ДАНС слухти гражданите


Миналата седмица видях на живо агент на ДАНС. Срещата ни бе служебна и макар да протече много културно и добре, аз изобщо не останах възхитен от това с какво се занимава най-скъпоплатената (според Бюджет 2009) служба за сигурност в България…

В днешно време, като чуе за “национална сигурност” си представя примерно някакви хора, които пазят държавата от някакви опасности от национална значимост, които заплашват цялата държава – примерно мафията, некакви могъщи престъпни групировки, а защо не и война. За моя не особено голяма изненада обаче се оказа, че Държавната агенция за национална сигурност далеч не се занимава с такива дейности.

Случка

Организацията, в която работя, спечели между другото едно малко проектче към EACEA (по което даже не вземам заплата) – проектче, което се състои само в направата на двудневен младежки форум за 4 побратимени градове с около 30 участници – ученици от 4 малки града в Италия, Унгария, Чехия и България. По стечение на обстоятелствата унгарците се отказаха (некакви снежни виелици там в маджарско) и дни преди началото на форума очаквахме четирима чехи и петима италианци. Просто обикновено форумче, подобни на което правим десетки всяка година, като част от различни проекти. То бе обявено по местната кабелна телевизия и местния вестник месец по-рано.

Затова представете си изненадата ми, когато два дни преди началото му, в нашия офис с пухтене (на седмия етаж сме и няма асансьор) се появи един едър, мустакат чичко, облечен с дънки и яке, който се представи като служител на ДАНС, показа служебна карта и поиска да му отговорим на няколко въпроса за това кви са тия чешки и италиански младежи, защо идват и кво ще правят тука. Аз, собствено, леко се стреснах: в никакъв случай не бих казал, че беше груб или неучтив, просто беше … някак прекалено сериозен, сякаш си говорим за нещо много сериозно.

Национална или Държавна сигурност?

Сега, аз съм първият човек, който ще каже, че отдавна му е писнало да му надуват главата с агенти на ДС и други подобни пост-комунистически глупости, с които хората без работа и надежди за бъдещето изпълват сивия си делник. Но след срещата си с ДАНС и с това, което тя се занимава, няма как да не си задам няколко въпиющи въпроса, на които обаче, подозирам, няма кой да ми отговори.

Тия въпроси са свързани с това срещу какви заплахи за националната сигурност се бори тази агенция и къде и в кого вижда тия потенциални заплахи. В десетината ученици от други държави, които идват за два дни тук? Или във факта, че група хора се събират да си говорят и, представете си само, държавата няма точен доклад за какво са си говорили? Доколкото гледам в медиите, дейностите на ДАНС до сега се заключават главно в безконтролно подслушване на хора и фирми и най-общо слухтене и събиране на информация. Скромният ми опит с неин служител потвърждава това впечатление.

Затова няма как да не се спомня, че (чисто съвпадение може би) със същото се е занимавала и една друга агенция в близкото ни минало. Тази агенция е създадена, чисто съвпадение, от същата партия, която и сега е на власт. И тази агенция, какво съвпадение (а, три станаха) е имала същото име, само че по-кратко: Държавна (агенция за национална?) сигурност.

Какво следва – подреждане на масата на сватба: роднина-милиционер-роднина-милиционер?

Ако случайно…
Български гняв…

Коментари

 1. NA_KOL_POLITICITE
  03/12/2008 - 05:54

  коментар от Свежо: А вие какво очаквахте?! 🙂 просташки управлявана държава от простаци и са надявате на нещо добро да излезе от това!?!

 2. Както виждаш, реалният свят потропа на вратата ти 🙂
  А дали ще те проверят сега, след като си осветлил техен агент? 🙂 Моля да ни съобщиш, че да знаем след това къде да те дирим и да внимаваме какво пишем във форуми и блогове 🙂

 3. Ами, и с това се занимават. От година на година бюджетът им ща нараства. Кога плавно(заради кризата), кога по-рязко(заради извънредни събития) и ще се занимават с все повече дейности. Също както FBI, ама не баш същото, ами малко побългарено. И контролът е повече от фиктивен – как ще те контролирам аз теб, ако ти знаеш и най-малките ми(или най-мръсничките ми) тайнички? Ще те контролирам, ама друг път.
  И ако Ви се струва, че мобилните Ви телефони честичко пукат неестествено още преди да сте остановили връзка, да знаете – никакви разговори за терористи, бомби и земетресения по телефона. Dead can ДАНС.

 4. *установили
  Малко на руски минах тук.

 5. Момчил
  03/12/2008 - 09:05

  Стара българска практика е при такива мероприятия да се организира емигриране на хора. Ако сте организирали ходене извън ЕС може и да са ви сложили око. Макар, че вече на кого ли му пука, кой влиза и кой излиза от бъга, нали има мургави да гласуват по изборите и те колкото и да ходят в чужбина, тука се множат в геометрична прогресия.

 6. Г-н Никой
  03/12/2008 - 09:35

  Във Велико Търново шеф на ДАНС е Свилен Цонев – бивш служител в ДС! „Наше момче“ – син на бившия главен лекар на Търновската болница от татово време – д-р Цони Цонев(лека му пръст).
  Д-р Цонев е земляк и рода на Стражишкия тартор – Димитър Стоянов, бивш секретар на ОК на БКП в Търновско(окръжния партиен дерибеѝ), бивш министър на МВР – дясна ръка на Тато и главен ръководител на т.нар възродителен процес. (Поне тоѝ го отнесе, де, а не другите сатрапи от ЦК на БКП, взели решението за „голямата екскурзия“ – като Станишев-баща, например!)

  Та – „нашите момчета“ от едно време днес са още по-„НАШИ“!
  Техни, де!
  И така ще бъде и пребъде, докато раята българска не им спретне някой ден един „последен ДАНС“!

  Ако познавате други такива знайни и незнайни герои нашего времени, дайте ги тук на светло – да знаем Who Is Who!

 7. Ахахахах поправи ме ако греша ама ДС или някви спец. части винаги е имало и ще има независимо под каква абривиатура ще се подвизават :D. На мен лично всичко това ми се вижда кокошкарска история и дори не желая да коментирам глупавата политика, която са залегнали. Търсят си сигурно работа хората. В повечето случаи в тази държава се гледа ако може да се изкарат мръсните ризи из собствения ни кош, от колкото да предпазваме да не ни ги внасят допълнително отвън(защото така или иначе нашите са в повече). Българска му работа…

 8. Даниел Панев
  03/12/2008 - 09:55

  Morrt – ти това за мобилните телефони вярваш ли го?

 9. @Даниел Панев
  Има ли значение?

 10. “А дали ще те проверят сега, след като си осветлил техен агент?”

  А, какво осветляване, пет минути след като споделих случката с няколко приятели, знаех кой е човека, коя е жена му и къде работи, къде той е работил преди, защо е напуснал, от кога е в ДАНС и къде му е офисът. Малък град, знаеш, клюката се носи бързо 🙂

 11. Не вярвайте на дебелите мустакати чичковци, отдолу това са момичетата на Бонд!

 12. Димитър
  03/12/2008 - 10:06

  Това направо е скандално!!! И на какво основание ти поиска информация,

 13. хехе, скандалното е, че информацията, която ми поиска, я пише в селския вестник, за който аз написах прессъобщението 🙂

 14. Ариман
  03/12/2008 - 10:15

  Контрол трябва да има, но не такъв, пази боже сляпо да прогледа, тогава ще ни се стъжни.

 15. Даниел Панев
  03/12/2008 - 10:24

  @Morrt – всъщност е без значение, стига да не заблуждаваш хората…

 16. Любомир Попов
  03/12/2008 - 10:25

  Предлагам ти от сега да започваш всичките си разговори по телефона по следния начин: Здравейте г-н/г-жо …., здравей и ти, който си на работа и ни подслушваш…..
  Електронните писма по подобен начин, с лека вариация: Здравейте г-н/г-жо …., здравей и ти, който си на работа и също четеш това писмо….. 😀

 17. А не мислите ли, че е странно, че ДАНС се интересува от посещение на жители на страни-членки на ЕС? Интересно, дали когато се прави нещо подобно в САЩ, ФБР идва да пита защо ученици от, да речем Калифорния, Тексас и Небраска, се събират на младежки форум в Охайо?

 18. @Даниел Панев
  Ами, извинявай ако си се почувствал заблуден.
  Всъщност , в Щатите не е тайна, че има такава система за автоматично записване на телефонни разговори при споменаване на определена дума.
  У нас, не че има нужда, вероятно няма възможност от финансова гледна точка. Иначе само думичките щяха да са по-различни, някак по-български.
  “Искам”
  “Давам”
  “Още”
  И накрая, възможност за подслушване винаги е имало, дори при аналоговите централи преди. Работил съм с такава. Въпросът е дали има причина. Защото на мен какво ще ми подслушват?
  “Елате, има повреда.”
  “Моят компютър е “уиндус”, ама не включва”.

 19. Майк Рам
  03/12/2008 - 10:51

  @Longanlon: всъщност, сега ще се окаже, че и ти си агент на службите и че мустакатият чичко е дошъл да те предупреди, че и твоето досие скоро ще лъсне в медиите 🙂

 20. Welcome to Big Brother forever!

 21. Да, давайки на агента поисканата информация(нищо, че я има във вестника), ти си му сътрудничил – тоест, ти си станал сътрудник на службите. Значи, оттук нататък да внимаваш…иначе ще те осветлят.
  🙂

 22. Димитър
  03/12/2008 - 10:59

  И аз си мисля, че най-скандалното в случая е, че става дума за среща на младежи от европейски държави по проект на организация към ЕК. Явно на мустакатите фатмаци още не са им спуснали указания кои са новите врагове и тоя кара по инструкциите от преди 25 години.

 23. Всъщност от 1 Яниуари 2009 година, ако не греша, ставаме граждани на Европейския съюз. Така, че ДАНС наистина заприличва на бившата Държавна сигурност, събирай информации за наши, макар и бъдещи, но все пак съграждани.

 24. Димитър
  03/12/2008 - 11:12

  @Yani
  Не знам в кой свят живееш, но България е в Европейския съюз от 1 януари 2007-ма 🙂

 25. neuromantic
  03/12/2008 - 11:19

  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

 26. Ха, дано сега мамини рожби, се сетите защо родителите Ви така “ненормално, /според Вашият връстник Сергей/ настояваха да се отварят досиетата на доносниците!

  Само че докато се надърлим да се отварят, да забравим- вече управлява трето поколение ДС и вече никой не знае
  кой кой е.

  Периодично, винаги предизборно “жертват” употребени пенсионери,които знае се този процес никак няма да ги засегне /Дума дупка не прави, а благоденствието е отдавна осигурено/.Лаф, емоции, спорове да падат- да няма време за мисъл.

 27. @Димитър
  Грешката е моя 🙂 Но тогава още по-лошо за ДАНС

 28. Даниел Панев
  03/12/2008 - 11:57

  @Morrt – преди да обясняваш за “пукания” и “пращения” в мобилния ти телефон можеш да се запознаеш (като за начало например тук, обърни внимание най-вече на references) за това на какви стандарти за “подслушване” (по новому Lawful Interception) трябва да отговаря съвременното телекомуникационно оборудване. Да ти кажа – не са малко, а на всичкото отгоре и производителите те таксуват за това. Не си мисли, че откриваш топлата вода.

 29. Спас Колев
  03/12/2008 - 12:05

  Longanlon, грешиш :). ДАНС не е идентична с ДС – в нея влизат само второ, трето и (май) четвърто управление. Първо е НРС, пето е НСС, шесто е *БОП и т.н.

 30. Така ли ти прозвуча? Ами извинявай отново.
  Освен да обясня и кое е шега и кое не?
  В такъв случай, Longanlon, извинявай и ти, ако без да искам съм те “осветлил”.
  “Според изследване, всеки трети британец страда от параноя. Жителите на Великобритания считат, че ги наблюдават или преследват.
  Тези резултати са получени на базата на анализ на електронната поща и sms-съобщенията на жителите, а също така и от записите на уличните камери…”
  Това е виц. Шега, един вид.

 31. Веселин
  03/12/2008 - 12:17

  Всичко е в името на народа, на свободата и на борбата с тероризма 🙂

 32. Предполагам, че ако офиса ви беше с 10 етажа по-нагоре, щеше да ви се размине:)

 33. абе на вас филмите са ви промили мозъците за това с какво се занимават органи като ДАНС, FBI, MI6, CIA…. ми че нали ФБР бяха провели акция срещу ученичка написала във форум че иска да убие Джордж Буш, мене също би ми било интересно тези задници поради каква причина изобщо ще се мъкнат в България, хубаво е да се проверява и както виждаме от ДАНС не са сметнали, че е нещо сериозно затова е имало директен разговор

 34. Лятото правим една младешка бригада край Бургас, на която идват около 100-тина души – българи и чужденци. Тази година пристигна един молодец – от далечния Азърбеджан (дори не съм сигурна как се пише). То не бяха покани, не бяха декларации…накрая младежът се усмърти толкова яко още на 1-та вечер, че даже не успях да отида да го регистрирам в полицията :)…
  Но нямаше никакъв проблем нито с него, нито с регистрацията, нито с останалите….

  За 1 път чувам някой от ДАНС така нелепо да идва и да разпитва.

  Но пък никога няма да забравя как тази година баща ми ме викна и ме предупреди отук нататък да внимавам какво казвам по телефона 🙂
  Не че внимавам, разбира се…ама то и какво да чуят от мен свен за птички.

 35. morrt
  дам, наистина ги следят. Бях изумена когато разбрах, че имат камери, които дори следят дали си изхвърлят боклука в правилния ден и на правилното място.Така че са си напълно прави.

 36. ми че нали ФБР бяха провели акция срещу ученичка написала във форум че иска да убие Джордж Буш

  Voxy, тва, че ФБР го прави не значи, че не е абсурдно.

 37. Проблемът е, че те нямат НАЦИОНАЛНИ приоритети, тъй като не се знае какви са те за България – дали постепенното и невъзвратимо обединение с Турция или напротив?
  Някой на държавно ниво да е формулирал национална доктрина? Не. Само се говори за демократични права, които се изразяват в разрешаване и непротивопоставяне на всякакви действия срещу българите в България.
  А за ченгетата, то е ясно. Те работят сега за себе си и за личните интереси на силните на деня, т.е. тези които им заплащат.

 38. Лонг, светът е абсурден, абсурдно ли е да не се отнесеш сериозно че Х ще залее с киселина някого според теб? при любовните драми които се разиграват пред всички ни напоследък

 39. ЗАХАРИ-ДАНСИСТ
  03/12/2008 - 13:08

  АБЕ ВИЕ НЯМАТЕ ЛИ СИ РАБОТА БЕ ХАМАНИ С ХАЙМАНИ.Я БЕГОМ МАРШ ДО БЮРОТО ПО ТРУДА ИЛИ ЩЕ ИЗДАМ ОКРЪЖНО ДА ВИ ВЪДВОРЯТ КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО.

 40. иванко
  03/12/2008 - 13:09

  Вместо да ходят да бачкат – тръгнали да следят и подлсушват хората, които даже им изкарват заплатите.
  Ама това е естествения резултат от тъпа страна с тъпо население !

 41. Ангел Георгиев
  03/12/2008 - 13:12

  Връщат ли се времената от комунистическата ДС? Когато питаха и разпитваха подробно за всяко твое излизане зад граница, особено ако е на запад. Или ако ще идва някой от там. Какво става с основния принцип на ЕС за свободно движение на хора? Ако утре група германци ми дойде на гости, ей тъй, решили са да ме видят, пак ли ще ме питат какви са и защо са тук? Това наистина е нелепо. Ами да върнем тогава ограниченията за пътуване и за всяко излизане зад граница да искаме разрешение от МВР!

 42. Палпурина
  03/12/2008 - 13:27

  “..кви са тия чешки и италиански младежи, защо идват и кво ще правят тука”

  Леле… това не е истина. Тея съвсем изперкаха!

 43. Леле, като ви слушам и не вярвам на ушите си!

  Конспирации, турцизация на БГ, сливания, държавна сигурност … Чудя се дали живея в същата държава.

  Имам следните въпроси:
  1. Наследниците на убития Емил Кюлев и Илия Павлов биха ли позволили БГ да се отклони от райското кътче Европа? В широк смисъл, каква част от населението в България го искат?
  2. Мислите ли, че Доган и компания си умират от кеф при мисълта да загубят властта си като я предадат доброволно на Анкара и дори работят за това?
  3. Какво грешно има във Вашия случай това полицай да дойде и да ви пита какво събиране правите? Извинете ме ако не съм разбрал правилно, но във Вашия случай ВСЕКИ го знае?! Публично е!!! Рекламира се по вестниците!!! Защо, вместо да го плюете и да му се подигравате че си върши работата (а работата на полицая е да присъства в обществото за да вдъхва спокойствие на хората като цяло и респект на нарушителите на закона), не си поговорите, не го попитате в случай на проблем (тъп пример: някой от гостите се сбива) какво да направите? Или просто му кажете “съжалявам, но събирането е частно, и ми е забранено да говоря за него”.
  4. Как бихте се почувствали, ако някой непознат почне да ви разправя как не си вършите работата, как само му губите времето, как всички (дюлгери, машинисти, програмисти, икономисти и т.н., каквито сте) само живеете на гърба на хората и не вършите работа и сте долни мерзавци? И правотата си аргументира с това, че Пешо от Силистра му счупил мивката като му сменял тоалетната чиния.

  Действително нищо не се е променило от комунизма насам за доста хора, защото все още обясняват всичко с ДС и наследниците и, как едва ли не ни бутат пръста по дистанционното за правилния канал и как не можем да мръднем без да ни проследят. Накратко, това е белега на онази епоха. Време е да я оставим зад гърба си и почнем да мислим конструктивно (“как да изчистим МВР от корупция”, а не “мразим поли-тици и поли-цаите”) … но не е толкова лесно и липсва сигурността на всевластния авторитет който да ни позволи да се насерем от кеф като изръсим неизбежното оправдание “ми нищо не мога да направя” (щото God is omniscent and omnipotent… :)).

 44. Венци Пейков
  03/12/2008 - 14:09

  Хм, а може и да има логично обяснение… Все пак са деца/ученици. Знае ли глупавото БГ ченге, дали не идват да правите детско порно…

 45. Боно, изобщо не го “плюя и подигравам, че си върши работата”. Както казах, съвсем учтив и културен си беше човекът.

  Това, което имам против е самият факт, че държавата счита за нужно да харчи моите пари, които съм й дал с данъците си, за да създаде шпионска агенция, която да слухти какво аз правя.

 46. martinangelov
  03/12/2008 - 14:24

  А добре ти каза ли му какви са и за какво идват?

 47. Шефката му каза, що да не му каже. Както споменах – то във вестника си пише всичко. Пък и така или иначе за всичките ни проекти сме задължени да публикуваме отчети.

 48. Даниел Панев казва:

  December 3rd, 2008 at 9:55 am
  Morrt – ти това за мобилните телефони вярваш ли го?

  Abe pi4 tva e pove4e ot dokzano i to ot godini 4e ti slushkata telefon4eto.

 49. Вярно, лъха на някои истории от близкото минало, на които не съм бил свидетел щот съм бил зает да ходя прав под масата по тва време…
  И все пак не знаем обстоятелствата по случая, може да има основателна причина чичкото да слухти. Примерно мафията да ползва младежите от проекти на EACEA за да пренася оръжие и наркотици, хахаха… Или още по-лошо – на форумчето може някой да качи линк към ТОРЕНТ! О, ужас и пиратство! 😀

 50. Боян Юруков
  03/12/2008 - 15:41

  Интересно ми е как ще реагира обществеността, ако утре гръмне някой влак или падне самолет посред София. Не сте ли се замисляли за това. Има екстремистки клетки в България, както е имало сред турците към края на комунизма. Има разбира се злоупотреби в службите, какво във всяка българска институция, но това не означава, че трябва да ги закрием. Ще закриете ли данъчните, защото има корупция. Или пък пожарната. Ако закриете пожарната ще спестите много пари до момента, в който стане пожар. Със службите е същото.

  Стана дума за ДС. Мисля, че сравненията с нея са неудачни, не защото не са отчасти точни, а заради късогледото мнение на голяма част от обществото. ДС не се е занимавала само с преследване на гражданите. Останалите отдели са преследвали интересите на страната извън границата и наистина са я пазили. В този смисъл не знаем с какво точно са се занимавали “агентите”, които сега осветяваме. Наистина това, което ДС е правила много прилича на сегашната дейност на ДАНС и това е така, защото и двете са служби за сигурност. Въпроса е вече има ли безконтролно следене на граждани и услуги на бизнес интереси. Това е разликата с комунизма – сега можем да работим в посока на граждански контрол на службите. Тогава е нямало граждани – само членове на партията и мисленето на всички е било точно такова.

 51. @Боян Юруков
  ДС може да не се е занимавала само със следене и преследване на гражданите, но това е била основната й функция, защото е създадена точно по образа и подобие на НКВД (КГБ).
  Но всъщност въпросът е не в това дали трябва да има такива служби (безсусловно трябва), а дали се справят със задачите, които обществотото, а не частните партийни и корпоративни интереси, им поставя.
  Освен това току-що министър Димитров предложи въвеждане на данъчни карти с които да се маркира всяка своя покупка. НАП трябва да следи транзакциите и да се намесва когато разходите надхвърлят декларираните доходи.

  Май проблема не е в нашия телевизор 🙂

 52. Димитър
  03/12/2008 - 16:08

  Бояне, след цялата фактология, която излезе наяве напоследък, трябва да си наясно, че “турските екстремистки клетки” са били творение на ДС…

 53. Боян Юруков
  03/12/2008 - 16:26

  @Yani – това с картите е пълна глупост и няма да бъде позволено, защото нарушава всички установени правила за защита на личната свобода. Преди малко питах колегите в Германия, дали знаят за нещо такова някъде в Европа, и ми казаха, че няма, но в Италия имало такава идея, но било отхвърлено единодушно. Ясно е, че яко са кривнали от задълженията си службите, но затова си одит-ове и контрол от парламента. Това, че в парламента сме сложили мързеливи и корумпирани люде, си е наш проблем. Който не се бори за правата си, в крайна сметка ги отстъпва на силните на деня.

  @Димитър – абе въобще не се знае това. Възможно е тогава да е имало такива инсинуации и ония терористични удари наистина да са организирани от тях, но след възродителния процес си е имало осезаема заплаха от мюсюлманските терористични кръгове. В наши дни пък видяхме няколко примера за училища по екстремистки ислям, а не се знае още какво има в Родопите и по-специално около Кърджали.

 54. Бояне, аз изобщо не поставям под съмнение нуждите от държавни служби за сигурност. И изобщо не абсолютизирам злината на ДС и нейните агенти – наясно съм, че за много хора това е била престижна работа в полза на родината и не са вършели нищо лошо.

  Моето съмнение е относно използването на службите за сигурност не за да осигуряват сигурността на гражданите, а за да осигуряват сигурността на управляващите да останат в управлението и да манипулират обществения живот и гражданите чрез методите и силата на тези служби.

 55. neuromantic
  03/12/2008 - 16:48

  Няма какво да се съмняваш, това е от малкото сигурни неща.

 56. Ангел Георгиев
  03/12/2008 - 16:51

  Бояне, знам, че сравнението на ДАНС с ДС не е много удачно. Лично аз нямам нищо против ДАНС като служба, дори я подкрепям. Всяка страна, която държи на сигурността си, има съответните служби за това.
  Исках по-скоро да изразя учудване, че ДАНС може да си позволи да разпитва граждани за инициативите, които са предприели, когато няма заплаха за сигурността. Ако има някакви съмнения, добре. Но се съмнявам в случая да има. Затова си спомних за действията нс ДС някога. Как се проверяваха всякакви прояви с международно участие.

 57. Боян Юруков
  03/12/2008 - 16:59

  Да бе хора, ясно е, че ДАНС имат сериозни проблеми с лоялността си към бизнеса, а не съм държавата. Това си е ясно. Не го поставям под съмнение. Отбелязах само някои неща за сравнението с ДС. Видно е, че сме на едно мнение.

 58. Панев,Панев, ти в кой свят живееш ?

  Телефони се подслушват , и бих казал, че се подслушват МАСОВО.

  За щастие от родната милиция изтича лесно информация и обикновено подслушваните знаят 🙂

 59. А ще има ли досиета на “доносниците” които да се отварят след години и да се четат публично? Ще може ли да се очарнят пак уважавани хора по този начин? Това май ми намирисва нещо като на “Дежа Вю”…

 60. Той Панев много добре знае за подслушването, но се обижда на професионална чест от думите за пукане и щракане 🙂

 61. Даниел Панев
  03/12/2008 - 23:23

  Мерси Сашо. Един, най-после, да вдене…

 62. Ползвайте Скайп, така ще ви подслушват само американците 😛

 63. И кво, последно, ако чуя пукане в телефона си, докато говоря, да купувам ли нов или просто ме подслушват 😉

 64. Даниел Панев
  04/12/2008 - 10:54

  Пробвай първо да се преместиш по-билзо до прозореца – обикновено помага 🙂

 65. С моята железна Nokia 1100 нема прозорец, нема маза – обхват има винаги 🙂

 66. Смей се, смей се ти…ама всичко се записва. И стенографира. С цифри. За да е дигитално. 🙂

 67. Блога ти е доста популярен. Може би са се уплашили, че ще разкажеш на чужденците някоя и друга истина за България. Аз ако бях на твое място, щях да му кажа на чичката – или ми казваш какво искаш от мен, или ще написа изключително критична статия за теб. Като се замисля, то може и така да е станало де :/ 🙂

 68. хубава история, но щеше да е още по-хубава, ако те бяха заключили за 2-3 дена по подозрение в източване на Европари 🙂

  преди година и нещо имахме подобен случай в семесйтвото, още се водят делата и се пишат тук-таме грозни статии в пресата по темата 🙁

 69. Козел овен
  06/12/2008 - 12:26

  Кой отстреля козленцето? Кой е виновен?
  http://www.youtube.com/watch?v=Dv5Mlh9tFAQ

 70. Само не ми е ясно, според тебе в днешно време с какво се занимават хората от ДС?
  Ей така са зарязали всичко и са станали какви?

  Да де, някои са “бизнесмени”, други “вестникари” и т.н.

 71. размишльотини
  07/12/2008 - 21:57

  Това е то системата на малките градове. Има ДАНС, но има и community-based контраразузнаване 🙂

  По-добре изтрий този пост. Описал си го толкова точно: едър, мустакат и с дънки, че и с (кожено‌?) яке 🙂

 72. В България няма ефективна полиция, която да работи като полиция. Понеже тук беше даден пример с атентат в София или свален самолет, искам да ви кажа някои не много лицеприятни истини. Ако до момента в България не се е случил атентат, то е защото по линия на НАТО и ЕС чужди разузнавания бдят и за нашата сигурност. Ако разчитате защита срещу атентати да ви осигуряват тези дето в момента се наричат полиция, сте дрогирани или зомбирани с вестници. Не само това. Преди седмица и нещо имаше някакво “невероятно” по своите мащаби учение в случай на отвлечен самолет и имаше пълно оакване от страна на МВР. У нас няма ядро от специалисти, които могат да се справят с терористична клетка. Причината е, че цялата полиция е превърната в политическа милиция, която се занимава с всичко друго, но не и с това, за което данлъкоплатеца плаща. ДАНС е служба направена с цен политчески контрол и е придатък на олигархията. До тук тази служба показа, че може да е само политическа милиция и че нищо старо не е забравено. Борене на терористи не става с подслушване и това е така, защото какви ще са тези пишман терористи, дето ще си комуникират по подслушваем телекомуникационен канал… Стига с вицове. На някои хора им е малко акъла и образованието за да знаят, че точно благодарение на подслушването, банда мотивирани саботьори може да разиграе такъв театър, че да прати армия и полиция за зелен хайвер в Малко Търново докато прави взривове във Видин. И тогава какво ще стане? Кой ще е виновен? Интернет, свободносто слово, хората искащи да обменят идеи и мнения свободно без да бъдат преследвани … или затлъстелите ченгета дето вместо да защитават гражданите от посегателства на креминални грипоровки и терористи, слугуват на партийната върхушка?

 73. Мисля, че прекалено много внимание обръщате на тези неща. В САЩ могат да те разпитат, само защото съседа ти е чул ,че споменаваш думата терорист в какъвто и да е контекст! Държава в която си съмнителен, ако се разхождаш след 21ч по улиците. Ако имаш неблагоразумието да си непълнолетен и да си поръчаш алкохол – горко ти, на теб и на този дето ти е продал. Ако случайно се размотаваш с бутилка алкохол в ръката си си за ареста!
  И това американците наричат “свободна страна”, а ние сме се хванали за някви подслушваници :):).. дайте да се освободим от тези комплекси и скрупули най-сетне! 🙂

 74. Аре ДАНС имат ли web страница…..

 75. Росен
  20/06/2009 - 00:35

  Здравейте- аз мисля,че тези хора си вършат работата-все пак всеки един от нас работи каквато и да е работа, и трябва да я върши така, че да му се хареса на шефа!!!
  Трябва да ги има тези хора, за да бъдем по спокойни- дали някой ни подслушва или не -какъв е проблема ,ако водим приличен начин на живот?
  Аз бачкам на 3 работи за да свържа 2-та края- изкарвам пари с честен труд и пот на челото:)
  И според мен -ние нищо не знаем за тях-може да сме ги виждали,някой да е говорил със служител на ДАНС,да сме чули нещо по новините-но едва ли някой би се отпуснал и да разказва какво точно върши-и така и трябвя!!!
  Свалям шапка на тези хора- за мен е чест и достойнство ,че има хора които бдят за Българияи за Българите!!!

 76. Иво Апостолов
  13/07/2009 - 17:20

  Идва смяна на властта, трябва да се отчита дейност, че иначе ще остане на борсата в тая криза.
  Влез в положението на човека 🙂

 77. Елтимир
  19/07/2009 - 07:13

  За ДАНС и за мен
  Този път компромис няма да има. Този път битката ми с репресивната служба, наричаща се преди Държавна сигурност, а сега ДАНС ще бъде на живот и смърт. Нека да обясня защо.
  Още през есента на миналата година реших да се откажа от всякаква дейност, свързана с политиката. Огорченията, свързани най-вече с бившето вече Движение „Воини на Тангра”, клеветите и гадостите ми дойдоха в повече. Бях отвратен и казах „До тук, стига!”. Пък и не си правех никакви илюзии, че нещо може да се промени. Цели 30 години на безплодни борби. Цели 30 години в гонене на идеали, които накрая се оказват миражи, илюзии. Наясно съм с единното ръководство на всички влезли във властта партии. Всичките те са боклуци. Вчера например дадох пример за връзката между Бойко Борисов и Ахмед Доган посредством Валентин Златев. Такива примери мога да дам за всеки партиен лидер. Включително за Волен Сидеров. Щом оня, когото смятахме за свой Цар се оказа мръсник и предател, какво да говорим за останалите. Разполагам с по-голяма информация, отколкото мнозина могат изобщо да допуснат. Веднъж един дори се изпусна и ми рече: „Проблемът не е, че знаеш. Ти не си в състояние да го докажеш. Проблемът е откъде изобщо можеш да знаеш такива неща”. Е, откъде си е моя работа, важното е, че знам. Има една стара приказка, че гявола кога си нема работа, си оноди децата. А те са деца на гявола, да не се чудят, че понякога биват онождани. От ДАНС на свой ред ми заявиха, че не искат от мен нищо друго, освен да не се занимавам с организации и с политика. А пък те щели да ме оставят на мира и дори да ми помогнат да си намеря работа. Сделката ми изглеждаше напълно почтена. Два или три месеца дори не влизах в Интернет, не поддържах никакви политически контакти, не се занимавах с партии и организации. Само че работа нямаше. Където и да почуках, всички врати ми се затваряха. Нещо повече. Установих, че клеветническата кампания изобщо не е била прекратявана. Имаше и други удари, на които сега няма да се спирам. Ако евентуално може би некога, кога му дойде времето – ще разкажа. Сега е достатъчно, че наистина ми бе дошло до гуша. Какво направих?
  Реших да демонстрирам възможности и способности. Като създадох своите сайтове и личния си блог. Като показах как се прави журналистика. От партии и организации както и преди странях. Дори да имах контакти с хора, те бяха на двустранна основа. Не исках да допусна никакви действия, които даже да наподобяват създаването на нова организация. Просто показах как може да се работи и какво е в състояние да извърши един-единствен човек. Хубаво, ама нещо малко се поразболях. Същевременно от едно странично място ме насочиха към работа, която бих могъл да изпълнявам дори при влошеното ми здравословно състояние. А няма да крия, на мен ми трябват средства за прехрана и за лечение. И какво? Ами отказаха ми с мотива, че няма да ме назначат, тъй като през 1978 година съм съден като политически. И че заповедта за неназначаването ми е дошла именно от ДАНС.
  Допускам, че не всички в ДАНС са изроди и садисти. Допускам, че не всички от техните шефове са изроди и садисти. Не допускам, а съм уверен, че тези изродски и садистични действия са им наредени. В крайна сметка те са едни прости изпълнители. И все пак трябва в някого да има нещо изродско и нещо изродено, за да изпълни такива заповеди. ДАНС, този елитен репресивен апарат може да не се състои само от изроди и садисти, но на практика действията на дансаджийте, тяхната верица елитична, са изродски и садистични.
  Признавам, много се ядосах. Но все пак не съм раснал в саксия и предполагам, че не съм чак толкова тъп, колкото изглеждам. Щом ДАНС подлага на толкова брутален терор мен, един болен, физически съсипан човек, който едва ли представлява някаква заплаха, то какво остава за други, наистина опасни? Какво толкова исках? Исках да си изживея живота в относително спокойствие и поне да не гладувам. Исках една работа, чрез която да осигурявам своята прехрана и тази на своето семейство. Какво толкова правех? Източвах банки? Взривявах автомобили и жилища? Ограбвах еврофондове? Щом аз, който съм на края на своите сили и едва ходя в пътя съм положен на бавно и мъчително умъртвяване с помощта на икономически средства, то репресиите срещу мен не са ли част от един много по-голям план? Примерът с д-р Емил Антонов ми подсказа, че има нещо такова.
  Трябваше ми малко време, за да понауча това-онова. Част от наученото вече го публикувах. Нещата са кофти, много кофти. Те са планирали нашата гибел и първите им действия са налице. Ами нема как, ще водим война. Техните оръжия са властта, репресиите, палежите и убийствата. Моите оръжия са Словото и Истината.
  Оръжията на Мрака и оръжията на Светлината. Нека сега да видим чий оръжия са по-силни. Пък кой знае, може би резултатът ще се окаже изненадващ?

 78. Как може да се свържем с ДАНС за нередности по изборите?

 79. Не вие намирате ДАНС – а ДАНС ви намира 😉

 80. За съжаление на всички почтенни данъкоплатци в България положението е такова.Харчат държавни пари обслужвайки частни интереси на определени политически кръгове.Всички знаем че силови структори като военна полиция,полиция,жандармерия,армия,аварийно спасителни служби пожарна безопасност,гражданска защита са мускулите от анатомята на системата за сигурност/имаме проблем,някои от вази драги ми сънародници виждал ли е сомалиец шампион по бодибилдинг?/проблем номер 1 КОРУПЦИЯ!Проблем номер 2 подбор/шуро баджанащина,при89% от кандидатите липсва мотивация и морален ангажимент към служебните задължения визирам М.В.Р,В.П,Б.А !Проблем номер 2 заплати!Проблем номер 3 статут/държавнос/!Проблем проблем номер 4 дисциплина на секретност/без коментар/!Проблем номер 5 оръжие,екипировка,специализирана техника,превозни средства/земя,вода,въздух/

 81. Това направо си плаче за нова тема, предвид последните събития в парламента.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *