Тероризъм за пред медиите


Позволявам си да цитирам части от преведената от Комитата статия относно флотилията “с хуманитарна помощ”, която израелците спряха и убиха няколко човека. Не снятам да обсъждам кой е крив и кой – прав в палестино-израелския конфликт, нито блокадата на Газа, нито законността на спирането на корабите, въпръжението на пътниците в тях или израелските командоси, нито нуждата от стрелба.

Цитираните части от статията са само интересни размишления относно формирането на един нов вид тероризъм – който цели главно да предизвика съчувствие и да представи другата страна като агресор….

Факт: Шест плавателни съда, които превозват 10 000т товари (т.е. толкова, колкото се побират в един не много голям товарен кораб, и толкова, колкото всяка седмица влизат от Израел в Газа).

Въпрос: Защо цели шест кораба возят само 10 000 тона, при това цимент? Отговорът може да бъде получен чрез вглеждане във флагмана на флота – „Нави Мармара“. Това не е товарен кораб, а пътнически кораб за круизи с капацитет от 1080 пътници, които ще изядат повече от това, което ще транспортират. На него има провокатори, които да нападнат израелските войници. Какво се е планирало?  Касапница.

По същия начин палестинските терористи правят оперативните си бази в гъстонаселените части на градовете, обграждат се с цивилни (особено деца) при улични сблъсъци, изстрелват ракетите си от покриви на жилищни сгради, болници, училища.

В Палестина, светът си има работа с нов вид тероризъм. Предишните терористи се опитваха да увеличават броя на жертвите при врага. Новото поколение терористи се опитва да увеличи броя на жертвите сред своите, с надеждата да спечели световното обществено мнение.

В режима на получаване на информацията онлайн, потребителят не възприема смисъла, а картинката. Побеждава този, който генерира най-жалостивата картинка. Ние сме изправени пред нов вид тероризъм – тероризъм, чиято аудитория се състои от правозащитници. На мястото на обикновения тероризъм дойде пиар тероризмът.

Защо, ще попитате вие, правозащитниците не забелязват това?

Общо взето, защото правозащитниците, също както всички други хора, искат да ядат. И те се хранят от защитаване на права. И имат интерес винаги да има нечии права за защитаване. Също както “Екоравновесие” няма интерес да се справи с бездомните кучета, защото тогава субсидиите му ще спрат, по същия начин професионалните “помагачи” на всякакви каузи имат интерес не да решават проблемите, а само да раздухват медийни истерии, за да крънкат още пари от този и онзи.

Те сами поддържат проблема, за да са винаги част от опитите за решаването му.

И какво следва от всичко това?

Две важни, по мое мнение, неща. Първото – пълното дискредитиране на правозащитното движение като като явление. Организациите, които при основаването си провъзгласяват за цел подвига или безкористността, обикновено във второто поколение се превръщат в лицемерни бюрокрации.

Human Rights Watch подготвя доклад за нарушаването на човешките права в Израел, без да обръща внимание на диктатурата и убийствата на „Хамас“. „Амнести интернешънъл“ защитава правата на члена на “Ал Кайда” Муазам Бег.

Второто важно нещо – няма вече ООН. Има международна бюрокрация, която престана да бъде средство за решаване на проблеми и се превърна в инструмент на тяхното създаване. Няма нито един проблем, който международната бюрокрация да се е заела да решава и той да не се е превърнал във вечен проблем.

Ако на международната бюрокрация и хрумне да помага на гладуващите в Африка – Африка винаги ще си остане гладна. Ако на международната бюрокрация и хрумне да помага на палестинските бежанци – бежанци винаги ще има.

Само така!
Време разделно

Коментари

 1. “Новото поколение терористи се опитва да увеличи броя на жертвите сред своите, с надеждата да спечели световното обществено мнение.” Кое му е новото? Не си ли учил за Априлското въстание? Кога е казал героят че “моята цел е постигната вече”? Когато е изтрепал аскера/башибозука, или когато е видял запалените български села?

 2. имаш право, дееба

 3. е не е било толкова гнусно
  а и българсkите четници не са крили зад деца, докато тия сега изобщо не си поплюват

 4. Маркуча
  10/06/2010 - 09:55

  Не е тероризъм, а провокация — добре обмислена при това — която постигна целите си.

 5. “И имат интерес винаги да има нечии права за защитаване” – абсолютно вярно, както и всичко з коа ******защитниците. Сред тях има хора, които наистина се борят за идеята и не поддържат проблема, за да са винаги част от опитите за решаването му. Те са вероятно около 1%.
  Останалте 99% балансират умело между борбата и плащането на поредната ипотека.

 6. Grimm, със съжаление наблюдавам същото и при еко-защитните организации.

  Преди години Грийнпийс и WWF примерно бяха пълни с идеалисти и активисти, които наистина ги беше грижа за природата, имаха и знания и желание. Правеха протести, излизаха с гумени лодки да пресрещат китоловни кораби, организираха почиствания на нефтени разливи.

  Сега и двете организации са се превърнали в част от статуквото (WWF в по-голяма степен) и са пълни не с природозащитници, а с медийни експерти и лобисти, заети от една страна да създават имидж а от друга – да привличат финансиране. Затова и много от старите активисти ги напуснаха.

 7. поогледай малко за грешки 😉

 8. Добре, че по времето на Ботев не е имало самолети, че вместо “Радецки” е щял да отвлече някой и да го забие насред Цариград… 😀 А оня, с откраднатия от поляка паспорт, Бенковски май беше, дето искал да застреля султана? Същата работа, просто не звучи добре като се каже.

 9. Мда, то даве по едно време се говореше, че и САЩ са си блъснали самолетите сами, за да могат да атакуват Афганистан )))
  Но пък каквото й да е, такива пи ар, а и всякакви терористични изцепки, трябва да бъдат изтривани от лицето на земята

 10. Спец части с камери срещу активисти с камери…
  Мисля, че просто ще прочета още веднъж “Бягащият човек”.

  Представям си анализи след десетилетия: “привидно по слабите бунтовници, благодарение на гъвкавата организация, леките камери и инфрачервените си прожектори, бързо завземат медийни позиции пред официалните власти с техните тежки камери и обемисти стативи”.
  Определено доживяваме интересни времена.

 11. Не разбирам какво толкова е странното в тази ситуация. В общия случай за субсидиите и помощите много ясно, че хората няма да се напъват толкова много като могат да вземат доста пари, ако скатават и шумят около проблема, който “оправят”. Затова си има контрол и проверки. Който може и иска, го прави и все пак не е виновен тоя, дето яде баницата. Даже по-добре така, защото тези активисти без това повече вредят, отколкото помагат. За тероризма не стои точно така въпросът, защото са намесени човешки животи, но логиката е горе-долу същата.

 12. Копи-пействам от блога на Калин Манолов. Много интересна публикация.

  В потока от български и световни коментари на случилото се на 31 май край бреговете на Израел, изцяло липсваше историята. А тя е на 2000 години и в нея се съдържа ключа за разбирането на уж съвременния, практически вековен, а в някои отношения – и хилядолетен конфликт в Близкия Изток. …
  http://kalin-manolov.blog.co.u.....8-8766980/

 13. Извинявам се за дългата статия. Мислех, че излизат само първите два абзаца, а надолу четеш, ако искаш. (blush)

 14. Владимир Петков
  10/06/2010 - 13:29

  Израел не може да бъде победен и унижен по военен път. Единственото оръжие, което може да помогне е пропагандата. Особено, ако има болни и гладни деца тя работи безотказно. Евреите, ако бяха лоши хора щяха при толкова АРАБО-израелски войни да решат проблема с арабите кардинално, както Османската империя(после Турция) с арменците. За три-четири години от три милиона арменци остават 60-62 хиляди. Милион и половина убити, около 350 000 се спасяват, няколко стотин хиляди арменки са потурчени и няколко стотин хиляди деца са взети в турски и кюрдски семейства. Днес ислямолевичарите с цялата си наглост говорят за геноцид срещу палестинския народ, за концентрационния лагер Газа и тем подобни щуротии…

 15. ъъъ все пак евреите избиха арабелите. не че ми пука.
  силно се съмнявам да не са знаели какво правят, и едните и другите.

 16. Тероризмът отдавна, а сега вече доста по-сериозно, е приел нов вид. Той се маскира зад търговии и хуманитарни помощи. Има например някакъв бял прах, който се използва при произвеждането на ядрени оръжия, но и се използва в земеделието – забравих му името обаче. В тези кораби пък разни оръжия и какво ли не са вкарани измежду “хуманитарните помощи.” Евреите на няколко пъти са настояли тези кораби първо да минат през Израел и оттам те да транспортират помощите в Газа. “Организаторите на акцията” са отказали това, а не е като да им се е казало само веднъж. Били са предупредени няколко пъти да оставят товара си в пристанище в Израел. Какво нахалство само! Е как да не бъдат нападнати? И какво като са международни води – да чакат да им се заплаши националната сигурност като онези вече са навлезли в Газа? Хайде стига глупости!

 17. Да не забравяме, че са били предупредени няколко дни преди потеглянето на корабите да не правят такива опити.

 18. Amnesty International и Humans Right Watch изготвят всяка година доклади за всяка държава и не виждам защо Израел трябва да е изключение. BTW Палестина и Хамас също не са изключение. Това са докладите на AI за палестина от последните три години http://www.amnesty.org/en/regi.....eport-2009
  Това пък е последния доклад (общ за света)в сайта на HRW http://www.hrw.org/world-report-2010
  Изглежда правят впечатление на автора на цитраната от Комитата статия само, когато критикуват Израел.
  И едно уточнение двете организации нямат за цел да решават проблемите, а да ги посочват. Самите доклади нямат нито задължителен, нито препоръчителен характер. Може би за това често се приемат по-скоро с поведение тип “наранена селска чест” относно имиджа на критикуваната страна, а не толково със загриженост за проблемите.
  Честно казано, когато става дума за политика обвиненията в пристрастност са задължителни. Така докладите успяват да бъдат едновременно про-американски, про-западни, про-арабски, про-леви (по Комитата) и анти-израелски, анти-ислямски, анти-леви (питайте Уго Чавес). Сигурно през годините са натворили много простотии, но и няма как да е иначе след като работата ти не се ползва от адресатите й по-предназначение.

 19. Rambosileck
  11/06/2010 - 05:59

  Малко статистика:
  http://www.ifamericansknew.org/

 20. mkaragyozov
  12/06/2010 - 18:12

  Здравейте!

  Ще се съобразя с желанието на автора да не коментираме целия конфликт, затова ще кажа малко по откъсчетата:

  Авторката тна текста е носител на израелски награди, но това е малката беда. Голямата е, че текстът е пълен с грешки.
  Очевидно и авторката, и преводачът не знаят, че става дума не за “Нави”, а за “Мави” (“син”, “синьо” на турски) „Мармара”.
  Израел не позволява в Газа да влизат хартия и подправки, какви ти тухли и цимент!! Подправки, кардамон и канела, заплаха за световния мир!!
  И захар – тя пука на котлона, нали знаете?
  Вярно, не така жестока, но БЛОКАДАТА БЕШЕ ФАКТ ОЩЕ ПРЕДИ ХАМАС ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ за Законодателен съвет на палестинската автономия.
  Израелската блокада на Газа е колективно наказание, наложено на цивилно население и противоречи на ратифицираните от Израел през 1951 г. Женевски конвенции. По тази причина, тя е правонарушение, а всеки има право да се противопоставя на правонарушенията.
  Не знам дали на корабите е имало кориандър и тоалетна хартия – г-жа Хилари Клинтън по време на едно от първите си посещения в Газа се изненадала от чакащи с дни и недопускани на територията на ивицата камиони и на въпрос защо не ги допускат, получила отговор, че камионите са натоварени със стоки с възможна двойна употреба. За беда тя настояла да види. В камионите имало тоалетна хартия. В Газа обаче тя е включена в забранителния списък, защото била лукс – там нямали нужда от нея. Така де, нали Дов Вайсглас, съветник на Шарон, докато беше премиер на Израел, каза, че в Газа са на диета! Така и така няма какво да ядат.
  Поради целия този забранителен режим, наречен официално „блокада”, помощите от международната солидарност няма как да бъдат разтоварени ни в Ашдод, ни в Египет – защото и в Ашдод, и през Египет, където товарите биха стигнали до пункта Рафах, пълният контрол върху всичко, което се допуска в Газа е в ръцете на Израел, а той пък отказва да даде гаранции, че помощите ще бъдат доставени на получателите си. Защо пък толкова хора пътуват, за да съпровождат помощите – ами защото „пробивът на блокадата” е символичен акт на международната общественост, която демонстрира своето отношение към подобни действия на държавата окупатор.

  По повод провокациите и медийната война – в статията си „Колко дивизии” израелският мирен активист Ури Авнери изнася данни, според които след като израелската авиация бомбардира училище в Газа, армейски говорител показва снимки, на които се вижда минохвъргачка пред училището. Снимката обаче е направена от спътник не във времето преди ракетния удар, а една година по-рано…

  Палестинските активисти на се професионални активисти. Повечето са студенти, профсъюзни членове, хора, които имат други професии. в Норвегия 44% от населението спазва бойкота на израелски стоки, шведските докери също предприеха действия на солидарност, британските студенти и профсъюзи. И дума не може да става за професионализиране на солидарността с Палестина…

  Да, флотилията беше предупредена, но Израел е окупатор и нападението на абордаж над кораб в международни води е крайно неприемливо…

 21. Лъчезар П. Томов
  13/06/2010 - 20:10

  Иване, Иване, май не разбираш разликата между тероризъм и борба за свобода, която не е в гледната точка. Тероризмът воюва СРЕЩУ свободата, винаги е така. Целта на Хамас не е свободна Палестина, а Палестина, свободна от свобода

 22. Мартин Стоянов
  13/06/2010 - 21:06

  Greenpeace преди време приютиха, а сега са доминирани от тези на Запад, които през осемдесетте симпатизираха на соц строя, но изгубиха каузата си след неговия крах. Много такива идиоти сега са на работа в Белия Дом, но това между другото.

  А това че профсъюзи, особено в скандинавските държави, са на страната на Хамаз въобще не ме учудва.

 23. Ивайло Христов
  14/06/2010 - 15:18

  Пропускаме нещо важно-каква е ролята на разните медии в цялата каша??
  Много си прав относно “медийния тероризъм”!!Но как иначе ще съществуват CNN или арабския им аналог!?нали всяка такава изцепка се превръща в доста пачки за всякакви медии.Купища измислени анализатори,политолози и всякаква такава паплач седмици вече ръси мозък от радиа,вестници и телепрограми.Цялата тази сган има задачата да формира някаква позиция ,която да накара да мислим като в тъп уестърн.
  А иначе-какъв е аджеба смисъла от тази блокада!?Да не би ония от Хамас да са останали без взривове и патрони…Да бе
  -колкото са останали и талибаните Ама някой да ти го казва-не.Щото следва въпроса-от къде излизат въпросните пушкала?
  За доларите от Саудитска Арабия ,Пакистан и подобни няма невъзможни неща.
  В тази връзка на мисли-от такава /доларова де/ситуация май всички изброени печелят
  -десетки знайни и незнайни хуманитарни герой и организацийки си осигуриха субсидии поне за още 5 години-ипотеките са спасени!!!
  -Хамас показа колко са лоши евреите-следва нов доларов поток от изброените по-горе страни
  -Израел си показа мускулите,наред с това показа на своите в страната и най-вече в Америка как “целия свят е против нас”-разбирай също доларов поток
  -за пачките на медиите-вече споменах-още повече ,че им дойде в един скучен период-до световното нямаше нищо.
  Иначе ония в Газа спечелиха дръжки,ама кой му пука!!!

 24. Йоана
  15/06/2010 - 09:14

  Аз имам въпрос – а според теб има ли изобщо истински правозащитници? Тоест хора, на които действително им пука за съдбата на някакви други хора и наистина имат нещо против нарушаването на основни човешки права? И ако да, в кои хора ги разпознаваш ти?

 25. познавам ги по това, че не правят глупости, а смислени неща, както и по това, че не са ислямски фанатици

 26. Владимир Петков
  15/06/2010 - 12:31

  44% от норвежците не купували израелски стоки. 80% от изнасилванията в Норвегия ги извършват представители на малобройната ислямска общност. Стана скандал и сега е забранено да се публикува религиозната принадлежност на извършителите. Като са прости ислямо-левичари,ако е истина, така им се пада да ги насилват и грабят дорде им уври акъла. Лонгалон преди писа, че и едните ,и другите в Израел са екстремисти, но хората подаряващи Нокиа на децата си са по-симпатични от тези, които им подаряват Калашников. В Норвегия има 120 джамии и почти цялата битова престъпност се извършва от мюсолмани, румънски и български цигани. На платформите и в пътното строителство работят много поляци, но те не вършат престъпления.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *