Медии ли са блоговете?


Това е темата на тазседмичния дебат във в. Капитал, по която спорят блогърите Боян Юруков и Иво Инджев. Тъй като не забелязвам спорът им да е особено енергичен за сега, аз съм поканен да се включа в началото на следващата седмица. Тръпнете.

Видове дивеч – презентация
Държавата като бог

Коментари

 1. Темата е бозава, не е като да спориш за политика. 🙂

 2. Георги
  03/07/2010 - 11:37

  Готина тема, само да не бяха взели модела/формата за дебат от Economist..

 3. Напротив Ваня – става дума точно за политика. Дебатът се прави по повод намеренията “интернет медиите”, в т.ч. и блоговете да бъдат упоменати в закон, регулиращ публикациите относно изборите.

 4. Не е медия както е например журналистиката, но е начин да научаваш разнообразие от лични мнения.
  Баси, омръзна ми от този малоумен въпрос. Всеки може да пише блог, всеки може и да публикува в блог, за каквото поиска, по какъвто начин поиска, медиите са регулирани и имат за цел да осведомяват публиката, блоговете нямат тази цел, поне не и по дефиниция, журналистиката е обърната към максимално голяма публика, блогът съществува първо за автора си и чак след това за всички останали.
  Журналистиката ТРЯБВА да е обективна и безпристрастна, това обаче не важи за блогването, да не говорим, че е елементарна свобода на словото да имаш право да си изкажеш мнението по дадена тема, това право не подлежи на регулиране. Вече има регулирана среда за това и се нарича Журналистика.

  Естествено, че НЕ трябва да се приема онзи абсурден закон, защо се опитваме да имитираме Италия (там никак не е добре, никой не смее да напише истинското си мнение, вестниците са основно поддържащи каквото им спусне държавата, това ли искаме и ние? Защото са ни малко останалите глупости?

 5. Боян Юруков
  03/07/2010 - 14:42

  Разгорещи се нещо в последните часове

 6. С 10 думи те склоних, а?

 7. Eneya, факти без интерпретация няма, както и обективна и безпристрастна журналистика.

 8. Ваня, склонна съм да споря. Това, че няма, не означава, че глупости трябва да се търпят, неспособността да постигнеш съвършенство и идеал не са причина да не се стремиш към тях.

  Това, което аз казвам, дефинираме ли И по закон блогването като медия означава да изгубим правото си на свободно изразяване и да започнем да се озъртаме през рамо (щото сега не се случва, нали, да питаме Мишел както и всички останали, които са били в подобна ситуация).
  С прекрасното ни минало на ДС и контрол на печата, на журналистиката, на публичното мнение, само ни трябва завръщане към подобни практики, защото сме цъфнали и вързали.

  Това е почти смешно, ако не беше страшно.
  Не могат единия Етичен Кодекс да започнат да спазват ОФИЦИАЛНИТЕ медии, хванали да гонят публичната сфера.
  Италия ли мислим да имитираме, където има стриктен контрол над журналистиката и блоговете и като гледам, хич не е хубаво.

 9. Още ли има хора интересуващи се от блогове?

 10. Политиците се интересуват, voxy. Свободата на словото е политически проблем откакто свят светува. Властта не се предава лесно, а контролът е основното й оръжие. Сетиха се, че има блогосфера, която не е попаднала в този обсег.

 11. Журналистиката не може да е обиктивна и безпристрастна
  тя е платена, и като платена – винаги ще бъде комерсиализирана
  масите ще научават това, което се счита, че им е най-интересно
  а не това, което в действителност се случва

 12. Ангел Грънчаров
  04/07/2010 - 14:34

  Ако човек осмисли думата “медия”, тогава без проблем ще осъзнае медия ли са блоговете – или не са медия…

 13. с осмисляне и баба знае – въпросът е в закона 🙂

 14. И бай Иван като се напие в кръчмата и препсува всичкото политик – и той е медия!

 15. Никейка Петрова
  05/07/2010 - 04:48

  Хах, медия, друг път, ако някой чак толкова се чувства медия да ходи да се регистрира като такава. 😀
  Няма какво да се обяснява тук, ако се издаде подобен закон, то значи и Google е медия. 🙂

 16. Въпросът не е що е медия, а защо е необходима цензура? Китай вече отряза Google.

 17. Много ясно, че не е медия. Всеки идиот с достъп до Интернет може да има блог, сайт, страничка, форум (както е на практика)- каквото и да е, и може да пише каквото си поиска. Ако нарушава някой закон, или правилата за ползване на съответната хостинг компания / ИСП – попада под ударите на закона (на теория), ако не е просто свобода на словото. Няма нужда от отделен закон, за да се контролират и блоговете/форумите, да не сме в Северна Корея или ДС още съществува в някакви тъмни мазета ?

 18. Ами дефиницята на думата е толкова обща, че всичко е медия, независимо от причините си, целите си, формата си, аудиторията си, авторите си, периодичността си, размера… туитове, вестници, блогове, съседката Пена, вечерната седянка… всичко е медия.

  И какво от това?

  Причината за въпроса е ясна, все пак прави се опит, който да сложи равенство между блоговете като медия и журналистиката като медия, което вече е абсурд, защото журналистика и блогването са напълно различни неща.
  Въпросът в “Капитал” е интересен, но поставен контекстово, отговорът е НЕ.

 19. тъп спор. първо да изяснят вестниците “Труп” и “24 часа” дали са “медия” и какви точно журналистически стандарти спазват

 20. Ми щом се четат от пного хора и вътре изразяваш мнение, то тогава са медии 😛

Leave a Reply

Задължителните полета имат *