А стига бе!?!Вестник “Дневник” днес ни предоставя една изненадваща статия за осигуровките – оказва се, че намаляването на осигурителната тежест, което бе запланувано за юли се отлага: това са го решили набързо БСП и ДПС, давайки някакви замазани мотиви като “опасност от дестабилизиране на пенсионната система” и други подобни глупости. Не стига, че плануваното намаление беше само 3%, ами решиха да не го изпълнят и него.

Много ми е интересно, защо някой здравомислещ човек не вземе да разясни на господата политици два много прости факта, които очевидно непрекъснато се изплъзват от вниманието им, а именно:

Първи факт

Настоящата година едва е преполовила, но България има над милиард и половина лева бюджетен излишък. Т.е. държавата е събрала от данъкоплатците с милиард и половина повече пари, отколкото е решила (в проектобюджет 2007), че ще и трябват. И да повторя – само месец юни сме: до края на годината излишъкът може да достигне 2,5 млрд лева. Това общо взето значи, че всякакви опасения, че ако се свалят осигуровките в бюджета няма да останат достатъчно пари и ще има липси са напълно неоснователни – в бюджета вече има повече от достатъчно пари за десетократно покриване на всякакви евентуални загуби от намаление. Което пък ни води до…

Втория факт

Няма да има никакви загуби от намалението – напротив, ще има още по-големи приходи. Защо ли? Ами по същата причина, поради която го имаме тоя голям излишък – развитието на икономиката и намалението на данъците. Миналата година правителството намали корпоративния данък от 20 на 10% и това увеличи приходите от тоя същия данък с 15% до сега. Защото хората започнаха да си го плащат, а не да го укриват. Същото ще се случи и с осигуровките – ако бъдат намалени, все по-малко фирми ще осигуряват хората си на минималната заплата, все повече ще им плащат реалните осигуровки, защото това вече няма да им струва цяло състояние. Това, естествено, ще доведе както до пряко увеличение на приходите в бюджета, така и до възможност за наемане на повече хора от фирмите, повишена заетост, икономически растеж и от там – още увеличаване на приходите в бюджета.

Толкова е просто… като някои от управниците ни почти…

Смъртни грехове
A стига бе!?! – втора част

Коментари

 1. Доста добро и точно е мнението ти по въпроса.Искрено се надявам да достигне до така наречените ни управници.

 2. Ал.Иванов
  03/03/2008 - 20:53

  Ее, не е точно така.И сега,при тези вноски,в усигурителната каса има недостиг на средства,около 100-на милиона.Ако се намалят усигуровките с още 3%,дупката в бюджета на касата ще стане няколко стоттин милиона.За да се запълни дупката,държавата наллива пари от бюджета т.е.от данъците,които плащаме всички.Какво става в крайна сметка.Всички ние,макар и осигурени,плащаме осигуряване още един път вече косвено,чрез данъците,които плащаме на държавата.Това едно.
  Излишъка е временно явление.Следващата година може да сме на червено,както са болшинството развити държави в света.САЩ приключиха годината с неизлишък от от около 350-400 милиарда.Австрия едва закърпи положението.Така са много държави,където народа живее добре и проблемите са малко.Това две.Фактически,нашия излишък е неизлишък,а творение на бюджетарите на Орешарски,които изкуствено планират тези излишъци,за да има какво да делят властващите в края на годината,и да отчитат големи постижения в икономиката.
  Какъв излишък?Учители,лекари,сестри,социални работници,горски работници и тн,стачкуват с месеци поради ниско заплащане.Пенсиите са мизерни.Подръжката и издръжката на болниците,училищата и на социалните учреждения- Мизерна.Пътища,мостове,БДЖ,жп линиите и останалата инфра структура не подържана и не обновена.И тн.,и тн. Това три.
  От намаляванито на усигурителната тежест печели само и много собственика на предприятието.Работника или слжителте-малко.От всеки работник той печели по 3%.За мащабите на предприятие например от 1000 работника,това са много милиони чиста печалба за собственика на предприятието,които той слага в джоба си.Работника печели в зависимост от заплатата си по 10-15 лв.Но чрез данъците които плаща,и стоките за масова употреба,които купува,той доплаща фактически това “намаление”.Поразбра ли къде е заровено кучето…Това четири.
  Кой ти казва,че като намалиш осигурителната тежест тя ще се плаща редовно и в пълен размер от нашите капиталисти родни.
  С редки изключения,това са бивши и настоящи мафиоти,които за печалба и пари биха продали майка си и баща си без да им мигне окото.И,ако намерят и най-малка възможнаст да заобиколят закона и да не плащат,пак няма да плащат.
  Затова в нормалните държави има твърд ред и закони,където за неплащане на данъци и усгуровки пращат безкомпромисно и директно в затвора за дълги години.
  Такив страни са Германия,Франция,САЩ и мн,други.
  Та твоя приятел г-н Г.Ангелов се загрижил единствено и само как да прехвърли общественото усигуряване на гърба на държавата,на народа.
  Да осигури големи печалби за тези,коти са му поръчали да ни пее такива песни.
  Хора като него докараха зравеопазването на САЩ до мизерното равнище на което се намира.Така пишат и мислят едни от най-добрите американски икономисти и политици.
  Пример.Дебата между Х.Клинтън и Барак Обама на тази тема.

 3. Омръзна ми да повтарям на хора, чиято единствена инфомрация за американското здравеопазване се базира на филма Sicko и подочути от тук-от там други слухове, че здравеопазването в САЩ е най-доброто в света.

  Тоя ти коментар няма да го изтрия, но завбъдеще се въздържай да пишеш глупости за това кой на кого плащал да приказва едикакви си неща. Тоя блог не е форумът на dir.bg където подобни неща се толерират.

 4. Ал.Иванов
  04/03/2008 - 07:16

  Тъжното е,че всичко заплатено и подплатено.Който плаща на свиржията си поръчва и свирнята.Тези неща ги разбираш не по-зле от мен.Като пишеш за някои неща,като горното,търси същстността.А тя не е в това,което ни казват “някой”.
  А информацията за амер.здр.система,която познавам,е от много източници и съвпада с твоята.Филма не съм гледал и нямам престава за него.Г-н Ангелов рекламираше и препоръчваше за нас амер.здр.система, като пример за подражание в блога си по ИКОНОМИКА.След дискусията се оказа че не е прав.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *