Станишев е просто едно безгръбначно


БСП, не знам дали за съжаление или за радост, през последните си две управления успява да изтипоса най-отпред, за лидер, за министър-председател дет се вика, някакъв ученик с благ поглед, който бабите да харесват.

Тоя път, вижда се особено ясно, уредиха начело на държавата да седи някакъв абсолютен безгръбначен плужек…

Избягвам да бистря чисто партийните бакии на държавата особено често, въпреки, че май това е начинът да попадна веднагически в предаването на Иван Бедров. Не пиша, защото едно, че достатъчно много хора си мислят, че я разбират политиката одма и се чувстват длъжни да пишат за нея (това е добре де), и второ, че по-голямата част от тях успяват да са изумително скучни и да приличат на счупени грамофонни плочи в старанието си да наваксат липсата на оригиналност с количество изписан текст (което вече е зле). Понякога обаче и аз не се сдържам да оставя своята воняща купчинка, символ на мнението ми за дадена политическа сила или неин представител.

“Ако четете това, значи Елена е паднала по пътя”

Яхнал мотор и тоя надпис на гърба на коженото си яке Сергей Станишев ознаменува първия си ден като премиер (Елена Йончева, журналистката, му е гадже). Това обаче, успях да забележа, е комай единственото нещо, плод на собствено решение, което премиерът ни е взел през трите години, докато води страната ни към светли бъднини. Защото ако погледнем цялостното му представяне като премиер няма как да не ни се натрапи факта, че той общо взето прилича на човечец, яхнал огромен октопод. Човечецът не може по никакъв начин да укроти октопода, но до смърт го е страх да слезе и му остава само едва-едва да се крепи на гърба и да бъде безсловесна кукла, докато звярът се мята буйно, разпрострял пипала навсякъде. Да бе, говоря за тройната коалиция и не само.

Едва ли остана някой да не е забелязал, че политическото поведение на Станишев до сега се състои само и единствено в това да се усмихва тъжно и да се прави, че всичко е наред. Че министрите му не са много по-тежка категория политици от него и че той не е на върха само за да обира огъня. Че в държавата всичко върви по мед и масло, докато кръговете и кръгчетата си разиграват коня и мутри държат фактическата власт. Да се изживява като дисководещ на Бузлуджа, докато ЕС направо каза на него и партията му, по безпрецедентно прям и суров начин, че не могат да управляват и много крадат.

А най-лошото в цялата работа е, че той само това прави – усмихва се тъжно. Вместо поне да се опита да проведе някакви реформи, да отстои правилната позиция, да покаже малко политическа воля за справяне с проблемите, той, даже когато ножът няколко пъти опря до кокала, се прояви като абсолютен безволев плужек и продължи да се плъзга по линия на най-малкото съпротивление.

Онзи ден го гледам как обещава на фермери и млекопроизводители милиони субсидии, въпреки, че ЕС забрани подобно нещо и въпреки, че тия хрантутници само чакат на държавната хранилка и земеделието и животновъдството ни са толкова зле именно заради постоянното наливане на държавни пари в сектора. Докладът на ОЛАФ бе направо унищожителен, дадоха на правителството най-най-последен вече срок да предприеме решителни действия срещу корупцията… а то какво предложи в отговор – още празни приказки, че планът ни за действие е да съставяме планове. Браво.

А казвам, че Станишев е безгъбначен плужек главно защото даже в лицето на очевадното и непоправимо политическо падение, което без съмнение го очаква след края на тоя мандат, той даже не намери волята да направи едно запомнящо се политическо самоубийство и да се опита да се опълчи на октопода, да промени нещо. Въпреки, че знае, че така или иначе го употребиха и пожертваха политически, за да се крият зад него, дорде си вършат далаверите, даже на края на мизерната си кариера, той няма смелостта поне да изгори бляскаво, а предпочита, со кротце со благо, да потъне тихичко в забрава и да умре, задушен от политическата смрад, която другарите му натвориха.


Благодарение на…
Биха ме

Коментари

 1. Сега имаш всички шансове да бъдеш удостоен с коментарното внимание на г-на А. Гранчаров (известен дрън-дрън коментатор). А С. С. не се усмихва тъжно, а нагло. Такива са и изказните му средства.

 2. богомил
  18/08/2008 - 08:42

  Long, абе сега па дойдат да те арестуват 🙂

 3. богомил
  18/08/2008 - 08:42

  Ако три дена не пишеш, ще дойдем да те измъкваме 🙂

 4. хехе, кой ше ме арестува бе?

  обикновено темите, които ме интересуват и за които пиша са някакви по-интересни, противоречиви… ама по тая тема какъв спор може да има? не вярвам даже един човек да не е съгласен с това, което съм написал.

 5. рядко някой има смелоста да каже нещо точно и правилно, анализа е безкомпромесун верен и точен.
  Не виждам защо трябва да се страхуваме да кажем истината – какво толкова ще ни вземат , рацете ли ?
  Има нотка на страх в коментиращите – не се страхувайте .
  Й Серьожа и Плугчиева са пълни нещастници , мислят само за себе си. Защо ли се получава така – защота ни им даваме възможност да го правят .

 6. Димитър
  18/08/2008 - 10:12

  Че Серьожата е плужек не е ново откритие. Жалкото е, че най-вероятно ще допълзи да края на мандата си обезпокояван. После с това “лондонско” образование е готов функционер на Социнтерна.

 7. Ангел Грънчаров
  18/08/2008 - 10:29

  Най-после с чиста съвест мога да те поздравя и да кажа, че съм изцяло съгласен с всички твои твърдения в горния коментар! Браво, пак съм на път да си върна доброто мнение за теб! 🙂

  И това ме радва не за друго, ами заради неизбежната констатация: написаното от теб е симптом, че явно вече не остана човек, който да не е още разбрал – стига да е честен на едно елементарно ниво поне – че това правителство е вредно за България. В Европа го разбраха отдавна, тук доскоро масовия българин и статист не го разбираше. Сега май вече почти всички го разбраха, и ето това вещае някои неизбежни промени.

  Всичко от нас зависи обаче: ако не си останем на обичайното ниво на мърморковци, които и пръста си не щат да мръднат, та да катурнат правителството, от което уж били толкова недоволни. А се иска само това: да се духне лекичко ще падне едно правителство, което не разполага с никаква обществена подкрепа. Ако Станишевия кабинет – именно правителството на мафията – оцелее и тази есен, това ще е означава неизмиваем позор на всички нас…

 8. Ангел Грънчаров
  18/08/2008 - 10:30

  … върху всички нас…

 9. Балтазар Иванович
  18/08/2008 - 11:22

  Твърдението в заглавието е толкова вярно,колкото е вярно,че Бат Бойко е Бат Ман.
  С други думи говориш глупости.Ако беше безгръбначен,досега да е клекнал на Първанов.Имай предвид,че екипажа му е нещо от сорта на орел,рак и щука и щом още се държи,значи има достатъчно лични качества.
  Винаги съм казвал,че Станишев е полезен политик.Може да не е най-сполучливия министър-председател,но със сигурност не е бъзгръбначно.

 10. Angel Gospodinov
  18/08/2008 - 12:50

  Като пишеш нещо, избягвай да използваш обидни квалификации.
  Ок?

 11. Привет,

  Longanlon:
  Искам да те попитам имаш ли си приятелка?
  Ако си нямаш бих искала да кандидатствам.
  На 26 от София.BTW Не се шегувам.
  До скоро!

 12. Angel Gospodinov, пиле, не смяташ ли, че в собствения си блог ще използвам каквито квалификации намеря за добре?

  кака ми, тука мислех да напиша нещо много остроумно, ама нищо не ми дойде на акъла… може да се сетя после 😉

 13. Ангел Грънчаров
  18/08/2008 - 13:17

  Тая кака би тъча на Longanlon: щом е от BTW съвсем не е за изпускане! 🙂 Ала защо ли не опита с Мърдок, ами се занимава с идеалист като Петър?

 14. ангеле, наваксай го малко модерния жаргон – btw значи ‘между другото’, а не битиви 🙂

 15. уточняващ
  18/08/2008 - 13:26

  Ангеле, не съм ти голям фен, даже напротив, комичен си ми. Ама за да не се изложиш пак, да знаеш:

  BTW значи “by the way”, т.е. “между другото” – стар чатерски жаргон. Т.е. не значи bTV в случая.

  И за да си спестя следващия отговор на твоето ‘благодаря’: “Моля!” 🙂

 16. az sum momiche a ne Angel

 17. тъй ли како? и на колко годинки си? 🙂

 18. tova niamashe nishto obshto priznavam
  i vupreki tova – moite pochitanija za Petar

 19. pishe si 26 ot sofia

 20. Димитър
  18/08/2008 - 13:40

  Тука стана горещо :). Петре, к’ва я мислехме, к’ва стана 🙂

 21. Лонг, уреди се ти с 26 годишна мацка 🙂 Дай, Боже, всекиму !

 22. къде го чукаш, къде се пука, а?

 23. Димитър
  18/08/2008 - 13:50

  Такова предложение под постинга за костовистите нямаше да получиш 🙂

 24. mindcorrosive
  18/08/2008 - 13:56

  Хубаво е, когато критикуваш управлението на някого, да се опиташ да го сравниш с възможните алтернативи. Понеже не успях да намеря подобно нещо в твоят пост, ще се опитам да нарисувам възможните варианти, накратко:

  1. Великият Бате Бойко Борисов
  2. Всемогъщият Сокол
  3. Черният Рицар Иван Костов и Синята Чета
  4. Кроткият (понякога не толкова) Луд В/Болен Сидеров

  Сега ги сравни с Бате Серж. Въпроси?

  Съгласен съм с теб, че управлението на тройната коалиция беше неуспешно до голяма степен. Но това беше единственият разумен избор – най-малкото зло. Сега единственият разумен избор е против ГЕРБ – само като си помисля какви може да ги натвори Бате Бойко (Да Се Свети Името Му, И Да Не Му Се Задават Неудобни Въпроси, Защото Справедлив Ще Е Гневът Му Срещу Дъртите Комуняги) ако влезе в управлението, ме побиват тръпки.

  Блогът ти ми допада. С уважение, и тн.

 25. Димитър, обаче глей кво става с гласовете в Свежо, а коментари – почти няма. Явно повечето хора са съгласни… А под статията за костовистите се изтрепаха да спорят кой криф и кой праф.

  mindcorrosive, не е тайна, че съм умерен фен на Бойко и не усещам уплах от неминуемото управление на герб догодина.

 26. Колегата нека предложи друг министър-председател и ако още 6.34 млн. души го харесат, може и да го поздравим за успешното предпочитание. Но да говори по подобен начин за министър-председателя си е чиста проба идиотизъм от типа на този, който спретват безделниците от “Атака” пред президентството вече няколко седмици. Кабинет се сваля с добра алтернативна управленска програма, активно отстоявана гражданска позиция и най-вече – с ефективен демократичен и неосквернен от неуместни влияния вот. Не на последно място, колегата е редно да чете повече вестници и внимателно да следи публичните изяви както на премиера, така и на политическите му опоненти. Нека тогава направи изказването си по-адекватно и без квалификации под налягане, каквито, очевидно, не прилягат на млад и добре образован човек. Надявам се, че няма да намерим Longanlon сред площадните изявени в Деня на българската Независимост, както зоват неговите политически фаворити. Би било срамно! А за правителствените реформи и за октоподите – нека си говорим за предходните кабинети откровено и без обиди. И съм сигурен, че Longanlon най-малко знае кой какво краде, откъде, с кого, как и дали въобще краде. Това също става с четене… На добър час!

 27. Балтазар Иванович
  18/08/2008 - 15:01

  “..глей кво става с гласовете в Свежо..”
  То хубуу,както се казва,но овациите са против правителството и в частност против недъгавото управление,което не значи ,че си прав.

  Ако вместо това,че Станишев е безгръбначно беше написал за него,за президента или за който и да било член на правителството,че сутрин се събужда и закусва с фекалии,пак щяха да ти се радват и то повече…

 28. коментар от Свежо: серГЕЙ ВЪРВИ СИ В РАЗКАПАЛИЯТ СЕ СССР,ЧИИТО ГРАЖДАНИН СИ БИЛ ДОПРЕДИ НЯКОЛКО ЛЕТА!!!
  Целокупният Български народ не те иска-не го ли разбра ДУРАК !!!!!!!!!!!!!!!!1

 29. neznaia dali tozi baltazar ivanovi4 vmesto glava ne nosi hralupa , no sam sklonna da go viarvam ……… sergo ne samo , 4e e bezgrabna4no , no dalboko v sebe si sam ubedena , 4e e bezmoza4no ……..istoriata so4i , 4e kadeto e stapil komunisti4eski botu6 , treva ne nikne 40 godini , a sergo si hodi to4no s takiva botu6ki , deto mu gi kukuvat eto takiva kato g-n ivanovi4 , ama za sajalenie i nie ostanalite , deto ni svaliat po 4 koji za da moje svetat da se smee na balgarite i v ne6anal geografik na stranitsata za bg da ima ednozab rom ………

 30. Алекс
  18/08/2008 - 15:26

  Защо плужека не се опълчи на октопода? Защото живеят в симбиоза (забележете само “случайният” мултимилионен възход на Георгий Станишев). Защо не милее за родината България? Защото не му е родина (роден е в Украйна, а до 1996 година е нямал българско гражданство). Защо няма да се промени нищо? От страх.

 31. Прав си Алекс, не само че е в симбиоза, но е и част от октопода… Още преди да стане премиер октоподите се срещат редовно с него, за синхронизиране и чадър по партийно-агентурна линия.

 32. ако има някакво самоуважение може сам да си даде оставката. никога не е имал шанс да взема решения по трудните въпроси, само една марионетка за пред камерите, властелин на писането на програми и загубата на време

  театърът с Елена поне поприключи. 21 век сме, не е срамно да си гей

 33. На мен пък ми е интересно какво става с офертата на мацката? Майната и на политиката тя е мръсна работа, както бе казал дядо ви Алеко. …. мисля

 34. Не прочетох всички коментари, но ми направи впечатление един, който явно не може да надскочи собствената си закостенялост. Весо (или както и да ти е името), важното е, че на човека изобщо му стиска да пусне такова заглавие в пространството. А ти не намери никакъв друг аргумент срещу него, освен да му лепнеш етикет “атакист”. Може не всички българи да са съгласни по въпроса за премиера, т.е. на какво точно прилича, но всички усещат колко “все по-добре” живеят.

 35. Много точно!
  Търсете ч-ОВ-ека зад очилатата кукла.

  Виж за млекопроизводителите не съм съгласен. Всъщност от субсидиите до тях не достига нищо. Млякото се изкупува на 20 до 60 стотинки литъра, а се продава кашкавал да речем по 7 лева, в който има много малко мляко. Също така кисели млека дето само името им е “кисело мляко”.

  Същото е и с производителите на друга селскостопанска продукция. Продукцията им се изкупува за жълти стотинки, не им се позволява да продават сами – виждал съм лично как мутрите стъпкват щайги с домати.

  Всичко това с благословията на хора от партията на героя на статията.

  За бате Борисов, аа бате Бойко де – да не става объркване на батковците.
  А от къде мислиш са парите на бате ти Бойко?
  И кой стои зад него.
  Айде на бас, че като вземе кормилото, Герб ще кара плътно по априлската, а не бе, това беше едно време, по партийната линия 😉

 36. A, значи вместо да се борим с мутрите, дето “тъпчат домати”, по-добре да даваме пари на фермерите, а? Ебаси логиката…

  Проблемът със субсидиите е точно проблем на социализма, за който говорих в предишна тема – подобни похвати просто си отглежадат бедност, за да могат да се грижат за нея. Така всички земеделски производители разчитат на държавната хранилка, всеки си стиска десетина декарчета земя и е сигурен, че няма нужда да променя нищо, нито да работи особено много защото държавата ше му даде парици. Затова и земеделието ни е разпокъсано, нискотехнологично и всяка година дава все по-малък % от бвп. Защото няма конкуренция, няма стимул за развитие.

  При това положение няма как да се уедри собствеността върху земята, няма как повече хора да купят много земя и да имат големи ферми, да инвестират в скъпа техника, която да увеличи добивите и печалбите. Всичко си остава на ниво скапания трактор и стачки за да даде “държавата” (т.е. аз) пари.

 37. Живеем в странна държава, която много прилича на африкански племенен съюз, отколкото на държава. Така е когато политиката се управлява от хора измъкнати от селските кръчми и вкарани насила в парламента, за да защитават нечии интереси, при всички случаи не и нашите. Да не можеш да управялваш една страна със 7.5 милиона население си е истински провал. А това че същите тези милиони не могат да си изберат подходящи управници е още по-абсурдно…

 38. dimitkoster
  18/08/2008 - 17:00

  Ами да се включа и аз. Станишев не става. Но в един от сутрешните блокове по ТВ чух, че Бат Бойко – нямал нищо против да работи с Костов само да изьвърли Сокола от властта.
  До вчера се плюха като идиоти, а ето вече идват избори и започната да си свалят гащите …. Идиотска работа е това политика

 39. >”A, значи вместо да се борим с мутрите, дето “тъпчат домати”, по-добре да даваме пари на фермерите, а?”

  Не съм казал това.
  Ако не им се пречи на фермерите те си знаят работата.

  Всъщност след 10-и ноември за кратко нещата бяха потръгнали. Много хора направиха се заеха с бизнес, някои от тях със селскостопански. Естествено не всички бяха успешни, ама то си е нормално. Хората бяха направили стабилни ферми, купуваха техника и т.н.

  После им стъпиха на врата, с разпоредби, закони и директно с бухалки ги докараха до фалит.

  А как ще се борим с мутрите, когато баш шефовете им са на най-вискоките постове в държавата, не виждам как ще стане

 40. Балтазар Иванович
  18/08/2008 - 17:03

  Лонганоне,тая дивотия със субсидиите ще изяде главата на ЕС.
  Винаги,когато се случи да кажа,че съм против,комунистите ми скачат с оправданието,че в цяла ЕВРОПА е така.Я сега ми кажи дали Европа не е комунистическа по твоята логика.
  Иначе съм напълно съгласен,че субсидиите са ненужни и дефотмират пазара.
  http://balthazar-ivanovich.blo.....-post.html

 41. Разбира се, че ЕС в сегашния си вид е един бюрократичен, социалистически тумор.

 42. Много ме радва Зубъра-премиер, лошото е че е отсъствал в часовете по икономика иначе е сладък като повечето внучета на червените бабички.
  BTW аз съм с леви убеждения!!!

 43. Znaete li ce samo si ceshete ezicite.
  I taka e po vsicki forumi.
  Na pisheshtia shapka mu svaliam zashtoto e nameril vreme da opishe tova koeto se slucva,no vsicki znaem kakvo se slucva sas pisheshtite istinata.
  Tova vse pak e Balgaria. Ne zabraviaite ,kolko hora sa zad reshetkite za tezi dvadeset godini i koi…
  Tova ce Stanishev e oprilicen na plugek spored men e greshno.
  Tova e nagal covek koito ima oci na nevestulka i sashto takava usmivka.Nevestulkata e otmastitelno sashtestvo
  Taka ,ce se pazete.
  Tova e covek koito savsem hladnokravno i bezkompromisno e napravil vseki svoi hod…i ako mislite ,ce ne e naiasno s tova koeto se slucva…
  A slucaino da cuhte niakoi politik da kage za tezi dvadeset godini kakvo se slucva tam gore!?
  Niama da cuete…Dori i tezi dostoini hora koito se otkazaha ot politikata ,dori i te ne smeiat da govoriat…
  Galki Balgari….Galka Balgaria..
  Hora koito kradat na vsicki ravnishta,hora obsebeni ot poshlosta na popfolka,hora na koito cennostnata im sistema e niakade v srednovekovieto…I hora,koito pishat latinica vmesto na sobstvenia si…
  E tova e Balgaria…

 44. Христо Манолов
  18/08/2008 - 19:10

  Знам, че поста е за Станишев (който на снимката изглежда като току що наакало се бебе — поздрави за избора), но все пак това е егати майтапа: Ивелин Николов има регистрация в онази комунистическа глупост с псевдоним “Чичо Иво” 🙂 Мухахахахахахаха!

  http://chichoivo.redfen.net/

 45. Long, zashto ponqkoga otkazvash da razberesh, che chastnata iniciativa e efektivna pochti navsqkude, osven v Bulgariq? S po-golqma privatizaciq neshtata nqma da se opravqt, zashtoto chastniq investitor deistva po praviloto po-malko razhodi-poveche pechalba, a tova rqdko e v plus na potrebitelq. Osven tova, pri nas nqma istinska konkurenciq v chastniq sektor-oktopoda mnogo efektivno i burzo si razpredelq pipalata na tochnite mesta. I zashto izobshto si mislish, che s mutrite moje da se bori po nqkakuv nachin? Te v momenta sa legalni biznesmeni i za nishto ne mojesh da gi hvanesh.

 46. коментар от Свежо: Освен безгръбначно,бих добавил безмозъчно и подмолно създанийце

 47. Една тролка
  18/08/2008 - 20:33

  Цитат:
  “Съгласен съм с теб, че управлението на тройната коалиция беше неуспешно до голяма степен. Но това беше единственият разумен избор – най-малкото зло. Сега единственият разумен избор е против ГЕРБ – само като си помисля какви може да ги натвори Бате Бойко (Да Се Свети Името Му, И Да Не Му Се Задават Неудобни Въпроси…”
  Че как ще има друг избор, когато точно такава ситуация е най-удобна на бившите кадесари и мутрите. Изборът да се свежда слабоволев и нищо не значещ министър-председател (опитаха първо с Жан Виденов и им хареса) и самовлюбен, с високо самочувствие и ограничени познания “пич” от народа. Въпрос на пари и медийно промиване на мозъци е да се убеди народът, че това му е изборът. Малцинството, което не е убедено в това така и така нищо не може да направи.

 48. коментар от Свежо: Но отговаря на условията. Ние не отговаряме и затова не сме.

 49. Алекс
  18/08/2008 - 21:31

  Единственият разумен избор е да не се страхуваме!

 50. Ех , колко си прав. Ама май ние сме още по-безгръбначни, щом тоя е министър-председател.

  За съжаление обаче май ще си изкарат кротко мандата, а кризата ще се стовари върху следващото правителство. Някой да е обърнал внимание, че за последната една година външния дълг е нарастнал с 10 милиарда евро ?

 51. “за последната една година външния дълг е нарастнал с 10 милиарда евро ?”

  хахаха тая смешка отде я извади ве? 🙂

  вероятно си се объркал и става дума за дефицит по търговския баланс на страната, което е съвсем различни и изобщо не е страшно.

 52. http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf.....r_M-bg.xls

  БНБ ако са смешници – не знам 🙂 . тц , не е дефицит – брутен външен дълг е . И ако поразгледаш малко статистиката на бнб за последната година ще се уплашиш.

 53. Балтазар Иванович
  19/08/2008 - 03:55

  http://ikonomika.org/?p=1473
  ” # Миро Костадинов- 17 Aug 2008; 8:34 pm
  “От Fitch посочват, че въпреки строго дисциплинираната макроикономическа политика на правителството, в момента дефицитът по текущата сметка на страната е около 22% от БВП. Като заплаха за икономиката и съответно за кредитния рейтинг на България от Агенцията виждат още високия размер на брутен външен дълг на страната, както и сравнително високите нива на банково кредитиране и инфлация.”

  + Outlook Negative… ”

  Дефицит по текущата сметка си е дълЪг отвсякъде

 54. Съгласен съм с този твой коментар, Лонганлон. Говоря за самата статия. Това правителство е може би най-слабото след правителството на Жан Виденов.

  Не съм чел коментарите, затова ще кажа мнението си за Станишев само като отговор на твоята статия.

  Въпросът е защо Станишев е безгръбначно/плужек/каквото-се-сетиш-още. Отговорът според мен не е особено сложен:

  Според мен БСП (не толкова Коалиция за България) толкова много искаше властта след 8 години опозиция, че беше готова на всякакви компромиси. Затова и при предложеното правителство БСП-ДПС Станишев даде на ДПС всички постове на областни управители или заместник-министри (едно от двете беше – не помня вече чак такива подробности). Това беше и едната от причините за митинга на Атака между Александър Невски и Парламента.

  Защо БСП искаха толкова много властта? Защото са много наясно, че скоро друг шанс да са в управлението няма да получат: електоратът им е прогресивно застаряващ и следователно след няколко години няма да имат много избиратели (при това положение се сещаш колко фирми биха искали да им спонсорират кампаниите и изобщо каквото правят като партия – а само с членски внос не може да се държи една партия и да влезне в парламента, пък камо ли във властта).

  Та накратко – БСП бяха склонни да са във властта дори ако това им костваше да сложат за министри, заместник-министри, шефове на агенции и т.н. най-големите некадърници и мафиоти. В сегашното правителство качествени хора има, но те се броят на пръстите на едната ръка (буквално).

  >>>>>> Защо въпреки всичко Станишев не намира смелост да каже нещо и продължава да е плужек (или с други думи – оня човек с октопода, за който писа)? Още преди да се одобри това правителство с мандат на ДПС беше ясно, че министър-председателят (който и да е той) щеше да бъде една пионка. Тройна коалиция е нещо, което значително много оряза каквито и да е предизборни обещания на БСП. Добър пример за това са имотите: как ще ги вземат от Сакскобурготски, при положение че са в коалиция с НДСБ, а НДСВ оттегли ли се – ще има нови избори?! Това е риторичен въпрос, разбира се. 🙂

  Моята прогноза: БСП ги чака нещо като това, което се случи с БЗНС след Александър Стамболийски. Мисля, че се сещате за какво говоря.

 55. Станишев ми прилича на пръв поглед на борсук/опосум/бурундук/съсел. Обаче при внимателно вглеждане феноменално се разкрива най-близкия му анимационен първообраз – сещате ли се в Ну Пагади в някои серии има един от второстепенните герои (като хипопотама и малкия язовец) – той е нещо средно между мече-чебурашка-мики маус, и обикновено е в музикални сцени, свири на нещо, кво беше тва бе дееба?!

 56. Светла (една от всичките)
  19/08/2008 - 12:58

  Longanlon: “Затова и земеделието ни е разпокъсано, нискотехнологично и всяка година дава все по-малък % от бвп… При това положение няма как да се уедри собствеността върху земята, няма как повече хора да купят много земя и да имат големи ферми, да инвестират в скъпа техника, която да увеличи добивите и печалбите.”
  Много добре си спомням, че преди преврата земеделието беше построено върху кооперативен принцип и с доста едри стопанства. Сега няма да коментирам тук как точно са се кооперирали хората доброволно-принудително, но тези едри земеделски и животновъдни стопанства със съответната технологична инфраструктура (пътища, мелиорация, машинен парк и т.н.) съществуваха. Според мен, съвсем не беше нужно всичко това да се събаря до кота нула и нещата да се връщат половин век назад. И въобще, аз недоумявам защо за да се направи каквото и да е било у нас, първо трябва всичко да разтурим до една купчина отпъдъци, после да разгрибаме купчината, че да започваме да го правим от нулата, когато нищо не пречи да се гради върху вече наличното. Нужно е страшно много време хората, които от 1-2 поколения са били откъснати от земята си и нямат идея как се води земеделско стопанство, да се подготвят до степен да го правят самостоятелно. И съвсем не е задължително да се купува земя, за да се правят големи ферми – хората са го открили отдавна и още преди Втората световна война у нас е имало доста добри кооперативни стопанства, а и днес в Европа има достатъчно много добри примери за това. Големите земеделски кооперации в Белгия, Франция, Германия и Холандия могат да си позволят най-високотехнологично земеделие, а освен това сами продават стоката си.
  А пък в Европейския съюз субсидират селското стопанство, мисля, за да му помагат в конкуренцията главно с Южна Америка. В противен случай твърде много хора ще се лишат от поминъка си. Тука отново опираме до цената на труда, която в Южна Америка е несравнимо по-ниска, отколкото в Европа – до унищожителна за европейските земеделци степен.

  Daymare: Long, zashto ponqkoga otkazvash da razberesh, che chastnata iniciativa e efektivna pochti navsqkude, osven v Bulgariq? S po-golqma privatizaciq neshtata nqma da se opravqt, zashtoto chastniq investitor deistva po praviloto po-malko razhodi-poveche pechalba, a tova rqdko e v plus na potrebitelq.
  Тука само искам да обърна вничавие на Лонги, че Daymare добавя поредния щрих към това, което се опитвах да обясня в коментарите си към “И социалистите са странни животни” (не знам как да сложа линка).

  Колкото до Серьожа, ми той си е един мамин гризлю, както и да го гледам. Хамстер. Ако съди по нашите министър-председатели и президенти, човек може да си помисли, че сме нация от имбецили и комплексари. А истината е, че никой от министър-председателите не е ръководил държавата от себе си – всичките до един си бяха марионетки или дори кукли-ръкавички. И кукловодите са си все едни и същи.

 57. Бъдещето
  19/08/2008 - 14:01

  Историята ще ги съди. След време наследниците на плужека Станишев ще умират от срам, когато четат за него.

 58. Светла (една от всичките)
  19/08/2008 - 18:23

  @Бъдещето
  Историята я го осъди, я го похвали. Зависи кой я пише. Тя, историята, е най-продажната к… опа! как беше… абе, тя винаги обслужва тези, които в момента са на власт. За справка – кой да учебник по история за кой да е клас/курс, издаден у нас преди 1989 г.
  И няма никаква опасност да умират от срам наследниците на Станишев, защото той им е осигурил светло бъдеще. А парите не миришат, както е установил още преди 20 века римският император Тит флавий Веспасиан.

 59. Сер Гей Стани Шеф не може и да си помисли да не се починява на партийната повеля. Защото ако сдаде мандата напримерно, това означава, че спира далаверата по средата, спонсорите са с много милиони назад и С.С. ще яде дървото. Може и да хапне и някой куршум (справка Андрей Луканов). Дори и да реши да се жертва ТЕ знаят адреса и на Ленчето и на родителите му. Така, че единственото, което може да направи е да се усмихва, да се навежда, когато трябва и да се маже с балсам за след секс.

 60. Балтазар Иванович
  19/08/2008 - 20:14

  “След време наследниците на плужека Станишев ще умират от срам, когато четат за него.”

  Недей вярва,тези са безсрамни.Преди 18 години казваха,че днешните щели да се срамуват от предишните,а те се пременили с Ленин и Сталин,като за 7 ноември и маат гащи по Бузлуджа.

 61. Продължавам мисълта на Балтазар. Преди парламентарните избори Станишев беше в Шоуто на Слави и му задаваха въпроси за Жан Виденов и отбелязаха, че сред сегашните кандидат-депутати от БСП са Красимир Премянов и Румен Овчаров от правителството на Виденов. Станишев тогава с половин уста каза, че правителството на Виденов е било неуспешно и се опитваше да промени темата, за да не изказва критики за едно от най-провалените правителства на България от тъй наречения демократичен преход, в което двама от министрите са кандидат-депутати за 40-то Народно събрание.

 62. “тия хрантутници само чакат на държавната хранилка и земеделието и животновъдството ни са толкова зле именно заради постоянното наливане на държавни пари в сектора”

  ^ Тука се изказа много неподготвен. Направи си малко труд да провериш как работят “хрантутниците” и колко много са захлебили от “хранилката”…
  Тъжно е (а понякога и смешно), когато интелигентни хора се опитват да коментират проблеми, които не са им в компетенцията и като единствената информация по темата е получена на принципа “махленска разпивка” 😉

 63. Масура,

  хич не ми дреме колко работят. фактът остава – българското земеделие е зле и отива на все по-зле. ако щат да се претрепват от работа, да си счупват ръцете да копаят, това изобщо не значи, че работят ефективно и някой (аз, ти, всички) трябва да им плаща за това.

 64. Българското земеделие е зле, точно заради това, че парите които ти и аз плащаме не отиват там за където са предназначени 😉 Това обаче не означава, че земеделието е неефективно, че онези са хрантутници и т.н. квалификации.

  Топлата вода отдавна е измислена и за съжаление, докато в България не се случи поне една истинска революция/хунта/преврат нещата няма да влязат в релси.

 65. Балтазар Иванович
  20/08/2008 - 21:36

  Понеже имам поглед върху земеделието ще си позволя да кажа,че независимо от факта,че влизат известен брой високотехнологични машини,българското земедели се движи с около 40 години след европейското(Австрия,Франция,Германия) и с около 70 години от американското по степен на вкарване на технологии в отрасъла.Процентът на съвременна за съответния момент техника е много нисък и причината не е само финансова.

 66. ми да направят революция като са толкоз бедни, гладни и изхабени от работа драгите “земеделски стопани”.

  да бутнат властта, вместо да се чудят как да ИЗДОЯТ държавата

  не чух конструктивни оплаквания, просто искаха ПАРИ

 67. Балтазар Иванович
  20/08/2008 - 21:49

  Недей така,при животновъдите положението е кофъи.Мина времето,когато животните са били стока,сега им трябват пари в брой,а развит пазар за продукцията им няма.Те самите очевидно не могат да организират сами такъв и се налага някой да ги подпира.Все пак пазарите на храна се отвориха и сега тук влиза европейска стока,а нашите получават с пъти по-ниски субсидии.Аз съм за пълната отмяна на субсидирането в цели ЕС,но мен никой не ме пита :((

 68. neuromantic
  21/08/2008 - 10:42

  Разрал, неразбрал, чул, недочул, всеки вече е срещу това правителство. А бунт… няма. Защо?

 69. Балтазар Иванович
  21/08/2008 - 14:47

  neuromantic,
  Правителството не ни е най-големия проблем,защото то ще си отиде,дали ще е предсрочно или ще стане по-рано не е толкова важно.
  Друго има,което е по-съществено.Това е липсата на цялостен поглед върху нещата.Работи се на парче и цялата ситуация се гледа прекалено отблизо и наблизо,имам предвид ,че няма дългосрочни цели за решаването на определени проблеми.Краткосрочните решения ,както е видно за всички дават спорни резултати.

  В последните коментари стана дума,че земеделието не е на необхгодимото ниво.Така е и аз виждам причината не толкова в липсата на адекватна държавна политика,а по-скоро в отношението на самите хора занимаващи се със земеделие.

  Защо технологично изостава този сектор?Някой знае ли?
  Аз се досещам защо.Според мен причината е,черазходите на земеделските стопанства за работни заплати е нисък.Просто делът на разходите спрямо общите разходи е малък и това действа задушаващо на сектова.Това,което наричаме трудова сила-хората,които бачкат земеделие,към момента е неоценено.Много по -изгодно е за един земеделски производител да ангажира по-голям брой хора за дадена дейност,отколкото да инвестира в технология и в квалификация на кадрите си.Тала си мисли земеделецът и е прав,коагато става дума за поглед от днес за утре.
  В момента,в който стане безспорно,че икономическата полза от вкарването на технология е по-голяма от работата по старата система,нещата ще си дойдат на мястото.

  Американското земедели,а след войната и европейското следва тази проста логика.Днес в България разходът за заплата на един нает в земеделието е поне 8 пъти по-нисък от този в САЩ,а текущите разходи са сходни с изключение на този са сходни.

  Днес все още товарят камионите със зърно с лопати,кофи и тенекета на доста места,което е анахронизъм.Една машина реално пълни един камион за около 5 минути,но понеже иска разход за закупуване или наемане,се ползват по 7-8 шерпи,които извършват същата работа за няколко часа.

  Проблемът е в главите ни и този проблем ще тежи и на следващото правителство и на по-следващото …

 70. a когато се уедри собствеността върху земята, на собственикът на мнгоо земя няма да му е изгодно да наема 7000 шерпи за многото си камиони, а ще купи машината, която пълни един за 5 мин.

  виждал съм комбайни за по половин милион долара, големи са колкото къща. как мислиш, дали могат да се купят със субсидии от притежател на 10 декара нивица?

 71. Балтазар Иванович
  21/08/2008 - 16:27

  Категорично няма да могат да купят,а и няма да им е необходима за 10дка.Във всяко село има по един или двам селски идиоти,които обработват подобни “масиви” от по 10 декара,но вече масово е масово наличието на едри земеделски стопанства с по около 8000 декара.Знаеш ли защо рядко са по-големи?

 72. neuromantic
  22/08/2008 - 15:28

  Щото комунистите не дават на другите от баницата. Всичко по-голямо в държавата е тяхна собственост. Затова и умираме.

 73. neuromantic:
  naslednicite na horata , obqvqvashti se za komunisti.
  Ama vie nikoga nqma da se nauchite kakvi tochno gluposti govorite , zaslepeni ot psevdo-intelektualniq si fanatizum.

 74. neuromantic
  23/08/2008 - 13:01

  “naslednicite na horata , obqvqvashti se za komunisti”

  Евала! Много проникновено. Колко време рисърчва за този ивод?

  Под комунисти аз разбирам всички селяци и русофили, които смятат че трябва да управляват държавата на всяка цена. Всички които трябва да бъдат наредени до стената веднага.

 75. Четох прескачах пак четох и все едно и също кръчмарско поведение което е заложено в душата на българина не изключвам и себе си.Но все пак има светлина в тунела трябва само единомислие и ясна цел за да бутнеш тази триглава сган.Трябва повече смелост в т.ч митинги,стачки.Всичко което е в техен ущърб,има хора които отсега си точат зъбите как ще харчат парите които им се дават за избори(разбирай за рушвети и купуване на гласове).Май трябва да се използва фразата “НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ”с цялия замисъл.

 76. Батка според мен си сгрешил с мнението си за Станишев. След време ще осъзнаем, че този човек е свършил много неща за България. В момента държавата е на такъв хал, че който и да я управлява нещата няма да се променят кой знае колко. Нужна ни е сериозна помощ от Европа и от Запада за да повишим жизненият си стандарт и да се почустваме като хора.

 77. Ангел Николов
  30/08/2008 - 14:27

  Станишев не е просто плужек, макар че е и такъв. Той е едно много подходящо мамино синче от бившата комунистическа номенклатура успешно трансформирала политическата си власт в икономоческа и след това отново заграбила и политическата. Той бе избран от Първанов, когато трябваше да отстъпи някому секретарството на партията, на базата на отрицателния подбор – плужека който да не застрашава властовите му позиции в партията и държавата. До тогава Станишев бе никой – човек без нито един ден трудов стаж – който дори до тогава няма трудова книжка, номенклатурното копеле което за да се измъкне от войнския си дълг към България, до 30-та си годишнина е съветски и руски гражданин, но не и български – да служат децата на обикновените граждани, нему мама не го дава. В нито една друга държава подобно леке не би могло да заеме дори и портиерско място в МС, но в България го назначават за Премиер. Защото точно такъв им трябва – некадърник и плужек който няма да мъти водата на мафията. Защото тройната коалиция не е нищо друго освен обединение на мафиотските структури в България – 1)БСП тя е такава по рождение 2) ДПС – типична етническа мафия, няма нищо по-арогантно от представянето й за либерална партия – да е чул някой за подобен либерален модел, където всички в контролираните райони гласуват за една партия – 100%? Това и Живков не го можеше. 3)Кобурготски – типичен мошеник не различаващ се по нищо от италианския си братовчед с който се отличава от него единствено по това че в Италия има съд който да го раздруса за яката. Най-смешното от цялата тази история е твърдението на заинтересованата пасмина, че правителството нямало алтернатива. Ами че който и да дойде на власт след него, при цялото си старание, не би могъл да докара толкова лош имидж на страната, не би си позволил толкова нагъл грабеж и такова беззаконие. В момента истината е че бърху територията на България няма държава – никой освен властимащите не може да разчита нито на полицич, нито на съд, нито на който и да било държавен орган да защити личността и правата му. България е по-бедна, безправна, мръсна, разграбвана и унищожавана от всяка друга страна – дори от третия свят.

 78. Никак не съм съгласен нито с автора, нито с голяма част от коментарите.

 79. Бисер
  06/09/2008 - 23:30

  75 коментара
  само една Дама
  плурализъм или сексизъм ?

 80. Отиват Седнишев и Заклан на турска баня. Там на Заклан ханъма му върти свирки. По едно време Седнишев казва на Заклан – “Аре да се сменим!”
  “Ми сменете се бе!”-казал той.

  Много добре отразява БГ политиката

 81. Longanlon,BTW,
  ти поръча ли си яке “Ако четете това, значи KAKA TI е паднала по пътя” 😉

 82. Longanlon казва:
  August 18th, 2008 at 5:05 pm

  Разбира се, че ЕС в сегашния си вид е един бюрократичен, социалистически тумор…..
  ……………………………..

  гениално прозрение!!!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *