AMV manifestoДнес гост-блогър е Иван Иванов – PerfectBlue *

Състезанията се делят най-общо на два вида – състезания на силата и такива на ума. Принципът на тези на силата е ясен – кой е по-бърз, по-смел и по-сръчен. От друга страна състезанията на ума не те карат да крещиш до полуда, стиснал нервно поредния фиш на Еврофутбол, но резултатите от тези състезания могат да пораждат не по-слаби емоции. Такива са видео-състезанията на амв-мейкърите.

А какво е AMV и кви са тия мейкъри…

В България има една голяма група от хора, които на пръв поглед водят нормален живот – ходят на училище, работят,излизат с жени (или мъже, според вкуса), напиват се и крещят нечленоразделно на поредния концерт на Мерилин Менсън или поклащат ритмично глава на Орбитъл. И така до момента, когато в любимата им интерет-страница се появи странното за всички други съобщение “АМВ-контест”. Тогава те се променят, метаморфозират един вид и за няколко месеца се затварят като в какавида пред компютъра си със страст, която не отделят даже и за порното (пък тва си е постижение, щото порното знаете каква страст е).

Резултата от техният труд се изразява в няколко минути сменящи се кадри на фона на музика: действие, за което те са отделили няколко месеца. Продукта на техният труд се казва anime music video, съкратено AMV, или музикален клип по японска анимация.

Музикалните клипове по японска анимация са доста популярни в интернет. Има 3 големи портата на тази тематика и стотици по-малки сайтове на отделни студиа. Много от хората, участващи в тези студиа имат работа, свързана с тяхното хоби. Състезания се провеждат всеки месец, международни или локални, с награди. Всяка година се провеждат две големи състезания, които се водят като най-престижни – на международния портал animemusicvideos.org и на руския АКРОСС.

Какво прави тези музикални клипове толкова популярни? Главното е свободата да твориш и да се развиваш. Всеки си има по някоя любима песен, която не е заслужила клип по МTV и на въпроса как би изглеждал такъв евентуален клип вече може да се даде отговор – единственото, което ти трябва е самата песен с достатъчно добро качество, компютър, видео-обработваща програма, време и подходящ видео материал.

Тук идва на помощ японската аниме-индустрия бълваща тонове… не, хиляди часове потенциален материал за клип. Последният и най-важен елемент, необходим за да се създаде музикален видео-клип е …. въображение! Тук няма лимити, няма граници! Амв-мейкърът е едновременно продуцент, сценарист, оператор и режисьор. Нерядко той е музикален оформител, когато се налага да се побутне тук-там някой тон за по-добро емоционално въздействие. Той е и човекът, отговарящ за специалните ефекти в клипа. И най-важното, той е човекът, който прекарва седмици зад компютъра, за да създаде колкото се може по-перфектно съчетание музика и картина, за да е максимално въздействащо за евентуалните зрители.

Tова клипче е българско: не го подценявайте и изтърпете музиката в началото, заслужава си. Заглавието му е “Чалга терминатор” 🙂

Част от клиповете са напълно професионални и достатъчно добри, ако не и повече, за да бъдат показвани редом с комерсиалните такива по МТВ и музикалните телевизии. Посланието, което носи даден клип е различно, според неговата тематика – романтични или драматични клипове, забавни, клипове преливащи от специални ефекти или такива, където екшънът е на първо място. Няма ограничения, няма правила. Има само начини един клип да стане по-добър и по-красив.

Всеки добре направен клип те кара да го гледаш отново, независимо дали е заради песента или видеото – той е там, на харда ти и ти от време на време си го пускаш, докато отдъхваш преди поредния изморителен топик в блога 😉 Зарежда те с енергия, а и ти дава идеи.

—————————————————————————————

* Автор и на тая статия е Иван Иванов – PerfectBlue, който с анимета ляга и става и неведнъж е печелил български аемве конкурси. Ама то така и трябва – да ги бръскаш конкурентите здраво: бий, за да те уважават, пък ако и да е по интернет 🙂

Mорал и движещи се реклами
O времена, о нрави…

Коментари

 1. ааааааааа , последния клип е брутален , хахах +)

 2. третото е велико 🙂

 3. Цветан Дичев
  18/12/2007 - 15:23

  Хахах, наистина последния клип е брутален. 🙂

 4. Алекс
  19/12/2007 - 08:00

  Много добро е тва последното. 🙂 Наистина интересно е това Аемве.Може да се предаде ясно идеята на автора само чрез една песен и кадри от аниметата.

 5. Браво!Не знаех за тези АМВ,но отсега нататък ще се интересувам.Радостно е ,че има такива талантливи хора и правят всичко това за собствено удоволствие.

 6. “Чалга терминатор”-ът е върха 🙂

 7. Една от класиките в жанра – Engel на Rammstein – http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

Leave a Reply

Задължителните полета имат *