да си дава парите за псевдоинтелектуалните им лайна.

  Това е положените и никак не е случайно, че тези при първа възможност отиват да проституират при “държавата”.

 11. Маркуча
  16/06/2010 - 10:55

  Бе остави Партията намира, думата ми беше, че саможертвата, такава, каквато е описана, съвсем пасва на «Време разделно». Ако акцентът е върху «безсмислена» — хубаво, съгласих се. Историята е пълна с такива безсмислени жертви, които по-късно стават герои в учебниците. Ей ти на един по-важен въпрос — кой и как пише учебниците по история?

 12. Балтазар, има разлика между меценатство и поръчково пропагандно изкуство

  Маркуч, саможертвите в книгата всичките са абсолютно безсмислени. Ако бяха сложили чалмите щяха да ги оставят на мира, а после като си заминат войниците, можеха да хвърлят чалмите и ако искат да утрепят местния бей даже. Случвало се е много пъти, хайдутите не са от вчера. Но не – трябваше да се оставят да им извадят червата, за да стане ясно че са “истински” българи…

 13. Levski e OK ama Botev mi e malko sumnitelen dali ne e vsushtnost ot vtorite. Inache kude e trugnal s taia mizerna chetichka?

 14. “Ако бяха сложили чалмите щяха да ги оставят на мира, а после като си заминат войниците, можеха да хвърлят чалмите и ако искат да утрепят местния бей даже.”

  Като го гледах като малка тоя филм и аз съм се чудила защо вярно не са направили така. Обаче… нямаше да си изпълни партийните функции с този по-логичен сценарий :))

 15. ВСИЧКИ се чудехме като малки защо не направиха така. Което доказва че идеалният националистически герой нама акъл и колкото едно дете в трети клас… 🙂

 16. Георги
  16/06/2010 - 11:32

  Longanlon, национализмът и оформянето на национално самосъзнание не са нито българска идея, нито се промиват мозъци по този начин от скоро. Националната държава решава един простичък проблем – високите нива на недоверие у хората при размяна на пазара през Средновековието и оттам високи сделкови разходи. С увеличаването на пазарите доверието при безлична размяна става все по-важно и държавите измислят национализма, за да решат този проблем. Казват ти “този щом е от нашите, можеш да му вярваш, дори да не го познаваш”. Не виждам нищо лошо в тази пропаганда – направила ни е по-богати 🙂
  Естествено с развитието на технологиите и транспорта започва да става неефективно да не вярваш на останалите нации при размяна (примери на протекционизъм бол), но явно досега никой не е измислил по-добър начин да ограничиш сделковите разходи поне в едно общество.
  С 2 думи – национализмът ни е направил по-богати. За другото – не знам.

 17. Спас Колев
  16/06/2010 - 11:36

  Гнусните сцени явно са му специалност на академика. Чел съм му само някаква боза със средновековни мотиви (явно от бюджета за 1300-годишнината) – и там имаше някакво противно натуралистично описание на проститутки (в Цариград, да не си помислиш нещо).

  Не разбирам много от тези неща, но човекът определено има някакъв психически проблем в тази посока.

 18. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  16/06/2010 - 11:42

  Според мен разликата е много тънка и е предмет повече на субективна преценка, отколкото на нещо друго. Представи си го така – някой туч от оноя магнатите в Рим, вземе и цака две кесии пара на един скулптур за да му изчука оня един барелеф или бюст… За нас е изкуство, но по онова време си е било жива поръчкова пропаганда.

 19. Георги, изобщо не смятам, че национализмът се е развил за да подкрепи пазара и търговията. Търговията няма нужда от подобна “помощ”, тъй като тя е изначално свързана с несигурност а високите сделкови разходи не са поради националността на страните, а заради отдалечеността или спецификите на продуктите. Дори в една предишна статия описах, че тъкмо хора от други (малцинствени) националности, са имали най-голям успех в търговията. Национализмът създава граници, а в същността на търговията е да ги преодолява.

  Национализмът е създаден от управляващата феодална класа, когато става ясно, че във войните големи количества непрофесионални войници могат да имат голяма стойност – т.е. нужна е наборна армия. Национализъмът просто е лесен начин да накараш простия народ да отиде на война. И до сега национализмът е неразривно свързан с милитаристични настроения, а не с търговски 🙂

 20. Ачо трябва да проуча явно по-обстойно въпроса за турците изповядващи християнството и водещи се към гръцката църква.Струва ми се това, което си написал са пълни глупости, но все пак ще си направя труда да проверя.
  За щангистите тотално бъркаш.Незнам как си го написал това.Нашите щангисти се състезаваха за Катар с наложени им мюсулмански имена не с българските им рожденни.Бяха задължени и да си пускат бради!!!Аз съм ги гледал тези състезания и вярвам на себе си не на измислици.

 21. Комитата
  16/06/2010 - 12:20

  Силен материал. Единствено мога да добавя, че в съседните държави е подобно положението и докато колективно не се отърсим от тия глупости, целите балкани ще страдат и ще завиждат на развитата част от Европа.

 22. Владимир Петков
  16/06/2010 - 12:27

  При възродителният процес загиват 7 български мюсолмани. Турски терористи убиват 8 българи, знаем за вагона с майки.
  При преброяването 2001 г. като ”етнически турци” са преброени 747 хил. български граждани при 731 хил. през 1975 г. По време на посочения 25-годишен период в Р. Турция са се изселили над 400 хил д. според турската пропаганда. Броят на турците расте, а на населението като цяло намалява.
  Историята на християнските народи в Османската империя наистина е била трагична. Арменци(най-вече),асирийци българи, гърци…
  Не е вярно, че християните са могли да сложет чалми и да ги махнат, като си тръгнат войниците. Следяло се е да се спазват ислямските обичаи. Да не принизяваме подвигът на хората отказали да се потурчат. Мюсолманите(не само турците) тогава наистина са се занимавали с изнасилвания, набучвания на кол, варене на живи хора, избождане на очи и тем подобни. Поръчкова книга, но наистина тогава е бил такъв живота.

 23. “Мюсолманите(не само турците) тогава наистина са се занимавали с изнасилвания, набучвания на кол, варене на живи хора, избождане на очи и тем подобни.”

  Aха, и от къде черпиш тая жизнеутвърждаваща информация? Щото аз като историк мога да ти кажа съвсем определено, че тя е пълна глупост, освен в някакви много изолирани случаи…

  Ако подобни неща са били норма, след освобождението българите просто щяха да избият турците, а не да си живеят мирно врата до врата с тях и до сега.

 24. Георги
  16/06/2010 - 12:32

  Longanlon, в действителност с навлизането на барута става все по-важно държавите да имат по-големи армии, за да могат да владеят по-големи територии и нацията успява да реши задачата, за която говориш – “тези отсреща трябва да ги бием, ‘щото не са от нашите и искат да ни вземат къщата, жената и децата”.

  И въпреки това смятам, че национализмът решава проблема с наличието на асиметрична информация и опортюнистично поведение на по-големия пазар. Все пак говорим за период, през който населението започва да се увеличава, размяната на вече по-големите пазари става безлична и сделковите разходи стават вече много големи.

  Векове преди това Римската империя си решава този проблем с Римското право, но в Западна Европа такова нещо е много далеч от мисълта на когото и да е.

  Примерът ти за малцинствата е доста по-модерен – аз говоря за зараждането на нациите през 15-17 век в Испания, Франция, Англия, когато хората трудно са вярвали на селяните от съседното село, камо ли да разменят нещо с тях. Сам знаеш, че т.нар. “тъмни векове” не са се характеризирали особено много със силна правна система и равнопоставеност на икономическите агенти.

  Да, национализмът има лошия навик да предизвиква милитаризъм, но решава съществен проблем на пазарите, по времето когато е измислен и въведен.

 25. Георги
  16/06/2010 - 12:34

  Longanlon, ама ти историк си ли по образование? 🙂

 26. Тия сделкови разходи, които повтаряш че ставали по-големи, изобщо не казваш защо според тебе се увеличават. Изобщо, нещо аргументацията ти куца и само подхвърляш някакви откъслечни твърдения, без да ги доказваш. Имам смътното чувство, че не си наясно много с материята – нито с икономиката, нито с историята 🙂

  Историк и сега се мъча да завърша най-после и икономика.

 27. Владимир Петков
  16/06/2010 - 12:39

  Исторически документи доказват, че Левски е имал укриватели турци. В четата на Филип Тотю е имало един чалмалия, отвратен от турските зверства. Софроний Врачански се е криел в харема на някакъв турчин, според “Житие и страдание грешнаго Софрония”… Но като цяло през средновековието нещата са на кантар, да изчезнем като народ или не… Ако не се бяхме освободили 1878г. турците със сигурност щяха да ни спретнат един геноцид през Първата световна, подобен на арменския и днес на юг от Дунав нямаше да има българи.
  Няма смисъл да очерняме турците или да ги мразим,но родолюбието и историята не трябва да се представят като някаква пропаганда.

 28. Владимир Петков
  16/06/2010 - 12:43

  @ Longanlon казва: June 16th, 2010 at 12:32 pm
  Като историк кажи защо Българите се заселват предимно в планински, труднодостъпни и неплодородни села. През 16-17-18 век, в равнините живеят предимно турци, татари и тн. Чудно от какво ли са бягали нашите предци? От някакви изолирани случаи на насилие?

 29. Владимир Петков, отново приказки без никакви доказателства. Само някакви твърдения. Почваш да звучиш като предсказател на глобалното затопляне 😉

  Арменският геноцид е “спретнат” по съвсем различни причини, които съм изяснил в една от предишните си статии:
  http://kaka-cuuka.com/2472

  Положението на българите в османската империя изобщо не е било толкова лошо, колкото националистическата пропаганда се опитва да го представи. Точно това е причината борците за свобода да изпитват такива трудности да “вдигнат” на въстание народа – затова в априлското възстание участват толкова малко хора.

  Когато руските войници идват в България, на тях им е казано че ще освобождават братя славяни от турско робство. Исторически записки на техни офицери свидетелстват колко са шокирани руските войници да видят “роби” които имат къщи, собственост, коне… При условие че руските селяни са повечето крепостни все още…

  В средата на 19 в. България (+Македония, Беломорска Тракия и т.н.) е 1/12 от територията на османската империя – но произвежда 1/4 от брутния вътрешен продукт и плаща близо 1/3 от данъците (християните плащат повече, затова) – това ли е според тебе “изчезването” на народа ни?

 30. Владимир Петков
  16/06/2010 - 12:53

  Ако подобни неща са били норма, след освобождението българите просто щяха да избият турците, а не да си живеят мирно врата до врата с тях и до сега.
  Не. След Берлинският договор, в Османската Империя остават да живеят много българи в тежко положение. Ако ние изгоним нашите турци, те ще отидат в Македония и Тракия ,крайно озлобени поради загубата на имотите си. Ние искаме да се даде възможност на българите останали извън пределите на Родината да живеят достойно. Ако ние си изтребваме малцинствата, какво основание имаме да настояваме за нас да не ни изтребват? Българите са по принцип кротки. Заловен е Ахмед Барутинлията, главен ръководител на баташкото клане. Селяните се събират и разискват какво да го правят. Няма съмнение, че наказанието ще е смърт. Но каква? В крайна сметка решават да го пуснат и казват, че най-голямато наказание за него е да живее с позора от извършеното деяние.

 31. Владимир Петков
  16/06/2010 - 13:01

  Арменският геноцид е “спретнат” по съвсем различни причини.
  Ами не. Талаат паша открито заявява, че е голяма грешка, че са оставени християни да живеят в Османската империя и тя затова се е разпаднала. Паралелно с Арменския геноцид, се извършва и този над асирийските християни. Унищожени са и понтийските гърци. Малко по рано са унищожени и прогонени българите от Одринска Тракия. Такъв мащабен геноцид може да се извърши само с участието на цялото турско население. Отказалите да участват в зверствата турци са единици и те също заплащат с живота си. Запазени са хиляди страници документи и свидетелства на хора от много страни.

 32. Георги
  16/06/2010 - 13:04

  Longanlon – за сделковите разходи веднага обяснявам – при личната размяна в селото, където всеки познава всеки е лесно да накажеш агентите с опортюнистично поведение – просто ги изключваш от размяната.

  На големия пазар обаче това е невъзможно – никой не познава никого и при сделка никога не знаеш този отсреща дали няма да те метне – има проблем с риска от наличие на асиметрична информация. Получава се т.нар. “пазар на лимони” – не си сигурен, че отсрещната страна наистина има опортюнистично поведение, но като нямаш доверие, няма и сделка.

  Националното самосъзнание на такъв разрастващ се вътрешен пазар има сериозна роля – “този е от нашите, мога да му вярвам, че няма да ме излъже” и “този е от нашите, няма да го лъжа”. До голяма степен решава проблема с доверието и намаля драстично сделковите разходи.

  Това не е моя теория, а е теория на новите институционални икономисти.

  За история въобще не съм претендирал, че съм толкова в час (нито за икономиката, де), но твоят ad hominem ме уби.

 33. Владимир Петков
  16/06/2010 - 13:04

  Когато руските войници идват в България, на тях им е казано че ще освобождават братя славяни от турско робство. Исторически записки на техни офицери свидетелстват колко са шокирани руските войници да видят “роби” които имат къщи, собственост, коне… При условие че руските селяни са повечето крепостни все още…

  В средата на 19 в. България (+Македония, Беломорска Тракия и т.н.) е 1/12 от територията на османската империя – но произвежда 1/4 от брутния вътрешен продукт и плаща близо 1/3 от данъците (християните плащат повече, затова) – това ли е според тебе “изчезването” на народа ни?

  Това е абсолютно вярно. Дори се чудят и колко много училища има тук. Аз говоря за периода преди Възраждането.

 34. Веселин
  16/06/2010 - 13:11

  Интересно и защо от периода 15 – 17 век няма почти никакви запазени неислямски архитектурни паметници в градовете.Почти всичко което имаме от тези времена е от възраждането(втората половина на 18 и основно 19 век.В регионите на Унгария владени от турците(16-17в.) също няма почти нищо запазено от съответния период.Унгарците не са известни като мързеливи хора.Това са странни факти за толерантната и търпима към различните народи османска империя(както е известна сега).

 35. Георги, когато спориш всекидневно с толкова много хора, като мен, тоя ad hominem си е направо жизнеспасяващ 🙂

  Владимир Петков, мисълта ми беше, как така през средновековието българите да са били едва ли не изтребени и изведнъж сто години след това почват някакво бурно развитие и изпреварват всички останали народи.

 36. Владимир Петков
  16/06/2010 - 13:15

  След Освобождението някои данъци са по-високи ,отколкото преди. Много занаятчии обедняват, защото преди са имали достъп до пазарите на империята , а после само до тези на орязана България. Парадоксално, идва “Свободата” и обедняваш. Преди те грабят турци, после български чиновници. Това разбира се, не значи, че освобождението е грешка или че османската власт е била много хуманна.

 37. Изобщо не казва, че освобождението е грешка или че османската власт е била много хуманна. И нямам за цел да отреха зверствата, които тая власт е извършвала.

  Но искам да отделя исторически доказаните факти и логично следващите от тях и от нормалното човешко поведение изводи за живота на хората тогава, от идеологизирания национализъм, който приписва на българи и турци някакви героични добри/лоши качества в някаква епична жестока борба на добро и зло.

 38. Владимир Петков
  16/06/2010 - 13:21

  “Владимир Петков, мисълта ми беше, как така през средновековието българите да са били едва ли не изтребени и изведнъж сто години след това почват някакво бурно развитие и изпреварват всички останали народи”

  Ние не изпреварваме всички народи. Това е загадка, но е вярно за бурното развитие. Може би са много причините, една от тях е чумна епидемия, която унищожава голяма част от градското(тогава предимно мохамеданско) население и българите слизат от планините.

 39. Владимир Петков
  16/06/2010 - 13:26

  Един виц на тая тема. Малко преди 10 ноември милиционер бие едно турче. То уплашено вrка, защо ме биете,оох много боли. Заради турското робство. Но защо чак сега, аз какво съм виновен? Не си виновен, но аз чак сега разбрах за него. 🙂

 40. “Ако бяха сложили чалмите щяха да ги оставят на мира, а после като си заминат войниците, можеха да хвърлят чалмите и ако искат да утрепят местния бей даже.”

  Май забравяте, че става въпрос за вярващи хора.
  За тях няма приемане на исляма “на ужким”. Разбиранията им са съвсем други.

  Литературните достойнства на книгата няма да обсъждам, не съм я чел, ама не разбирам, отричате изобщо че е имало насилствено ислямизиране ли?

 41. Отричам комунистическата пропаганда за насаждане на етническа омраза, както и безрамниците, наричащи себе си “писатели”, които са участвали в нея.

 42. Владимир Петков
  16/06/2010 - 13:49

  Възродителният процес е инспираран от Москва. Целите са няколко. Да се създаде напрежение у нас и турските войски да се преместят от съветската граница в Тракия. След края на комунизма ,старата олигархия трябва да запази властта си. ДПС е проект на държавна сигурност и трябва наплашеното турско население да я подкрепя и да боготвори Агент Сава. Така комунистите по-лесно ще запазят влиянието си. Демек ДПС,ДС,БКП,БСП са едно и също.
  А Балканджи Йово, антитурска пропаганда за насаждане на омраза ли е?

 43. Николай Константинов
  16/06/2010 - 13:50

  Лонганлон, да вземем да направим един паралел, а?

  1. Безпристрастно представяне на историческата действителност:

  Pearl Harbor (2001) е филм, описващ атаката на Имперска Япония над САЩ през ВСВ.
  Във филма тя е представена като изненадваща а японците като някакви агресивни и фанатизирани гадове (как само гонеха безащитните цивилни с картечниците, а?).
  От друга страна, американците са представени като безстрашни герои, защитаващи свободата и демокрацията и жертващи своя живот за тях.
  От историческа гледна точка, изобщо не е сигурно дали наистина американското висше командване и самия Рузвелт не са знаели за атаката над Pearl Harbor (съществуват редица преки и косвени доказателства за това половин век по-късно). Във филма това обаче не е отразено.

  2. Насилие в пропаганден филм и детска аудитория:

  Въпреки многобройните бойни сцени из филма, десетината близки кадри с тежко ранени войници омацани с кръв, обгорени и с по без някой и друг крайник, MPAA поставя филма в категория PG-13, което позволява филма да бъде гледан от всички възрасти, като децата под 13 са длъжни да го гледат с родител.
  За сравнение, Enemy at the gates (пак от тогава и със сходно ниво на показано насилие) е категория R, а Transfomers трябваше да поорежат кадрите с кръв за да ги вкарат в PG-13.

  3. Използване на филма за политически цели:

  Pearl Harbor е излъчван по редица ТВ канали (част от тях с прекалено скромен бюджет, за да могат да си позволят да излъчват блокбъстър 3-4 месеца след премиерата му) в месеците след 11.09.2001. Повторна вълна от излъчвания на филма по ТВ каналите има и в началото на 2003 (непосредствено преди операцията в Ирак).

  ————————————————
  Като заключение:

  Да, Антон Дончев е вероятно партиен гъзолизец.
  Да, “Време разделно” е поръчков филм (книгата не съм я чел, признавам си)(далеч обаче не харесвам филма заради “отстояването на българщината”, най-малкото защото не изпитвам никакви патриотични чувства – ако трябва да бъда честен любимите ми образи от филма са тези на Караибрахим, Венецианеца и Момчил, просто защото ми изглеждат най-реални като личностно представяне)
  Да, вярвам, че нарочно е пуснат покрай възродителния процес.
  И да, и аз не харесвам насаждането на ксенофобски и националистически настроения от произведения като “Време разделно”, “История славянобългарска”, патосите на дедо Вазов и тем подобни.

  Всяка система си създава герои и злодеи (били те реални или измислени), за да ги насажда сред населението си при нужда. Българският социализъм (правиш терминологична грешка като го наричаш комунизъм между другото из статиите си – комунизмът е нещо съществувало/що само из писанията на Маркс) и американският монополизъм далеч не правят изключение от това правило.

  Обичаш да четеш книги, нали – пробвай да прочетеш “1984” на Джордж Оруел (ако вече не си), може и да ти помогне да спреш да гледаш едностранчиво на света.

 44. Подозирам, че съм чел 1984 когато ти си ходил прав под масата 🙂

 45. Келанвед
  16/06/2010 - 14:05

  е тогава си разбрал, че няма човек, който да не е подложен на някакъв вид пропаганда (говорим за хора , живеещи в общества). Това, което ти искаш, е да докажеш, че твоята пропаганда за свободния пазар е по-добра/хуманна/истинна от пропагандите , които отричат това (има се впредвид нещата в които ти силно вярваш).
  Така или иначе – всеки сам си избора отровата, защото универсална истина за човеците май няма

 46. При комунизма всичко,а не само литературата е била поръчкова и ПРОПАГАНДА…но това са минали времена и сегашните пък и бъдещите са времена на религиозна и национална ТОЛЕРАНТНОСТ,тоест
  прилагане по целия свят рецептата на АМЕРИКА,доминиращата и победила в икономическо и военно отношение останалия свят,така че принципа е ясен,щем или нещем…

 47. Че той, българският народ, си загива 😀 Справка – “демографската крива” 😀

  И какво сега, най-големият проблем е безсмислената саможертва или политическата конюнктура ? Такива саможертви имало ли е ? Имало е. А ти да ни говориш за саможертвата е все едно Гьоринг да ни обяснява за Майка Тереза и човечността … Колкото до второто – Е и ? Това винаги и по всяко време, включително и сега, е фактор. Движещ при това. Дали меценатство ще го наречеш или пропаганда си е твоя работа и обслужва предимно твоя интерес. До какво водят е съвсем отделен въпрос. Че не е истината – не е, поне не и цялата. Ама ако си мислиш, че свойствения ти нихилизъм, който ти навярно реализъм наричаш, е много по-близо до нея …

 48. Николай Константинов
  16/06/2010 - 14:10

  Ако паметта ми не ме лъже – ти си набор 79 (в секцията “За мен” на блога ти тази информация липсва).
  В такъв случай, разликата ни е 7 години в твоя полза, при което много ме съмнява да си я чел като си бил на 10-14. 😉

 49. Келанвед
  16/06/2010 - 14:21

  pacifier демографската крива подлежи на промяна, за справка българите след освобождението са около 3 милиона, докато после стават 8-9. В първи клас ни учеха , как след 20 години циганите и турците ще са много повече от българите, е 20 години минаха, но дори с високите темпове на емиграция, слаба раждаемост, катастрофи на улиците и т.н. още сме мнозинство..та не бъди чак такъв песимист-дали ще ни има или не зависи от самите нас

 50. Николай Константинов, на 13 я прочетох, не знам що те съмнява това 🙂

 51. хмм, бе само на мен ли ми се струва странно, че никой досега не спомена що народ са били изклани по време на християнизирането(насилственото).

 52. Владимир Петков
  16/06/2010 - 15:10

  Много ще е интересно Лонганлон да публикува статия “Всички мразят турците”, след като пусна “Всички мразят евреите”. Има ли някой пострадал поради някаква причина от турци?

 53. почти всички, косвено, от ДПС, за мандата на Станишев :-p

 54. Ами наистина ги мразят (в най-общ план, не че конкретно мразят някой турчин), ама 1. причините за това са ясни и 2. тая омраза е силно притъпена от факта, че повечето хора познават турци, живели са и живеят врата до врата с тях и виждат, че са обикновени хора, а не някакви чудовища от приказките (както е положението с евреите примерно).

 55. neuromantic
  16/06/2010 - 15:43

  Че Антон Дончев е партиен функционер и че книгата насажда евтин патриотизъм базиран на омраза е вярно. Само се чудя що е тоя неистов копнеж по антинационалното, стигащ до нелепи недомислици. Като се почне с цитати от 19 век (когато империята вече е проумяла очевидното – че икономиката е по-важна от исляма), а книгата ако не се лъжа разказва за началните варварски векове, та се стига до абсурдни екзистенциални въпроси.

  Да, и аз гледах филма като малък и се чудех що героите не плюха върху кръста за да отърват кожите. Но как едно дете в 20 век, виждало църква само на картинка, притежава същия поглед над света като възрастен средновековен християнин с дългогодишна практика и научил всичко за света от Библията остава загадка за мен. Представяте ли си как в главата на един селянин живеещ в ежедневие изтъкано от смърт се появяват светлите мисли на Айн Ранд за либертата и бляскавите светлини на метрополиса засияват в главата му и зоват ли зоват да сложи временно чалмата докато утихне мечия тренд.

  Интересно как днешната теза на автора влиза в противоречие с цял куп статии посветени на европейската толерантност към поведението на исляма днес. Защо и европейците не наведат глава и не сложат по една чалма? Едно интелигентно поведение изисква да се преклоним пред бъдещето на Европа. Нали знаете че историята се повтаря? Този път може да стигнат по-далеч от Испания. Сега виждам раждането на светкавичния отговор: защото европейците имат силата, а българите са нямали такава. Значи говорим само за сила. Чиста сила и нищо друго. Никакъв национализъм. Ако имаш сила я използваш, ако нямаш се навеждаш за чалмата и внимаваш някой да не те оноди междувременно. Пък си представям как ще я свалиш когато беят се е заселил в селото. Нека детето ти свикне с гледката пък ти му обяснявай после че само да си тръгнат лошите и всичко ще е по старому. Ще му обясняваш това на път за джамията.

  Ама не е ли иронично, че точно тази съпротива, която са оказали нашите по-малоумни-и-от-третокласник сънародници ни позволява сега да хулим исляма? Щото някак не върви да се бунтуваш срещу себе си (не и в след-тийн възраст), както щяха да стоят нещата в един алтернативен сценарий, нали така како Сезяр? Помаците, които живеят сега из южните джунгли сигурно сами са избрали да приемат исляма, заради съвпадения с житейската им философия. Или те са нашите интелигенти? Нещо не ми се връзва съдейки по начина им на живот. Май гаврата с паметта на дедите не винаги е добра идея…

 56. @Николай Константинов
  Pearl Harbor е замислен да бъде невероятно лигав, сладникав и супер-дупер героичен, като това разбира се е за сметка на историческата и всякаква друга достоверност. Само че нас слабо ни засяга. Това, че се пише за “Време разделно” не е едностранчиво, а българско, просто не може сеа да споменем и всички подобни филми в други държави. Но и във всички други държави те са критикувани – ако те интересува критика на въпросния филм виж тук – http://www.imdb.com/title/tt0213149/usercomments
  Има почти 2000 ревюта, ще трябва доста да се поровиш, за да намериш ласкавите.

 57. Владимир Петков
  16/06/2010 - 15:53

  Интересно как ли се чувства етнически турчин, който гледа мач и агитката скандира “турци сте”? Подобно нещо не е изолиран случай…

 58. алекс
  16/06/2010 - 15:54

  бате толко промиващи книги са произвели черваните че че ни е нужно бая време да ги разкрием сичките. Даже продължават и сега да издават между другото.А песни – олеле майко!

 59. Жилов
  16/06/2010 - 15:56

  Аз само ще потвърдя, че – гледайки филма – за мен не беше никак странно защо не приемат чалмите. Беше ясно, че нямат право да го правят, ако са истински християни. Иначе отиват директно в ада. Имали сте късмета да израснете ненакърнени от религиозно мислене, затова и можете да се чудите защо просто не се “престорят” на мюсюлмани. Няма такъв вариант. Бог вижда. Нямаш право да се отречеш дори и ако лъжеш, за да си спасиш живота. Като невярващи дори не може да схванете до каква степен това е въпрос на живот и смърт.

 60. ами бог вижда, че се преструват, това не е добър аргумент 🙂

 61. Жилов, вярата в християнството в България като цяло никога не е била догматична и страстна. Българите по-скоро са прагматични и хитри, отколкото религиозни фанатици. За нас (и до сега) религията е най-вече нещо свързано с храна (агне за гергьовден, шаран за никулден, 7 постни манджи и т.н.) отколкото с каквото и да е друго.

 62. Да това за саможертвата разваля впечатлението от статията. За хората, които са я направили тя е най-смисленото възможно нещо. Един християнин трудно би направил нещо друго. Тези хора са правели саможертва в името на вярата, а не в името на родината.
  Никакъв опит за по-дълбоко вникване в проблема, а и наситина не смята, че е безмислена дори в чисто утилитарен смисъл(въпреки, че едва ли основната “полза” от нея е, че сега можем да “хулим исляма”).

 63. @longalon, а бе едва ли от тарикатлък и прагматизъм са избирали смъртта

 64. @longalon А бе едва ли от тарикатлък и прагматизъм са избирали смъртта.

 65. Владимир Петков
  16/06/2010 - 16:17

  Разбира се, че потурчените християни не стават ревностни мюсолмани, но техните деца вече са. Властта следи насила приелите исляма дали наистина живеят според канона. Доста по късно част македонските семейства държат в домовете си двулицеви портрети. От едната страна Ванче Михайлов, от другата югославския крал. По време на събитията описвани във “Време разделно”, не е имало такъв вариат. Слагаш чалма, а като си тръгнат турците я махаш… Ще си махнеш фереджето или чалмата и ще те набучат на кол и ще ти извадят очите. Така може да живееш 2-3 часа и сигурно не е приятно.

 66. E, вие пък как така ще говорим за жертвите на християнството… От къв зор ще говорим и за помакедончването на куп народ в Пиринско, това са все пак излишни неща 😀
  Иначе е важно да покажем как турците ни е..т в г..ъ, да оревем орталъка и да се почувстваме по-горди.
  Странното е, че турците като цяло спират по някое време със зверствата, след освобождението пък българите решават да почнат с техните зверства насочени срещу други българи… абе ние сме си дебил-народ

 67. Владимир Петков
  16/06/2010 - 16:31

  Планков, спрели са защото сме се освободили. Ако не бяхме щяхме да имаме съдбата на арменците и днес на юг от Дунав да не живеят българи.100% щяхме да споделим съдбата на последните християнски народи останали в империята. “Българите решават да почнат с техните зверства насочени срещу други българи” по заповед на Москва. В Москва решават да се разбират с Тито и тук почва македонизация. Нашият случай е по-дебилен. Онея си спасяват империята, а ние сами се затриваме…

 68. Абе да бяха Москва пуснали една заповед – всички българи да се самоизбият щяхме ли да я изпълняваме
  стига оправдания с москва

 69. neuromantic
  16/06/2010 - 16:42

  Така и така сме на темата за силни и слаби, умни и глупави, да вкарам още една алтернативна гледна точка. Прокраднаха се тук идеи, че саможертвалите се са идиоти, а Левски е пич. Донякъде това може и да е вярно. Но да погледнем от различен ъгъл. Идеализираните герои на Борбата не ни интересуват.

  Християните принесли в жертва себе си, в името на вярата си, не вредят на никой освен на себе си. Поведението им сякаш копира учението на Ганди. Чрез ненасилствена демонстрация те показват на узурпатора че греши. И наистина след много посечени глави той проумява това.

  От друга страна Левски е комунист. Досега обаче никой не го е заклеймил като такъв. Започнал делото си като откраднал коня на вуйчо си. Много мразел богатите и при обир на един чорбаджия убил собственоръчно с ножа си едно момче, което опитало да сигнализира за кражбата. Е, хайде сега, един живот по-малко, голяма работа, какво тук значи някаква си личност. Познат ли ви е този стил на работа? Когато хората го питали какъв пост ще заеме в бъдещата свободна българска държава той отговорил, че за него няма държавен пост. Когато освободял България щял да отиде в Русия, да освободи и тях. Интересно от какво.

  Всичко в историята е идеализирано в някаква степен. Легендите се пишат от уязвими хора 🙂

 70. Владимир Петков
  16/06/2010 - 16:44

  Точно така, щяха да се самоизбият, ако пуснат такава заповед. На СССР им трябва глас в събранието на ООН и затова не ставаме съветска република. Липсата на обща граница е без особено значение в случай.

 71. ми айде гърми се тогава

  отстояването на вярата и опита да се води антиекуменическа обществена политика е съвсем резонна тъпотия за хората по тия земи.

  Моя бог е по-добър от твоя, моята вяра не е поганска (нали се сещате ца поганците), Аллах е велик, не Христос е по-велик. А, няма Аллах, има Господ. Требе да минат 20 века от появата на исляма може би докато се стигне до разумна комуникация между две групи хора, които ичат много повече общо, отколкото си мислят.
  За сметка на това наистина Свети мчк Идиот Софийски (Георги софийски) бил обесен заради отказа приеме исляма… И с това станал бахти, забележете св. мчк., което естествено го е възкресило, в момента е жив и ходи по земята иама дълга бяла брада.

 72. Книгата съм я препрочитал няколко пъти. Обачи през годините съм попадал и на някои факти, които хич не и пасват.
  Примерно богомилството – Родопите и Босна са регионите, където е най-силно. За изчезването на богомилството – поне по мое време не се споменаваше, освен за епизодичното гонение на Борил, прекратено от Йоан-Асен II. А за различията, кото прави исляма между евреите и християните и езичниците имаше хубава информация в предишен пост в този блог.
  Другия разминаващ се факт е държавната субсидия за приемащите исляма. Ако насилствено ще се ислямизира, тя е лишена от смисъл.
  Гораните в Косово – подобно на помаците в РОдопите и те са с български корен, но са приели исляма през XIX век и при това доброволно.

  Не бих препоръчал книгата на сина си, поне не и преди да се научи как да рови за информация и да прави сравнения сам, за да проверява чуцдите изводи и внушения.

 73. Другия разминаващ се факт е държавната субсидия за приемащите исляма. Ако насилствено ще се ислямизира, тя е лишена от смисъл.
  Ама хич не е разминаващ се, имало е едни луди-фанатици в някои области, които много държали да направят всички мюсюлмани, а е имало и такива, които са осъзнавали, колко е готино да взимаш повече пари и да имаш повече работна ръка в лицето на друговерци 🙂
  така, че много е зависело от лудия управител на дадената област

 74. Заредил съм си няколко книги на тема история на Османската империя и все се каня да ги отпочна. Имам желание да придобия систематизирана представа за почти 600-те години, в които България е била част от нея. В нашите учебници се робува на отявлени русофилски и псевдопатриотарски клишета, които не издържат дори на елементарна проверка на фактите.

 75. Владимир Петков
  16/06/2010 - 17:51

  Левски е комунист, Свети Георги Софийски е идиот, хората приемали исляма заради субсидии… Това звучи като кандидат студентски бисер. Решенията за ислямизация се взимат от високата порта. Потурчени са стратегически райони: най-вече Родопите, Североизточна България, Босна, определени области в Македония. Потурчват се труднодостъпни райони и такива откъдето би минала вражеска войска при евентуална война. Не са потурчени всички, защото ще има спад в данъчните приходи. Не е съвсем вярно това за лудия управител. Империята е имала ресурси да унищожи християнството на територията си, но не и това целта. Примерно в монтанско мохамедански села.

 76. QNA PLATOVA
  16/06/2010 - 18:11

  Longanlon!

  Tukmo kato vidqh, 4e pi6e6 za poru4kova komunisti4eska literatura, 6tqh da ti preporu4am “Zado4nite reportaji” (tam pi6e mnogo za knigi, piesi, filmi, praveni po vkusa na Partiqta). Az Reportajite otdavna gi iz4etoh, pri tova staroto izdanie, pe4atano v Shveicariq ot okolo 1990a. Dade mi go edin bulgarin, emigriral otdavna v Avstriq, kato daje me pomoli da podvurja knigite, za6toto se strahuva6e da ne bi da me vidqt kak gi 4eta i da nqmam problemi. Toi do posledno vqrva6e v Taini slujbi i DS.

  A specialno kato vidqh debelata, ednotomna kniga, koqto q ima na snimka v goodreads (otkudeto i razbrah, 4e v momenta q 4ete6 – POZDRAVLENIQ!), si q bqh kupila, pak predi dosta godini, moje bi za bude6tite pokoleniq. Knigata mnogo mi otvori o4ite. Ima6e o6te edno produljenie, no mnogo rqdko sre6tano, “Kogato 4asovnicite sa spreli”, i to e vku6ti. V nego su6to 4etoh pro4uvstveni ne6ta, naprimer za Praga 1968 i kak toi si me4tae edin den Berlinskata stena da padne…

  6te se radvam da pro4eta posle mnenieto ti i za Reportajite. Naistina, mnogo nostalgi4na kniga, s mnogo li4ni 4uvstva v neq.
  Zaplesnah se, no se radvam mnogo na tova, koeto 4eta ot teb. 🙂

 77. Жилов
  16/06/2010 - 18:30

  @Longanlon
  През България е минал насилствен атеизъм, наложен от комунистическата религия. След този насилствено наложен атеизъм трудно ще намериш истински набожни хора. Вие самите, децата, които сте гледали филма и които сте се чудели на акъла на тези хора, сте продукт на тази среда. От това си вадиш глобални заключения. Не можеш да си представиш какво се случва в главата на човек, който всяка неделя ходи на църква.

 78. Много, ма много ще ме прощаваш – комунистите не са изтрили вярата… българинът по природа никога не е бил особено голям християнин, и то в смисъла, който влага един богослов.
  Ходенето всяка неделя в църква не те прави християнин, най-малкото щото бабите често обсъждат новите си рецепти, ниви, лозя и прочие точно на неделната служба.
  Да не говорим за чисто езическите ритуали, които са вкарани у нас като традиция.
  Сравни например Полша, Чехия, Словакия, Словения – и там е имало “атеизъм”, обаче измеренията са други.
  Мда, и мога да ти кажа, че тука винаги се е гледало на бог, като Господ-а, ама винаги с идеята за Господаря, не за Всевищния.

 79. И аз едно време като гледах този филм съм се чудил защо не са приели исляма за пред заптиетата и след това да хвърлят чалмите и да пречукат местния бей, ама тогава все още (както и сега в известна степен между другото) в България който мислеше по различен начин му лепваха етикети като предател, майкопродавец и т.н. Повечето от албанците например приемат исляма по принуда, но за тях е известно, че не са религиозни. Албания дори е била обявена за първата атеистична държава, а днес единствените им вътрешни конфликти са тук-таме някои скандали с гръцкото малцинство в южната част на страната, но то така или иначе е едва 3% от целия албански народ. И така днес в същата тази Албания никой не се интересува от религия. Не, че ние сме много религиозни (най-вече по празници се сещаме за религия), но филми и романи като “Време разделно” и 99% от възрожденската ни литература все още поддържат някаква неоснователна неприязън у нас към нашите съседи. По подобни причини и те ни мразят, де, та сигурно затова и не сме спряли да я учим в училищата.

  Никога не съм обичал възрожденска литература. За съжаление българската литература е наполовин възрожденска и другата половина е няколко стойностни произведения от след освобождението измежду купища посредствени такива.

 80. И дори в лириката ни се говори за българска и турска вяра, а не за християнство и ислям. българите така си наричат вярата – българска 😀 (Виж балканджи Йово)
  А тая поговорка – бог високо, цар далеко … хeх, все така си е приемал вярата българинът – “абе има нещо, ама кво точно никой не знае” – я виж Вазовите творения, особено мислите за луната в Чичовци 😀 Или Талев, колко перфектно пресъздава българските традиции в османска македония 🙂
  Абе …

 81. аз не съм млад а бабите и дядовците ми са преживели половината си живот преди 1944. Никой от тях никога не е бил дълбоко религиозен. Цялата им религиозност беше в суеверия и обичаи кое как е редно да се прави. А при погребение извършваха доста нехристиянски ритуали, става дума за градче от селски тип в плевенския регион 🙂
  Убеден съм че не им е било трудно на комунистите да ги отдалечат от християнската църква но не и от суеверията и обичаите

 82. Светослав Бацоев
  16/06/2010 - 20:51

  Не знаех че книгата е комунистическа поръчка. Иначе като приказка си е много интересна. Но на манипулацията няма как да се радвам.

 83. Longanlon, иди в Одрин и посети Одринската крепост – ще ти разкажат колко жестоки са били българските войници с местното население, след като са превзели крепостта. А не си спомням в Турция да са управлявали комунисти…

 84. v.k.venkov
  16/06/2010 - 21:38

  От много години си задавам един въпрос, на който не съм срещнал отговор (което не значи, че го няма публикуван някъде), а именно:

  На кораба “Радецки” от румънския бряг се качват горе-долу триста Ботеви четници със сандъците си. Вероятно всички са имали надлежните тескерета (или както им казват там на румънски) и ВСИЧКИ се обявяват за български градинари, тръгнали на работа (гурбет) в Европа.

  Как така никой не се усъмни в едно такова стълпотворение от най-вече млади и здрави мъже и не си рече “А, бе, тия келеши на кой ги разправят тия работи? Като ги гледам — живи терористи (хайдуци, борци за свобода — няма значение в случая) са.”

  Щото сигурно и тогава е имало stereotyping, но под някакво друго име…

  Очевидно България трябва да е била голям, наложил се износител на квалифицирана работна ръка (via Румъния) още по турско време. Любопитно ми е да чуя коментара на един дипломиран историк, че и на други участници във форума.

  И благодаря за интересната статия и за авторовата гледна точка, с която съм напълно съгласен.

 85. Аз ще те питам един контра-въпрос, ти играл ли си в един отбор с българи в няква он-лайн игра???
  Да спестя питанията и отговорите – българите все така го мислят – имат два меча- укват да превземат крепост Х 😀
  За това аз не игра в он-лайн игра с българи, философстването ми идва в повече – действия никви… само … как тука като съберем еди колко си легионера (Раковски) ще пречукаме отоманците…

 86. donnikalas
  16/06/2010 - 22:47

  коментар от Свежо: Турче ли си бе момче? Това е самата истина, така са ни клали и малтретирали 5 века! Вземи се стегни малко! Недей писа глупости за поръчково писателство! Не е нормално! Гнусна била книгата, а не е ли гнусно еничарството и т.н. бе момче???????

 87. Николай
  17/06/2010 - 01:05

  Насилствена ислямизация, добре, но защо не кажем нещо и за насилствената християнизация в България?

  Преди време имах щастието да си общувам с помаци и ченето ми се удари в пода, когато почнаха да разказват как през 1913 г. в еди-кое си село българите затворили всички мъже в джамията и я запалили, как Яне Сандански минал през една област в Гоцеделчевско и там от 20 помашки села останало едно и т.н. Оказва се, че по време на т.нар. кръстилка, жителите на цели помашки села са били принудени да се изселят, а пък българите покръстители имали практиката ако някой помак не се покръсти да му хвърлят един здрав бой, да го убият или просто да дадат дъщеря му на комитите от ВМРО.

  Звучи познато нали? Звучи точно като “Време разделно” само че този път ние сме лошите. Да сигурно спомените са малко преувеличени, но не са ли изкривени и нашите представи за времето преди Освобождението? Спомнете си как свършва “Възпоминания от Батак” на Вазов –

  “Тогаз лошо време и за тях наста:\клахме ги и ние, както те ни клаха;”

  Не оправдавам турските зверства, но и издевателствата над българските мюсюлмани през новата ни история също няма как да бъдат оправдани. Всъщност част от помаците в момента се турчеят, като защитен механизъм срещу евентуален нов опит да ги направят “чисти българи”.

  “Време разделно” не съм чел. Книгата може и да има художествена стойност, но е факт, че е писана, за да оправдае “възродителния процес”. Да не говорим, че за изворите, на които се основава романът, не е 100% сигурно, че са автентични.

  П.П. Тук(bulgaria1989.wordpress.com) има много интересни неща за “възродителния процес”, а част от тях няма къде другаде да прочетете.

 88. коментар от Свежо: donnikalas,
  Я, стига си се взирал в пъпа си, бе! Отвори историята и виж границите на бившата Отоманска империя. Да не би само България да е била под османско робство? Ама няма друг такъв народ като българският, дето цял век се оправдава с нещо, което е било неизбежно…Историята си е история. Трябва да се знае, но не забравяй, че българските чорбаджии , диктаторът Стамболов и комунистите драха народа си, както и турчин не го е клал.

 89. albert venn dicey
  17/06/2010 - 09:04

  Лонги,
  съгласен съм, с това, което си писал, но от друга страна самият факт, че нещо е написано по поръчка, не означава, че няма художествени достойнства. На мен лично книгата ми хареса. Въпреки че я четох като бях ученик.
  Впрочем времето да се четат такива книги е точно тогава – като ученик, иначе после започваш да откриваш пропагандата.
  Например наскоро препрочетох Швейк и ми се развали хубавият спомен.

 90. Винаги съм възприемала тази книга….като книга. На съм почнала да мразя турците заради нея. За мен си остана литеартурно произведение. В университета имахме специален предмет, който се занимаваше точно с връзката между историческа действителност и литература. А литературата е силно оръжие.
  Според мен книгите са си книги. Винаги са били./ нямам предвид историческите, а художествените/. Може да те докоснат, но може и да не го направят. Може да са силни, но може да и не са.
  Праволинейното им смесване с някаква реална действителсност или посочването им за коректив или исторически извор….ами не е правилно.Защо българите не били склонили глава – ами защото авторът е решил така. И толкоз. Дали са му поръчали. Еми може и какво от това. Вазов е променял стохотворения заради буркани със зимнина!
  Обаче, за да я четат все още хората, значи все пак им влияе. Защото се сещам за някои изцяло пропагандни книги, които след своето време – ами никой вече не ги чете.

 91. Винаги съм възприемала тази книга….като книга. Не съм почнала да мразя турците заради нея. За мен си остана литеаратурно произведение. В университета имахме специален предмет, който се занимаваше точно с връзката между историческа действителност и литература. А литературата е силно оръжие.
  Според мен книгите са си книги. Винаги са били./ нямам предвид историческите, а художествените/. Може да те докоснат, но може и да не го направят. Може да са силни, но може да и не са.
  Праволинейното им смесване с някаква реална действителсност или посочването им за коректив или исторически извор….ами не е правилно.Защо българите не били склонили глава – ами защото авторът е решил така. И толкоз. Дали са му поръчали. Еми може и какво от това. Вазов е променял стихотворения заради буркани със зимнина!
  Обаче, за да я четат все още хората, значи все пак им влияе. Защото се сещам за някои изцяло пропагандни книги, които след своето време – ами никой вече не ги чете.

 92. “Селяните от романа не са просто обикновени селяни – типично за времето на комунистически изпъстрената литература, те са идеализирани образи на БОРБАТА, ревностни националисти и БЪЛГАРИ, готови на невъобразимо жестоки и безмислени саможертви в името на НАЦИОНАЛНАТА ИДЕЯ.”

  Във връзка с този цитат от твоята статия, искам да те попитам като историк следното:
  1. Колко е числеността на редовно призованите редници в българската армия в периода 1912-1918 год?
  2. Колко са запасняците?
  3. Колко са дезертиралите войници?
  4. Срещу какво заплащане са се сражавали ?
  5. Ти на каква сума оценяваш своя живот – т.е. срещу какво заплащане би станал професионален войник?

  п.п. Значи да се не чудя повече защо с такава лекота сега, в съвременността, сменяме чалми, петолъчки, корони…
  Казваш, няма нужда от глупави саможертви и идиотизирана национална гордост…..

 93. Това което питаш, може да се намери в съответната литература. Но то няма връзка с написаното в книгата.

  Има огромна разлика между това да се биеш за някаква кауза и това да отидеш на сигурна смърт знаейки, че няма да постигнеш нищо. Първото е смелост, второто е идиотия и фанатизъм.

 94. Лъчезар П. Томов
  17/06/2010 - 10:27

  Тази книга наистина е манипулативна, но турски зверства ( вкл. на редовни части) има документирани в множество източници, както западни, така и собствени (житието на свети Георги Нови Софийски). Клането винаги е било част от политическите инструменти на Османската Империя от самото и създаване, при това планирано и целенасочено. Фактът, че книгата е написана, за да насъска етническа омраза не отменя историята, а просто е показателно, че комунизмът е идеология на омразата и няма никакви идеали в него.

 95. Лъчезар П. Томов
  17/06/2010 - 10:32

  Да добавя, че случвалото се през тези пет века не дава никакво основание за каквито и да било етнически чувства към Българи от турския етнос, които с нищо не са виновни. Отговорност се носи индивидуално, да не говорим, че нашите турци са в много случаи хора за пример (ДПС не са турци, а платени компаньони в политиката, те най – малко защитават интересите на Българите ОТ КОЙТО И ДА Е ЕТНОС)

 96. По-горе има много интелигентни коментари, които наистина предизвикват мисъл – за Левски и икономическите му възгледи, както и други, за които в момента не се сещам…

  Та насилствената ислямизация е лоша – само че е имало и християнизация на вярващите в Тангра българи. Кан Борис (a.k.a. княз Михаил) колко точно видни болярина барабар със семействата им е ликвидирал? Има ли разлика от османските действия 5-6 века по-късно? Кан Кубрат може да е бил християнин, но това, че е живял в Константинопол не го ли прави обект на византийска пропаганда?

  Да не би траките да са ликвидирани до крак – друг път – само че след елинизацията им следва романизация, после идва Аспарух и кана-боила-колобър не е много щастлив от вече християнските им ритуали… После колелото пак се завърта. А според някакво изследване на ДНК на българите, значителен процент от населението на България е с геном на траки.

  Ами богомилите – и за тях пишеше по-горе. Чентарят ги яко на наша територия – те бягат на запад, където една папа им спретва кръстоносно походче в Южна Франция… Изобщо, където мисълта не е на почит, се случват и такива разни работи, в които хора загиват без особена логическа обосновка.

 97. Съжалявам за втория пореден коментар, но по-горе пише, че средната продължителност на живота на “хайдутите” била 30 години – а на сегашните мутри колко е? Просто винаги има такива типове, които ако не се сбият (най-малко), просто няма да ги бъде.

 98. Маркуча
  17/06/2010 - 10:51

  Ха така, сложихме Стефан Караджа в един кюп с мутрите…

 99. Караджа на турски означава сърна. Сега има Маймуняка, Прасето, Песоглавеца, Шебека, Мравояда и още знайни и незнайни борци (за свобода). Та дори по откровено простовати теми като ЦСКА и Левски има доволно количество шамарещи се непрекъснато дебили.

 100. Келанвед
  17/06/2010 - 11:17

  Име според нови проучвания българите преди покръстването били зараустристи , а това Тангра било комунистическа пропаганда, та богът се срещал в 2-3 източника. Освен това, както беше казано по-горе българските християни никога не са опитвали да разберат същността на идеята, по-скоро са се радвали на мистификациите в нея (разните там -чудеса плачещи икони, бла бла) пък и политически е било крайно време да се присъединят към голямото европейско братство. А иначе какво не им разбирате на зверствата-ясно е , че никоя империя не иска да се разцепва, нито пък никой борец за независимост не показва и елементарна милост към поробителя (бил той в лицето на обикновения турски селянин)

 101. Ако се абстрахираме от историческия контекст, в който е написана (соц-национализъм, да не се бърка с национал-социализъм, макар че разликите май са доста малки), книгата е интересна – разказва за изолиран случай на краен ислямски фанатизъм в един свят на “умерен” ислямски фанатизъм…

  А иначе, слава богу, явно никой не е искал да потурчва масово българите – ако се бяха опитали, щяха да успеят – в коментарите вече се спомена как Борис за нула време ги направи християни, а в по-нови времена Тито ги направи македонци – явно рода и вярата не са чак толкова дълбоко вкоренени в народната душа, колкото си мислят някои хора.

  В крайна сметка, като че ли най-обективен е бил Паисий в неговата история (забележете, че описва всякакви зверства в първите години на турско робство, но не и масово насилствено ислямизиране):

  “…И за султан Мурад имал там: когато взел българската земя, избрал много народ, млади и красиви юноши, със сила ги грабел и събирал в Едрене, записвал ги еничари в турската войска и ги турчел насила. Така хората в онова време имали скръб върху скръб и жалост върху жалост. Плакали горко и жалостно за българското царство. Така майки, бащи и сродници ридаели безутешно и въздишали за чедата си. Хората в онова време имали голяма тъга и жалост под турска власт. Избирали черквите, които били хубави, и ги обръщали в джамии; така отнимали черковните и манастирските места от християните: и големи къщи, и ниви, и лозя и хубави места, каквото пожелавали, грабели. Убивали първите и праведни християни и им ограбвали имота. Така хората от онова първо поколение, при които било завладяно българското царство, имали голяма скръб и жалост, и плач, докато преминало това първо поколение. Следващото поколение полека-лека навикнало да живее с турците. Така турците изпърво били свирепи и големи грабители. Когато се затвърдили в цариградското царство, научили много от християнския ред и право и за известно време в началото престанали малко, засрамили се да ограбват незаконно християнските вещи и имота им.”

 102. @chernobyl: То па като се замислиш – завоюването на сегашната българска територия е минало мирно и кротко… никой никого не е насилвал, никой ничия земя не е присвоил…, дошли прабългарите на бойните си кобили и кана им казал “Тук ще бъде България”, а местните траки, славяни и все местно население с усмивка, хляб, сол и червен пипер ги посрещнали и мирно казали “Да бе, нека бъде!”…
  … ей, хубаво е да цитирате текстове, но още по-гот е да анализирате…

 103. Иронията от по-горния коментар може да се окаже истина – има теория (тука Лонганлон ще ни се разсърди), че траките са всъщност… българи – http://ziezi.net/trakite.html

  За зороастризма, споменат по-горе – интересен повод за размисъл, да.

 104. Според “разбиранията” на Зиези Homo Sapiens е просто превод на латински на думата “българин”, така че не възприемай много навътре писанията в посочения линк.

 105. Красен
  17/06/2010 - 14:25

  Между другото като си говорим какво е отношението на българите към турците, вероятно повлияно от манипулативни филми и книги, нека видим какво е отношението на турците към българите. От срещите ми на различни места (университет, дискотеки и тем подобни места) не съм останал с добри впечатления от турците, меко казано. Нито пък от отношението им към българите.

 106. Петър Славов
  17/06/2010 - 14:27

  Longanlon много правилно е казал, че българите никога не са били кой знае колко религиозни. А това насилствено потурчване да не се окаже мит… При икономическата дискриминация от страна на властите, те са нямали интерес от освободено от данъци мюсюлманско население. Може би някои са станл имюслмани доброволно, но повечето мюсюлмани пристигат от Мала Азия. Всъщност до XIVв. българският народ вече е бил свит в тесни географски граници и в катастрофално демографско състояние.

 107. @Longanlon
  Според мен доста повърхостно подхождаш, което силно ме учудва и изненадва. Книгата описва период преди повече от 3-4 века. За този период можеш ли да цитираш независими и достоверни източници, които да потвърдят/ отхвърлят ислямизирането в тези територии?
  Защо мериш с днешен аршин хората и събитията, случвали се тогава? Не допускаш ли, че наистина е било въпрос на чест и лично достойнство отстояването на вярата, религията? (ще направя препратка и към самураите )
  Нека да отчетем факта, че от съюзници турците са се превърнали в завовеватели. Как постъпва един завоевател, докато укрепи и установи трайно своята власт?
  В по-късните години знаем какво е било устройството и управлението на Османската империя. Че някои българи са купували/ получавали правото да събират определени налози от българското население. Затова и събираемостта е била толкова висока.
  Да ,някои моменти в книгата са пресилени. Но това пък е художествено произведение, не научен труд.

 108. Само вметвам (щото ме мързи да търся точните текстове, ако някой иска да се занимае – ще съм му много благодарен):

  По време на едно упражнение по българска средновековна история обсъждахме точно книгата и реалните събития, на които се базира.

  Имам смътни спомени за това, че според изследователите на тия събития те са протекли общо взето по описания начин, но причините са малко по-различни – май бея на другото село беше натопил пред султана селяните от това село, че укриват данъци, за да си върне на “нашия” бей за нещо (те и затова “нашия” бей го убиват по поръка на султана), а попът, за който става дума всъщност е бил единствения “мъченик” и заради неговия фанатизъм са изклали хората. Нещо такова беше май.

  Както казах не помня точно, та ако на някого му се занимава да намери…

 109. коментар от Свежо: За автора две мнения няма, съгласна съм. Но книгата ми хареса като лит. произведение.Филма също беше добре направен – поръчкови или не, имат си достойнства като произведения.

 110. Спас Колев
  17/06/2010 - 15:27

  Сюжетът би трябвало да е базиран на текст от някой си поп Методи Драгинов, вероятно фалшификат от 19 век.

 111. @Steliyan: Е, тук предполагам че е било по-различно, защото славяните сигурно не са обичали гърците много-много, а тия новите имигранти с хубавите коне и странния акцент са им казали “окей, пичове, дайте да им сритаме задниците”. Общият враг сплотява, нали знаете 🙂 После на славянките са им допаднали екзотичните черти на българите (и обратното), и следащата сцена ще я изрежем, за да не изгубим детската аудитория. Останалото е история… 😀

  @Красен: разни хора, разни впечатления. Аз познавам турци (ама истински турци от Турция, не нашите родни помаци) и от тях имам само хубави спомени.

 112. коментар от Свежо: http://www.kamaraden.narod.ru/kozikraka
  http://www.kamaraden.narod.ru/kozikraka.htm- дори се смята, че този роман не е негов, а е откраднат.

 113. Хехе…Ако позволиш , една извадка от народния фолклор
  http://liternet.bg/folklor/sbornici/ddbj/84.htm

  Edit Longanlon: поради СЕО причини и поради обикновена прегледност, пускайте чужди текстове само с линк, не самия текст в коментара.

 114. Малко линкове след Гугъл:
  Дилмана за преводът на “Време разделно” на 33 езика : http://www.mediapool.bg/show/?.....8;srcpos=3
  Летописът на поп Драгинов бил взаимстван от Беловския летопис, благословена да е Благовеста Касабова : http://liternet.bg/publish17/b.....onchev.htm

 115. donnikalas
  17/06/2010 - 19:42

  коментар от Свежо: Lissa_waw не знам комунистите как са драли народа, но щом избираш турското робство пред комунизма, значи ти си много болна! Разбирам те че си от ГЕРБ но ще видим след време какво ще говориш, но всъщност тия като теб са с масата, което е актуално то е на мода! Нали така пънки? 😛

 116. Маркуча
  17/06/2010 - 20:56

  @name
  Мутрите, викаш, и те за народа душа дават? Застраховат за колкото да не е без хич, а после, о, черна неблагодарност, ги отстрелват снайперисти или им взривяват колата, тъй ли?

  Дай сега да видим някои от (безсмислено) загиналите:
  Ангел Кънчев — умира безсмислено на 21 г. (самоубива се, за да не бъде заловен жив)
  Хаджи Димитър — умира на 28 г.
  Стефан Караджа — умира на 28 г., има съмнителен прякор, вероятно от криминалния контингент.
  Христо Ботев — умира безсмислено на 28 г. (тръгва с една шепа хора срещу турците), анархист
  Георги Бенковски — умира на 32 г.
  Васил Левски — умира на безсмислено 35 г. (не казал кои са другите, за да отърве въжето), комунист; вдъхновява Веселин Андреев да напише «Балада за комуниста»
  Бачо Киро — умира безсмислено на 40 г. (също обесен)

  Тук пригласям на @happy — толкова ли е трудно да се разбере, че за някои от хората от онова време «принцип» не е била само дума със седем букви? Или който умира заради принципите си (свобода, вяра и пр. непотребни думи) по дефиниция умира безсмислено?

 117. коментар от Свежо: donnikalas ,
  какъв ГЕРБ, к,ви диагнози, к,ви 5 лева?
  Види се, че нито история си чел, че даже не си си направил труд да отвориш линковете и да почетеш….ама то си е твой проблем…

 118. не знам за книгата, но филмът не беше никак, никак лош…

 119. Ботев – крадял редовно, включително и от “революционната” каса (за да изхранва семейството си, разбираш ли) – ами да беше работил повечко… Публична тайна е, че румънските труженички са му били големи фенки – сигурно е заради брадата (или пачките).

  Бенковски – не беше ли откраднал тескере (паспорт) от някакъв поляк в Диарбекир. Руски агент – доказано е (нали е негова фразата за лютата рана и сърцето на тирана?).

  Левски – ще си позволя да цитирам от по-горе: http://kaka-cuuka.com/2503#comment-35984

  И същевременно, докато тия “герои” се опитват да ни направят руска губерния, богати българи в Цариград по модерному казано лобират и Високата порта е на път да ни отпущи накъм автономия. Вече е споменато, че 1/12 от територията на Империята и плаща 25% от данъците или нещо такова – дали не са можели да изнудват?

 120. Здравеца
  18/06/2010 - 00:50

  Всичко зависи от гледната точка и от интереса.
  1.На нас ни е угодно Левски и Ботев да са национални герои. На турците не им е било и са ги смачкали.
  2.На чеченците им е угодно Джухар Дудаев да борец за свободата на Чечня, ама руснаците му викат “терорист”, щото колеше руски войничета като яренца.
  3.Кюрдите в Турция, и те се борят за свобода и си имат своите герои, ама турците ги мачкат в черно робство и пращат армията срещу тях.
  4.Талибаните, и те си имат своите каузи и се борят за тях, но САЩ ги гони и ги нарича “терористи” и праща армия срещу тях.
  Примерите са безброй – знайни и незнайни, по всички континенти и във всички времена.
  Идеята е, че в един свят, който претендира, че се бори за обединение, няма място за наши и ваши – всички сме едно: белите роби на Рокфелер :)))))))

 121. Ивайло Христов
  18/06/2010 - 01:12

  Някой спомена за катарите.Много интересна история-папата решил да си почисти задния двор и им спретнал кръстоносен поход.Само от едно градче с 20 000 жители били избити 18 000-Да ви звучи познато??
  Като попитали шефа-католически абат- как да познаят кой е католик и кой катар-той отговорил “карайте наред-Господ ще познае своите”А колко са избили в Каркасон-не разбрах…
  Пак в този район по време на модата на аутодафетата само за един ден са изгорени в абатство еди си кое – 171 вещици.
  Лъжете се ако смятате ,че местите знаят тези факти- процента знаещи е статистически нищожен.Ами просто не са си имали Антон Дончев…Но ако погледнем бройката останали четящи индивиди у нас-Време разделно е най-малкия проблем

  Каквито и да са-Ботев и Левски -те са компенсирали националното безверие.Жалкото е ,че сега няма такива компенсаторни личности . Не искам и да си мисля-какво ще остане за ношето време …

 122. Лъчезар П. Томов
  18/06/2010 - 10:30

  Левски се опитвал да ни направи руска губерния ?! Смях в залата 😀

 123. Светослав Антонов
  18/06/2010 - 10:33

  @Longanlon Без да изчета какво се е казало преди моя коментар – аз също адски много се дразня на всички псевдо-патриотари, и от тази гледна точка те разбирам.
  Но ако наистина в романа виждаш само насаждане на омраза, проблема е лично в теб. Аз прочетох книгата на един дъх, без да изпитвам никаква омраза към сегашните турци след това. Доколко събитията в една худижествена творба са достоверни, смятам на всички е ясно, но книгата сама по себе си е отражение на въпросната историческа действителност. Просто не е възможно да отречеш 500 години на зверства и издевателства над българи, от поданици на тогавашната Османска империя. Със същия успех може да кажеш, че торбите на Ботев, Каравелов и Захари Стоянов насаждат националистическа омраза. Сигурен съм, че и те са били използвани от комунистическия режим, за да оправдае собствените си зверства, но това е абсолютно без значение към художествената им стойност.
  “Време разделно” е изключително красива книга, предаваща като приказка, или по-скоро като легенда духа на тогавашното време. Признавам, че не знаех политическите факти около нея докато я четях. Може би за времето си е била използвана по поръчка, но автора определено се е постарал и е написал нещо изключително. Уви времената са били такива, че всичко което е излизало е минавало под комунистическата цензура. Не може просто да отхвърлим всеки тогавашен автор, просто защото е творил под комунистически режим.

 124. Маркуча
  18/06/2010 - 10:39

  @name
  Искрено се радвам, че е националните ни герои (без кавички) са били убийци, крадци, мошеници, шпиони, курвари и пр., щото без тях сега нямаше да водим този разговор, или въобще нямаше да ни има. Интересно ми е как си представяш изнудването по онова време — отиват големците при султана и му казват, че няма да плащат данъци, ако не им се даде автономия? И изведнъж цял народ се надига на мирен протест като Ганди и след една година хазната е празна, а профсъюзът на спахиите дружески ги потупва по гърба и вика «машалла», така ли?

 125. Спас Колев
  18/06/2010 - 10:54

  @Маркуча: По-скоро по метода на Армутлиева. А в края на 19 век спахиите са история – съпротивата е по-скоро от страна на гърците, които са били много по-напред с материала в корупционното лобиране.

 126. Аз си мисля, че истинските национални герои не са тези, които искат да постигнат целта си с насилие. Забравяш “просветителската” линия на съпротива за независимост. Независимата църква кой ни я дава?!?

  Априлското “въстание” води до огромен брой жертви и много запалени, тоест ликвидирани населени места – още докато са го планирали, са знаели, че не могат да се противопоставят по военен път на Империята, а само да жертват невинно население за да постигнат целта си. Която е да докарат чужда окупационна армия – още Екатерина Велика е искала да сложи сина си на престола на възобновена Византийска империя. И началото на революционните комитети, довели до него, е сложено точно от Левски, колкото и той да декларира друго.

  Идеите на Ботев са откровено комунистически. По-горе пише, че на Левски също са. Що тогава да не почитаме Благоев? А, момент, ние и него почитаме.

  И как се е освободила Албания? След Балканската война. Май може и без руските свинчоци да ги налазват.

 127. Светослав Антонов
  18/06/2010 - 11:00

  Впрочем относно това колко нелогично били постъпили героите в книгата (филма не съм гледал), замислете се над следните неща.
  – За тогавашното време вярата съвсем не е била нещо, което да се премахне с лека ръка. Тоест хората тогава искрено са вярвали, че Бог съществува, и че ако ритуално се отрекат от него се обричат на вечни страдания. Поне болшинството от хората са вярвали. Това е причината толкова много историци да твърдят, че християнството запазва българската народност през робството, както и причината патриарх Евтимий да е толкова силна фигура при обсадата на Търново (просто два примера които се сещам в момента).
  – Било е времето, когато семейстава са спяли по 9 деца в стая, и когато се е пиела блага ракия – секс с момата само след сватбата. Кукерите и коледарите са обикаляли селата (наистина а не показно както днес), и хората са вярвали в самодиви, караконджули и какви ли не други неща. Вярвали са, че ако някой те прокълне ще ти се случи нещо лошо, и са вярвали че ако положиш клетва (било то пред кръст и револвер) трябва да я спазваш. Затова самия акт да се отречеш от вярата си, и то пред всички останали, далеч не е било нещо което да направиш с лека ръка, независимо дали се преструваш или не. Още повече в името на поробителя (самото понятие държава не е съществувало в съзнанието на хората), който е дошъл да коли и беси.
  – Имайте предвид, че във всяко село е имало конак, съответно поне 1-2 заптиета турци, които са следяли за спазването на реда, и поне един ходжа турчин, който се е грижел за духовните нужди на турското и съответно потурченото население. Тоест ако си сменил вярата си, след това поне публично ще трябва да следваш Корана. Иначе има кой да те види, има и последстия. Убийството на въпросните ходжа и каймакамин също няма да доведат до нищо добро – въпрос на време е да дойде башибозук или в случай на въстание и редовна турска войска. В случаите когато подобни убийства са се разминавали на мирното население са били именно поради “лобизъм” от страна на чорбаджиите българи, и дистанцирането им от действията на хайдутите.

 128. Светослав Антонов
  18/06/2010 - 11:18

  Колкото пък до руските (подразбирам от коментарите – комунистически) влияния по времето на Ботев и Левски:
  Ботев няма комунистически възгледи. Неговите както и на Левски възгледи са във възрожденския дух – хуманитарни. Това се вижда ясно ако ги четете в оригинал, а не четете някакви кандидатстудентски критики. Комунистическия привкус им е лепнат по-късно – след 9ти септември.
  Възгледите им са много по-силно повлияни от торбите на Виктор Юго и от френската революция например. (Както впрочем и цялата българска култура тогава – вижте стария Пловдив).
  Освен това по онова време Русия е монархия, император е Александър II и никакъв комунизъм още няма.
  Че са ни освободили с желание да разпространят влиянието си по нашите ширини не трябва и да се съмнявате, но какво друго очаквате? Една държава да хаби хора и средства само заради освобождението на някакви размъкнати селяни?
  Всъщност около 1876 нашите “хъшове” вече са изтъркали пода в приемните на всички значими държави в Европа в това число Англия, Франция, Австро-Унгария и Русия. И резултат никакъв. Никой не ни е бръснал за слива, просто защото няма интерес от това. Русия се намесва чак като избухва войната с Османската империя, за която те имат доста по-широк “гео-политически” интерес отколкото едната България.
  И за да са трън в очите на западните Велики сили. А ако могат да използват българско опълчение вместо да си хабят редовната воиска – толкова по-добре.

 129. Във Франция има. Именно от тяхната революция тръгва, но това е друга тема. Императорът несъмнено е бил по-със света от Ленин и неговите дружки, но пак е искал с всякакви методи да ни допипа. А това не би било хубаво. И обикновените руснаци може да са свестни хора, но и ние, българите, сме още по-свестни, а македонците не ни харесват, щото искаме да ги прилапаме.

 130. Келанвед
  18/06/2010 - 12:40

  Име освобождението ни от турско без чужда намеса е било точно толкова вероятно, колкото да се случи сексуална революция в Саудитска арабия през идните 2-3 години

 131. donnikalas
  18/06/2010 - 15:57

  коментар от Свежо: Е от кое се види, че не съм чел история? Чел съм както история така и книгата, също така съм гледал и филма, който отразява живата действителност по онова време! Пожелавам ти ако можеш да се върнеш в това време и теб да …………. (coffee)

 132. donnikalas
  18/06/2010 - 15:58

  коментар от Свежо: Кви линкове да чета на някакви измислени сайтове с безплатен хост! (narod.ru) Ако ще пишеш нещо сериозно не е това начина! И айде стига вече ……………..

 133. Лъчезар П. Томов
  19/06/2010 - 11:28

  Име, Левски е либерал на 19-и век, което го прави консерватор на 20-и век. Всичките му идеи са в пълно противоречие с твоите тези. Засрами се от лъжите, които пишеш по негов адрес!

 134. Лъчезар П. Томов
  19/06/2010 - 11:29

  Освобождението ни от османско иго е било възможно чрез постепенно отдалечаване от Империята – нарастваща независимост и изчакване на правилния световен момент за откъсване без война

 135. Значи тайната му полиция и ликвидирането на неслушащите го негови съмишленици е лъжа? Ама важна е идеята, то заради нея са се били сплотили така около него, няма нищо общо със заплахата от разстрел. Чорбаджиите и те – доброволно са си давали париците. Това според мене не е много редно, каквито и да са били идеите – либерални, консервативни, било то в 20, 19 или който и да е век.

 136. Келанвед
  19/06/2010 - 13:59

  ами чорбаджиите са си гледали паричките, докато революционерите са се борели за някакви национални идеали. Представено така Васил Кунчев наистина е бил върл комуняга

 137. Комунистите не се борят за национални идеали.
  Те се борят единствено за комунистическият идеал, но по някаква магическа причина изведнъж се оказва, че властта
  попада в ръцете на едни несъвсем истински комунисти,
  които само опорочават светлата комунистическа идея.

 138. да бе, интересно как все някой им я опорочава “светлата комунистическа идея” и за толкова години в толкова държави толкова народ изтрепаха ама не можаха да го построят тоя “истински светъл комунизъм”.

  ама са амбицирани да опитат отново и отново де

 139. Келанвед
  20/06/2010 - 11:14

  @Longanlon нещо за малшевики и болшевики да си чувал? И защо вторите избиват първите?

 140. Келанвед
  20/06/2010 - 11:15

  меншевики де, глупости пиша

 141. едните са повече, другите – по малко, те затова са и така наречени. мисля това отговаря на въпроса ти. какво общо има той с темата обаче продължава да е загадка за мен.

 142. Келанвед
  20/06/2010 - 15:03

  има съществени разлики във възгледите дори на ляво настроените типове…Тъпо е, че партииния апарат не позволява на собствените си “интелектуалци” малко либерализация във възгледите им.

 143. Благодаря ти за тази публикаци! Да се намери един трезвомислещ човек. На собствен гръб изпитах ефекта на пропагандата, лееща се навремето от филма, бях дете и за първи път осъзнах, че думата “турчин” е много мръсна , и съм някакъв враг явно … в Белене имах позната, която караше 5 год си син да гледа филма със същото име и то после ми говореше, че турците били гнусни, долни бандити… Много се гордееше със себе си тази майка-патриот, насаждайки у поколението правилното отношение…

 144. joe / преди бандюга, сега само джо
  21/06/2010 - 12:24

  Абе лонг, аз не четох статията (извинявай!), но ти какво мислиш – трябва ли да се строи нова АЕЦ в Белене? Любопитно ми е!

 145. Веско
  21/06/2010 - 17:51

  Много ми хареса въпросът за селата в планината – авторът на блога разсеяно се направи, че не го вижда и го пропусна.

  Моето село Боснек, се намира на 50 км от София, не е много голямо – на няколко километра по-нагоре се намира “Чуйпетлово” – селцето е миниатюрно и при него свършва пътят – забито в стръмни хълмове от южната част на Витоша.

  В цяла България е така – малки селца, пръснати през 2-3-5 километра, много от тях забити по разни почти недостъпни баирища.

  Защо им е било на хората, да се бутат по тези урви?
  Сега (стотина години след освобождението) тези села се обезлюдяват едно по едно.

 146. Владимир Петков
  21/06/2010 - 19:27

  @ Лъчезар П. Томов казва: June 19th, 2010 at 11:29 am

  Освобождението ни от османско иго е било възможно чрез постепенно отдалечаване от Империята – нарастваща независимост и изчакване на правилния световен момент за откъсване без война

  Това е лъжа и слава Богу, че не става така!
  И по-горе споменах. Не е било възможно да се освободим без война. Ако войната 1877-1878г. беше свършила по друг начин, в годините преди, по време на и непосредствено след Първата световна война турците щяха да ни изтребят по подобие на арменците, асирийците, понтийските гърци и българите от Одринска Тракия. Някои русофоби твърдят, че освободителната война е грешка, но буквално на юг от Дунав нямаше да има българи днес при друг развой на събитията тогава.

 147. Тралала
  21/06/2010 - 19:29

  И защо тогава не избиват македонците след като ние се освобождаваме?

 148. Владимир Петков
  21/06/2010 - 21:42

  Тралала, аз казвам, че този мащабен геноцид срещу христианите е организиран по време на Първата световна. След Берлинският договор е имало кланета, но по-късно при разпада на империята са унищожени почти всички християни. Не баташко клане,или малко пожари,а избити стотици хиляди и дори милиони. 1.5 млн арменци ,500-750к. асирийци ,доста гърци, потурчени са стотици хиляди арменки, стотици хиляди деца са взети за отглеждане в турски семейства…

 149. Тралала
  22/06/2010 - 00:22

  По време на първата световна, ако нямаше Българска държава, Турция щеше да бъде в много незавидно положение на Балканите, бас държа, че Гърция, Сърбия и Румъния щяха да откъснат и малкото останало от Османската империя преди някой да тръгне да прави геноцид тук. Още повече че самата империя тогава е била ужасно слаба и разядена отвътре.

  Друг е въпроса как щяха да процедират с нас милите ни балкански съседи и дали сега нямаше да говорим на гръцки/сръбски или поне 50% от населението да благоговее пред гръцките/сръбските братушки, които са ни освободили точно по същият начин, както с руснаците.

  Отделно, не е много ясно дали до тогава нямаше да сме си извоювали статута на васална държава. Това е нещо, което нито аз, нито ти можем да докажем.

 150. Веселин
  22/06/2010 - 08:51

  Тралала,не мога да сетя за народ,която да успява да направи подобно нещо.Всички Балкански държави се получават в Резултат на воина.сръбското и гръцкото освободителни въстания са пред разгром и само намесата на Русия,която води няколко воини с Турция и намесата на няколко западни държави (не венна)дава независимост на Гърция и автономия на Сърбия.Армения никога не достига до статут на васална държава,въпреки наличието на влиятелни арменски кръгове в османската империя.

 151. Веселин
  22/06/2010 - 09:08

  Никога не е имало особено добри отношения (с малки изключения)между мюсюлмани и християни в османската империя,християнитите са били толерирани до известна степен само защото империята е намирала изгода в тях.В османската държава е имало християни с високи постове(това са били главно гърци – фанариоти и арменци)защото са имали умения и връзки,предимно на запад,които мюсюлманите не са притежавали.Когато започват да се откъсват големи раиони от империята на балканите,възниква реалната опасност от пълен разпад.Нещата бързо се променят,и в реформиращата се турска държава християните вече са пречка и опасност за целостта и.Всичко станало след това е напълно логично.

 152. Веселин
  22/06/2010 - 09:14

  Няма народ,на който османската империя да дава независимост или автономия доброволно.Всички ново образувани държави го постигат след външен натиск от по силна Държава(Вповечето случаи няколко няколко велики сили)

 153. “Никога не е имало особено добри отношения (с малки изключения)между мюсюлмани и християни в османската империя”

  Веселине, допускаш грешка, като не правиш разлика между отношенията между мюсюлмани и християни и отношението на имперската власт към християните.

 154. Веселин
  22/06/2010 - 09:55

  Разбира се че има разлика,но все пак империята е създадена и е доминирана от мюсюлмани.Държавата е била създадена на религиозни принципи по модела на повечето близкоизточни мюсюлмански държави.Това че е имало християни с високи държавни постове;в еничарския корпус е имало предимно християни.не променя нещата.Както казах това е било временно(макар и за дълго време)решение на нещата,поради липсата на необходимите кадри сред мюсюлманите.Това поддържа илюзията за възможност за лесна бъдеща независимост сред много християнски народи(Гърците дори са си въобразявали че е възможно в бъдеще да възстановят византииската империя)Всички тези надежди се оказват безпочвени

 155. Йоана
  22/06/2010 - 13:26

  Хм, на мен най-много ми хареса в книгата разграждането на абсолютността на вярата. Когато на тези хора им опря ножът до кокала, свещеникът (неслучайно тъкмо той) “провидя”, че всъщност вярата изобщо не е абсолютна, а си е много относителна, когато залог е човешкият живот, и ги заубеждава, че най-важното е да останат живи. Само че не помня дали това беше представено като мъдрост или предателство (мн отдавна я четох).

 156. Георги
  23/06/2010 - 16:59

  Лонги пак провокира публиката, и то успешно. За мен лично “Време разделно” си е много добра за времето си книга. Който не ми вярва, да прочете “Овчарчето Калитко”, “Ленко” или някой друг “шедьовър” от онова време. Книгата си има интрига, не е черно бяла (има добри турци и не толкова добри българи) , и на времето ме накара да се замисля за някои неща. Например как тогавашните хора тръгват към дръвника за едната чест, вместо (както би направил съвременния българин) да вземат чалмата, и на другия ден да я хвърлят на боклука. Или откровението на попа, който пръв се отрича, не от страх, а защото разбира че християнския и мюсюлманския Бог са едно и също нещо.

 157. защото разбира че християнския и мюсюлманския Бог са едно и също нещо.

  Проблемът никога не е бил в религията, проблемът е в етноса…

 158. “защото разбира че християнския и мюсюлманския Бог са едно и също нещо. “

  разбира се, че са едно и също нещо – въображаемо

 159. Калин
  25/06/2010 - 16:32

  Mожеш ли да изкараш поне един цитат от “Време разделно”, който оправдава бляскавата критическа оценка “книга, създадена единсвено да насъска едни хора срещу други, да събуди най-примитивни чувства на омраза”?

  Този тук –

  http://4etene.bnt.bg/forum/vie.....t=60#p8610

  – не става. 😀

 160. Не знам дали си спомняте, но този филм беше пуснат по БНТ точно по времето преди изборите, на които беше избран Първанов за първият си мандат. По това време бях в Либия. Имахме гости араби- алжирци,либийци,египтяни, палестинци,
  чиито земи също са били в рамките на Османската империя …

  Реакцията им беше поразяваща- всички до един припадаха на сцените с насилието, а когато се съвземаха всички отрекоха, че това НЕ е възможно да е било истина.Никой не пожела да изгледа филма до край и ни помолиха да спрем телевизора. Между тях имаше мюсюлмани и християни, всички до един отрекоха, че по този насилствен начин се е налагал исляма по техните земи.Всички бяха отвратени от този филм.

  Недоумяваха как е възможно точно и само в България да се е случило подобно насилие над мирно население…Казваха, че битки е имало, но в тях са загивали хора, които са бранели земите си. Всички до един твърдяха, че това е гнусна политическа манипулация и недумяваха как е възможно в 21в българите да живеят с измислени сцени на жестокост и насилие и 5 века да носят омраза към хората в ума си.

 161. коментар от Свежо: donnikalas ,
  като не искаш да четеш ˝някакви измислени сайтове с безплатен хост˝, което не е аргумент, разбира се, можеш да четеш на воля коментарите на другите под темата в блога ˝Кака Сийка˝.
  Там хората са се подписали с имената си.

 162. Добра статия (по изключение лол). Рядко някой да плюе коми “културтрегерите” (ака Kulturbeggar-ите). Аз лично много ги мразя.

 163. в началото на демокрацията работих към една гръцка фирма в Бурса,там българските турци може би са най много,запознах се с много от тях ,разговаряли сме на различни теми.Останах с впечатлението ,че нашите власти тогава насила са ги пращали в Турция ,а тук се говореше обратното.Публикацията е много провокираща ,но май това е една жестока истина за нашата история.

 164. Фен на Петър Стойков aka Longalon
  18/08/2010 - 15:19

  Лонгалон-е, на 13 години си чел 1984, а на 7 сигурно си минал всички класици, които познава литературата.

 165. тц, тогава разни фантастики четях на килограм

 166. Време разделно” е като голяма грубо обработена меча кожа, просната пред огнището, която лъхти на мъченически героизъм и романтика. Това е могъща плът, изтъкана от позорна жестокост и пламтяща смелост, от лай на кучета и грандиозни пейзажи, в която се преплитат народни митове и суеверия с история. Анатомията на една легенда се оформя така, както се е оформила в сърцата и преданията
  на непросветените, самотни планинци.

  “Гардиън”

 167. всъщност, нелошо описание

 168. Богомил
  14/11/2010 - 14:17

  Аз съм на 13год. и може би зная максимално за възраста си по тази тема,щом съм се заангажирал да прочета част от оментарите и да дам своето мнение.За мене всички които казват,че книгата ,,Време разделно,,е публикация на пропаганда,че е долна,лъжлива и изобщо че ще е по-добре без нея са големи глупаци.В интерес на истиината света се управлява от пропаганда.Нея я има ама абсолютно навсякъде.Най-вече в вашите сигурно люббими Америка,Англия и тралала и тн.Там е в огромни количества.Да сте чували някога по Diskovory да кажат,че Американците само си търсят конфликти,за да имат война и стабилна икономика.Защото ако няма война няма да си продават танковете и оръжията за милиони или да използват Иракчанският петрол.Те просто са такива майстори на пропагандата…..и в такива количества се използва,че вече всички свикнаха с това.Защото по dISKOVORY вечно се говори ,,абрамсите били толкова велики……бъра-бъра сто чадъра,,.Значи ако сме комунисти или социалисти и кажемнещо хубаво за тях ,веднага сеем пропаганда,а иначе за величието на Америка и там на запад не е ропаганда.И наистина света трябва да живее в лъжа,защото ако дори Време-Разделно не бе написана и нямаше нейната лъжа,сега сигурно огромен процент от националното ни самосъзнание щеше да е изчезнал исега щяхме да бъдем част от Турция.Тези огромни лъжи като тази книга(макат че за мен тя не е лъжа)които вдигат патриотизма ни ги има в цял свят и така ние и другите страни могат да задържат съществуването си без да се присъединят ъм друга страна.Има и друго решение.Всички народи да загърбят миналото си и да се обединят в една страна,но човешката природа е текава,че тогава една от страните ще се наложи и понайте къде заминава делото на Хаджи Димитър и на всички други……….

 169. Богомил
  14/11/2010 - 14:18

  Най-вероятно няма да ми повярвате и за възрастта ,но и това е характерно за природата ни,а и не мога да ви го докажа

 170. За възрастта ти вярвам, съдейки по правиписа и начина на изразяване 😛

  Похвално е това, че знаеш какво е пропаганда, и че имаш пред вид, че всички медии са пълни с нея, че всяко произведение може да е пропаганда. Хубаво е, че се замисляш за тези неща.

  Обаче има още нещо върху което си струва да се засмислиш – какво представляват патриотизма и национализма, каква е ползата от тях (в днешния ден, и когато е писана книгата, не преди 200 години) и трябва ли те да са базирани на омраза към други народи, или е по-добре да са позитивни и градивни.

 171. @Богомил: Аз съм почти 3х на твоята възраст и в последните 18 години всеки божи ден съжалявам, че не живея в Турция, а съм в България, например… патриотизъм… 🙂
  В настоящите времена на глобализъм не се гледа патриотизмът, а къде ще ти е добре на дупарата – в България, в Турция или в Холандия например… мислиш ли, че в ежедневието някой изобщо се досеща за Левски, Ботев, Димитров? 😉

 172. Богомил
  19/11/2010 - 21:29

  Много се радвамна веднагическият отзив.Според мен патриотизма на бива да се базира на думи като ,,Левски се съпротиви на Османската империя и започна дело срещу нея,,а по-скоро трябва да кажем ,,Левски се е борил за свободата на българите,,.Ние всички сме една рая,която следва една идеология много дълго и макар да зная,че аз не съм нщо повече от поредният родил се работил и умрял за една държава,аз тача нашите герои с коио съм закърмен.И трябва да кажа,че трябва да си спомняме за нашите предци,защото те са Умрели!Умрели!….за нас.Било им е лесно да отидат в чужбина и независимо ускъдно или богато ,са щели да живеят сигурно в чужбина.И поне малко уважение трябва да изпитваме,че са се погрижили сега да говорим езика си и тн.За това дали си се родил турчин,българин или руснак си е въпрос на късмет…….Но все пак замислете се,колко факти има,които се не се познати на много страни по света.Например, ние сме първата страна която извоюва правото си да чете на своя език.Преди това се чело само на Римски-където е католическото становище,Византийски-православието и еврейски-юдеизки.Много други неща,първите в космоса след СССР и САЩ,но както и да е……Радвам се че вие откликнахте на думите ми и то много!Най-вероянто ще продължавам да пиша!

 173. Най-големият
  19/11/2010 - 22:15

  Римски и византийски – това ще да са някакви нови езици… Без съзнание за индивидуалната уникалност не може да има никакви по-висши морални конструкции като патриотизъм или те ще са фалшиви – фразата “аз не съм нщо повече от поредният родил се работил и умрял за една държава” – е антипример за разумно мислене. Хората, както и дърветата, не са еднакви. Държавата не е нищо повече от сумата на всичките си граждани – ако техните стойности клонят към 0, то и държавата клони към 0… Ако човек се уважава, той няма да тръгне да мие чинии “по тежката чужбина” и ще има и държава. Ако не се уважава – ще се продаде за “една паница леща”.

 174. no comment
  20/11/2010 - 12:03

  добре, де голем- гръцки и латински да са, стига се кара на лапето-да беше по-голям да го ебаваме, ама поне не пише “мн” и “френдове” както връстниците си. Още повече, че от мнението му лъха нещо конструктивно. Ако САЩ са суперсила,като държава – не смятам американците за свръххора-напротив доста тъпи парчета ми се видяха над половината от хората, с които съм говорил там. Така че и твоето мнение не е универсално. Иначе България е една от много малкото европейски държави, които не си е сменила името от създаването си, за разлика от Британия, свещената римска империя (сега Германия)и др. Ако човек се уважава ще се нагоди към местната система бързо, и няма да следва мечтите си, защото България не е срана, в която се сбъдват мечтите, освен ако не си уникален нагаждач

 175. Богомил
  20/11/2010 - 16:48

  Знам че имам безбожно много грешки, но просто рудно бих написал това което мисля,поради липсата на термини и това че ние си говорим за тема,която е за хора с богато душевно състояние и много ,,пипи,, в главата.Много се радвам че има такива хора като вас в нашата страна.И аз не казвам че имам намерения за напред да бъда от простата рая,а по-скоро че докато съм дете няма да мога да бъда никакъв друг.
  Надявам се някой от вас да ми даде и някоя друга тема за размисъл,за да мога да разбера в какъв свят живея.

 176. Богомил
  20/11/2010 - 16:49

  Знам че имам безбожно много грешки, но просто рудно бих написал това което мисля,поради липсата на термини и това че ние си говорим за тема,която е за хора с богато душевно състояние и много ,,пипи,, в главата.И аз не казвам че имам намерения за напред да бъда от простата рая,а по-скоро че докато съм дете няма да мога да бъда никакъв друг.
  Надявам се някой от вас да ми даде и някоя друга тема за размисъл,за да мога да разбера в какъв свят живея.

 177. Богомил
  20/11/2010 - 16:50

  За правописните грешки…..стават по невнимание.

 178. @no comment: Great Britain си е все така Британия. Англия е за нас 😉 Свещенна Римска империя да е Германия? WTF? ТИ историята я завъртя яко. Всъщност суперсилите от средновековието са си все с техните си имена: Испания, Британия, Холандия, Франция, Германия, Австрия… Имена смениха Русия и Сръбските градове-държави. Всъщност една от древните държави на Балканите – все още се казва Македония, а повярвай ми – по-стара е и от България. Филип и Александър Македонски са яхали конете преди Волжките племена да се сетят, че им е тясно … Абе благодарение на Милия Богу – забравихте каква е темата, а тя е “Време Разделно” и тенденционзият “историзъм” в него…

 179. Най-големият
  20/11/2010 - 22:30

  Малко умеша Волжка България и Стара Велика България, ама нали македонците требва да се похвалят… Има хипотеза, че траките, като най-древно население по българските земи (и не само – тук са открити йероглифи по-стари от най-старите египетски) са станали източник на преселения на изток, създали например Персия и някои други държави, а после се е осъществило преселение на същите тези потомци на траките обратно в “родината им”. Ама нали, угодно е някому да описваме кан Аспарух като нисък китаец с лоша хигиена и това е… Наставката “-рих” в името му, ако си спомням правилно, означава “червен” и то изобщо не на китайски, ама чукча нет читател, чукча – писател…

 180. @Най-големия: Вярно си писател 🙂
  И не четеш – нийде не съм споменал хан (кан???) Аспарух нито България 🙂 Дори изрично съм писал, за Волжки Племена, а не за поволожките Българи, който знайно или не са пак от ДНК-то на кан-а Български.
  А ако ще си чешем клавиатурите – най-старите, съществуващи и до днес цивилизации са Египет, Китай и Гърция…, но за последните не съм сигурен Евро Съюза дали няма да ги затрие.

 181. Най-големият
  22/11/2010 - 00:55

  Кан е правилното наименование на тази титла.

  И може да не си го написал, но си го имал предвид, не се измъквай като мокра връв… 🙂

  Най-старите цивилизации не са изброените от теб, тъй като “тракийската” е по-стара от тях. Колкото до “гърците”, които Евросъюзът затрива – те па нямат нищо общо с древните елини – шайка египетски цигани ги е превзела преди доста време…

 182. Искрено ме забавлявахте
  За Левски, не знам, не смея да твърдя, че е бил комунист… от всичките ни национални герои, този е бил с най-мащабното мислене
  виж терориста Ботев – 200 човека, завладяват един параход, ако днес това се случи в Испания, и на кораба имаме 200 баски парчета – във вестниците ще пише: БАСКИ ТЕРОРИСТИ ОТВЛЯКОХА КОРАБ С МИРНО НАСЕЛЕНИЕ.
  Тук горе някой написа за Априлското възстание – да, след като се вижда, че няма да се вдигаме на бой, що скачаме, и по-важното ЗАЩО ИЗБЪРЗВАМЕ? заради онази легенда, която дори Вазов описва в Под игото – Туркia ке падне
  Раковски с четата, която щяла да прекоси пък Стара планина с 2000 четника, старо оръжие, плюс доброволци с “вили, сопи и всякакви подручний средства за самозащита” не ща да коментирам. Или това са били хора с мания за величие, или хора, които са прикривали разни далавери от общите каси, или не са били съвсем наред с главния си мозък

  Тук нагоре пак някой рече – не се отдава толкова много (почит) на просветителската дейност, колкото на терористичната… а имено просветителската дейност е трябвало да поработи повечко време преди да ни пуснат на свобода, че като ни пускат… и като монаси, попаднали в женски манастир…

  Та за откровения тероризъм: и онова там, и сега – все си е тероризъм… Съществуват дори документи, в които се твърди, че нашите нарочно са предизвиквали тези минибунтчета, за да има последващи палежи, кланета (като в Батак) с едничка цел: Международната общност да ни забележи…
  Същото като да се самовзривиш – сред мирно население

 183. Деница
  06/03/2011 - 04:44

  Аз пък никак не съм съгласна с написаното. Според мен е твърде вероятно да има известна доза истина за поръчковото написване и т.н. Но оттам насетне всичко е безкрайно едностранно и по моему, преиначено.
  Първо – естествено, че сяланите са идеализирани образи – това е абсолютно във всяка една книга или филм. Показват се образи често по-добри, често примери за подражание. Цялата книга / филм разказват за период от робстовото, което и в много други книги и филми присъства и е представено по сроден начин – с хора, които са били готови да се жертват за вярата си. Дали религията си е заслужавала жертвите, според мен, никак дори, но дали е имало такива хора, естествено, че да. Дали е имало изнасилвания, жестоки убийства, в това число от българи към българи, разбира се, че да. Такива примери има и сега в много части на света.
  А за чувстовото на омраза, което май е основен проблем. Никакво чувство на омраза към тоя оня, трети или пети не се породи у мен. Пък и кой да мразиш? Потурчения българин, Караибрахим или турчина, който го е потурчил? Българите, които си смениха вярата или въобще тия, които са позволили да се стигне до робството въобще? Ако с такава нагласа се гледа или чете, няма да има нищо друго освен омраза. В мен по-скоро се породиха различен тип емоции. Чудех се дали и аз бих се застъпила за нещо, в което вярвам така, както Манол се застъпи. Видях чест, братство и гордост.
  Та затова някак си си мисля, че едно вероятно поръчково писане на книга, не е достатъчно основание да се изкаже такова силно негативно мнение като твоето. Но, разбира се, то си е твоето. А това е моето. Добре е винаги като има едната, да има и другата страна на монетата.

 184. Немога да повярвам какви коментари прочетох..за книгата ще кажа че е невероятно произведение. Не мразя никой. И българите са били агресори, но кажи в Турция за геноцит и ще ти подпалят чергата-винаги ще отричат. За пропагандата-баба(Бог да я прости)когато бях малка, разказваше през плач,как майка и е разказвала на нея, че гонейки ги от селото(Еникъой), други жени са хвърляли пеленачетата си, но тя не я захвърлила рискувайки живота си. Каква ли пропаганда е целяла женицата? Това не ми попречи най-добрата ми приятелка да е от турски произход. Моля уважавайте саможертвата на Левски-афроамериканците биха ли коментирали така Мартин-Лутър Кинг? За неблагодарните българи е написал НАРОДЕ???? А Богомил го поздравявам за разумните мисли…

 185. Абсолютно съгласен-едно време сме били на по 15 години,когато са ни водили да гледаме възможно най-неподходящия филм за деца на такава възраст. С една единствена идея-да се нахъса, обърка, възмути и патриотизира душата на децата. Тъй де, желязото се кове докато е горещо. Нещата стоят така, че историята като наука в днешните времена все още се ползва пряко от политическата власт, както и останалите наука всъщност. Но е факт, че трябва да помним онези, които са се борили за тогавашните идеали, а как ще ги разбираме и оправдаваме, зависи от нашите ценности. Имало е много хора, заслужаващи да бъдат запомнени и точно техните истории са доживели като легенди до днешните времена.

 186. здравейте ГОЛЕМИ БЪЛГАРИ!!!много от вас тук коментират какво ли не!!! нека един от вас да се изпер4и и каже 4е е българин!! не не може!! и османското насилие и деспота ви се струват нормални, боже накъде отива този народ!!!

 187. Скъпи Младене, съвсем приятелски те съветвам да започнеш ти самият да пишеш правилно на български, преди да оценяваш доколко ние, или който и да е друг, сме българи, щото иначе не знам дали осъзнаваш колко смешно изглеждаш, говорейки за българи и пишейки 4 вместо ч и използвайки стил на писане, от който аз лично, като българин, бих се срамувал.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *