“Портокал класик” на QUEENS:


На опаковката пише:

Във всеки литър 100% портокалов сок Queen’s се съдържа толкова сок, колкото в 2,5 кг. портокали.
100% ПОРТОКАЛОВ СОК
Произведен от концентриран сок.

WTF?!?

Най-разгорещените дискусии – топ 100
Европа май почва да се събужда…

Коментари

 1. А, от колко ли кг. портокали е направен “Портокал екстра”?
  Понякога ми е чудно, как има такива неща, които съществуват с години и никой не им обръща внимание:)

 2. Стефан Забунов
  13/06/2009 - 12:08

  Сега, доколко наистина няма консерванти, както твърдят – не знам. Честно казано, малко се съмнявам. Но това, че от 2.5kg портокали, ще добиеш значително по-малко сок, би трябвало да е ясно. Освен, ако не ги пасираш, барабар с корите – тогава не би следвало да има особено голяма разлика.

  А това, че е “произведен от концентриран сок”, предполагам би трябвало да значи, че не е раздерен, т.е. е истински и чист, “без консерванти”.

 3. обърнаха им внимание да не пишат “натурален” затова станаха 100% нещо друго

 4. лумпен
  13/06/2009 - 13:34

  технологията за производство на натурални сокове е следната: в света има 4-5 големи фирми които правят “заготовки” – истискват сока и го патьоризират и сгъстяват, после го продават на фирмите които правят соковете, те го разреждат с вода до същата конситентност каквато е оригинален сок от плода (100%) или до по-малка конситенстост(40% например)

  така че надписа е съвсем коректен

 5. именно това “Произведен от концентриран сок” ми вдига кръвното, щото не пише какво аджеба е това “концентриран сок”, от какво и как се прави…

 6. косьо
  13/06/2009 - 16:06

  Еми Лумпена е прав – представи си че концентрата е 300% сок => те го разреждат до 100%

 7. Те са си написали. Дали човек ще го купи или не си е негов избор.

  100% сок е ако си го изтизкаш у дома с голи ръце според мен 😉

 8. Miro Hristov
  14/06/2009 - 09:30

  Всяко послание, което е объркващо, целенасочено е направено такова.

 9. Технологията /пример за ябълки/:

  – първичната преработка-миене на пладовете, инспекция за ръчно отстраняване на гнилотийте, надробяване на плодовете, пресоване и получаване на сок.

  – Обработка на сока-ензимножелатиново ообработване на сока с цел да стане светъл, следва филтриране.Тъй като сезона за промишлена обработка на плодовете е кратък, този сок се пастъоризира и се изпраща в резервоари за асептично съхранение. Те са с обем около 24 куб.метра. Броя на резервоарите зависи от големината на завода-около 100 броя.
  От тези резервоари, целегодишно се черпи сок за по нататъшна обработка.

  – Концентрация на сока-бистрия сок се подава във вакуумизпарителна инсталация където се сгъстява до 72% сухо вещество /72 градуса по Брикс/ при температури на изпаревие-под 60 градуса по Целзий, ароматите се улавят,и концентрата се налива в бъчви и транспортира до клиентите.Пести се от транспорта, а и концентрата не може да ферментира.В завода за производство на сокове сипват вода в концентрата и го правят 100 % или пъкк 50 %.

  – Пресовките от пресата се сушат и от тях се произвежда пектин.

  Концентрата от портокали се произвежда по същия начин, с тази разлика, че машината за извличане на сок е специална за да не попадне портокалово масло от корите в сока.
  Соковете-нектари се произвеждат по друга технология.

 10. Стефан Забунов, някога правил ли си си фреш от портокал? Портокалите, който аз си купивам в магазина струват 1.50лв/кг един портокал е около 250-300гр. С три от тях си правя фреш около 400мл….

 11. kanew, коленопреклонно благодаря за техническата информация!

  явно това “произведен от концентриран сок” не е толкова страшно, колкото си го мислех 🙂

 12. E, сега, той съдържа “толкова сок, колкото в 2,5 кг. портокали”, никой не твърди, че е направен от толкова, нали? 😀 By the way, има и такива интересни неща като шоколади с “портокали на прах”… Това как ти звучи, а? 100% портокалов прах, произведен от портокалови кори? 😀

 13. detelin kalchev
  25/06/2009 - 22:19

  zdraveite,zanimavam se s otglejdane na aroniq.Iskam da pomolq ako nqkoi znae kade moje da se prodade ploda ot koito se proizvejda predimno sok neka mi pishe. drugiqt variant e da mi se obraboti ploda na ishleme ot balgarski proizvoditeli na sokove. ako nqkoi ima informaciq ili ideq neka pomogne

 14. Aма, какво се чудите на концентрациите? Сякаш не знаете, че килограм месо съдържа три килограма отрови? Че това го знае всеки вегетарианец…
  А, освен това, вътре в нашето Земно кълбо има друго, много по-голямо. Не вярвате? Питайте всеки екстрасенз…

 15. От доста време правя плодови сокове и ще ви поясня какво означават понятията, асоциирани с т.н. 100% сокове!
  Няма нужда да ви се вдига кръвното от надписа КОНЦЕНТРИРАН СОК, защото това означава точно каквото чувате – СОК ОТ КОНЦЕНТРАТ! По-долу поясниха процеса, а целта е проста – пестене на пари, защото концентратите се транспортират по-лесно и са достатъчно добри за репроизводство като само при някои плодове има загуба на вкусови качества! Удължава се и живота на крайния продукт, а не е необходимо да се държи и в хладилник преди отваряне!
  100% сок означава сок и нищо друго! В соковете, които са 100% трябва да има само и единствено концентрат и вода! Диабетиците могат спокойно да пият 100% сок, защото в него има само и единствено естествени плодови захари. Соковете, които не са 100% във всички случаи имат добавена захар и други добавки, разредители и овкусители!

  В Англия са много популярни фреш соковете и на тях често се вижда надписа – НЕ ОТ КОНЦЕНТРАТ! Тези сокове са крайно непопулярни у нас заради по-високата цена и кратък живот – обикновено до 3 дни! Те се транспортират трудно, тъй като трябва да са охладени винаги! Разликата в цената в Англия е над 50%! 1 литър сок от концентрат портокал може да намерите за 1,19 паунда, докато 1 литър НЕ от концентрат варира между 1,99 и 3,99!
  Ако нямате време да стискате плодове, не се притеснявайте да взимате сок от концентрат, защото вкусовите му качества не са много по-различни от прясно изтискания сок! Избягвайте нектарите и другите проценти, тъй като захарта в тях е наистина сериозен проблем!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *