Всички евреи ли на сапун?


Гейовете ги споменахме вече, сега май е време за другите, които всеки уважаващ себе си нацист мрази от дъното на арийската си душата – евреите.

Те са ми интересни от край време – в новините са всеки ден, носят смешни шапки, обвинявани са, че искат да ограбят България (и целия свят). И най-важното, много хора ги мразят, даже майка ми – без да са срещали нито един през живота си.

И така, само сапун ли става от евреите, или могат да имат и други приложения в дома и домакинството?

Аз, честно казано, никак не съм специалист по евреите. Единствените, които познавам са Юлиян Калдерон (Groover от Gamers Workshop) и хубавата му сестра, ама не съм ги виждал сигурно от 5-6 години. И нормално – евреите у нас, доколкото знам хем са доста малко, хем гледат да не се набиват много на очи. Поради това още по-голямо е учудването ми, че на всеки от тях се падат поне по десетина българи, готови още същия миг да извадят казана за сапун. Учудването ми се разпростира обаче още, защото както е у нас, така е и по света, както е сега, така е и в историята. Демек евреите са били мразени повсеместно и страстно от общо взето всички и във всички епохи.

Ебаси, светът не е проявявал подобно единомислие по нито един друг въпрос изобщо никога… Историята на Европа е пълна с гонения на евреи, които започват от античността и продължават през средновековието. Шефът на Светата инквизиция, маниак наречен Торквемада яко се е отличил в това, като изгонил всички евреи от Испания, а тия, дето не изгонил – поизгорил и им орязал ръце, крака, квото там имат. В Германия там кво са ги правили смятам няма нужда да припомням, а дали са били 6 млн. или 200 хил. честно казано хич не ми дреме.

Днес… ех, днес е най-интересно. Любимите ми теории на конспирацията са ежедневно занимание на невероятно количество лумпени, които в нарочните си форуми нищят ли нищят юдео-масонството и как то иска да разграби България и света, които едновременно с това държи в мъртвата си хватка. Теориите как точно става това са безброй, но едно е общото – евреите са богати и лоши и управляват света, щото са богати и лоши. Тия лумпени може да се срещнат навсякъде, но особено в интернет са в изобилие. Няма политическа статия в онлайн-вестник или даже торент в замундата, където да не се излеят мъдрите им слова за това как евреите (и педерасите, разбира се) са виновни за всички злини.

Ами не мога да го проумея

За мен това е идиотщина в най, ама най-висша степен. Както казах, познавам само двама евреи и нищо лошо не са ми направили. И не знам изобщо евреите като цяло да са направили на някого нещо – едните си живеят сред останалите и си гледат работата (което силно не може да се каже за много българи примерно), а другите пък са се заселили на майната си в пустинята и някакви маниаци ги взривяват.

Опитвам се да напиша нещо смислено по въпроса, ама нищо не ми идва на ум – щото той въпросът си е такъв, безсмислен. Защо толкова ги мразят ебаси? Аз логична причина не виждам. Що за тъпанар трябва да си, за да се вълнуваш от теории на конспирацията, да изпадаш в бяс, като видиш израелски филм в тракера или като прочетеш името Сорос, да губиш времето си да четеш разни грозно направени сайтове и малоумни книги описващи колко са зли евреите и енергично и без умора да пишеш ли пишеш про-нацистки глупости във форуми, сайтове и изобщо където свариш?

———————————————————————————————————————–

За разведряване на обстановката, след като горе гласувате, а долу ми кажете мнението си за евреите и тия, които ги мразят, можете да отидете и да прочетете:

Моето интервю за Alabala.org

Разбирате ли от WordPress?
Да преследваме детското порно

Коментари

 1. Бре, Юлиян ми е съученик. Пичага е.

 2. Лъчезара
  15/01/2008 - 10:14

  Според мен омразата идва преди всичко от религията им. Нали евреите се считат за богоизбран народ, един вид са някакви много по от всички останали и това предизвиква нанавист и омраза. Поне преди, когато религията е била някакъв по-определящ фактор. И сега някакси по дефолт всички прдължават да ги марзят.

  Аз лично дори да се сблъскам с евреин, ако не си признае (без бой 🙂 ), че е такъв няма откъде да разбера.

 3. Лъчезара е права. От религията им и от религията на останалите.
  В християнството е ясно, запознати сте. В исляма тоже – в Корана се казва, че Бог е дал на евреите всичко, а те все са били недоволни и неблагодарни, докато накрая Му е писнало и ги е обявил извън закона, сдобили са се с обещание винаги да са гонени и никога да нямат спокойствие и обетованата си земя за себе си, откъдето и всички гонения.
  И на мен нито един евреин нищо не ми е направил, но нямам нито положителни, нито отрицателни чувства към тях. Хора като хора.

 4. Първо искам да кажа, че в никакъв случай не мразя евреите, нито циганите, нито когото и да било. Пък и не мисля, че ще стане хубав сапун от тях!:)Според мен омразата към тях се дължи най-вече на това, че те изключително бързо и успешно се обединявят и подкрепят един-друг. По този начин те сами се изолират и безспорно успяват да вървят нагоре. Естествено това дразни и обърква плановете на много хора. Надявам се знаеш кой е собственик на федералния резерв на щатите, както и на всички кино-студия в Холивуд; да не говорим за многото големи компании по света. Така, че теориите за конспирацията в голямата си част не са съвсем празни приказки. Що се отнася до конфликта им с техните комшии – ми и аз няма да съм доволен ако американците дойдат в родния ми град и кажат “Тук ще бъде Турция”! Примерно! Защото доколкото ми е известно в древността там е имало една държава – Палестина.
  Но всичко това не ми дава основание да ги мразя! По-скоро мисля, че можем да научим много неща от тях ако искаме да успяваме и да прогресираме. Е, каквото и да правим няма да ги стигнем, защото са “богоизбрани”, но все пак…

 5. “В древността” на територията на Палестина е нямало държава, а множество враждуващи племена, които се изтрепвали един друг (както правят и сега де). После дошли англичаните и завладели всичко и властвали 200 години – построили тук там някое градче и т.н. да не живеят ония в палатки от кози кожи.

 6. Първата държава Палестина в историята ще бъде създадена през следващата година. Основно с помощта на САЩ…

 7. Така де, само мир да има баси…

 8. Майк Рам
  15/01/2008 - 11:33

  Това, за което пишеш, не е проблем на световната конспирация, а на идиотското ни влечение да обобщаваме. Теориите за световния заговор на евреите имат доста основания, но и те, както и всяко друго нещо, попаднало в устите на лумпените, се превръщат в идиотизъм (което може и да е целта на техните създатели).

  Основната идея зад теорията за световната конспирация е, че има една шепа хора, голяма част от които евреи, които дърпат конците на света с цел забогатяване. Дали е вярно или не – едва ли някой знае със сигурност – нали все пак е конспирация 🙂 По-важното е, че когато кажеш “Евреите са виновни за всичко”, правиш напълно необосновано, погрешно и лумпенизирано обобщение, отнасящо се до всички евреи, което просто не е вярно.

  Говори се, че масовото избиване на евреи през Втората световна война не е било само изява на садистичните наклонности на някои нацистки лидери, а просто начин за забогатяване, защото не бива да забравяме, че на тези хора им е било иззето всичкото имущество, а евреите във всяка една епоха и общество са били заможни хора. Нещо повече, някои от теориите гласят, че отново някакъв еврейски елит е “благословил” холокоста, съюзявайки се с Хитлер срещу някаква част от заграбените богатства. В този смисъл, всякакви опити за обобщения, касаещи “всички евреи”, “всички германци” или всички българи, са пълни глупости.

  Ние, българите, сме много склонни към подобни обобщавания и много силно им вярваме, защото обикновено ни посочват някой друг като виновник за нашите беди и това много ни успокоява. Така например казваме, че американците са световен полицай, все едно целокупния американски народ е тръгнал да воюва със света. Всъщност, средностатистическия “red neck” даже си няма представа къде са Афганистан, Ирак или България на картата.

  Истината е, че решенията за съдбините на света се вземат винаги от една шепа хора, а останалите са просто зрители, а понякога и жертви.

 9. Просто в част от хората има вътрешна нужда да мразят. Може пък и всички да я имаме, но в различна степен.
  Веднъж след като нуждата от омраза запълни нечие съзнание, възниква спешна нужда от търсене на “друг”/”други”, като най-подходящи са лесно отличаващи се групи – друг цвят на кожата, друг пол, странни дрехи и т.н.
  Да не забравяме че мисълта “ТЕ решават всичко” е перфектно вътрешно оправдание защо някой не е успял.

  П.П. Тъмносини букви на светлосин фон? Егати полето за коментари МРАЗЯ го 🙂

 10. Филип
  15/01/2008 - 12:48

  Евреите са си пичове. Работим с тях: строят големи комплекси от затворен тип в Пловдив, Бургас, София… Хората имат пари и ги влагат тук, инвестират, като се свие пазарът отиват другаде. Бизнесмени. Лумпените по-скоро май се дрязнят, че са бедни, а евреите имат пари.

  PS. Кои са тези израелски филми в тракерите? Останал съм с добро впечатление от такива филми.

 11. В zamunda.net има доста израелски филми напоследък, ако следиш какво излиза.

 12. Ние българите, вие евреите, те, гейовете…
  Оставам с впечатленето, че никой не може да каже “Аз” и “Ти”. Всичко е … относително.
  Не вярвам в теориите за световните конспирации, звуч прекалено нагласено.
  Да, има абсурдно богати. Но те не са евреи 😉 (някои са гейове впрочем, но не е тук въпросът). Още по-грозното е, че тези, които парадират с парите си, с лукса, с абсурдите са световно амирирани и имитирани. Или по-лошо, дават се милиарди долари за филми, за световни първенства по нещо си… но това няма значение, че тези пари е можело да се използват за друго. Не са мразени хората, които всички ги знаят кои са и че не правят нищо за света около себе си, мразени са … евреите. Някакви неизвестни, тъмни личности, защото е по-безопасно, лесно и безвредно.
  Евреите винаги са били мразени по много причини.
  1. прокарват нова религия, а всички знаем как ората се отнасят към другите религии. Фанатично.
  2. в сериозна част са богати. А всички мразят богатите, защото те не са.
  3. По-лесно е да мразиш някой, на който не му знаеш лицето, отколкото на някой, който познаваш. Пък и винаги се казва “е, а зпознавам такъв, той не е, ама всички други са”.
  4. каквото още си измислите, хората имат нужда да мразят, за да се ориентират в света. Имат нужда от генерализации. Иначе всичко става да го мислят самостоятелно, а това е нещо, кото мноого хора мразят да правят, защото 1/ не им стига мозън багаж 2/ не са се научили как да го правят.
  Нищо не казах, нали?
  Ами дори и д аима световен заговор нито аз, нито вие ще разберем за него (докато не стане богати евреи и не ни поканят примерно), така че вместо това да идем да прочетем една книжка, барем ‘фанем малко култура.

 13. >”едните си живеят сред останалите и си гледат работата (което силно не може да се каже за много българи примерно)”

  От там идва работата. Щото винаги са си гледали добре работата и са успявали, за разлика от други, които без да са направили нищо само са завиждали.

  Евреите като цяло са интелигентна нация. Повечето от известните учени са евреи. Както и известните финансисти.

  Когато Хитлер е подгонил германските евреи, те са държали търговията и финансиите в Германия.

  Както Иво каза, те се подкрепят един друг и когато евреин заеме ключова позиция покрай него еврейското “присъствие” започва да расте. А за повечето хора е по-лесно да мразят, отколкото и те да направят като евреите.

 14. И аз не ги мразя, но имам възможноста от 2 години насам да правя бизнес с един, който е американец.
  До този момент си мислех, че знам всички хватки в пазарлъка и начинът да продадеш нещо като в крайна сметка остават доволни 2-те страни. Този евреин в крайна сметка винаги е само той на далавера от всяка сделка. Така ги извърта нещата, предлага хиляди други начини, връща се в началото, пак отива на другаде, демек върти сучи и т.н….докато ме обатачи така, че аз най-накрая казвам ОК летс гоу. И като минат преговорите и аз си получа договореното виждам, че пак съм изклатен и то яко.
  И понеже ме клати така вече няколко пъти, взех да го мразя, че и да го псувам, че и понякога цялата им раса.
  А иначе и аз не мразя евреите и нямам нищо против тях …

 15. Човечеството цял живот повтаря едни и същи грешки. периодично. Внимателно записваме и четем историята, но някак все забравяме да се поучим от нейните грешки. Препоръчвам ти една много забавна книжка: “Тираните. 2500 години абсолютна власт”. В нея ще видиш, че още от времето на самозабравилите се монарси-полубогове като Ксеркс и египетските фараони (“Аз, твоят Бог Ксеркс те бичувам и наказвам с пренебрежение, защото ти разруши моите мостове”- Ксеркс към морето), всички те, решат ли да колят и бесят, все с евреите започват. Причината? Ами причината е, че евреите считата тяхната религия за изначална, а религията е основна форма на власт през вековете. И така – оспорваш властта на абсолютния владетел, набиват те на кол (разпъват тека кръст, горят те на клада, натапят те във вряла вода).
  Въпросът, който поставяш е интересен: защо, аджеба, днес омразата към евреите все още е на мода. И аз мразя теориите за конспирацията и ето ти още едно нейно глупаво извращение: ebem-blogeri.blogspot.com
  Просто болшинството от хората винаги ще си останат все същите прости и надъхани, предубедени фанатици. Нищо, че имат висше образование и ползват компютър. Тя, простотията, няма нищо общо с образователната степен. И ходи по хората, не по гората.

 16. Хей, ако не си разбрал, че сайта, който си цитирал е бъзик, не знам какво да мисля за чувството ти за хумор 🙂

 17. Хора, които не познават един евреин, твърдят че мразят евреите.
  Може и да има обяснение. Малък народ са, сплотени са и си помагат един на друг. Може наистина да няма бедни между тях.
  Или пък – лесно е да мразиш циганите, но друго си е евреите. Богати, бели, умни, не са много, супер е за мразене. Параноята пък дава поводи за световна конспирация от тяхна страна. Ебаси, ще станем сички евреи и ще ни орежат оная работа, ау.
  Не познавам такива хора. Чел съм обаче за тях. Последното беше Списъкът на Шиндлер, Книгата Списъкът на Шиндлер, която е правен преди филма, щото иима и обратното.
  Позицията ми от човешка гледна точка е, че никое човешко същество не заслужава такова отношение. Това че се именуваш с друго име, не значи че някой може да те сложи в кюпа кофти хора и да те мори с нечовешки средства. Хитлер не е трепал само евреи – цигани, руснаци, поляци и изобщо всеки по различен.
  Интересно е онова правило по време на неговата власт – до трето коляно ако нямаш в рода си евреи, значи си “чист”. Щото всяко трето семейство тогава е имало кръвни роднини евреи, но това е много дълга тема

 18. Жилов
  15/01/2008 - 14:44

  Първо да започнем от това, че евреите също са извършвали сеч. Старият Завет показва как са избивали невинни хора и деца (понякога без девствените жени), за да им вземат градовете и земята. Същия този Стар Завет е образец за фанатизма, авторитаризма, и тираничното, садистично мислене, на което е способен само народ, избягал от робство и не познаващ друго освен това робство.

  Но това не е причина за омразата към тях. Причините според мен са две:

  – черно-белите хора имат нужда от виновник за всичко, който съзнателно е причинил злото, вместо от причини за лошите неща, които не са плод на ничия воля, и за които никой не може да бъде наказан. Причини, които трябва проумеем и с които трябва да се справим с помощта на мислене.

  Но защо мишената са точно евреите? Защото са затворена група със затворена религия. После евреите стават вечен виновник, защото в християнския свят те са “убийците на Иисус”.
  Може би евреите са почнали да се занимават с пари, защото парите в християнския свят така или иначе са нещо “мръсно”, а все някой е трябвало да се занимава с това.

 19. хората са се трепали доста кръвожадно откакто са се дигнали на два крака, че май и преди това.
  и библията е доста кърваво четиво. Нали вече сме хора в ново столетие и все се надяваме да сме се научили от предишния си опит, обаче не. Само оръжията променихме, и то към по-добро, ако може така да се нарече. Явно докато не се изтребим до последно, няма да мирясаме.

 20. Накратко – човешката истрия. 10001 причини да се гръмнеш, за да не се мъчиш. 😉

 21. Жилов
  15/01/2008 - 14:51

  Във всеки случай конспиративните теории, свързани с търсенето на виновници за всичко винаги са ме дразнили ужасно много. (това впрочем чисто логически не е възможно – и най-перфектният човешки план се обърква, има толкова много фактори, които няма как да се предвидят…)

 22. План за конспирация – контрол. Ако някой се страхува, значи може да бъде контролиран. Хитлер това е целял – страх. Арийците да си се страхуват от евреите, докато лапат идеите за величие на Германия над света, а евреите да се страхуват, щото може да им дръпна чергата. И им я дръпна де – де живота им зе, де парите, де сичко накуп.

 23. Павел Танков
  15/01/2008 - 14:59

  Коментар от Иво

  15 януари 2008 @ 10:52

  Първо искам да кажа, че в никакъв случай не мразя евреите, нито циганите, нито когото и да било.

  Аз пък мразя циганите!

 24. Павка, то и ти си доста черничък, да не стане грешка докато минаваш покрай някои скинари и да намразиш и тях 😉

 25. Аз имам големи изразителни очи, тъмни, и косата ми е тъмна, тена ми не е много бял, леееееко матов и в тъмното гледам страшно, но си ме е страх че някой без да знае какъв мил и обичлив човвек съм, колко чувствителна може да бъде душата ми, какви златни ръце имам, кило дипломи и семейство, което не може без мен, да реши че трябва да ми срита задника, просто така, за кеф

 26. Павел Танков
  15/01/2008 - 15:07

  Искам да добавя, че съм виждал, разговарял съм с, разправял съм се с, бил съм се с, и изобщо имал съм взимане-даване с цигани. Не съм от хората, които мразят нещо по принцип, ама иначе не са го виждали това нещо. Аз мраця конкретно циганите, защото селото на баба ми, където като малък прекарвах всичките си ваканции е пълно с цигани. Още тогава ги имаше, но сега просто се роят с голяма скорост, но не популацията им сама по себе си като такава е причината за омразата ми, разбира се.

  Пешо, баща ми посвети няколко години в обикаляне и разговори с роднини и приятели и успя да нарисува родословното ни дърво. Мога да те уверя, че поне с 5 поколения назад не съм циганин. От страна на майка ми – също. 🙂 За по-назад не знам.

 27. Павел Танков
  15/01/2008 - 15:17

  Коментар от Майк Рам

  15 януари 2008 @ 11:33

  Това, за което пишеш, не е проблем на световната конспирация, а на идиотското ни влечение да обобщаваме.
  Оф, и аз се улавям, че на моменти обобщавам. Мъча се да не го правя, но… 🙁
  Сега пак за циганите: Някой ще каже добре де, ма то има и свестни. Хехе, хубу де има. И аз имам на раобта 2-ма колеги цигани, които са свестни. Единия всъщност не е много свестен, но да не се впускам в описания. Е, и? Кво като има, аз за всеки от тия двамцата мога да дам по други 100, които са боклуци. Без да се затрудня. Мисля, че в този случай мога да си позволя да обобщавам.

 28. Значи излиза че от античността до днес(доста време е това) е така защото са са с друга религия,богати са и хората си търсят кого да мразят. Малко несериозно ми звучи. Май друго ще да е.
  На нас в България най-малко пък те са ни виновни.
  Тук повечето мнения са стереотипни и крайни,създадени или от познанството с 1-2ма(като на Longanlon),или защото Хитлер ги мразил!?!Или пък защото така са чували.
  Имаше преди време една статия в Паралели,какво става когато някой по запознат от нас,реши да издаде книга(в САЩ) за обективната истина по въпроса.С конкретни имена,събития и т.н.,без нито една лъжа-там такива неща се наказват строго.Много лошо става.В крайна сметка книга нама.Никъде,не само в САЩ.Няма и да има.И издателската къща осмелила се да подпише договор с автора вече я няма,нищо че не е напечатала и един брой от въпросната книга.Сигурно и автор няма.Познайте от къде идва жегата,в Паралели не ни го спестиха.
  В такъв случай как ние тук можем да си направим каквито и да било изводи?Освен осмисляйки въпросния инцидент.

 29. Павка, нямам пред вид дали си или не си, а това, че скинарите първо бият, после питат (а често и не питат…) 🙂

 30. Радан
  15/01/2008 - 18:13

  Хехе интересна тема си захванал.

  Омразата към “евреите” (мнозина изобщо не знаят какво влагат в това понятие) е преди всичко феноменът от филма “Борат”. Някакви хора мразят нещо, от което си нямат и понятие, защото лесно го моделират като обект на омразата си. Измислят си някакъв обект, украсяват си го, правят го подходящ за омраза и започват да го мразят.

  Защото имат нужда да мразим. “Мразим да умрем ама умрем да мразим”, по шопски.

  Мненията под този постинг са културни, балансирани. И все пак показват пълно незнание за обекта на дискусията – “Евреите” с главно “Е”.

  Шапките какви били, религията каква била, малък народ, сплотен народ, повечето са богати, строят комплекси от затворен тип. Ебаси дефиницията се получи. И това са свестните хора, които не са фанатици, го пишат.

  Ама не са виждали евреин, ама камо ли да правят разлика евреин от Пловдив, от Ню Йорк, от Тел Авив, от некой кибуц, богат или беден, обущар, пианист или банков чиновник, социалист от Мерец, националист от Ликуд, религиозен фанатик или атеист, привърженик на интеграцията или традиционалист.

  А представяш ли си простите фанатици милиционерски дЕца, които също нищо не знаят, какви картинки си рисуват в кухите кратунки?

 31. Представям си за съжаление… че даже съм ходил с две скинарки (не едновременно де) 🙂

 32. евреите поединично не са лоши хора, особено българските, но като се съберат с милиона стават големи фашисти. виж как пекат палестинците на бавен огън и от 30 години методично си ги изтребват 🙂

 33. Я да те питам, ако македонците почнат да пускат ракети в Пиринско и да твърдят, че е тяхно и се налага да им го върнем, как предлагаш да реагираме?

 34. Радан
  15/01/2008 - 18:32

  Mнението на NNAME е доста показателно и се основава на задълбочени познания на конфликта в Близкия Изток

 35. И аз не вярвам на теориите за световен заговор, просто защото е абсурдно да планираш толкова глобални събития в толкова дългосрочен план. Но пък обичам да ги чета/гледам във филми, защото са забавни – как винаги успяват да съберат някакви факти от нищото и да ги подредят така, че да се получи някаква логична картина. Шансът случайно да отгатнеш цифрите от ТОТОто е по-голям, отколкото да събереш факти и да ги слепиш в конспирация. Затова ме кефят хората, които го правят.

  А за евреите – познавам 10 – 15. Има една теория, според (не конспиративна), според която причината за богатството на евреите е историческо стечение на обстоятелствата. Тук забележете – стечение на обстоятелствата – случайно нещата са се подредили по този начин, а не тайно общество в продължение на 5 поколения го е подреждала, имено така да се случи.

  Та според теорията, заради това, че дълго са били гонени (което си е исторически факт, независимо от количественото му изражение), евреите са се специализирали в дейности, които да им позволяват да са лесно подвижни – финанси, банкерство, лихварство, науки, изкуства, бижутерия, часовникарство. Освен това са станали изключително затворена и подкрепяща се общност. После времето е казало тежката си дума. Нещата постепенно са се задълбочавали. А както знаем, пари при пари отиват. И като съберем две и две, получаваме едни съвременни евреи, които по едно стечение на обстоятелствата са станали богати финансисти, банкери, учени, музиканти, бижутери и т.н.

  Останалите хора са ги направили такива, както и циганите са станали “цигани”, защото останалите хора са създали условия и предпоставки за това.

 36. Айде сега. И на циганите ли ние сме им виновни?

 37. Павел Танков
  15/01/2008 - 19:03

  Коментар от longanlon

  15 януари 2008 @ 15:41

  Павка, нямам пред вид дали си или не си, а това, че скинарите първо бият, после питат (а често и не питат…)
  Да бе, разбрах го малко след като постнах. Ама много се бях нат’варил и избързах да се изцепя. Както и да е. Сори.

 38. Радан
  15/01/2008 - 19:04

  Добре, нека внеса малко яснота, според скромните си познания:

  1. Вярно е, че в средновековието (особено късното) в много европейски земи на евреите е било забранено да притежават земя. Това естествено ги е насочвало към занаятчийски дейности и други сфери на услугите, които са с по-висока добавена стойност и дават възможност за просперитет.

  2. Вярно е и, че – особено в средиземноморието (както в християнски, така и в арабски държави) – работата с пари се е възприемала като “мръсна” и общественият елит не се е интересувал от професии като лихварство, сарафство и т.н., което е отворило пазарна ниша.

  3. Вярно е и, че в днешна Литва, Беларус, Украйна (от тези земи произлиза над 70% от населението на Израел и също толкова от Ню Йоркските евреи) еврейските общности често са били наемани за събирачи на данъци – отново поради забрана да притежават достатъчно земя, която да ги изхранва.

  4. Не е вярно, че еврейското население в Европа, а и по-късно в САЩ (най-вече Ню Йорк) е било преобладаващо богато. ОСОБЕНО невярно е това твърдение за Източна Европа (споменатите Литва и пр., където са се заселили немски евреи докато е било под полска власт). Там евреите са били винаги много бедни, живели са в парцаливи полуселски общини и малкото, което са печелили, е било систематично разграбвано по време на погромите.
  Не е било богато и огромното градско еврейско население на Рим, Варшава, Будапеща.
  Никак не е било богато населението в Османските земи (Одрин, Солун, София), състоящо се от преселници от Испания. Софийските евреи например са в огромната си част много бедни занаятчии, обитаващи Коньовица и Ючбунар.

  5. Не е вярно, че винаги и навсякъде евреите са били много сплотени общности. Особено невярно е това твърдение там, където най-силно са пстрадали – в Германия. Именно там най-популярна сред евреите е доктрината на интеграцията, т.е. “Добрият евреин е добър немец”. Най-известните немски евреи не са били традиционалисти и не са живеели сплотено в някакви общности.
  Прочее най-богатите евреи – Лондонските – също са избягвали тясната идентификация и са предпочитали да се интегрират в деловите и политически кръгове. Върхът е кариерата на Дизраели, разбира се.

  6. Не е вярно, че евреите се отличават с особена религиозност. Навсякъде – от Лондон през Тел Авив до Ню Йорк, ортодоксалните евреи са малцинство, и то сериозно малцинство.
  Много силни от поне два и половина века са анти-религиозните нагласи в сериозни кръгове. Може би там са били най-сили тези нагласи, както и социалистическите идеи по-късно и т.н.

  7. Не е вярно, че най-силно е еврейското присъствие във финансовия бизнес или дори в науката. През целия ХХ век и сега, през ХХІ, най-силно е прсъствието на евреи в … класическата музика. (интересен факт е, че имат изключителни композитри и изпълнители, но не и певци. Билет за опера в Тел Авив струва минимум 250 долара, защото повечето певци са гости)

  8. Не е вярно, че евреите са особено единни в някакъв техен политически дневен ред или че са някаква капиталистическа ядка на съвременния свят.
  Израелският политически живот се отличава с изключтелна партизанщина и разпокъсаност. Всички възможни политически идеи присъстват в парламента, коалиции се правят с месеци след избори. Национално съгласие по отбранителната и външнополитическата доктрина няма от началото на 80-те години.

  Социалистическите идеи и практики остават особено силни сред евреите, особено евреите в Израел. Капиталистически и десно-либерални идеи се изповядват от не повече от 20-тина % от депутатите в Кнесета, при това те са от различни партии. Една про-пазарна партия няма, макар “Ликуд” да е най-близо.

  И накрая. KISS не са фашисти. Евреи са:) – това е намигване към хората от моето поколение, на които им втълпяваха друг вид дивотии в главите

 39. Atanas Mishef
  15/01/2008 - 21:03

  Този последният абзац дето го написа го свържи с това, което казваш за мнението на майка ти по въпроса и се получава малко противоречие 🙂

 40. Не обичам расизма. Против него съм и затова ще цитирам това:

  „Евреинът трябва да бъде злато, за да мине за сребро.“ — Леон Харисън

  и особено: „Евреите се сдобиват с превъзходство, само защото им се отказва равенство.“ — Макс Нордау

 41. @no one Да вие сте им виновни. Расистите. Защото българските цигани цигани живеят в една държава, в която всички ги мразят. В държава отнела им надеждата. Те знаят, че дори да се образоват няма кой да ги наеме на работа, защото са цигани. Нормално е да живеят в мизерия след като нямат надежда. Расистите не ги допускат да живеят сред тях, във вестниците когато някой ромски индивид направи нещо аморално (а бил луд а глупав) то е на първа страница, хората са изградили мнение за тях според тези индивиди и докато не погледнем на тях като на хора, те няма да живеят като такива!

 42. Селина
  15/01/2008 - 21:47

  Да наистина Евреите,не са еднородна и затворена общност,има и такива които са религиозни,но има и такива които и хабер си нямат за религията и традициите.
  Между тях е имало и има бедни и богати,умни и глупави,красиви и грозни,добри и лоши,както при всички други народи…
  И още нещо не те са убили Христос, а римляните,при това с наказание предвидено за антиимперска дейност така да се каже.Справка така са наказани Спартак и сподвижниците му.А Исус е припомням-евреин.говори се че искал просто да реформира юдаизма,а и в началото последователите му/най-вече братята му и Петур/ не са допускали други освен евреи,Павел е този който вижда”хавата” да има всякакви сред христяните и когато религята става международна с преобладващ процент римски граждани факта с убийството от римляни се замита под килима и остава на преден план,че евреите са го предали.
  После се започва една…
  Интересното е че между най-големите гонители на евреи има с този произход.
  А и социализма е измислен от евреи-Маркс,Енгелс/единия бил сравнително заможен…/В Русия след и преди революцята най-видните фунционери и те!Повечето добре образовани и не богати!Говори се,че Сталин който понакуцвал с образованието ги “разчистил” заради това.
  А и Испания и после Германия далеч не са сред наи-антисемитски настроените,в Русия,Полша,Украйна… повече са мразели евреите и са им устрйвали погроми.
  Да в Библията се казва,че са богоизбран народ,но и в други”свещени” книги за други народи има подобни.А и вероятно старейшините на това номадско племе,моткащо се из териториите на разни велики и уредени империи,са го измислили като мотивиращо и обединяващо послание,а всички останали имали купища богове,а 1 от която и страна да погленеш е по-удобно,особено ако пасеш стада насам натам…
  Както и да е,ние като народ може би не ги обичаме заради Сара- последната царица заради, която царството ни се разделя та и нейното дете да е цар.Говоря за Иван-Шишман, ако не сте забравили майка му е еврейка макар и покрустена,а по еврейския закон Шишман си е направо евреин.
  Да не забрвяме за Фройд и идеята,че секса е в основата,то и Нютон и физическите закони,Айнщайн и отосителността,Холивуд… Е и”как да не ги подозираш в какво ли не”.И мама да ги мрази,та и баба/бог да и прости!/
  Аз…е аз не,и честно казано,не само ,че от прятелите си най-обичам тези от еврейския и арменския етнос,ами и имам силни макар и недоказани подозрения че дядо ми /емигрант от царска Русия/ е по баща евреин.Ама,мама изпада в истерия.

 43. Аз съм чувала че еврейското лоби всъщност поръчва всички тези филми против “Холокоста” и раздува цялата история. Истината е, че независимо какви са били тези хора – евреи, цигани,гейове и т.н. – никой не заслужава подобно отношение. Ако не вярвате – идете в Аушвиц-Биркенау. Доста разтърсващо преживяване.
  Що се отнася за евреите като нация – единственото което знам е, че са много хитри и много се поддържат, особено в бизнеса (например инвестициите в имоти в БГ в голямата си част са еврейски). Предполагам че и затова ги мразят…

 44. Димитър
  16/01/2008 - 00:08

  @ 4359 „Защото доколкото ми е известно в древността там е имало една държава – Палестина.“ – сега, забелязвам че изразяваш несигурност, така че не те критикувам или нападам. Но в древността никога не е имало държава палестина, нито пък палестински народ.

  Най-древното име на тази земя е Ханаан и вероятно най-правилното от политкоректна и географска точка, а пък наименованието идва от римската провинция Палестина, чието име пък от народа наречен филистинци.
  Значи филистинците са народ, който нахлува от север през морето, като се предполага че идват от о-в Крит и са наследници на микените и са били сродни на “Морските народи” с които египтяните са се борили. Те завоюват малко земя – малко дори за мащабите на сегашния Израел който е 20-25хил.кв.км – колкото Р.Македония. Днес тази земя се намира в ивицата Газа и израелския град Ашкелон. „Финистинци“ не е името с което те са се наричали – това е името което им е дадено от евреите и то значи.. нашественик. Така че претенциите на сегашните палестинци, че са наследници звучи смешно за някой запознат със Стария Завет и със значението на думата.

  Географския термин „Палестина“ пък идва от името на римската провинция – евреите дигат две големи въстания през първи и втори век от новата ера и римляните ги потушават много жестото, всъщност провеждат това което днес наричаме геноцид, а тогава е било нормално за една война – почват поголовно да избиват и да поробват евреите (популярно забавление в колизеума в Рим където сега с кеф се снимат туристите става храненето на зверове с евреи) и да унищожават систематично всякакви следи от тях – затова освен че разрушават храма и много от тях стават бежанци, роби или биват избити, римляните искат да ги изтрият и от историята – затова при император Адриан провинция измислят името Палестина а вместо Йерусалим наричат аналогично града Аетолия Капитолина. Така че държава Палестина никога не е имало.

  През Древността – аз разбирам това преди налагането на Християнството, разпадането на Западната Римска Империя и появата на Исляма. Държавите на територията на днешен Израел и палестинските територии са били много: древен Египет, разни Ханаански и древно Сирийски държавици, древен Израел, Иудея и Самария, Асирия, Вавилон, Персия, империята на Александър Македонски, на Селевкидите, Партия, Римската империя с доста еврейски държавици между тях. Етнически цяла древност тази земя си остава еврейска, като след това тя става религиозен и етнически калейдоскоп (какъвто според израелците остава чак до средата на 20век) и еврейския елемент винаги е присъствал, дори и да не са били мнозинство.

  Палестинци също няма – такъв народ съществува от 67ма година, след Шестдневната война – до тогава тамошните араби са се определяли като йорданци, египтяни, сирийци. Днес в Израел (не палестинските територии) живеят над милион араби – граждани на страната, като някои от тях – тези които са друзе или бедуини са изключително добре интегрирани в израелската държава – служат в армията и са големи патриоти; в държавата има два официални езици – иврит и арабски.

 45. Ами дразнат с поведението си бе – ти кат го видиш как ходи по улицата и гледа се едно секи му дължи по пет лева напрао ти идва от вътре да му забиеш един пестник в муцуната.

 46. Надявам се разбираш колко глупаво е изказването ти. Щото ако не разбираш – лошо за теб…

 47. Perfect-Blue
  17/01/2008 - 19:34

  евреите ме кефят – имат си държава от петдесет години и мачкат всички съседни държави,които ги мразят.Изградили са я в пустинята и сега си е рай.Имат стабилна социална икономика,насърчаваща разждаемостта,за която можем да мечтаем още 200 години.САЩ наливат в тях годишно стотици милиони долари.
  От известните еврей се сещам в момента за Айнщайн,който го е сложил на Хитлер,и може би Дарен Ароновски,(еврейско ми звучи),за който не намерих данни в нета,че е 100 % еврейн,но Максимилиан Коен от филма на Дарен “PI” със сигурност е.
  Предполагам,че много от хората,които мразят евреите няма да дадът смислен отговор ЗАЩО ги мразят.Фена malhavoc два поста по-горе е типичен пример – мразел ги,щото аджеба как ходели.Епа знаеш ли,еврейн е човека,може хората наистина да му дължат пари?
  По скоро ги мразят,защото им завиждат – за стабилното и сплотено обществно което имат,за парите,които имат,за подкрепата,която получават.Често се бърка омразата със завист.

 48. Perfect-Blue
  17/01/2008 - 19:37

  …защото е по-лесно да кажеш ,че мразиш някой,отколкото да кажеш че му завиждаш,защото по този начин признаваш че в нещо той е повече от теб.

  абе как се едитва мнение,трябва да си регнат или как?

 49. @Кака Сийка: сайта, който цитирах може и да е някаква шега, ама ще ми се да видя твоето чувство за хумор, ако името ти беше споменато там в контекст, че си герунтофил и, че плащаш за секс с възрастни жени, а за това, видиш ли, прокуратурата те разследвала в момента.

  Вярвам в свободата на словото, но тя свършва там, където започва публичното опозоряване на чуждото име и гаврата с личността на други хора.

  Хитлеристките идеи, анти-семитските призиви и бъкащите от сексуална дискриминация текстове сигурно също са много голяма шега за теб, но не и за мен.

  Много се забавлявам да чета глупостите на лумпена, който стои зад ebem-blogeri.blogspot.com, но ако някой си има проблеми с прокуратурата на РБ в най-скоро време това няма да бъда аз, а въпросният лумпен. Вече съм предприел всички законови действия по въпроса. И не само. Чакам го само да стъпи на криво.

 50. В ежедневната ми среда има повече евреи отколкото не-евреи, в работата с която се занимавам има доста. И, разбира се, са хора като всички останали. Религиозните евреи малко се отличават от религиозните християни.

  Предполагам че омразата към тях идва от два факта: първо винаги са били малко на брой. Второ: където и да отидат се оправят доста добре. Последното е следствие от културна особеност: хората много уважават учението и гледат да си образоват децата- от библейски времена. Не виждам защо трябва да се чудим, че при това положение са по-богати. С две думи: антисемитизмът е идеология на слабите.

 51. Всички на сапун! Или на пепел!
  И ние също!
  Вечни неща няма…

 52. Павел Танков
  25/01/2008 - 12:53

  Първо, трябва да се знае, че тези, които в днешно време се зоват евреи, и които се имат предвид в статията и коментарите, нямат нищо общо с евреите, за които пише в Библията.

  Вижте тук: http://data-bg.com/freedman.htm

  С горното предвид, вече може да коментирате колкото искате.

 53. На мен лично ми е писнало от хора, които са се заели да съдят други хора, за които НИЩО не знаят. Или по-точно, някой им казал какви са другите и те затова ги мразят, без да са виждали примерно никога през живота си нито един евреин. Мразене на основата на сляпата вяра, че нещата са еди си как, съпроводено с нездраво ласкаене на егото, че притежателят му, видите ли, е на страната на Големите Добри, които ще ритат всички Лоши.

  И това не е нещо, което се случва само на евреите. Съвсем не. То е един от любимите спортове на едно не малко количество българи, по мои скромни наблюдения, с насоченост към всичко на религиозна или етническа основа, от което си нямат понятие.

 54. Павел Танков
  25/01/2008 - 15:12

  Понеже гледам, че отгоре някои са посочили Айнщайн, а пък аз наскоро попаднах на един провокативен текст, айде на ви още малко храна да доразлаем кучетата

  **********

  (не заставам зад написаното, просто нека има повече гледни точки и “рънъ”) 🙂

  Longanlon:
  Позволявам си да затрия линка ти, защото според мен линк към подобни малоумни глупости не заслужават да стоят в моя блог 🙂

 55. Павел Танков
  25/01/2008 - 16:28

  Твой блог – твое право! Който не му харесва, да не влиза, нали така?

 56. за евреите – нищо лошо не мога да кажа, макар че на моменти си мисля, че щом толкова ги гонят от векове, може и да има нещо. това, което ме вбесява обаче, е непрестанния вой от тяхна страна колко, видиш ли, били онеправдани. колкото и добри филми да са, Шиндлер и Мюнхен яко ме подразниха с тази си пропаганда. 🙂 в този ред на мисли – писнало ми е да слушам за Холокоста, а в същото време никой да не вряка за арменците в Турция, или българите в България. Комбината Ленин/Сталин е потрошила много повече jews от малоумника Хитлер, ама и за това не се говори. go figure….

  с две думи – нищо лошо за евреите, ама, мамка му, много шум вдигат, пищят ми ушите вече 🙂

  ПС> аз лично мразя точно 3 типа хора – мъжките гейове, циганите и глупаците. за тях бих извадил казана 🙂

 57. Мога да давам само примери с колеги еврей от УНСС-то. Единия беше пич..ама почна да получава много четворки в книжката , та баща му го хванал за врътовръзката и му обяснил, че ако има оценка под 6 , ще му такова мамата, с която са били разведени…и колегата-еврейн ходеше не само на своите лекции ами на всички лекции, свързани с учебната дейност. Разконспирира го един преподавател, който пред цялата аудитория го попита защо ходи на да слуша лекции с всички потоци и винаги сяда най-отпред. Един друг колега еврейн-не от моята специалност, както един познат ми разказа винаги се натягал на даскалите, бил на всяка манджа мерудия и т.н. Та идеята е, че еврейте като хора, не са уроди, ама родителското тяло често ги зомбифицира с глупости, относно това , какви трябва да бъдат, а не какви искат да са. И не при всички е така ест.

 58. Попов
  20/02/2008 - 20:08

  Щом всички хора през всички епохи са мразели евреите, значи причината е в самите евреи. Ако евреите наистина бяха добри, както се изкарват и помагаха на другите никой нямаше да ги мрази, а всички щяха да ги уважават. Но не е така, а е точно обратното. Другото което е, никой не е длъжен да ги харесва…

 59. ПОПОВ
  14/03/2008 - 03:48

  Oбещавам следващия път да напиша нещо смислено, а не да пействам безкрайни глупости.

 60. ПОПОВ
  14/03/2008 - 15:08

  Пак съм аз, тъпият пъзльо – не спирам да плеща глупости, които нямат никакъв смисъл. Ама какво да правя, като толкова ми е акъла…

  И преди да отправям детските си заплахи, ще прочета това:
  http://longanlon.bloghub.org/211/

 61. ПО-ПО-В
  16/03/2008 - 18:43

  По-горните две мнения са от мен, защото съм Мунчо. Прочетох правилата. В това, което пиша всичко е обидно, агресивно или расистко. Но ти пък си от модераторите злобари, които се “пенят”, както сам се изразяваш в правилата.

 62. Мунчо, правила НЯМА. Не съм модератор, а администратор на собствения си блог. Трия каквото не ми харесва.

  Твоите расистки и конспирационни глупости не ми харесват. Ти не ми харесваш. Упорството ти е смешно и жалко като тебе самия. Изяж се от яд, ама това е положението… 😉

 63. Чета, чета, чета … и те съжалявам!
  – защото си неграмотен
  – защото си евтинт
  – защото скоро не си се замислял за самия себе си
  Мислех си, че хората, които имат блогове са поне малко интелигентни. Много е модерно да говорим срещу евреите. Те са някакви човекоподобни, които се прикриват и тихомълком живуркат в отбраното българско общество, в тази невероятна интелектуална среда! Смешен и жалък си. Не познаваш повече от двама евреи, затова защо не се поупражняваш върху останалите 6 000, които живеят в България. Само да вметна: Никой от тях не би си губил времето със словоблудник като теб. Сигурен съм!

 64. IVAN,

  Четеш, четеш, но явно нищо не си прочел. Въпреки, че коментарът ти е обиден и неконструктивен, няма да го изтрия – защото ти очевидно изобщо не си схванал какво пише в статията.

  Говориш така, сякаш статията е анти-еврейска, сякаш аз оплювам евреите?!? Ами прочети я, вместо да погледнеш разни отделни думи отгоре-отгоре и ще разбереш, че тя е точно обратното на това, което си мислиш.

 65. Малко късничко се включвам, ама да добавя и аз нещо – освен, че рискувам да повторя Майк, де. Значи, не Торк(в)емада гони евреите,а Фердинанд и Изабела. Със все арабите ги гонят, след Реконквистата. Оттогава и първото голямо преселение – Сефарадските евреи се разселват по Европата от Испания. Впрочем по това време Пиринейският полуостров е бил наричан Сефарад. Та така… Ъ… това оффтопик ли беше?

 66. Лъчезар Томов
  03/02/2009 - 09:59

  Вместо да завиждаме на евреите е добре да се поучим от тях и да се опитаме да ги надминем поне по брой Нобелови награди

 67. Отговора на въпроса на г-н Петър Стойков е: – Не, не всички. Само мароканските евреи и евреите сефаради и мизрахи.
  Защо ли? Защото самите ешкеназки евреи така решиха.
  Не, това не е виц или шега. Това е факт и вие като средно интелигентни хора би трябвало да го знаете. Би трябвало да ви е известно, че Израел е единственото нацистко място в света където се държи на “чистата кръвна принадлежност” към еврейската “раса”, колкото и абсурдно да звучи. Ще дам за пример на това твърдение един чудовищен факт, който световните медии упорито премълчават и укриват по натиска на МОСАД.
  В Израел през 50-те години на миналия век бяха осъществени чудовищни експерименти върху повече от 100 000 деца на репатрирани марокански евреи. Правителството на Давид Бен Гурион разреши масовата имиграция на евреи от Мароко с цел заселването на насилствено прогоненото местно палестинско население. Тогава в синхрон с теориите на изрода Макс Нордау за “чистата еврейска раса” и повелите на “Евгениката” ешкеназките евреи пристигнали от централна и източна Европа с учудване установяват тоталната етническа разлика мужду тях самите и останалите евреи – марокански евреии, евреите сефаради (от средиземноморието), евреите мизрахи (местните арабски евреи). Ешкеназите са светли,руси и синеоки, другите са черни като цинганета. И като по инерция натрупана в нацистка германия в болните им нацистки мозъци се ражда идеята за “чистата еврейска раса”. Трябвало да има някакъв формален повод под който да се съберат и “обработят” огромен брой количество хора, типично по химлерски. Понеже мароканските деца масово са боледували от неприятния но безобиден кожен язвен плесен – Ringworm (причинен от гъбички) еврейския Менгеле – изверга д-р Хаим Шиба решава, че под предлог да “излекува” бедните дечица може да осъществи “окончателното решение на чистата еврейска раса”. И така, речено сторено. Споменатия “доктор-смърт” Хаим Шиба (тогава министър на здравеопазването) внася от сащ съвременни мощни ренгенови апарати (цялата организация се финансира от министерството на здравеопазването на САЩ, поради което и в САЩ медиите мълчат) и ги установява във военната база край Хайфа. По утвърдената от немските нацисти технология, масово на “профилакториум” се изпращат деца на марокански евреи страдащи от въпросната кожна болест във военната база, тъй като там имало “съвременен метод за тяхното лечение”. А какво е лечението – лечението на този изверг било да се облъчват дечицата до порядъка на 500 рада (за сведение на г-н Петър Стойков безопасно допустимата доза е 0,5 рада). Цялата операция по “лечението” на мароканските деца е била педантично и акуратно осъществена. Точно по Химлерски (много от еврейските ешкенази са изучавали “евгеника” ощ през 30-те гониди в Германия). И наистина “окончателното решение на чистата евреиска раса” почти е решен – по-малко от 40% от “лекуваните” деца оживяват. Измирали са от лъчева болест почти седмици след лечението. Те са били късметлии. Оцелелите ги очаква истински ад – ракови заболявани, левкемия и т.н., за разлика от “добрата етнически” ешкеназка общност. Потомците на оцелелите от облъчване през 50-те години марокански деца до ден днешен имат сериозни здравословни проблеми. Ако в някоя друга страна бяха постъпили така с евреи, то тази държава щеше да плаща 100 години обещетения и щеше да бъде обвинена в “холокост”. Да обаче в родината на д-р Хаим Шиба изтреблението на няколко стотин хиляди деца от “неправилнен” етнос е напълно нормално. Всичко това бе извадено на бял свят от публикациите на вестник “Гаарец”, вдигна се доста шум и беше бързо потулено от спецслужбите. Материалите по делото с облъчените деца се пазят зад седем печата в спецархивите. Който не вярва да потърси материали по темата. Косвени доказателства са признанието за извършването на “лечението”, по-точно изтреблението – http://rotter.net/cgi-bin/foru.....e=threaded
  Преките доказателства да си ги намери г-н Петър Стойков от неговия приятел и хубавата му сестра.

 68. горна малина
  09/07/2009 - 01:12

  Колкото и да плюем еврейте,все пак те са допринесали за благото на човечеството повече от всеки друг народ.Преди години получих тежък сърдечен инфаркт.В една от европейските болници,професора-кардиолог ми предложи “Centur” със “Stand”,малка пружинка,която се вкарва в една от сърдечните артерий.По късно разбрах,че това е Израелски патент.Този патент ми спаси живота,и днес аз съм способен да тичам и да се катеря по планините.На където и да се обърнеме,тяхната модерна технология е на всякъде: в интернета-Google, antivirus и ICQ и.т.н.

 69. Да, може да се каже, че Вас са ви спасили евреите – дадоха Ви живот. Но само за 20 дена през януари 2009г. под “Оловния похлупак” евреите изтребиха 1038 души и раниха 4850 души по данни на AFP. Даден/отнет живот = 1/1038 – умопомрачително!

 70. Не мразя евреите, просто не одобрявам политиката на държавата Израел.

 71. Васил Силяновски
  19/11/2011 - 15:39

  Много тъпо копеле е идиота написал статията… МНОГО !!!

 72. интересно, защо мислиш така? може би си скинар? странно, те обикновено се крият като мишки и не се пишат с имената си…

  та какво имаш против евреите ще обясниш ли?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *