На-скапаният режисьор във вселената
Може и да сте чували името му – той се казва Уве Бол. Не е особено известен, доколкото режисьорите принципно не са известни, освен ако не са суперзвезди. Ако сте фенове на компютърните игри обаче, тоя човек не само ви е много добре известен, ами го смятате не за суперзвезда, ами за ненаситна черна дупка, която с ненаситен глад поглъща всяка добра идея до която се докопа и изсира само димящи и вонящи купчини на дъното на боксофиса.

Как е възможно тоя изрод, повърнал върху всеки сюжет, върху който е упражнил таланта си на лайновоз, да продължава да “твори” и да получава финансиране? Наскоро за себе си открих отговора на загадката…

Ако не сте запознати с въпросната личност, може би думите ми отгоре ви се струват пресилени. Некадърни режисьори има много, един повече – каква е разликата? Е, да, ама този специално прави всичката разлика на света.

Уве Бол е уникална личност. Той се цели във филмовите права на известни компютърни игри, купува ги и прави филми по тях. Филми със съвсем не малък бюджет и известни актьори. При това успява да направи най, ама наистина най-отвратителните и некадърни подобия на филми, успява да вземе прекрасните идеи на някои от най-известните и продавани компютърни игри в света, да оголи косматия си немски гъз и да ги обстреля отвсякъде с безграничния си талант. Ама да не съм голословен, ето списък с по-известните филми на тоя гений и оценките, които те са получили в IMDB:

House of the Dead – оценка 2 от 10

Alone in the Dark – 2.2/10

BloodRayne – 2.5/10

Dungeon Siege – 4.2/10

Seed – 2.5/10

Postal – 4.3

Toва са все филми, направени по супер-готини компютърни игри. И всичките тия филми са толкова ужасни, тъпи и плоски, че направо нямам думи да ги опиша. Практически няма филм на Уве Бол, който да не е попаднал в класацията на imdb за стоте най-лоши филма на всички времена в историята на киното (първото място там отново е негово). Ето списък на всички филми, плод на невъобразимия полет на въображението му – както може да забележите, средните им оценки варират между 2 и 3, пряяяяяяко сили 4. За ранните му филми няма да говорим, щото те са с оценки между 1 и 1.5 …

Как го прави?

Този въпрос е първият, който изниква в съзнанието на всеки, запознал се с личността и творчеството на плодовития немец – как по дяволите тоя човек продължава да прави филми? Кой му дава пари, при условие, че е видно, че от него друго освен радиоактивни фъшкии не може да излезе? Как така известни актьори се навиват да участват във филмите му? И наистина, човекът успява да събере по няколко десетки милиона долара за направата на всеки от своите филми, а в тях участват известни актьори като Бен Кингсли, Майкъл Медсън, Мишел Родригез, Джейсън Стейтъм, въпреки, че всеки негов филм е не само кинематографичен, а и финансов провал и събира много по-малко приходи, отколкото пари са похарчени за направата му.

Ето как го прави:

За мен също бе загадка как този човек успява да убеди някого да инвестира в безспорната му липса на дори минимален талант – докато не разбрах, че… никой не инвестира в него. Просто отворих уикипедия, нали. Според информацията там, за разлика от другите режисьори, които получават пари от холивудските кино-студия, Уве Бол сам финансира филмите си и не се отчита пред шефове за провалите си. А успява да ги финансира по един особено хитър начин: изсмуква германското правителство за пари, възползвайки се от законова вратичка за това. Хитро, а? Германското правителство, както много други, се старае да насърчи местната култура и дава субсидии за немска музика, театър, филми. И хитрият шваба се възползва от това.

Според немското законодателство, всяка немска компания (а фирмата на Уве е немска, нищо, че снима в Холивуд) има право на значително преференции за направата на филми. От една страна, немското правителство има закон за подкрепа на местното кино и практически финансира 50% от направените разходи на всеки, който снима филм. Същият закон позволява 100% от всички лихви и такси по заем, взет за направата на филм да бъдат поети от правителството. Освен това законодателството позволява да се облагат с данъци само чистите приходи от филмите, които в случая с нашият знаменит режисьор са много, много малки. Така чрез хитра комбинация от всички тия законови вратички, Уве Бол успява да накара нищо неподозиращото немско правителство да поеме над 80% от цената на всеки негов филм! А останалите 20% се покриват от мизерната печалба на филмите му по кината.

Благодарение на тия си хитрости, тоя глист успя да окепази десетина прекрасни игри, като направи по тях филми, достойни само за кофата за боклук (или евентуално някой да му ги завре в задника). Не само това, ми той и продължава да бълва продукция, защото явно е намерил добър начин да се прави на известен и да си плаща големи хонорари (отново освободени от данъци) като сценарист, продуцент и режисьор на всеки свой филм.

Хубави новини

Е, светлина в тунела май има, макар да е слабичка. Наскоро Уве сензационно и с апломб изнесе информация, че следващия му шедьовър ще е базиран на играта Metal Gear Solid и създателите й вече са одобрили неговия сценарий. На това изявление създателят и притежател на правата на играта Хидео Коджима отговори публично следното: “Абсурд! Ние даже не бихме говорили с този човек, камо ли да му позволим да направи филм по играта ни!“.

Отгоре на всичко, немското Министерство на културата се усетило, че действията на остригания лайновоз не са много редни и понеже не е бил единственият, който е използвал недобросъвестно съществуващия закон, възнамерява да го промени така, че подобни изпълнения да не са възможни. Дали това ще стане ще видим, но на мене лично мед ще ми капе на сърцето, ако тоя малоумник се провали в ада.

Пет причини да не станеш известен
И аз искам да съм негър

Коментари

 1. изобщо не е чудно.синът ми е на 12 и още си пада по филма Смъртоносна битка, правен по компютърна игра. още като излезе преди години едва го изтраях на първо гледане – дразнеща музика, плоски диалози и много, моного хореография. аз съм ходил на танци години наред, но това ми накърти.
  има си възрастова група която си пада по него, и ти явно си излязъл от там

 2. За щастие нашата държава няма пари за подобна “насърчителност”, иначе гореспоменатият щеше да ти се види като титан на режисьорската мисъл в сравнение с някой наши витизчии.

 3. jelezen,
  Хайде хайде, Mortal Combat си беше супер филм, като за малоумен екшън. А да кажеш за неговата музика, че е дразнеща … не знам как да реагирам просто, това беше един от най-добрите саунтраци за времето си 🙂

  sunlight,
  Напротив, има – точно затова повечето български филми смучат така яко.

 4. немски прагматичен хитрец, цар на паразитния маркетинг 🙂 няма начина да не е преточил някое милионче за себе си от цялата работа

 5. аз човек на години вече и вече не мога да търпя силна музика или музика изобщо. остарях

 6. Хм, поправи ме ако греша, но как изобщо може да се създаде сносен филм по компютърна игра? Все пак говорим за две неща, които нямат нищо общо…
  Даже принципно харесваният от мен Tomb Raider няма всъщност нищо общо с играта.
  Това е малко като да пишеш книга по филм.

 7. Бу, наистина няма как, докато с това се захващат малоумници като този или докато големите студия продължават да смятат, че аудиторията на игрите е от тийнейджъри и съответно да правят филми като за тях – малоумни.

 8. Мдаааа и аз помня саундтрака на мортъл комбат- Гравити килс, КейЕмЕфДиЕм и разбира се- Орбитъл. Даже това беше касетката, която предхождаше закупуването на инсайдс(пак на касетка)…

  Еххх…

 9. Филип
  28/01/2008 - 15:12

  Те по принцип компютърните игри са тъпи, ти филмите искаш да са гот.

 10. “Те по принцип компютърните игри са тъпи, ти филмите искаш да са гот.” — Ааааа,така не………..така вече ще се скараме! 🙂 🙂

 11. Уау, филми с рейтинг 2! Чак се изкушавам да гледам някой.

 12. Ще бъде преживяване, което ще помниш цял живот, уверявам те…

 13. Longanlon – съвременният откривател на Америка! 😀

 14. като говорим за кино и музика към него, да си спомним шатовалон и песента към надписите, ах, още има хора които въздишат по тая песенчица, и още си я поръчват по хоризонт.
  сега пък върви песента към Приятели, и тя е една досада …
  и изобщо песните да си стоят във филмите, а игрите – в компютрите

 15. компютърните игри си имат своите перли по отношения на история и възможност за играждане на сценарий – Legacy of Kain, Max Payne, Prince of Persiа, да спомена няколко само.

  Друг въпрос е, че този идиот ще успее да направи невероятно голямо лайно, ако ще и самият господ да му напише сценария.

  и ако Лонг се окаже в грешка и не го посекат от правителството, искрено се надявам някой гейм-фен да издебне обесника в някоя тъмна уличка. да му покаже едно Alone in the Dark……

  ПС> В и нтерес на истината и Хитмен беше ужасен, а той не е на Уве. явно немецът дава тон за песен в целия бранш, защото се усещаха типично негови похвати – тъпа история, плоски герои, липса на логически връзки между две реплики, малоумно изиграни сцени.

 16. Димитър Узунов
  29/01/2008 - 19:52

  Джон Кармак (програмиста от id Software зад Doom и Quake) го е казал:
  “Story in a game is like a story in a porn movie. It’s expected to be there, but it’s not that important.”

 17. Е, за от създателя точно на тия игри друго и не съм очаквал 🙂

  Само не знам за какво му е на порнофилм история. Много са ми странни разни италиански и френски продукции, като се опитват да вкарват някакъв сюжет. И то винаги някакъв смешен и банален – стюардеси, мафиоти, глупости… Бе давай там ебането, хората искат по една чекия да си ударят, не филм да гледат. Точно на това се дължи и тоталния успех на множеството порносайтове с полу-аматьорски филми и клипове и катастрофалната загуба на пазар на традиционните студия: новите залагат само на секс, без декори, без сценарий и това е, което радва хората, а не някакви измислени и смехотворни опити за театрални постановки.

 18. Perfect-Blue
  29/01/2008 - 21:54

  JELEZEN,ти се изцепи много яко с репликата,че Мортала Комбата бил тъп – музиката е му е супер,верно баталиите към сегашният момент не могат да се сравняват с ченгелите,дето ги вие Нео,но за времето си е страхотен.Режисьорът му Пол Андерсън има зад гърба си филми като Резидънт Ивъл (първия),Войник и Смъртоносен хоризонт,така че ще му е малко трудно да падне до нивото на Уве Бол,колкото и да се стараеше да го направи във AvsP1.Мортал Комбат 1 спокойно мога да кажа,че е най-добрият филм,правен по игра,а като филм си е доста сносен.
  А Уве бол ако не друго,поне може да прави йефйекти – мноу ма изкефи 10-минутното bullet-time въртене на камерата в края на House of the Dead – гледаш филма и се чудиш къде са отишли парите,и по едно време ти става ясно,точно на въпростната сцена.По дяволите,във всички Матрици няма толкова bullet-time ефекти като времетраене,колкото във House Of the Dead.
  Alone in the Dark ме грабна в началото с якия ефект на куршума,и после пак чаааааак на края ,2 секунди преди финалните надписи,като се видя част от пустия град – падам си по постапокалиптични пейзажи.
  Единственото което си спомням от БлуудРейн е циците на БлуудРейн,как се тресяха,ох на котьо….
  Филмите на Уве-то трябва да идват с “Pirated Download Approved”,белким миряса.
  Иначе като цяло филмите му са страхотни,като финансирани от правителството – ако наш’то правителство финансира наполовина толкова добър филм,ще е чудо.

 19. До сега май не бях гледал филм на този режисьор и все се чудех защо ти и още сумати народ го псувате. Е, най-накрая разбрах. Днес гледах “In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale” – щях да се самоубия. То актьорите и ефектите чат пат добре, ама музиката и сценария бяха просто отвратителни. Тая смотана музика как ми се наби в главата не е истина. Сега вече разбирам защо всички го плюете. Не може да събереш толкова добри актьори на едно място като във филма “In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale” и да направиш едно голямо нищо. Това си е престъпление деба! Нали? 🙂

 20. Gan, имай пред вид, че това, което си гледал е най, ама най-добрият му филм до сега. В сравнение с останалите е направо чутовен шедьовър.

 21. Както обичаме в бургаско да казваме: “А въъъъ, въй!”

  Не не, просто наистина сефте гледам толкоз недодялан филм. И щом това е по-добро от останалите, по-добре да не ги гледам, че верно ще скоча от някъде! Много ме е яд за актьорите!

  Аз викам да обесим тоя Уве ли къв е там! Смърт 😛

 22. Хитмен си беше мн добър филм… А за Уве предлагам да наемем един Хитмен да го вземе на ръш 😀

 23. dEMO VERSA
  14/02/2008 - 00:30

  някъде в интернет бях чел, че “уве бол е второто най-лошо нещо, което германия е дала на света след хитлер”. а колкото до сюжетите – такова нещо според мен имат са куестовете.

 24. Изкефи ме един коментар на някакъв нещастен човек, сбъркал се да гледа на кино последния му “филм” “In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale” – пак със съзвездие добри актьори –
  “Кой по дяволите е Уве Бол, и какво сме му сторили, че да заслужим това?!?”
  Човекът е безпределно зле, дано се кротне скоро, че не се издържа…
  Чудя се как е убедил толкова известни актьори да участват в тия безумия? Освен ако не цели да прави толкова тъпи филми, че да станат култови с тъпотията си.

 25. Тихомир Тодоров
  15/11/2008 - 16:48

  Искате ли да не закачаме Mortal Kombat, защото филма си е класика. Моля.

 26. Само веднъж се излъгах да гледам (началото на) един негов филм. Просто хей-така, от младежка глупост. Голяма грешка, не се повтаряла оттогава. Поне да беше смешно тъп филма. А той просто тъп.

 27. Светослав Бацоев
  05/07/2010 - 01:00

  Аз по принцип избягвам да гледам филми, правени по игри, както и да играя игри, правени по филми.

 28. ghostlyfire
  19/07/2011 - 09:45

  С умиление се сещам за 1 вия филм който гледах на Уве – Bloodrayne. Огромна грешка. От тогава играта не сам е поглеждал дори.

  А по отношение на Hitman – на мен ми хареса, до някъде, па и Doom филмчето не беше лошо. По скоро е до нагласа, какво очакваш и такива работи.

  p.s. Дайте да съберем някой лев да наемем някой да го …. тоя, сигурен съм че ще има доста благодарни геймъри и т.н. се пак си е благородна кауза.

 29. Изчетох ви всичките коментари и просто не се сдържах. Уве Бол, че е пишман режисьор такъв си е, филмите му за нищо не стават…факт. Обаче защо закачате и другите режисьори, филмите правени по игри. Примерно Mortal Kombat, Tomb Rider и др. изброени от вас??? Как е възможно изобщо да слагате къде къде по-стойностни филми с филмите на този “режисьор”. То Хейтъри на всякъде я някой разбрал или не за какво става дума, не играели игри не гледали такива филми били боза. Еми добре като не познавате играта не харесвате този стил, изобщо какво ви прави компетентни в темата да нареждате кажи речи филм от жанра що видите. Правете разлика м/у Уве Бол истинските режисьори…поне някои имат потенциал, а той и такъв няма. Да ти дойде до гуша от хейтъри в днешно време!

 30. Най-некадърния бг. режисьор се казва Йордан Петков. Подвизава се в поп-фолк жанра и всеки проект е достоен съперник на проектите на Уве.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *