Пияни ученици – о боже!


Вчера беше първия учебен ден и той, освен с пълни със смешна приповдигнатост и трогателен патос речи, се характеризира и с апокалиптични обобщения за българското образование и въобще бъдещето на нацията ни. В последното особено се отличиха снощи некои телевизии, които имах нещастието да гледам, които бяха се наговорили да направят репортажи за това как морално пропаднали ученици, вместо да залягат над книгите още на 15-ти септември следобяд, представете си – ПИЯТ БИРА В ПАРКА!!!

Що за изроди са това, да пият бира и даже да не се срамуват от това…

Честно казано, взе доста да ми писва от фалшивото, позьорско морализаторстване на всякакви льольовци. Навъдиха се под път и над път разни, които не само се опитват да дават акъл на другите как да живеят, ами и което е особено дразнещо, го правят от самопровъзгласената си позиция на пазители на моралните ценности и устои, видите ли.

И не, не говоря само за оня брадатия, който си е освидетелстван и друго не очакваме от него – той е само черешката на тортата. Морализаторско-патриархално-консервативната нишка се прокрадва в телевизионни предавания, блог-постове от по-тъпите блогове, по форуми и къде ли не. Виждали сте ги всички – такива индивиди гледат да се плъзнат по лесния наклон на размахването на пръст и с възмущение да заклеймят нещо, което, според тях, не се вписва в мирогледа на дядо им.

А поводи за скудоумно възмущение не липсват: – ученици които пият бира в парка и как “младото поколение” вместо за кълве книгите се алкохолизира, – насилието в компютърните игри и как “младото поколение” става неконтролируемо агресивно, как “младото поколение” прекарва цялото си време в интернет и какви социални девиации се получават от това… Изобщо все “младото поколение” и “децата” са им в устата на тия, без да се замислят какви те са ги вършили като млади.

Интересното обаче е, че и много от младите, даже малките, залитат по позьорското морализаторстване, като лесен начин да добият някаква, както те си го виждат, сериозност и авторитет на мнението. Това поражда ослепяващо смешни парадокси, като например коментарите под торентите в zamunda.net, където порното е яко теглено, но под всеки торент с малко по-нестандартно порно (гей примерно) десетки пишлемета (за възрастта им съдя от правописа), се изреждат възмутено и често нецензурно да дадат израз на пламенното си раздразнение, породено от факта, че видите ли, “Как може да качвате такива неща, това може ДЕЦА да го видят!!!“.

Признайте – има някаква очарователна ирония в това да пуснеш да се тегли клипче в което на Джена й сцепват дупарата (и много други неща й правят, ама да не изпадам в техническо-терминологична обстоятелственост сега), да разкопчееш панталона си и докато с дясната ръка се готвиш за завършека на вечерта, с лявата да се загрижиш за “децата”, които, О!боже! могат да видят някой непристоен филм…

Кои министерства са излишни?
Туитнати мъдрости

Коментари

 1. Димитър Димитров
  16/09/2009 - 08:00

  Много точно е казано.
  Но проблема не е само в позьорщината, а и във избиването на комплекси с нея…
  …които пък пораждат нови, по-силни комплекси.Нали?
  Изобщо, в България, в стремежа си да си модерен и социално ангажиран, често каузата се изражда и се превръща едва ли не в идиотизъм и това не е само в “битката между поколенията”.

 2. ми да – и някак смешно е да се правиш на морален и социално отговорен, а високата ти позиция да изхожда от идиотски плиткоумното ти виждане за конкретния проблем.

 3. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  16/09/2009 - 09:20

  Спомням си, преди време гледах някакви администратори във VBOX-a, които обясняваха, че на ден се налага да свалят десетки клипове с кенефно ученическо порно.
  А даскалиците се вълнуват от 2-3 бири за закуска 😀

  За свирките и чекиите ни звук, ни стон. Щом не говорим за тия неща (щото децата може да чуят), значи те не съществуват. Не даскали, живи луноходи са.

 4. не ми е ясно какво лошо има в кенефния ученически секс – ако знаеш на младини колко съм мечтал да ми се случи… обаче за съжаление в МГ Плевен такива работи просто не се правеха 🙁 (особено пък от такива като мен навремето)

 5. Провокативен, както винаги. не че съм съгласен с всичко което си написал по-горе…
  То и ти май си противорешчи без да го съзнаваш:
  “Изобщо все “младото поколение” и “децата” са им в устата на тия, без да се замислят какви те са ги вършили като млади.”
  “в МГ Плевен такива работи просто не се правеха (особено пък от такива мен навремето)”.

 6. Като чуя някой възрастен да прави сравнителен анализ с днешната и тяхната собствена младост и започват да ми пищят ушите. Първо защото в очите на още по-старите хора, днешните порастнали вече деца са изглеждали също толкова мързеливи, неориентирани, глупави, пилеещи времето си, скандални и т.н., колкото в момента се считат следващите поколения. И второ защото в същото време никой нищо смислено не прави, освен да се оплаква или размахва пръст.

 7. Бояне, не всички училища са като мегето, за радост на целокупното население 🙂 Не мое сички да станат директори на Газпром, трябват си и таксиджии и сервитьорки, при това в голямо количество. Не, че и на бъдещите директори им е излишен малко секс в междучасията де…

  Поли, още навремето Аристотел (той ли беше, забравил съм) се е изказал в проза как младите поколения не уважават старите, не тачат традициите, по-глупави са, занимават се с безсмислени работи и най-общо пропадат. От тогава (преди 2500 г.) насетне всеки твърди същото за младите и ако беше вярно, до сега човечеството да е деградирало до амеби, а не да лети в космоса 🙂

 8. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  16/09/2009 - 09:57

  Хахахаха
  Да съм казвал, че има лошо?

  Малоумно е, че олигофрените морализаторстват по всякакви теми – бирите за закуска, мазните банички в лавката, “неприличното” облекло и други все екзистенциално важни неща, обаааааче, стане ли дума за ебанта в кефа… Такова няма 😀

 9. Върха на консерватизма – тече скрита рекомунизация в образованието. Въвеждат униформи, ограничения в облеклото, оценки за поведение и досиета. А учебните програми и методите на преподаване търпят минимални промени. Образованието се превръща в безсмислен ритуал – като кукерството и нестинарията.
  Интересен линк:
  http://www.youthrights.net/ind.....article%29

 10. Longanlon: Да, това точно имам предвид и аз. Странно е, обаче, колко бързо възрастните забравят как те са били поучавани,как това е нямало никакъв ефект или смисъл и започват да правят същото. Освен това, ако се върнем назад, поучаванията отпреди 20 години днес изглеждат смешно. Така ще изглеждат след 5 години и днешните.

  Някой беше казал, че ако се опитваш да направиш децата си като теб, им правиш всъщност лоша услуга, защото те ще живеят в свят, различен от този, в който живееш ти.

 11. по-смешно се получава, когато малките поучават… 🙂

 12. Всъщност, нашето общество е консервативно настроено, но с ляво мислене, откъдето пък започват голяма част от проблемите ни.
  1. щото ние много обичаме да се занимаваме с чуждите проблеми, и на принципа “Как’сийке, не, че ми влиза в работата, ама може ли да пият децата бира, вместо да учат. Гледам го този Петранкиния, па като подхванал днес една, па се мляскат, ти казвам, како Сийке, насред селския мегдан – фанал я, думам ти, през кръста, и аха, аха – шъ вземат секи момент и да са овъргалят. На другия ден, пък този вагабонтин ньеден, фанал тъз на Димитринка Стойковата…пууу, пък тя каква й, жива да я оплачеш, то целия град й съ изреди….”
  2. Ако отвикнем да зяпаме в чуждите канчета, със сигурност няма да сме “от тях”, и белким вземем да си спомним – първо кво сме правили ние (аз ест пуках бира, че и съм се напивал като прасе, и пиян съм ходил на училище – хем бях в елитно училище, пък излезе сякаш човек от мен), второ – белким всеки погледне детето си – та го повъзпита, вместо да гледа чуждите деца…

 13. Е, кой не е пил бира в парка, като ученик! Това си беше чиста класика! Надявам се и сега да е така, защото иначе бих се притеснил доста за новото поколение!

 14. точно, човече – ако някой не пие бира като ученик, бих се усъмнил сериозно дали няма някое психическо заболяване.

  Дето е казал Достоевски, “тия, които не пият са или болни или подлеци”…

 15. А и да не забравим, че напоследък новинарските емисии у нас, се превърнаха в “Любопитно жълто”, като”жълто” можете да го тълкувате както поискате, ваша воля на въображението.

 16. Тоя, на снимката голям симпатяга. Да ми дадеш номера му може ли? А предполагам вече е и пълнолетен та е паднала прокурорската му заповед от задника. А знаеш ли за закона срещу педофилията? 🙂

 17. “тия, които не пият са или болни или подлеци”…
  А тва значи ли, че аз като пия (порядъчно), не съм нито болен, нито подъл? 😀

 18. dadam, тоя на снимката се казва Лъчо и е на двайсе години. Ако искаш телефона му – щи го дам 🙂 Добре е да имаш големи цици обаче, той такива харесва…

  Закон срещу педофилията няма, има текст в НК според който сексуални действия с лице ненавършило 14 години е престъпление, независимо че може да има негово съгласие.

 19. @Longanlon, абе ти този Лъчо на мъже ли ще го пускаш, баси?

 20. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  16/09/2009 - 11:21

  Алкохолът и преднамереното му производство ни отличават от добичетата.

 21. dadam, ако си мъж, ще се наложи да те разочаровам относно Лъчо…

 22. Е мъж съм де, ама на такава снимка какъв коментар искаш?
  Иначе и аз останах леко изненадан като минавах покрай едно училище до нас през голямото междучасие и група подпийнали младежи се обясняваха как след 2-3-те водки им трябвало една трева ама еди си кой нямал. Дето се вика и ние навремето имахме нисък морал обаче на сегашното поколение е по-нисък. Та си мисля има ли долна граница под която нещата стават проблемни? Но това могат да го покажат само соц изследвания и то не прости – примерно каква е реализацията на всеки следващ випуск и т.н. Ако се окаже че тва по освободено поведение(в случаи идиотско според мен, мразя чалгата и свързания с нея lifestyle) не корелира с по ниска образованост, социална ангажираност и знам ли още какво(човек да е полезен за себе си и обществото гражданин) – няма проблем.

 23. че той и Клинтън и Буш, също, са пукали трева, и кво… и са се напивали като прасета, егати…
  Пък тва с тревата ми е супер дразнещо – кво значи – тревата? Има ли почва тя у нас? И требе ли да съдим всеки, който пуши трева (не говоря за “съдебно” съдене, говоря за такова “обществено”), както и да е. Тревата си е хубаво нещо, стига да не се прекалява с нея, ма то с квото и да прекалиш (освен секса), е вредоносно 😀

 24. dadam, кога е това “на времето”? Аз завърших ПМГ Бургас през 98ма. Три години по-рано имаше официално обособени “стайчета” за пиене на последния етаж. Пак по това време 5-6 човека от випуска продаваха джоджен, двама гледаха, а други двама шитваха по-твърдото. В голямото междучасие в 10ти клас почна традицията на Бохчата – събират се два чина, вади се традиционна българска бохча и се изпива литър ракия и 2 х 2 литра вино с предварително подготвено мезе (сиренце с червен пипер, маслинки, трушийка, мариновани курнишони). Понякога носихме и боб в гърне. С люти чушки и чесън. Алкохолът се купуваше сутрин в 7:15 от наливачницата (питиепродавница) на 50 метра от училище, направо наливай в тубите, а ако си забравим пластмасовите шишета можеше просто да мушнем по една “ученическа” ракия, демек двойна, в Камъша, на същото отстояние и по същото време.

  Без да се връщам много по-назад, в 7ми клас водихме съученичка до болницата, за да се установи, че е девствена, защото всички я наричаха курва необосновано. После се разбра, че било заради свирките по входовете.

  Това, разбира се, са по-невинните премеждия и нека не говорим кой какво (не) е правил на младини – хора има всякакви, както в нашия клас имаше трезвеник (откара до бала), девствени, непробвали наркотици и всякави…

  Ако е това въпроса, баща ми са правили салата от зюмбюли и са пиели коняк, прецеден през бял хляб с добавен одеколон Трайной, за аромат. Тъй че проблеми не виждам?

 25. @plankov: Аз нямам нищо против тревата де(освен малко,че на мене не ми действа като хората), около мене се е пушило бая. Проблема беше комбинацията 3-водки + трева преди 10 часа сутринта. Е вярно, някои хора стават рано. А и въпросните юнаци ми изглеждаха бая млади разбирай 13-14 или може би аз одъртявам. Май е второто.

 26. Е и? Абе едно време народа е правел деца на по 14-15 години, отглеждал ги е, вършал е на нивата и ала бала.
  Ся ние сме гракнали, че те видиш ли не били съзрели, не са съзрели, щото ние така ги третираме. В природата всеки биологичен индивид, който може да се размножава, значи е зрял.
  Аз не виждам причина и тези 13-15 да не са зрели, а дали постъпват правилно това само те ще го оценят, през собствената си призма, когато станат още по-зрели.
  щото, кво като си на 30 – в сравнение с баба си – ти нямаш житейски опит, и сигурно ще сториш пет простотии, дето баба ти, ще каже – Казах ли ти?

 27. За Клинтън нищо, но за Буш проблема е че май не е изтрезнявал през целия си мандат – т.е. алкохолик си е. Сега ще ми кажеш значи за President of The United States може а за обикновенните бъдещи български демократчета понастоящем в училищна възраст – не. Не, може за всеки, проблема не е в конкретното нещо – пиене, пушене, ебане, проблема за който май всички се чудим е дали в конкретната доза то не е симптом на прекомерно и масово изпростяване.

 28. Бе за да го каже Клинтън, публично, явно това е съществувало като явление в САЩ, по времето, когато той е бил просто колежанче. Значи, това което се случва по отношение на пиенето, пушенето са си нормални явления.
  Друг, обаче е въпросът, че с тях и без тях (с пиене, без пиене, с пушене, без пушене, с ядене на вредни храни или без тях) обществото ни си е такова, да не би – майка ми, баща ми леля ми, чичо ми и баба ми да са пили, препивали, пушили треви – не са, като са били на 13-15 години, ама определено пък не можем да кажем, че тяхното поколение е направило “качествено гражданско общество” (то няма никакво, де)
  Тъй, че може да се окаже, че “разгуленият” живот може да сформира човекът като гражданин, щото е опитал от много неща, не гледа едностранчиво на яввленията около него, и при равни други условия – не бива да е кон с капаци.
  Трети е въпросът, че всяко нещо с мярката си. Но поживем – увидим 😛

 29. Маркуча
  16/09/2009 - 12:33

  Тия истерии със здравословните закуски искрено ме забавляват. Бирата и пушенето са си в реда на нещата, стига да не си на 7 години. Като вземе да ти се дърви/да ти идва — тогава вече си е твоя работа.

 30. Ангел Грънчаров
  16/09/2009 - 12:43

  Абе, хора, нема ли некоя дърта парантия у София, която да благоволи да даде на Бялгазар Илич, щото човечецът вече превъртя от всекидневни мастурбации – и все за сексуално облекчаване в мъжките нужници си мечтае?! Помогнете му де, свържете го некоя парантия, може и от централна гара да е, проявете човещинка, та да миряса най-сетне 🙂

 31. Алабала, чешете езици
  16/09/2009 - 12:49

  Верно се истеризира – да бяха ги гледали цяло лято какви ги вършат, ама не – пак хвърлиха топката в образованието. “На такива неща ли ви учат в училище?!”. 🙂

  Обаче като ви чета крайностите, нямате май деца тука. 🙂 Или тайничко си мислите, че вашите гарджета са най-хубавите и не им се случват таквиз либерални работи, за това на всички останали им е позволено, даже и задължително.

  И вие сте дървени философи като въпросните “морализатори”. 😛

 32. тва за водките сутрин и тревата сме го приказвали и ние – на 13-14 за да се направиш на мъж пред другите кво ли не приказваш…

 33. kinda like you crazy
  16/09/2009 - 13:45

  бирата в парка е признак на морално разложение, бе, кво знайте вий!
  майтапа настрана, с мярка и акъл всичко е позволено. друг е въпроса, че баш тия, дето рипат срещу ‘таковата поколение’ и понятие нямат какво и как става с нас. (:

 34. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  16/09/2009 - 14:00

  (y)

 35. Алабала, чешете езици
  16/09/2009 - 14:04

  Не това. Ти виж нагоре какви бисери има, някои са и твои. 🙂

  Не става само с ядене – и малко домашно възпитание трябва. И морал – ако чукането в училищните тоалетни им е нормално на горните, да се сетят дали ще е нормално да го разберат за децата си. Пък може и на клипчета да ги погледат. :mrgreen:
  Маркуча пък свали границата на бирата и цигарите. Ми дай на първолака си бутилка и пепелник бе, купи му едни цигари и си пушете заедно, докато го учиш да смята 2 и 2. Кво си седнал да разсъждаваш глобално за хорските деца – дай на твоето. 😛

  Айде да не се правите на толкова отворени, щото друга песен ще запеете, щом ви опре, живот и здраве.

 36. Алабала, изобщо не си прав
  1. Щото майка ми се караше задето пуша, аз все се криех, пък тя все ме надушваше
  2. По горната точка – баща ми успяваше да измисли само силови мерки
  3. Заради, алкохола и напиванията, веднъж напсувах баща ми, щото тръгна да ми обяснява ква жалка картина съм бил, и тъй като бях прилично почерпен – го благослових на майка
  4. Накрая – като мина цялото желание да се излагам и да простея, си седнах на четирибуквието и станах човек. Без майка ми и баща ми да ми го налагат.
  Апропо – бе що в природата се смята, че като си полово зрял, значи си възрастен индивид. Баба ми, например се е омъжила на 15 и е отгледала 5 деца, и ква е разликата между нея и днешната младеж? Днешната младеж бива третирана като “деца”, странно, щом могат да правят секс и да се размножават, значи са достатъчно зрели да си трошат главите сами.

 37. Хиподил

  “Аз те мразя”
  (На родителя – с любов!)

  Прибирам се пак пиян на мотика,
  а баща ми а прага стои и ми вика:
  Копеле мръсно, пияна свиня,
  защо се прибираш?
  Защото е късно.
  Защо си пиян?
  Защото съм сам.
  Защо ме нервираш?
  Какво ли разбираш.
  Защо си мръсен, Защо си долен,
  Защо си весел, Защо си доволен,
  Защо имаш бенки, защо имаш пъпки
  Защо имаш дънки, защо имаш дупки?
  Аз те мразя!
  И аз те мразя!
  Прибирам се пак пиян на мотика,
  а баща ми а прага стои и ми вика
  всичко отново се повтаря
  До безкрай
  всичко отново се повтаря…

 38. бе, най-якото беше, че аз с нашите по стечение на обстоятелствата съм живял до 13 годишна възраст. И после се виждах рядко с тях, колкото да прибера провизии, да взема некой лев, и после аре пак…

 39. Иво Апостолов
  16/09/2009 - 16:01

  Бе ти пишеш за оня брадатият, ама да го видиш как добре се е закичил 🙂
  http://dobr.in/rolex

 40. добро попадение с картинката 🙂

 41. Алабала, чешете езици
  16/09/2009 - 16:59

  Не се вживявайте като родителски жертви, чада мои, защото все един ден ще се окажете от другата страна на барикадата. :mrgreen:

 42. аз не се вживявам, обаче, ала бала, просто искам да ти кажа, че от мърморене против еди кво си, няма смисъл.
  да не говорим, че аз иимам куп познати, дето техните им разрешаваха и да пият, и да пушат. Ама те си бяха взели сами решението, че няма да го правят. Та забраните, драги мой, понякога имат точно обратният ефект, даже доста често.

 43. бивш ученик
  16/09/2009 - 17:50

  То както е тръгнало, администраторите вече ще цензурират и клипчета, на които учениците ядат чипс…

 44. Съгласна съм за минаването от другата страна като ни опре до нашите деца. Всичко е хубаво на теория, ама като ти се прибере 13 годишното пишлеме, благодарейки на звездите, че е нацелило ключалката и гледайки те тъпо – щото не мож та фокусира – тогава някак всичко се променя.
  Не че ще го спреш 🙂
  Според мен всичко си е въпрос на възпитание – в крайна сметка примерът вкъщи е първото, което виждаш. После идва моментът на личния избор.
  И да – пие се още по градинките :)и се спи там и се сере в храстите и се пребиват едни други и се дрогират и всичко, което може да се сетите…и да, патрулките обикалят също :)…и секс се прави, слава Богу 🙂

 45. аз мисля да ходя с дъщеря ми да пием заедно по градинките. аман от тия потни кръчми!

 46. Алиса
  16/09/2009 - 20:29

  Хаха, припомнихте ми времето, когато влизахме в час подпийнали. Към средата на 90те беше. А как се прибирахме вкъщи на 4 крака – не е истина просто! Ами така си е – при всяко поколение има такива неща. Няма правила кой как ще нареди живота си после. От някои така и нищо не става, а на някои им идва акъла – при моите съученици е така, а ние едва ли сме изключение.

 47. Нищо ново. Всяко поколение си мисли, че това, което идва след него ще срине цивилизацията.

 48. Абе хора, аз не съм леличка или бабичка със задръстено мислене, ама като ги гледам тия зомбита в Борисовата градина, които буквално се наливат с бира и са омотани постоянно от тревицата, как мислите, че тези индивиди може да са годни въобще за някаква мисловна или трудова дейност. Тях нищо не ги интересува, супер апатични и инертни са. Да не говорим колко са мързеливи…ей тия младежи са бъдещото на страната ни, дето сега не могат да избутат гимназията. Айде моля ви се…всичко си има някакви граници.

 49. elka k ostova
  16/09/2009 - 22:49

  Тези морализатори се правят на ощипани госпожици.И какво образованието им е виновно и учителите им виновни.Аз мога да кажа-каквито учениците-такива и учителите.Времената са други и учителят няма този респект;който е имал едно време-примерно преди 25 години.Какъв респект ще има като някои от учениците са по-информирани;по-съобразителни от учителите си.По времето на моя син-преди 5 години-учениците отиваха на училище да се присмиват на учителите си-това за тях беше забавление и начин за приятно прекарване на времето.Пак като не са пушили трева(а според изследванията-всички ученици са опитвали)и като не са правили секс в тоалетните-здраве му кажи.А то за 2-3 бири-почерпали се момчетата-нали не се бият и крадат-въпреки че и това става.И съгласна съм с по-горе пишещите;че забранения плод е най-сладък и после всеки взема решение за себе си(пардон че стана безинтересно).Още от 15 септември ли да почват да учат-в някои училища те насила ходят на училище само и само да ги изпитат и да минат в по-горен курс-но това е тема на друг разговор.

 50. oldseawolf
  16/09/2009 - 23:17

  Дордето пия, вечно ще съм млад и свежа ще е мойта кожа!
  Защото спиртът,който съм изпил не ще ми позволи да се разложа!!!

  В.Ю.

 51. Илиян
  17/09/2009 - 08:38

  Еми гледам, че всички сте свободомислещи и либерални… Да взема пък аз да дам обратно мнение 🙂 Алкохолът, наркотиците и сексът са опасни неща! Предполагам всички сте чували за интоксикация с алкохол, предозиране (или прекомерна употреба), венерически болести… И докато един възрастен е горе долу наясно с тези неща, по информиран е и знае как да се предпази/спре на време, голяма част от децата не са. Освен това гледам много голяма възраст давате… Според мен тези неща почват още от 10, 11 годишна възраст. А че забраната няма да го спре напълно – няма, но аз съм за нея. Какво като ще трябва да се крият учениците? Това означава, че ще правят упоменатите неща само когато са на купон някъде без възрастни примерно (това ми хрумва като вариант само). Което драстично ще намали пиенето/дрогирането преди училище. А и замислете се – защо примерно в САЩ алкохолът е забранен за продажба на лица под 21 години? Мисля че не е само там, но не искам да говоря наизуст. И в БГ има подобна забрана, само че е за до 18 години. Тогава кажете ми тези ученици от къде са си купили бирите/водките? И все пак всичко трябва да започне от родителите най-вече и после в училище. Ако тези две институции не се грижат достатъчно за младите – всичко се оставя в ръцете на средата, а всички знаем каква е средата в България.

 52. сексът е опасно нещо?!? уау, ясно защо от толкова практикуване през вековете, човечеството почти е изчезнали… 😉

 53. Илиян
  17/09/2009 - 09:52

  Лонги, представи си следната ситуация – младежки купон/дискотека, напиваш се, забиваш се от някъде с момиче, правите каквото правите… И изведнъж – о чудо, момичето забременяло. Няма ли да те побият ледени тръпки? Това е един от най-големите ужаси за младите, макар и безспорно да е полезно за човечеството. Ами ако пък прихванеш нещо, щото “всички казват, че е по-готино без презерватив”?

 54. Мда, представям си го – само че никога не ми се е случвало. Защо ли?

 55. Ее поне на първолаците са дали брошурка – Как да сърфирам безопасно в мрежата. А Илиян не го разбирам. Защо ли – тряс върху линка
  http://valkocompany.fliggo.com/video/qSOps8Ar

 56. Келанвед
  17/09/2009 - 10:46

  Някой да разполага със статистика дали другаде в Европа има такъв процент на пиещи/пушещи ученици? Че и парадиращи с това, което правят? Може да съм отрасъл със задръстено поколение, ама 1996-ма пиещите твърд алкохол мои суъченици бяха 3 или 4 от 20 общо…за хора под 16 ви говоря, де

 57. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  17/09/2009 - 11:00

  Само гащи от поцинклована ламарина за малките 😀

 58. Маркуча
  17/09/2009 - 11:04

  Подписвам се под горната си реплика — щом е в гимназията и може деца да прави, алкохолът и цигарите бледнеят като проблем. Едва ли да видиш отрочето си къркано до козирката е приятно. Сравни го обаче с репликата “Мамо, ще ставаш баба!”. Ако искаш да го откажеш от пушенето — щом го надушиш за пръв път, не го шашкай, кажи му, че вече сам може да преценя и приятелски му предложи зелен “Житан”. Гаранция, че в близките 5 години няма да помисли за пушене. Ако пък ли е първолак — избиваш му революционните идеи през задника.

 59. Да, в САЩ е забранено да се продава алкохол на лица под 21 годишна възраст – обаче незнайно как, същите тези деца имат достъп до алкохол.
  % на пушещите младежи у нас, бил най-висок от европейските страни, аз ще ви кажа, че то и при дъртите % е също толкова висок. Децата гледат мама и тати, и така решават да се научат да пушат. Така, че айде да не си говорим глупости на търкалета, просто народа ни обича тютюна.
  По отношение на венерическите болести, @Илиян, аз имам трима познати, болни от СПИН. И те не са се разболели на 15, а на по 30 и кусур.
  Освен това някои от венерическите болести се предават и по друг начин, освен по полов път.
  Да, сигурно не е приятно да гледаш малкото ти отроче, в което си вложил всичките си неосъществени болни амбиции, как се напива, но определено и гледката – “пиян тати/мама” също не е приятна. Не е приятно да гледаш пиян човек, по принцип. Ама подрастващите също са човеци, така, че това си е чисто дискриминационно отношение спрямо тях.
  Значи, аз, щото съм на 30 мога да пия, ама те, щото видиш ли били на 15 не може ли? Що? те могат да се възпроизвеждат вече, значи са зрели. Стига с този двоен стандарт, баси.

 60. Алабала, чешете езици
  17/09/2009 - 14:04

  Г-н Планков, щом си на 30, значи не си на 15. Двойният стандарт е неизбежен. 😛

 61. Аз обаче не съм на 30, а на 25 :D, просто давах някакъв, какъв да е пример

 62. kinda like you crazy
  17/09/2009 - 14:19

  @happypond, всъщност тия, дето се наливат в парковете с бири често са далеч по акъл над тия, дето кротко четат вкъщи, или от тия, дето се шибат в дискотеките. изключения винаги има, разбира се. но не съди по откъслечни впечатления за това как хората прекарват свободното си време.
  има разлика дали ще се налокаш и ще легнеш да повръщаш зад пейката или просто ще изпиеш една-две-три бири с приятели на същата тая пейка, ‘щото ти е кеф да си на въздух. както и има разлика между моето желание да ида на училище с дънкова пола до коляното /примерно/, а не с униформа със същата дължина, само че избрана от незнаен чиновник, и 15-16 годишни девойки, дето след две водки решават, че са лесбийки и почват да се натискат по така любимите ни полянки и пейки. you know, тънката разлика между правенето на нещо с акъл и за удоволствие и правенето му, ‘щото е якУ. (:

 63. Илиян
  17/09/2009 - 15:19

  Може би не сте ме разбрали… Сам по себе си нито един от горните пороци не е чак толкова лош. Лошото е като прекалиш. А за да не прекаляваш се иска акъл, който не смятам, че всеки 13 годишен притежава. На 13 ти се иска да си kewl, да си в центъра на компанията и би направил всичко, за да го постигнеш. И някак си така неусетно, започваш да правиш всичко, което се прави в компанията – пиене, пушене, наркотици…

 64. ми това е, щото не възпитаваме децата си на отговорности… и да се замислят върху действията си, а и ги третираме като деца…
  Баба ми, баси на 15 се е омъжила, на 16 е родила.
  Аз и ся познавам помакини, които се женят на по 14-16 годишна възраст. Знаеш ли, че съвсем сякаш са готови за отговорностите, ама ние нали пък сме деца за цял живот…
  Пример: Иван е на 50 години, ама ходи при майка си на село, която е на 75 да пълни багажника с провизии.
  Тая философия – “дете за цял живот”, хич не прави българина отговорен и немързелив.
  Иначе, нека пият децата, нека се друсат, нека се шибат на воля с кого да е, само дано по някое време им писне от тези занимания 🙂 И бъдат малко по-мислещи, докато го правят 🙂

 65. Келанвед
  17/09/2009 - 16:12

  @Планков – точно това е интересното, че едно дете, докато се прави се на голям човек попива предимно удоволствията, разрешени на “възрастните”, но съзнателно отбягва отговорността. Има индивиди, който по цял ден си гледат кефа, пушат, практикуват безразборен секс и после се връщат в къщи, очаквайки мама да им сготви, а татко да дава пари. От тия трудно стават хора, но като се замислим -на нас не ни пука особено за подрастващите. Пука ни за нас и близките ни и толкова. Какво сте се хванали да ги коментирате така обстойно?

 66. Професор Макарони
  17/09/2009 - 19:43

  Децата са…продукти на родителите и общерството..те не правят нищо по различно от това, което им се показва.

  Например малките бурсуци иваниандрей непрекъснато се базикат по тв-то за алко’ол и т.н. и малките си мислят, че това е оригинално….

 67. коментар от Свежо: (thumb up)Нямам коментар.

 68. Мани Мани, тия деца направо …. ужас, много пият

 69. коментар от Свежо: Хм, коментари може да има много, след като прочетох и тия под препратката, ама мисля, че всеки може да бъде себе си, ако го иска и да не се ръководи от семейни причини и неравностойно положение, просто ако е пробивен си е такъв…ако не е …..не! Родителите, даже и да искат, ако не знаят как……нищо не могат да променят! Иска се разбиране, влизане под кожата на младото поколение, синхронизация и в никакъв случай поучително поведение!

 70. Това, което няма да видите в Англия, Германия, Франция – ученици да се опънат като бръснарски каиши в парка и да се наливат с бира. На 5-ата минута ще им цъфне полицай, след половин час ще са в участъка, след два-три часа ще ги предадат на родителите им, които ще се изръсят яко. Като толкова им се пие, да се приберат в къщи и да пият каквото си искат.
  Затова бъдещето ни е на нация от бачкатори, евтина работна ръка за ягодовите ферми в Англия. Независимо, че тия дегенератчета ще вземат и висшО, и след това ще ми цъфнат с претенции за 1500 лв заплати минимум.
  Работата на ученика е да си учи уроците. Като ги научи, ако ще и басейн с водка да си напълни и да се плацика в него.

 71. коментар от Свежо: Тъпо… отвсякъде погледнато

 72. Лонгалоне, Балтазаре, направете си деца. Понапънете се по два пъти поне и гледайте да не повтаряте десена. Син и дъщеря всеки от вас да има. Тогава им обяснете, че бирата в парка, цигарката на училищната ограда са нормални неща и даскалите нямат никакво право да им се бъркат в живота. Не им пречете да си разменят гримове и прашки. Осигурете им тези малки радости които явно са ви липсвали и затова точите лиги и досега. Ще проверите кое е за предпочитане. Дъщеря – малолетна курва или син – малолетен педераст.

 73. коментар от Свежо: Ами тъпо ,де и че са изроди,изроди са ,да пият рано-рано бира в парка!?Че кой не знае ,че се кара от “твърдо” към “по-меко”.Тези дето аз ги видях работеха по правилото и бяха на водка -200-грамки от оная със зелените листенца и Доктор-с, после може да са минали на бира ,но да се почне сутрин рано на бира си е безобразие отвсякъде и даже аз не го одобрявам!Възмутен съм!

 74. “Значи, аз, щото съм на 30 мога да пия, ама те, щото видиш ли били на 15 не може ли? Що? те могат да се възпроизвеждат вече, значи са зрели. Стига с този двоен стандарт, баси.”

  Съгласен съм със статията като цяло, но, Планков, ако следваме тази логика (която съм копипейстнал), то значи дай да даден на 15-годишните да гласуват. Възпроизвеждат се, зрели са – следователно нека гласуват. Защо да чакат чак то 18-годишна възраст. 15-годишните, ако става за въпрос, са хора, които си мислят, че всичко знаят на този свят: знаят как да реагират във всяка ситуация, знаят кое как се прави и т.н.

 75. Какви нелепи грешки съм направил от бързане! 🙂

 76. ооо, Д.Н., ти се завърна 🙂

 77. @ДН, да, човек е животно от типа, което винаги си мисли, че всичко знае, независимо от възрастта си.
  Иначе, според мен, тези на 15 са по-адекватни от бабите на 70, които имат право да гласуват.
  и да, бих смъкнал границата за пълнолетие 🙂

 78. коментар от Свежо: Не знам защо си припомних, как моят съученик “лъскаше бастуна” в час по история на последния чин със списание “Табу” в другата ръка и свалени дънки достатъчно и препасан с блуза дълаг ръкав, като колан (през кръста), за да не се вижда много.Но това беше през годините на Демокрацията, а не като сегашните.И аз съм възмутен!

 79. В коментарите върви малко подигравателно мнението, че видиш ли учениците са по-важните.Майка ми е лекарката в основното училише наблизо, и имам поглед върху нещата.Всичко опира до 2 неща : Дисциплината е почти 0 и повечето от учителите не им се занимава …
  В този случай остава само родителите да се занимават, но повечето не могат.Тогава остават приятелите, а ИНТЕРНЕТ е добър приятел…
  Децата са много по-адекватни от възрастните според мен и затова и аз подкрепям свалянето на границата за пълнолетие на 15

 80. Чета тук всички коментари и си мисля как пък все ние сме най-революционните и напредничави в целия свят и как може да сме задръстени да забраняваме на учениците да се понадрусат преди часовете. Понеже и някоя изцепка преди 20 години също го е правела, пък помаците се женят на 14 години. И как пък все нещо не ни достига в същото време да имаме нормална държава, да имаме нормално правителство, да имаме нормални семейства, да имаме плодотворна и ценена от другите народи култура, да имаме чисти градове и села, а не кочините сега. А май тези всичките неща са свъзрани.

  Хора, логиката ли ви бяга или не виждате разликата в ситуациите, които обсъждате?
  Да, всяко поколение простее по свой си начин. Всеки дядо си казва “а по мое време какво беше”. Да, ама когато някой на 5 години убие друг на 4 например или в токсикологията се спомине някой друг на 9 години, някак като че ли нещата са минали някаква абсолютна граница на насищане.

  А едно дете помаче на 4 години вече знае как се изкарва хлябът по 10 часа на полето на слънцето, за разлика от повечето от нас тук (включая и себе си), та на 14 е вече с десет години трудов стаж. Когато/ако всичките пишлемета с бира в ръка са си изкарали парите и знаят цената на това, може да се съглася с мнението на Планков да нямало двоен стандарт. Разбира се, това дете не си губи времето да виси 12 години в училище, а влиза смело не по свое желание в живия живот, а и после може да върши отново само това – да седи на полето по 10 часа. А който си губи времето в училище, съзрява по-бавно, съответно после има и малко повече възможности за избор. Което оправдава до голяма степен въздържането от твърди наркотици, особено за непълнолетни, моите непълнолетни деца, за които аз, а не Пенка, Гошо или Драган от съседния блог, нося отговорност.

  Интересно защо в Англия или Америка е незаконно дори да носиш бутилка в ръка на улицата (и като възрастен), камо ли да се освинваш публично? И дали това има връзка с икономическата им позиция в света и съответно нашата декадентски-бохемска разпуснатост с мощта ни на източно-европейски стопански лъв?

  Да оставим настрана медицинските свидетелства за действието на алкохола и тревата върху не-развитието на нервната система на малките гении, както и следствията в духовен план на едно изпаднало до състоянието на животните съществуване. Това е отделна тема за морализаторстване.

  Но в крайна сметка всеки избира съдбата си – своята, на децата си и на народа си.

 81. Za njakoi neshta sum suglasna, no za drugi izobshto… Az sum na 27 i naistina ne moga da razbera, kak v poslednite 10 godini moralut, uvajenieto i chuvstvoto za otgovornost sred “mladoto” pokolenie tolkova drastichno namaljaha. Na tjahno mjasto se pojaviha boleznen materializum i apatija kum tova, kakvo se sluchva naokolo. Pri mnogo mladeji lipsva dori elementarna ezikova kultura, vkljuchitelno elementarni poznanija v oblasta na pravopisa. I tova, che pijat bira ne e problemut. Problemut e v tova, che mnogo mladi hora v dneshno vreme zagubvat predstavata za tova, kakvo drugo e vajno i stoinostno. Da, i nie sme pili bira po parkove s prijateli, i nie sme bjagali ot vreme na vreme ot chas (govorim za godinite 1999-2001), no vupreki vsichko tvurdja, che neshtata bjaha po-razlichni.I ne mi govorete (t.e. pishete), che ne go zabeljazvate.

  Ot druga strana – da, prichinata trjabva da se tursi ne samo v decata (zashtoto popravete me ako gresha, no vseki do goljama stepen e otgovoren za svoja jivot). Prichinata trjabva da se tursi i vuv vuzpitanieto, vuv vremeto, koeto edin roditel otdelja na deteto si, v dulbokija obshtestven upaduk, v taka populjarna stanala chalga-kultura na pari, silikon, lesni manekenki. Decata prosto otrazjavat tova, koeto se sluchva v edno obshtestvo.

  Nikoi ne kazva, che mladite hora trjabva da si sedjat samo vkushti, no na vseki “vuzrasten” mu se iska da vijda poveche takiva, koito pravjat mjasto na edna baba v avtobusa, ili na kojato pomagat da sleze po stulbi, ili da si prenese torbite do sledvashtija svetofar. Mladeji, v koito e budeshteto na Bulgaria, koito pokazvat pone njakakuv respekt kum uchitelja, i koito pone 2 chasa na den sjadat, za da prochetat njakolko reda.

  I sujaljavam, no az lichno smjatam, che razprostranjavaneto na klipcheta v internet, na koito se vijda sex m/u teenageri v uchilishtnata toaletna ne e neshto, koeto trjabva edva li ne da se hvali. Da ne govorim za tova, che v kraja na kraishtata na uchilishteto ne bi trjabvalo da se gleda kato na mjasto za edno burzo, a na mjasto, kudeto chovek moje da nauchi neshto, nali taka?

  p.s. Sujaljavam za latinicata, no njamam kiriliza na computer-a.

 82. коментар от Свежо: ммм,даааа ‘децата’ 🙁

 83. Пилота
  18/09/2009 - 12:51

  Че кво и е на бирата – полезна е за бъбреците и косата, освен това не си спомням някога на първия учебен ден в мойто даскало да се е учило и да е имало часове, даже и по татово време.

 84. Моралът и моралните дилеми…
  Чакайте малко, бе, стига с тези морални норми… Революционни идеи, викате…

  Сега, първо нашето общество няма цел, за да намериш пътя, по който трябва да вървиш – понякога трябва първо да се изгубиш.
  Поради, което – да, сега почитаме чалгата, която аз ненавиждам, не ме кефят супер много неща, но стигам все повече и повече до извода, че българинът не е узрял за друго. Като узрее, тогава българинът ще научи притчата за свободата и нейният смисъл:
  “Ние сме хора и имаме право на избор и свобода, на брега на морето е поставен червеният флаг. Морето е бурно. Аз имам правото на избор, и да вляза в бурното море и да се удавя, с което всъщност ще се лиша от правото си по нататък да избирам”
  Да, и тази ситуация е същата, НО – и да съдим децата, и да съдим майките – няма никакво значение. Затова оставете хората да си живеят живота както искат, и както намерят за добре, вкл оставете вашите деца да избират. Пък ако сте си научили урока, може да се окаже, че вашите деца ще са от онези, на които не им забранявате да пият и пушат, и те именно поради тази причина пък – нито пушат, нито пият.
  Айде, да сте живи и здрави

 85. Калин Стефанов
  18/09/2009 - 14:55

  “как “младото поколение” прекарва цялото си време в интернет и какви >>социални девиации<< се получават от това…”

  Искам само да те попитам, Пепи, статията на Иво Сиромахов за facebook като пример за “скудоумно възмущение” ли я даваш?
  Моето мнение за “социалните мрежи” е почти същото. И то не само моето…
  Но тук това не е важното. Идеята ми е, че Иво просто разказва една кратка история за преживяванията си във facebook. Не видях да заклеймява “младото поколение”.

 86. Калине, той описва приключенията си във фейсбук, но тонът на статията му е очевиден. Дава негативна оценка, на база на повърхностен поглед.

  Представи си за пръв път да имаш електронна поща, да я ползваш една седмица и да напишеш статия – “ква е тая електронна поща ве, кви са тия глупости – само за виагра писма получавам, некакви глупости за големи печалби от лотарията и вируси – я по-добре да си ползвам обикновената поща с марки“.

  Демек, в социалните мрежи има много социален спам, но Иво е видял САМО него, вместо да го игнорира, както се прави със спама.

 87. Бе, Петре, аз имам facebook, щото жена ми взе, че ме регистрира… за да можела да играе на някво животно във facebook (жени кво да ги правиш)
  Реших да ползвам facebook и като платформа за разпространение на моя блог, но се оказва, че твоят блог е по-добра платформа за реклама към мен 🙂
  Изобщо бозава работа е facebook, ма който иска да се социализира чрез facebook, нека го прави. Само дето верно и аз имам супер много приятели, 99 % от които са някакви счетоводители, които имам честта да не познавам лично, даже имам честта да науча за тяхното съществуване от facebook…
  Пък на всичкото отгоре, благоверната ми половинка, взема, че приема всякакви покани, от всякакви индивиди, за всякакви неща… и това тя го прави хем с нейния профил, хем с моя… та се оказва, че съм твърде социализирал се мрежово 😀

 88. Калин Стефанов
  18/09/2009 - 15:28

  “…социалните мрежи има много социален спам, но Иво е видял САМО него, вместо да го игнорира, както се прави със спама.”
  Ами, склонен съм да се съглася с теб. За това, че не е постоял повече за да види и другата страна на нещата. А хапливия тон на сиромаховата статия не е само за “младото поколение”, според мен, а за всеки, който виси в Нета. Мрежата е обхванала всички възрасти почти, така че тук поколенчески въпрос мисля че няма…

  А за мен друга страна няма. Затова и така съм написал в предния коментар. Интернета е чиста загуба на време и особено стоенето в “социалните сайтове”. Това ми е нещо като general statement, ако мога така да се изразя…

  ПП Евала ти правя, че следиш коментарите и отговаряш на тях своевременно. Една от причините нещата ти да са така четени и обсъждани.

 89. “Интернета е чиста загуба на време ”

  ъъъ човече ти осъзнаваш ли колко МНОГО промени живота и работата в последните години интернет?!?

 90. Да, и направи така, че счетоводителите да не се абонират за вестници и списания, ами да се ровят в нета… 🙂

 91. Калин Стефанов
  18/09/2009 - 15:59

  70% от всички сайтове в света са порнографски. (точното число ми убягва на паметта, но със сигурност беше над 50%)

  Някой хора (като мене:)) са си пуснали Нет САМО за да теглят порно и да играят на онлайн игрички и… а бе за глупости.
  Вярно е, че Нета И много улеснява, ама… Лонг, темата е сложна. Аз едва ли бих могъл да си защия тезата. Говоря много пристрастно и неубедително. Но ти давам идея, ако искаш напиши статия “за Интернет и хората” примерно. Има какво да се каже по въпроса. Но стига за това. Да не променяме основната тема.

 92. мислил съм за такава статия – нещо от рода на как вече си прекарваме живота в интернет – говорим, работим, играем – и благодарение на това той е много по-интензивен и успяваме да изживеем повече, отколкото преди, да говорим повече с приятелите си, да изгледаме повече филми и т.н.

 93. Opened_Eyes
  18/09/2009 - 16:45

  относно :
  “..и как “младото поколение” вместо за кълве книгите се алкохолизира, – насилието в компютърните игри и как “младото поколение” става неконтролируемо агресивно, как “младото поколение” прекарва цялото си време в интернет и какви социални девиации се получават от това…..”

  Ти междудругото си един от тези които сериозно трябва да се замислят точно над проблемите в описаният пасаж.. Мисля че отдавна си го закъсал в социално отношение и признай си.. интернет популярността ти е доста по-висока (в пъти) от онази в ежедневната риъл-тайм ситуация.

  Няма как да се съглася с откровено провокативната статия поради простата причина че Простите телевизии достатъчно се опитват да ни оПростят и ни приемат по подразбиране (default) като ПРОСТИ ..та от тази гледна точка да се наблегне на четенето за сметка на бирите особено на 16-18 години …ми това трябва с фащистки закон да го вкараме а не просто да го искаме.

  относно “..мислил съм за такава статия – нещо от рода на как вече си прекарваме живота в интернет – говорим, работим, играем – и благодарение на това той е много по-интензивен и успяваме да изживеем повече, отколкото преди, да говорим повече с приятелите си, да изгледаме повече филми и т.н…”

  рe: Човече страдаш от синдрома “живея прекалено Бавно – искам още и още а в крайна сметка само седя пред интернет и лъскам на Джена”
  Ставаш откровено смешен и честно.. не давай себе си за приемр.. би трябвало да спреш да сееш зараза. Хахаха – благодарение на кисненето в нета жевееел по-интензивно.. Висока степен на самозаблуда си развил. Давам ти точно 5 години.. после има едни хубави хапченца….

  Ваш Опростял Антифен

 94. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  18/09/2009 - 17:38

  Те ще видят малките, като дедоПопадин им забрани да си сменяват дробчето… сложих линк в темата за попа.

 95. Divided_Zero (Opened_Eyes) – доколкото всекидневно не говоря с около 2500 човека, няма как да не призная, че си прав – интернет “популярността” ми далеч надвишава тази в реалния живот…

  Прочее, личи си, че ти си един от тия риъл-лайв мачовци, които презират всичко интернетско и в истинския живот, а не във фейсбук търкалят мадами и сгъват по 3 бутилки водка, за да разказват геройски за това. Прекланям ти се за което и обещавам никога, ама никога вече да не лъскам на Джена (която ти, истинския риъл лайв мачо, дори не знаеш коя е, разбира се) и от днес още започвам да си мечтая да стана като теб 🙂

 96. Келанвед
  18/09/2009 - 19:30

  @Лонганлон – извън темата – какво и намирате толкова много хора на Джена..Ако искаш ще ти изброя десетина порноактриси, (анатьорски и професионални) дето са по-млади, с по-хубави цици и сексът с тях е много по-интересен..
  Сериозно искам мнението ти на любител-какво те влече в тази силиконова безлична жена? Или сериозно започвам да ставам гей..

 97. ххаха и аз мога – но използвам Джена в текста като най-разпознаваемия символ на съответната индустрия

 98. Калин Стефанов
  18/09/2009 - 21:28

  “ххаха и аз мога – но използвам Джена в текста като най-разпознаваемия символ на съответната индустрия”

  И аз това щях да кажа… 🙂 ама ме изпревари.
  А Тера Патрик е на 2ро място след Джена по разпознаваемост, според мен. Трето и така нататък направо никой обикновен мъж не ги е чувал най-вероятно…

  А за оня “Ваш Опростял Антифен”…
  Лонг, защо му отговаряш? Такива глупости е изписал, че няма къде повече. Че и анонимко. Тия са най-омразните ми коментатори. (нарисувано повръщащо човече)

 99. lorddoskias
  19/09/2009 - 00:47

  Фен съм на аматьорското .бг порно, особено от ученици. Я дайте линкове 🙂

 100. @lorddoskias: Ne te znam na kolko si godini, no ako si na poveche ot 18, togava na tova tvoeto mu se vika pedofilija i trjabva da se lekuvash…

  @Longanlon: Njama li da vzemesh da mu iztriesh post-a?

 101. lorddoskias
  19/09/2009 - 02:18

  Педофил, ама поне мога да пиша на официалният език за България. А ти можеш да си седиш зад монитора и да плющиш моралистични коментари. И в този ред на мисли – всички 20-25 годишни “батковци” дето ходят с разни 15-16 годишни пикли трябва да са зад решетките, а те не са.

  А да не говорим, че педофилия се свързва със сексуални действия спрямо деца, които са под age of consent. Ако ми кажеш как гледането на клипче, в което 11-12 класници правят някакво подобие на секс в дадена тоалетна е педофилия ще се радвам, а може и да предадеш някои уроци на разните му там криминални психолози по този повод.

  Аман от моралисти в тая държава 🙂

 102. Я не се карайте! По-възрастните САЩ-ци учат децата си със следните думи: “по мое време пътят към училището беше 5 км само нанагорнище и на отиване, и на връщане; ядяхме камъни; бутахме каручка, натоварена с коне; нямахме дистанционно за ТВ и пак бяхме много благодарни!”
  Покрай прословутата статия на лицето Сюрмахов, се сетих и за друга подобна отпреди 3-4 год. на лицето Зюмбюлев “влечуги зад компютъра” http://www.pressboard.info/Pre.....leid=88783

 103. коментар от Свежо: Я да оставите децата да си живеят живота. Пиели, смеели се, биели се, правили секс на недотам удобни места с нетотам удобни хора 😀 А мамитата и татковците им да не са по-различни? Нали от тях гледат. 😀 И вие се извъдихте едни моралисти. Да не са се родили с това в главите. 😀

 104. Келанвед
  19/09/2009 - 11:18

  @lorddoskias моята я хванах като беше на 16…доколкото се сещам бях на 22, не ме арестуваха , но до днес още сме си заедно (4 години и нещо)..та според теб трябва да съм в затвора така ли?
  На порно клипчета с ученици и аз мога да се изкефя, но ти пожелавам един ден дъщеря ти да учавства в такова, докато е ученичка, да видим как ще си неморалист…айде лек ден

 105. Калин Стефанов, отговарям на антифена, защото ми се вижда достатъчно интелигентен, за да ми е забавно да си говоря с него. Тъпанарите ме отегчават и ги трия.

  Алекс, с изказването си се нареждаш челно в редицата на тия, за които говоря в статията 🙂

  lorddoskias, не виждам кво лошо има някой да ходи с 15 годишна. Моята прабаба на тази възраст е родила дядо ми, а след него още 4 деца. Живя до 98 и беше най-бойната бабичка, която съм виждал…

 106. lorddoskias
  19/09/2009 - 13:34

  Лично на мен ми се вижда малко тъпа цялата концепция да ходиш с някоя която е около 3-4 години по-малка от теб, а ти си на 20-22. Просто като гледам какво става наоколо и цялата теория, че жените/момичетата се развиват по-бързо просто издиша 🙂

  Кланавед – не разбра какво искам да кажа, следвайки мисълта на алекс то трябва всички такива да са в затвора, а това в днешно време е станало като мода – големите батковци и малките пикли 🙂 А и не пожелавай такива неща на хората, защото ако има карма или подобни неща не се знае ти в каква ситуация ще се озовеш някой ден ;=)

  Очаквам линкове с клипчета 🙂

 107. @lorddoskias: Ako prochetesh komentara mi malko po-gore shte vidish, che veche se izvinih za tova, che pisha na latinica, no njamam kirilica na computer-a. I pedofilija mu se vika i na tova da poluchish erekcija, kogato gledash 15-16 godishni deca da pravjat sex, zashtoto tova implicira udovolstvie ot tova, koeto vijdash. I kato izpolzvash ponjatieto age of consent, to se informirai, che njakoi 11-klasnici oshte njamat 18 godini. I kak razbirash, che sa v 11 klas? Da ne im go pishe na cheloto?

  @Longanlon: Trjabva da ti kaja, che ne me e sram ot tova, che imam opredeleni moralni ubejdenija, naprotiv, gordeja se s tova. I kakto veche pisah malko po-gore, az sum na 27. Imam dostatuchno prijateli, koito sa na po 20 i povjarvai mi, imam dobri nabljudenija vurho neshtata. I ako si mislish, che sum zabravila za tova, kakvo sum pravila na “mladini” (koeto e bilo predi okolo 10 godini), dulboko se zablujdavash. Ako za teb faktut, che opredeljam jelanieto na njakoi vuzrasten da gleda detsko porno za pedofilija, doprinasja za mnenieto ti, che sum ot horata, koito razbirat pogreshno dumichkata “moral”, to neka taka da bude. No kakto Келанвед veche pisa, se pitam: kakvo shte e mnenieto ti ako njakakuv okolo 30 godishen se samozadovoljava na klipche, v koeto uchastva dushterja ti. I togava li shte mislish po sushtija nachin?

 108. Алекс, едно малко разяснение, което може би ще ти е полезно, за да насочваш правилно моралните си убеждения 🙂

  Педофилията е влечение към деца:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pedophilia
  “15-16 godishni deca” не съществуват според законодателството, нито според психологията – изключителното влечение към такива се нарича “ефебофилия”:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ephebophilia

  Противно на това, което си въобразяваш, нито едно от тия двете не е подсъдно или незаконно. В цивилизованите държави може да е подсъдно само действие или намерение, а не желание. Т.е. да правиш секс с малки деца е незаконно, но да си го мислиш – не е.

  да не говорим, че у нас, както и в повечето държави по света, може да се ожениш/омъжиш на 16, ако родителите ти позволят.

 109. I za da utochnja: ne pojelavam nikomu podobni izjivjavanija! No chovek trjabva da se zamisli, che ponjakoga e lesno da se pravjat zakljuchenija, kogato ne si poturpevsh.

 110. @longanlon: Za razjasnenijata ti – najasno sum i s dvete ponjatija. I da sum spomenavala njakude za sud? No ne mislish li, che kogato edin vuzrasten ima vlechenie kum deca, to toi trjabva da se lekuva?

 111. lorddoskias
  19/09/2009 - 14:51

  Само не ми стана ясно кое те кара да мислиш, че съм на 30 или дори някъде около тая възраст 🙂

 112. lorddoskias
  19/09/2009 - 14:55

  http://en.wikipedia.org/wiki/A.....e#Bulgaria

  14 години май са 8 клас, всичко по-голямо от това се счита за легално ergo – няма проблеми. А вие госпожа/госпожице Алекс може да отидете на психоаналитик и да разкажете колко са перверзни хората в интернет 🙂

 113. Такова пукане на наливен алкохол беше навремете преди 14-15 години че тия с бирите сигурно само ако го подушат ще паднат. И това в “елитна” столична гимназия. Пък и алкохола и кълването на книгите не са взаимно изключващи се неща. Виж слушането на долнопробна музика и гледането на телевизия със сигурност е вредно така че тия псевдо моралисти не търсят проблема където трябва.

 114. @lorddoskias: Znaesh li, s prijateljat mi sme zaedno veche ot 5 godini i mislim da imame deca. Pri takiva repliki mi se izpravjat kosite. Dvama (predpolaga se vuzrastni) dushi sporjat s men, che tova da gledash detsko porno e nai-normalnoto neshto na sveta. I izvun vsjakakvi zakonovi opredelenija na vuzrastovite granici smeja da tvurdja, che do 18-19 godishna vuzrast si si edno dete. Kato vi se gleda porno – porno kolkoto iskash v neta. No tova suznatelno da izberesh da gledash uchenichesko porno ne go namiram za neshto normalno. I ne, njamam nujda da hodja na psichoanalitik, za da mu razkazvam kolko perverzni ima v internet, zashtoto smjatam, che toi takiva vseki den gi vijda lichno.

  Tova, ot koeto az i semeistvoto mi imame nujda e da se mahnem ot tazi luda durjava, v kojato vseki chovek, koito e hvanal neshto ot staroto vuzpitanie, se smjata edva li ne za puritan i nadorazbral moralist. No tova e druga tama na razgovor.

 115. lorddoskias
  19/09/2009 - 16:04

  Ами като имаш нужда го направи, стига флейми по разни блогове. Аз след около една седмица така или иначе няма да съм в България вече – ама разликата при мен е, че първо съм направил каквото е зависило от мен, за да си осигуря бъдеще и после ходя да искам аматьорско порно, а ти даваш акъл в някакъв си блог и се палиш, че някакъв анонимен казал еди-си-какво. Кой е будала в случая? Я върви на 4chan.org да видиш за какви хора става на въпрос 🙂 Мисля, че за такива жени като теб форум от типа bg-mamma където се събират циклофренични, млади майки е идеалната среда за виреене 🙂

  Longalon: от доста време ти следя блога обаче сега се хванах да коментирам сериозно и държа да отбележа, че е забавно ::)

 116. 😀 Haha, ama ti po kakvo sudish, che az nishto ne sum napravila za budeshteto si? Ludi hora, eiii 😀

 117. House M.D.
  19/09/2009 - 16:14

  Това разделение винаги го е имало. Старо поколение, младо поколение, ние бяхме някакви, те сега са други.
  Ние сме живели при различни условия и най-важното – в различно време. Няма начин да сме подобни и по калъп. Нормално е нещо да ни смущава в по-младите. След още 10 години тях ще ги възмутят бъдещите млади. И така.
  Същевременно във всяко поколение е имало хора извън нормата. Просто нормата е различна и поколенията се гледат едни други под различен ъгъл.

  Така че без високопарни и лишени от смисъл коментари, моля. 🙂

 118. lorddoskias, забавно е я – иначе толкова умни хора щяха ли да го правят? 🙂

 119. Валентин
  19/09/2009 - 19:44

  Я кажете, господа либералстващи, това нормално ли е?:

  http://www.vbox7.com/play:75267ddc

  http://www.vbox7.com/play:e10a.....;vid=69475

  http://www.vbox7.com/play:06b5ca48

  Това не е всичко!Напишете “бой училище” във Вбокс-а и се наслаждавайте на “прогресиращото” младо поколение!

 120. АХАХАХАХАХА имаме си втори представител от описаната в статията порода, май …

  мили Валентине, ако не можеш да видиш, че децата на тия клипчета не се бият наистина, а само се правят, проблемът не е в тях, нито в прогресиращото младо поколение, а само в твойта глава 🙂

  За сведение – във филма Кръстникът, Марлон Брандо който играе дъртия Кръстник, също не го убиват наистина, а само на ужким – нарича се КИНО 😉

 121. @Longanlon: Purvija put kato prochetoh “statijata” ti si pomislih: “Dobre i inteligentno napisano, makar i vijdanijata mu da ne suvpadat s moite”. No kato gledam kak reagirash na tova, koeto napisah az ili tova, koeto e napisal Valentin, moga samo da ti kaja: Ne se opitvai da razsujdavash vurhu tolkova naboleli temi, kogato ti lipsva elementarna kultura da priemash kritika. I kato tolkova go udrjash na psichologija… Samo horata, koito njamat kakvo poveche da kajat po temata na spora i ne mogat da oborjat oponenta si s argumenti zapochvat da pravjat lichni napadki, kakto go pravish ti. M/u drugoto, prebitite uchiteli ili tezi sus schupenite ot uchenici prusti, i tova li e FILM? No haide, produljavai da pishesh, puk toku vij si zapochnal da pishesh ne samo na teorija, ami izleznesh, pogovorish s tozi i onzi ot vuprosnite mladeji (ili uchitelite im), i razberesh kakvo e ejednevieto v povecheto, no slava bogu ne vsichki bulgarski uchilishta. Sus zdrave!

 122. Валентин
  20/09/2009 - 00:42

  Хаха,Longanlon, ти, или не си наясно с проблема, или не си особено надарен в горната част на телосложението.И в двата случая проблемът не е в мен, а в теб.:)
  Това вече не е кино, държа да подчертая за някои заблудени:
  http://www.vbox7.com/play:1d9bdc7c

 123. Не съм напълно съгласна с теб. Аз СЪМ от “младото поколение”, но когато видя някое 15-16 годишен пикльо или пикла да ми се размотава с двулитрова отворена бутилка бира в ръката ми иде да повърна. Най-малкото изглеждат като някакви изпаднали клошари, подобно поведение издава изключителна липса на добър вкус. Честно казано, такъв хлапак за мен е пълен боклук, точно колкото и възрастен човек, който порка на публично място по такъв начин е боклук.

 124. lorddoskias
  20/09/2009 - 04:07

  Абе как от “кенефния секс” се пренесохме към темата за побой. Мисля си, че Валентин е всъщност познат на Алекс. И това което виждам в момента е, че не могат да ни убедят с аргументи и сега се почва лудия спор.

  BTW, в момента гледам californication 3 сезон и хората вътре изиграват rape fantasy и други подобни неща – sick fuck ли ме прави това…

 125. Валентин
  20/09/2009 - 07:12

  Сега пък съм бил понат на Алекс…Чакам да ме обвинят, че съм подставено лице на “Морализаторско-патриархално-консервативната нишка” и пиша тук срещу пари.:)))))))))

 126. Валентин, доколко съм надарен в горната част на телосложението, всеки си преценява сам, четейки какво пиша – и си вади изводи дали си струва да продължава да чете блога 🙂 А че си подставено лице е ясно – ако не на морал-консерваторите, то поне на юдео-масонската конспирация, която иска да затрие България 😉

  Алекс, ще продължавам да разсъждавам по наболели теми с миниатюрния си и заблуден мозък – заслужава си дори само за да ядосвам тия, които това ги дразни. Мерси, че намина 🙂

 127. Една е разликата между сегашното поколение деца и всички преди него: днес децата не играят на улицата, а в Интернет. Всичко друго си е по старому – и запивките, и белите, и лирическите отклонения. Само комуникационните им умения в ситуация “face to face” просто ще липсват на един по-късен етап и това ще породи доста проблеми, за които днес в България много малко хора имат идея (примерно самотните стрелци из западните училища). Ама всичко с времето (и поколението) си 🙂

 128. Келанвед
  20/09/2009 - 17:17

  @lorddoskias sick fuck те прави , ако принуждаваш някого да прави, нещо което не му харесва , за да задоволява фантазиите ти. Иначе си съвсем стандартен консуматор на даден продукт. В карми и глупости не вярвам, но това за дъщеря ти ти го пожелах, защото ти смяташ , че е нормално деца да правят секс в тоалетната, само заради спорта. Така, че – пожелал съм ти нещо нормално. А за твоя съвет кои хора с кого и на колко да излизат мисля, че никой не те е питал

 129. lorddoskias
  20/09/2009 - 17:18

  Не знам, ама си мисля, че мина времето на интернета, когато си беше баш мания. Сега, че като ли хората си кретенеят по улиците/дискотеките.

 130. lorddoskias
  20/09/2009 - 17:25

  Аз никого не съм съветвал за нищо – за мен е тъпо да си хванеш приятелка 5-7-че и повече години по-малка от теб (тук не визирам клевеььь точно, а обобщавам). За мен това говори за невъзможност да предизвикаш интерес у жена (щото 20-27 има разлика). Иначе и аз мога да кажа, че ти си някакъв си перко, щом мислиш, че е нормално “добре облечените бизнесмени” да ходят по дискотеките с 17 годишните си “мутреси” (какъв смях напуши не е истина) :П

 131. Келанвед
  20/09/2009 - 17:50

  @lorddoskias-лапе, бас ловя, че ако си прочетеш писаниците след 3-4 (повече) години, ще поискаш да върнеш времето и да не си идиот, но уви, времето няма навика да се връща. Изводът-не си забавен, а това за мутрите не го схванах…те по принцип излизат с “леки жени” от класа (моделки, певачки), не с момичета на 17, а какъв точно съм аз е последното , което ти влиза в работата

 132. Темичката си я бива а и клипчето не беше лошо. Всъщност Longanlon е прав, защото пустословието и празното морализаторствуване (малей написАх го)са адски противни и нямат никакъв, ама никакъв ефект. Същиият метод не работеше и преди около 25 години, когато мястото на църквата се заемаше от партията и комсомола. Истината е, че децата ни също като нас ще се опитват да се правят на големи и това май е част от съзряването. Не казвам, че трябва да се подкрепя но и да размхваме пръст не върши работа. По-скоро трябва да го контролираме, доколкото можем и евентуално да им почерпим младите с по едно Житан-че като небрежно им намекнем, че големите го гълтат. Помага !!!

 133. Валентин
  20/09/2009 - 19:32

  Хехе, Longanlon , благодаря за комплимента и значението, което ми отдаваш!Връщам си думите за горната част на телосложението ти, бях пиян!Прости този мой неволен грях!:))))

 134. Любомир Попов
  23/09/2009 - 11:57

  Вчера в една кръчма чух следния коментар:
  – Тия днешните почнали да пият бира и в клас. Като ги попитали защо, отговорили:”Ами като е 30 градуса в стаята какво друго да пия, че да се разхладя?”

 135. Големи приказки, голямо палене, голямо нещо. Статията е хубава и интелигентно написана.
  Децата и преди си бяха същите, само дето пиеха по входовете, не в училищния двор.
  И преди се биеха за няма нищо, по-нестандартните и тогава си пушеха / клецаха по училищните тоалетни.
  Разликата е, че интернет в последните няколко години стана чудесна платформа за всеки с недооформено чувство за зряла преценка да направи простотиите си публични. И това не е подсъдимо, и не може да се спре. Ако има негативни последствия след години, публикуваните простотии ще застигнат днешните деца/вече възрастни, ще ги посрами малко пред собствените им деца, и ще отмине.
  That’s all

  П.П.: Всички тези ‘социални девиации’ са по-скоро зов за помощ, отколкото показност колко си kewl. Ако на тези деца (независимо на колко са, защото еднакво засегнати са децата-на-родителите, децата-на-България, децата-на-прехода, на по 15, 25, 35 години) им се обръщаше внимание, и някой чуваше думите им, сигурно нямаше нужда да привличат внимание по друг начин.
  И преди да кажат някои за ‘цивилизованите държави’, държа да кажа, че това е проблем в цял свят. Просто ‘цивилизованите държави’ имат по-добър PR

 136. Longanlon-e, малко се престараваш с опита да се правиш на интересен. Според теб какво трябва да стане – възхвала на пиещите ученици, репортаж “ето колко бързо се развиват децата”. Родителите да им купуват цигари даже, защото “те така и така ще пушат”. Това изказване, че ако ученик не пиел бира не бил нормален хептен няма смисъл – идвало ли ти е на ума, че не всеки му харесва да пие бира, а 80% от учениците “пиещи” го правят, защото “така трябва” – да не им каже някой, че са загубеняци. С други думи много държат да са в стадото.

 137. @ABC, абе ти да не си старо комунистическо величие???

 138. Келанвед
  23/09/2009 - 17:50

  @Miss Di в цял свят били такива -ама баба ти… – що не пуснеш някое линкче за подобни девиации в чужбината , та да разберем точно до какви размери стига училищното пиянство и къде точно има такъв процент на напиващи се до козирката ученици (по възможност не ми пращай статистики от държави-бивши членки на СССР)?

 139. @келанвед, дори и да не е нормално там, то не е щото разни лели и чичовци са размахвали с пръст – Колко е лошо, ауууу, накъде върви светът?
  То е, щото хората са си възпитавали децата в някакви традиции, поради което същите тези деца нямат желанието да разбират “Как ли бих изглеждал, ако се надрусам, ако се напия, или ако лапна цигара”.
  Освен това у нас, българинът масово счита, че “отглеждането на дете” = Бой + викане + изхранване
  Разни идеи за нормални комуникации с детето се възприемат като
  Виж ги тез Ристуути, ич билям за нищу ни стаат. Глеш го напил съ, пък Ристу нищо бе, нищу, само тръгнал да му говори, аз аку бяф такъв бой щяф да му тегля…
  Та, като узрее българинът за идеята, че децата виж ли изненадващо също са индивиди – значи и бъдещите деца няма да прекаляват
  Пък, честно да ви кажа, аз нямам нищо против, ако имам щерка – да прави секс на 14 в тоалетната на училището, стига да ползва презерватив и да знае с кого го прави…

 140. Всъщност употребата на алкохол сред непълнолетните в скандинавските страни е доста висока и се счита за нормална.

 141. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  23/09/2009 - 21:47

  Бе в скандинавските страни и доста често се пуцат в даскалото..

 142. Келанвед
  24/09/2009 - 11:28

  Като казваш скандинавски страни – социализмът и сега е доста популярен в Швеция. Намеквам , че днес децата почти нямат детство. Пикли на 10-12 години се гримират и червират , докато лешпер на 14 се кълне , че може да изпие близо литър уиски…най-страшното е , че не само се хвали ами май наистина може..

 143. Обаче, това, че вие по времето на комунизма сте имали някво детство свързано с игра пред блока, и ала бала стил “Войната на таралежите”, вкл и аз съм имал такова, не означава, че винаги децата на 10-12 годишна възраст са имали такова детство… даже това изобщо не е било нормално, като се сетя, че в средновековието на тази възраст вече си бил воин, или заточен в манастир, или нещо такова… па дори и по-късно, егати… просто преценявате нещата през собствената си призма, което хич не е добре.

 144. Келанвед
  24/09/2009 - 12:09

  @plankov а през чия призма да преценявам нещата? Не се изживявам като свръхсъздание, нито като ангел небесен, така че ще съдя днешните пиклювци през моята си призма и ще отказвам да приема, че доказателство за мъжество е напиването с алкохол..еле пък във възраст, в която тялото ти расте и хич не му е весело на черния им дроб, че трябва да се натоварва така. За справка иди до кафенето, дето е близо до СМГ да видиш през учебно време кой и там и какво точно пие

 145. @Келанвед, знам кой пие, ти що си мислиш, че аз преди десет години, докато бях на 15 не съм ходил пиян на училище?
  И дали е доказателство за нещо си, или не е – няма никакво значение, просто след като българинът е некадърен като родител, ще бере собствените си плодове и ще си трае…
  Не се прави на супер моралист, щото 1. Като искаш да съдиш някого – евентуално имаш правото да съдиш само собствените си деца. Другите теб не те засягат
  2. Ако пък много те засягат чуждите деца, вземи – отиди и им обясни що не трябва да пият, намери общ език с тях, но размахването на пръст, определено не е намиране на език
  3. докато правиш това по т.2, ще пропуснеш т.1

 146. Plankov, позволявам си пак да пиша, макар че мислех, че не мога да добавя нещо повече от казаното преди.
  Забелязвам като лайт-мотив постоянното “стига сте морализаторствали”, с което ми се струва, че отреагираме някакви свои лични неврози и преживявания като малки, когато “някой ни е назидавал”. Фокусираме се кой казва и как казва “лошо е да се пие на 12” и минаваме на лични нападки. А самото съждение? В крайна сметка вярно ли е
  не? Доводът “и аз съм се напивал като малък” не върви хич, защото не знам какъв изрод може да го е написал (без лична нападка или желание да обидя конкретен човек, принципно казвам). Или се разбира имплицитно, че пишещите тук са всичките цъфнали и вързали и затова личният пример е “за пример”? Не мисля да е много скромно, ако е така. С други думи въпросът не е дали някой има болезнени спомени от детството си с размахване на пръсти, а пиенето и сексът за малолетни добро нещо ли са или не. Моят отговор е “не, като физика, химия и в душевен, оттам в духовен план”. Последното поне за теб от значение предполагайки по мненията ти.

  Другият лайт-мотив е “винаги е било така, айде стига вече”. Да, винаги е имало венерически болести, значи няма смисъл да си купуваме антибиотици, като е зор, и да се стремим да не ги разпространяваме? Погрешна логика.

  Отново въпросът е “добро ли е, полезно ли е за моите (лично моите две) деца да се впишат в стадото на тръгналите към Долно Нанагорнище неуки, затъпели и можещи—само—да—сервират—в—кръчма млади надежди?”, които вярно ги е имало винаги на света.

  Ето два отговора, на които виждам неясни отговори като че ли.

 147. @kelanved Аз не считам, че тези неща са нормални. Просто сега им е времето, сега им е интересно, сега се напиват. Децата и преди, и сега, и след време ще са си същите – ще правят нещата, които привличат внимание, и винаги, ама винаги ще са порицавани от “възрастните” (които, като гледам тук са им почти набори).
  Навремето бабите са се карали на децата да не ритат навън по цял ден. После се караха да не стоят пред игрите на компютъра, а да излязат да поритат. Сега пък да се приберат от градинката, и да седнат пред компютъра да научат нещо.

  Това, че пият на 15 не значи, че са лоши ученици.
  Това, че ги виждате

 148. @kelanved Аз не считам, че тези неща са нормални. Просто сега им е времето, сега им е интересно, сега се напиват. Децата и преди, и сега, и след време ще са си същите – ще правят нещата, които привличат внимание, и винаги, ама винаги ще са порицавани от “възрастните” (които, като гледам тук са им почти набори).
  Навремето бабите са се карали на децата да не ритат навън по цял ден. После се караха да не стоят пред игрите на компютъра, а да излязат да поритат. Сега пък да се приберат от градинката, и да седнат пред компютъра да научат нещо.

  Това, че пият на 15 не значи, че са лоши ученици.
  Това, че ги виждате колко пи

 149. @kelanved Аз не считам, че тези неща са нормални. Просто сега им е времето, сега им е интересно, сега се напиват. Децата и преди, и сега, и след време ще са си същите – ще правят нещата, които привличат внимание, и винаги, ама винаги ще са порицавани от “възрастните” (които, като гледам тук са им почти набори).
  Навремето бабите са се карали на децата да не ритат навън по цял ден. После се караха да не стоят пред игрите на компютъра, а да излязат да поритат. Сега пък да се приберат от градинката, и да седнат пред компютъра да научат нещо.

  Това, че пият на 15 не значи, че са лоши ученици.
  Това, че ги виждате колко пият навън не значи непременно колко са глупави.

  Важно да има разбирателство и комуникация между поколенията, и тя не се получава със забрани, или като се съдим един друг. Това от което всички имаме нужда е да се приемаме един друг, и да поощряваме положителното вместо да наказваме пороците.
  От лошото нищо добро не е излязло.

  the kids are alright 🙂

 150. (извинявам се за повторението, натиснах бутона без да искам)

 151. Келанвед
  24/09/2009 - 18:06

  @Miss Di имаш право до голяма степен. Въпросът не е децата да не правят неща, които са “забранени” от обществото или от някой друг. Въпросът е да носят собствена отговорност за това. От друга страна намирам за много тъпо , че масата дечурлига следва това дето е модно и дето големите го правят и видите ли “мноо е яко”. Един вид правиш се на голям , не защото постъпваш като такъв, а защото попиваш пороците им. И от всички пороци, за които се сещам пиенето на твърд алкохол е най-жалкият (освен наркотиците, де) , защото един вид те освобождава от последствията (ми копеле бях пиян…така се случи)
  Естествено не всяко дете , което пие задължително е олигофрен.
  @Паули -мерси за подкрепата-по-хубаво не можах да му го обясня

 152. Келанвед
  25/09/2009 - 00:19

  докато сме още на темата с учениците, това менте ли е? Малко прекалено ми се вижда?
  http://www.youtube.com/watch?v=vVvstlQIQNc

 153. музика
  28/09/2009 - 00:27

  Пийте бре, маскари! Не можах да прочета всички коментари, стигнах до може би 20-ия или 30-ия и рекох, че трябва да поздравя всички пиещи ученици с песента “Отвори вратата, чумо!” – http://impulsemp3.com/?play=23399, която ще им е адски полезна в едно бъдеще, пълно с морализатори, морализаторки и вся остальная непьющая сволочь! Ако вий не пийте, ше пийми ний и ще ви препоръчваме правилната пиянска музика!!!

 154. че ко му е лошото на букакето? освен че го режисират адски тъпо!

 155. Аз също съм против лицемерното възмущение.Да,така е,не от вчера възрастните смятат,че младите пропадат,и по-често трябва да си спомняме думите на известния древногръцки философ.Също така децата копират действията и поведението на възрастните.Затова нека последните се замислят какъв пример дават на отрочетата си,а не да стоварват вината върху тях или върху учителите.Децата не са виновни за нищо.Майките и бащите им са виновни,че им дават лош пример.

 156. Fight fire with fire
  03/10/2009 - 15:54

  А всъщност проблемите, които морализаторите виждат са си само техни. Искам да попитам тия дето виждат само безмозъчни оглупели от бира и трева тинейджъри: БЕ ТИ ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЗНАЕШ КВО МУ Е В ГЛАВАТА, БРЕ?!!? ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ СЪДИШ? ТВА МОЖЕ ДА СЪМ АЗ, МОЖЕ ДА Е МОЙ СИН ИЛИ ДЪЩЕРЯ! ШЕ СЕ ОБИЖДАМЕ – СИГУРНО И АЗ АКО ТЕ ВИДЯ НЯМА ДА ТЕ ПОГЛЕДНА ВТОРИ ПЪТ С “ЕЙ ТАКЪВ НЕ ИСКАМ ДА СТАНА КОТО ОДЪРТЕЯ!” Аман от глашатаи, всеки от свойта кула, най-високата… ай сиктир, че се нервирах!

 157. Fight fire with fire
  03/10/2009 - 16:20

  а за побойщата в училище не ща и да слушам даже! Че и на клипчета ги имало, верно! Като се сетя две съученички в 4 клас как се сбиха – едната отскубна 1/5 от косата на другата… Хора (казано в широк смисъл) разберете, проблемите не са в поколенията, просто сега може да го видиш в нетя шот некой го е снимал днеска, а навремето е трябвало ТИ да си в кенефа за да го видиш, но не ти е стискало и си шушнал на съучениците, че видиш ли, еди коя си е курветина….

 158. Защо се залита в двете крайности ? Тъпотия е да се прави истерия заради това, че петима човека на по 16-17 са седнали да пият по една бира в барка, но това далеч не значи, че в момента положението в гимназиите и училищата не е плачевно.

  За нормално ли намирате това, което се случва всеки петък и събота пред Амор и Дабълвижън в подлеза на НДК (ако още се казват така двете дискотеки и още са те най-модерните) ? Ми не можеш да ме убедиш, че тая гледка не те отвращава и че няма нещо сбъркано в цялата работа.

 159. @Anton, а ти кво мислиш по въпроса с това, че милиони деца на по 9-15 годишна възраст биват:
  1. Обучавани в армии в момента в 21 век
  2. или биват карани да работят в супер нездравословни условия на труд, на които трудно би издържал един възрастен от развитите страни?
  3. или в момента са бременни и раждат деца, за които после ще се грижат (това последното се отнася за деца на 14-15 годишна възраст и се среща и в България и то не само при “братята от малцинството”?)
  Човек винаги и възприемал тези деца като възрастни – сякаш – и много ми е странно, що някой се опитва да ги направи по-малко мислещи – отколкото са? Освен това, на мен ми е също толкова неприятно да слушам изцепленията й на бащата-съсед, който се напива като кирка в квартална пивница? Даже ми е по-неприятен, щото подрастващите поне в някои случаи нямат семейства за които да се грижат… и изцепките си ги правят помежду си!
  Апропо – бе вие чели ли сте “Мамино детенце”, на колко беше Николчо?

 160. Келанвед
  04/10/2009 - 22:23

  @Fight fire with fire смешко, темата беше доколко позьорското поведение на пуберите като теб трябва да се толерира за нормално. Това че си приел твоята свободия за даденост не те прави пич. В единия коментар посочих , че в никоя цивилизована държава лекенцата не могат да пият по паркове без никой да взима никакви мерки, защото не става въпрос само за приятелска почерпка с бира, ами има много по-фрапантни случай. Не ти говоря и за бой в училище- и аз съм се бил-говоря ти са гавра с учителка. Съвсем наясно ми е, че жената е шматка и не може да укроти домшаното си куче , камо ли десет кретена като теб. И на теб ти пожелавам един ден да имаш дъщеря и да я опънат така в тоалетната..после ми обясни колко си горд с нея!
  @Антон-прав си разбира се, при нас от муха се прави слон,а същевременно никой не взима никакви мерки.
  Ама не говори колко нормално е твоите адаши да правят неща, които правят и не ми казвай, че е трябвало да правя секс в тоалетната преди десет години.
  @планков -човече явно не си имал хубаво детство, щом мислиш че трябва да се гледа на едно 15 годишно като на голям човек. Цял живот ще е голям-защо дотогава да не е дете и не прави неща, които са приемливи само на децата. Сега и да искам не мога да изляза и да стрелям с фуниики Гошо от съседния блок. Изобщо какво опитваш да кажеш с последните си примери?

 161. Келанвед
  04/10/2009 - 22:23

  в последния коментар малко обърках два абзаца от бързина, ама то се вижда кои са

 162. МИ чак да е било лошо, не бих казал – детство като детство

 163. Келанвед
  05/10/2009 - 15:59

  По мненията ти човек съди, че на хора в ранния пубертет следва да се дават почти толкова отговорности, колкото на възрастен човек. Едно време по селата може и да е било така-но там хората са виждали “коравото” на живота по-скоро по необходимост , а не защото им харесва. И моите прародители са се взели на 16, но вярвай ми не са си клатили краката (аналогично кревата) по цял ден

 164. Абе Келавенд, навсякъде в природата “индивид, който е стигнал до полова зрялост се счита за зрял индивид”, но аз не мога да разбера що при хората не е така, и по специално в България?
  Ами щото станал пича на 50 години, пали таратайката, отива при 75 годишната си майка и: Мамо, какви буркани си направила?
  То у нас, ако питаш мен, ние верно си верваме, че сме деца, докато родителското тяло има представител на земята.

 165. Келанвед
  05/10/2009 - 23:33

  Планков, ако не си забелязал, човек се отличава мъничко от другите неща, дето са в природата с това, че има избор да прави това, което иска , а не винаги което инстинктът му повелява. И нека не изпадаме в крайности, горните индивиди , дето на 50 ги има и из чужбината, просто са по-малко, защото икономиката на упоменатите страни е по-развита и се предлага повече и по-квалифицирана работа работа. Аз ако съм от София , защо да не живея с нашите докато събера колкото си искам пари и чак тогава да се преместя, вместо да съм принуден от обстоятелствата (наем, купончета, други екстри) да продавам дюнери например?
  И да, по принцип родителите в България имат навика цял живот да се грижат за децата си, което не е чак толкова лошо

 166. Не е лошо ли? Ей в това се корени изконния български мързел. Все наготово, чакаме някой на готово да ни спаси, някой наготово да ни изчисти, да ни намери работа, да ни …

 167. Келанвед
  06/10/2009 - 15:16

  Както казах, не е характерно само за България ами за почти целия балкански полуостров, поправи ме, ако греша! Но това си е един вид архетип на поведение, срещу който трудно се върви. На мен би ми били много по-лесно някой да гледа децата, докато аз и жена ми работим, вместо да давам пари на гледачка или да се чудя лелките из детските градини какво точно възпитават

 168. Новини
  07/10/2009 - 02:14

  Аз не съм посрещал така първия учебен ден де ама .. се пак това е незнам голяма лудост

 169. Fight fire with fire
  08/10/2009 - 11:10

  “И да, по принцип родителите в България имат навика цял живот да се грижат за децата си, което не е чак толкова лошо” – е това направо ме довърши =) Няма да коментирам това изказване, то говори достатъчно 😉

  @Каланвед
  НЕ! Темата беше за такива като теб. =)
  “Честно казано, взе доста да ми писва от фалшивото, позьорско морализаторстване на всякакви льольовци. Навъдиха се под път и над път разни, които не само се опитват да дават акъл на другите как да живеят, ами и което е особено дразнещо, го правят от самопровъзгласената си позиция на пазители на моралните ценности и устои, видите ли.”

  Айе бегай да играеш..;Р

  Евала обаче на Лонганлон, че със статиите си продължава да предизвиква …

 170. Келанвед
  10/10/2009 - 17:42

  @Fight fire with fire що бе, коментирай го..щото с първото си изречение нищо не каза.
  Темата беше за тъпаци дето правят от муха-слон,защото няколко излязли да пият бира в парка ученици не са проблем. Проблем е, че ако не пиеш или не си пич, или трябва да притежаваш някаква друга квалификация, за да си “в играта”. Няма тука фалшиво морализиране, както на мен не ми пука, че някой е олигофрен и си съсипва живота, стига да си пази олигофренията за себе си.
  Бегам и играя (в момента е medieval total war 2)

 171. Emms McCary
  20/11/2009 - 01:21

  Да ви кажа и аз уча , и аз пия… И въобще не ми пука кой , какво говори… Хахаха целта е на да пиеш – да се напиеш , като гъз , а като пиеш – да се занавляваш… Напивала съм се много пъти и след всеки път си обещавам , че повече няма да го правя , но уви , случва се , и всеки път изпускам най-яката част от купона … И това съвсем не означава че , се алкохолизирам ! Да си призная , за първи път чета и чувам за това момиче Джена , баси порнографията ! Ама то не и интелигента музика , мадафакинбулшитс…Боламач и какво искате да слуша днешното поколение с тия разголени цици , и тия устни , разбира се ,че ще изберат чалгата , като имат на ко да се дървят , за ко да слушат по-добра музика ? После , от любпитство гледах , един клип на Миро (гея , от група Каризма) … Пеераси , лезбийки се натискат и се мляскат пред екраните , бях шокирана , по-тъп клип няма никъде , ако ще е нещо разголено , ми направо порно клип да снимат , к’во го сучат толкоз !!!

 172. Мария Димчевска
  25/11/2009 - 02:39

  @планков -човече явно не си имал хубаво детство, щом мислиш че трябва да се гледа на едно 15 годишно дете като на голям човек”-Келанвед
  ” Тъй като от статията ти в твоя блог за възродителния процес ми става пределно ясно,че твоята баба е или туркиня или помакиня,твоето име-Любомир Планков истинско ли е или си го получил в резултат на възродителния процес?Така или иначе ти наистина си преминал през един ад.Съжалявам.Мария “Келанвед, знам кой пие, ти що си мислиш, че аз преди десет години, докато бях на 15 не съм ходил пиян на училище?”-Планков
  ” Пък, честно да ви кажа, аз нямам нищо против, ако имам щерка – да прави секс на 14 в тоалетната на училището, стига да ползва презерватив и да знае с кого го прави”ІПланков
  ” Иначе, нека пият децата, нека се друсат, нека се шибат на воля с кого да е, само дано по някое време им писне от тези занимания И бъдат малко по-мислещи, докато го правят” -Планков
  ” (аз ест пуках бира, че и съм се напивал като прасе, и пиян съм ходил на училище – хем бях в елитно училище, пък излезе сякаш човек от мен),”-Планков

  Г-нПланков,като сте употребили думичката “сякаш”,вие сам проявявате съмнение,че от вас наистина е излязъл човек.Защото вие наистина не сте добър пример за нито един млад човек.Всъщност ние с вас сме се срещали в дискусията за Великобългарския мистицизъм(Също и с Келанвед).Още тогава аз ви казах някои нещица.Сега ще ги повторя,защото това,което се дискутира в момента е може би най-важното нещо за бъдещето на нацията ни.Вие влияете пагубно на младите хора,на нашите деца.Вие вършите престъпление с вашите безотговорни изцепки.Надявам се, че никога няма да имате деца-не ги заслужавате.А ето и съответните самоцитати”
  “Ами аз като те чета и препрочитам(казвам го буквално),защото още в началото усетих,че си някак си многопластова,сложна личност(май за това си имаше и някакъв медицински термин,но не съм съвсем сигурна),защо отнасям такива упреци?”
  “-разбрах защо си такъв какъвто си,защо си толкова объркан,защо безброй пъти подчертаваш,че си действащ християнин.От теб чух за първи път,че може да се говори за доброволно милосърдие.Че какво друго може да е?И изобщо може ли на МИЛОСЪРДИЕ да се прикачи каквото и да е прилагателно.Да си призная в момента нищо не ми идва на ум.В пост до теб от 14т.м.3″47Келанвед много точно ти е казал,че като за действащ християнин,много извърташ нещата.Аз обаче,ще ти резна самочувствието в този смисъл-не се ласкай,че ти се отдава.”
  ” Имах чувството,че си на не повече от 17-18 години.Някой амбициозен пубер,който е достигнал фазата(недей да се обиждаш сега пак-почти всеки млад човек минава по този път,докато узрее)да чете всичко наред,да се опита да изучи всички философи,но пък и непременно да се изфука със”знанията си”.Нищо,че е разбрал недоразбрал.Според мен ти си един мъж на цели 25 години,но абсолютно незрял.”
  ” Ти наистина си като осакатен,но за това може би трябва да благодариш на баба си,защото възродителният процес не е за всяка уста лъжица,камо ли за едно 7-8 годишно дете.Прощавай,ако съм ти се сторила прекалено рязка.”Мария
  И т. н. и т. н.Много точно съм ти казала ,че си ми съвсем прозрачен.Всъщност това не е важно.Важното е,че точно в дискусия на такава тема ти би трябвало да си абсолютно нежелан.Без уважение”Мария Димчевска

 173. Мария, ти не само си лош пример за хората около теб, ами си направо пагубен представител на бъдещето на обществото.
  Строг морализатор, готов да ОСЪДИ всекиго, да нарече себе си християнин и да не забележи своите греди в собствените си очи, но за сметка на това да извади очите на събеседниците си заради техните трески.
  “1. Не съм ти никак прозрачен, призрачен, нито приказен герой, щото не ме познаваш
  2. Именно шибаното тъпо общество, което ТИ ВЪЗХВАЛЯВАШ ме остави в дом за деца лишени от родителска грижа
  3. Налагаше се да прося, заради шибаните ви разбирания за МОРАЛ, съгласно, който има двойнствен стандарт – изоставените деца над 3 години не подлежат на осиновяване, щото са второ качество
  4. Съгласно шибаният ти факан стандарт, ти ПРИХВЪРЛЯШ ОТГОВОРНОСТТА на някакви лелки, дето трябва да се грижат за мен, обаче на тях не им дреме на шутката, дали мен ме кефи да ям шибания им гъгричав боб
  5. В този живот не съм оцелял благодарение на ТВОЕТО ФАКАНО ТЪПО ОБЩЕСТВО, КОЕТО ПЛАЩА ПО 80% от събраните СМС на ВЕЛИКИТЕ БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ЗВЕЗДИ, а другите двадесет процента потъват по пътя към дома”

  Това ли искаш до чуеш от мен, не това е истината за БРАТ ми, аз имах късмета да бъда осиновен на 2 години, обаче БРАТ ми не е имал този късмет. И аз съм бил осиновен от семейство, в което мъжът е помак, жената християнка-българка. Знаеш ли кога ще обясниш на брат ми, че нещо е редно да се прави според ТВОИТЕ разбирания. Точно никога.
  Щото ти си седиш пред шибания КОМП и обясняваш КОЛКО е МИЛОСЪРДНО И АЛТРУИСТИЧНО ШИБАНОТО ТИ ИЗПРАЩАНЕ НА СМС. Колко пъти отиде да видиш децата в домовете за сираци.
  Знаеш ли, че брат ми е пробвал всякви тъпотии, правил е всякакви идиотщити и аз се гордея, че го намерих. Защото ТОЙ в момента е преуспял, и е преуспял много повече от мен, но не благодарение на ШИБАНИТЕ ТИ СМС, нито на ШИБАНИТЕ ТИ ОСЪДИТЕЛНИ думи в този блог, а на СВОЯТА ВОЛЯ, ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, НА СВОЯ РАЦИОНАЛЕН УМ, ЛОГИКА И МИСЪЛ. И никой не му е дал никакъв шанс, но той им е набил канчетата на такива като теб, дето ми обясняват как трябва да се възпитават деца, пък сигурно даже нямат и собствени такива! Дори не са се сблъсквали с мизерията на улицата! Нито знаеш какво е да ИМАШ ВОЛЯ да продължиш напред, и въпреки ПРОБИТЕ на наркотици, алкохол, цигари и тн, да РЕШИШ ЧЕ ТОВА НЕ Е ТВОЯТ ЖИВОТ, А ТВОЯТ ЖИВОТ Е ДА СТАНЕШ ВЕЛИК ЧОВЕК. И никой,

 174. няма да те спре – защото си предначертал томно своето развитие.
  Та ходи и ми развивай някъде другаде философиите за шибания възродителен процес, иначе можеш да прочетеш и това, написано от мен: http://blog.plankov.info/?p=219

 175. а за побойщата в училище не ща и да слушам даже! Че и на клипчета ги имало, верно! Като се сетя две съученички в 4 клас как се сбиха – едната отскубна 1/5 от косата на другата… Хора (казано в широк смисъл) разберете, проблемите не са в поколенията, просто сега може да го видиш в нетя шот некой го е снимал днеска, а навремето е трябвало ТИ да си в кенефа за да го видиш, но не ти е стискало и си шушнал на съучениците, че видиш ли, еди коя си е курветин.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *