Кои министерства са излишни?


България има 15 министерства, които се занимават с важните работи по управлението на държавата. И с други работи се занимават, като например да прилапват големи бюджети и да ги харчат за пепеляво розови беемвета и “стимулиране на туризма”.

А дали не можем да се отървем от някои от тях…

Пословичен е станал факта, че държавната администрация има свойството непрекъснато да нараства и е почти невъзможно да бъде намалена. Бюрократите и чиновниците здраво се окопават зад купища хартия, измислят си сами работа, присвояват си отговорности, определят си бюджети – и устояват на атаките даже на най-волевите и изпълнени с желание да оптимизират администрацията ръководители. Единици са случаите в света, когато някой е успял наистина да намали броя на чиновниците и да ги накара да работят повече. Но не пречи да помечтая какво ми се иска да направи у нас един премиер с истински топки:

——————-

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

Така и не разбрах какво всъщност ПРАВИ министерството на икономиката. И на туризма. Икономиката (в тва число туризма) си се развива прекрасно главно когато някой не й пречи. Не виждам с какво тълпа чиновници и бюрократи могат да помогнат на българския бизнес, освен да стоят далече от него. Енергийната сигурност на страната е важна и практиката в света е да се решава на държавно ниво, но за това стига и една агенция. Присъда – да се закрие.

Министерство на външните работи

Дипломатическият корпус на страната ни никога не е бил силен, поради което през миналия век, успяваме да загубим няколко войни и 30% от територията си на масата на преговорите, без да загубим голямо сражение на бойното поле. Все пак обаче отношенията с другите държави са ключови в глобализирания свят, нали. Присъда – да остане.

Министерство на здравеопазването

Ясно е, че изцяло частно здравеопазване и здравно застраховане няма да имаме. Все пак държавните и общински медицински заведения и Здравната каса трябва да бъдат подходящо управлявани. Присъда – да остане.

Министерство на земеделието и храните

Въпросът с икономиката вече го обсъдихме, а земеделието е направо крещящ пример в тая посока. Благодарение на факта, че земеделието си има собствено министерство, което се грижи много бащински и самоотвержено за развитието му, днес, през 21-ви век, продължаваме да плащаме на планинските селяндури да нижат тютюн, а домати внасяме от Македония. За контрола на качеството на храните се грижат две агенции, тъй че … Присъда – да се закрие, сградата му да се разруши така, че камък върху камък да не остане, а земята, където е било да се посипе със сол.

Министерство на финансите

Най важното министерство. Присъда – да остане и правомощията му да намалява бюджета на останалите да се засилят.

Министерство на правосъдието

И то много важно министерство. Присъда – да остане.

Министерство на културата

Това министерство произвежда всичко друго, но не и култура. Финансирането на държавните театри и ансамбли може да го прави и една агенция, а всички комунистически и пост-комунистически “културтрегери” и други хрантутници, които са наредени на държавната хранилка и са се специализирали в произвеждането на псевдо-интелектуални говна , с голям кеф ще ги гледам как един по един или на групи изпукват от глад (вчера гледах предаването на Митко Пъпеша, което, ако не знаете, окупира всеки неделен ден Канал 1 за по 8 часа и затова съм така напушен по темата). Присъда – да се закрие, а всички естрадни певци да бъдат настанени в старчески дом.

Министерство на образованието, младежта и науката

Аре от мене да минеПрисъда – да остане.

Министерство на околната среда и водите

В сегашното положение на нещата тва е едно силно необходимо министерство, което успешно може да си сътрудничи с комисията дето разследва незаконно забогателите, та да спре застрояването на резервати и природни паркове. И по морето бая работа ще имат, за индустриалните замърсители няма да отварям дума даже – макар че ако се въведе практика граждани да съдят за нанесени вреди да здравето, да видиш как всеки ще слага пречиствателна станция. Присъда – да остане.

Министерство на отбраната

Колкото и да ми се иска да няма нужда от тва министерство, и колкото и да сме далече от времената, когато то е било обединено с министерството на външните работи (образно казано), Ирак и Босна са прекалено близо (ако не сте за замисляли – Ирак е точно до нас – Турция граничи с него). Присъда – да остане.

Министерство на вътрешните работи

И то така – лошо, харчи пари, ама без него за никъде. Присъда – да остане.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството

По традиция това министерство се занимава със строежа на пътища – защо, след като я има съответната национална агенция? Какво благоустроява след като общините всъщност я вършат тая работа? Присъда – да се закрие.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Единствения държавен транспорт в страната е БДЖ, чиято приватизация е наложителна според всеки, пътувал с влак в Япония, Франция или Великобритания. Информационните технологии пък са толкова далече като концепция от каквото и да е държавно ведомство, че направо ме избива на истеричен кикот, като си представя някой в някакво министерство да се “грижи” за развитието им. Ако пък за пощата и за отдаването на концесии за честотите за радио и всякакво друго разпространение, едва ли трябва цело министерство. Присъда – да се закрие.

Министерство на труда и социалната политика

Държавните служители са сред най-малко трудещите се. Като вляза в кое да е ведомство, чувам пиукането на ICQ и Skype сякаш съм в магазин за пойни птички. Основната програма на туй министерство е “От социални помощи към заетост” – по нея се дават пари, за да се наемат трайно безработни да метат градинките, за да “възвърнат трудовите си навици”. По данни за 5-те години за които работи програмата, точно 0.8% от метящите градинки са “възвърнали трудовите си навици” и са си намерили друга работа – останалите продължават да се подпират на метлите. А най-добрата социална политика е икономиката да е добре, хората да печелят много и да нямат нужда от мизерни държавни подаяния. Присъда – да се закрие.

Министерство на физическото възпитание и спорта

Физическото възпитание и спорта са важни. Футболът обаче е такъв батак, че поставям условие – той да се изключи от категорията “спорт” и да се включи в категория “бизнес” – без държавно управление и дотации, да се купуват, да се продават, да се бият, квото искат да правят, а спестените пари да се дадат за детски спорт. Присъда – да остане (без футбола).

Министър без портфейл

Както беше казал мисля Sulla за един друг безпортфейлен – “министър без портфейл по въпросите на евро-парите е нещо като рибар без въдица по въпросите на риболова”. Присъда – да се закрие, а чалга-историкът да се изсели в Македония.

——————-

Накратко – основните функции на държавата са три – да осигурява защита от външни нападения (чрез армия), вътрешен ред (чрез полиция) и спазване на договорите и зачитане на правата (чрез съдебната система). Практиката показва, че парадоксално, колкото по-зле се справя една държава с тия три дейности, толкова повече напира да “оправя” и други сфери…

 


8 мита за глобалното затопляне
Пияни ученици – о боже!

Коментари

 1. Мдам, особенно за ДАИТС и МТС си много прав. А и с тези изцепки от по 10 милиона за copy/paste са за разстел първо и после закриване.

 2. Петре, принципно си прав, ама
  МВнР – не трябва да се закрива – слаба, силна дипломация, няма значение.
  Смешно би било, ако няма кой да координира посланиците ни, които виждаш ли се занимават и с осигуряването на накакви услуги на наши сънародници в чужбина, както и издават визи за България. Та смешно е страна, която е подписала Виенската конвенция (Даже сме едни от първите), та да се излагаме с Агенция по външните работи, вместо МВнР. ПРосто, щото трябва институция 🙂

 3. ми ако четеше повече, а пишеше по-малко, или поне след това, щеше да забележиш, че и аз точно това съм казал… 🙂

 4. Хехе, класически спамаджия съм 🙂 😀

 5. Спас Колев
  14/09/2009 - 09:57

  На Министерството на икономиката и т.н. името му е само за прикритие. Всъщност държи активи за над 10 милиарда в енергетиката, последната крепост на държавната собственост, заедно с БДЖ.

  И за земеделието не си прав. В смисъл, сградата е много хубава, строена е за окръжната администрация едно време. Може и паметник на културата да е.

 6. да, могат да настанят СРС (Софийски райнен съд), там, а да не е в онзи коптор

 7. Харалан Добрев
  14/09/2009 - 10:05

  Като гледам как раздаваш присъди, трябва да отидеш в министерството на правосъдието. Оттам може да ги ‘опукаш’ повечето министри (бивши и сегашни).

 8. Е, на Божидар Димитров му бяха обещали министерски пост хората, но не стигнаха министерствата…

 9. Филип
  14/09/2009 - 10:54

  Всъщност, министерство на правосъдието е най-безсмисленото от всички изброени. Тъй като по конституция съдебната система е независима, министърът на правосъдието няма никакви съществени правомощия.

 10. Стойчо Кръстев
  14/09/2009 - 11:16

  Правилно, Филипе! Ако имаме независима съдебна власт, за какво ти е изпълнителна (Министерство на правосъдието)? Точно затова, за да е независима съдебната власт, тя трябва да е самостоятелна, т.е. да не зависи от избори и политика (доколкото е възможно). Така, че и на това министерство трябва да се тегли чертата, или якичко да му се орежат пълномощийцата – особено по отношение на Висшия съдебен съвет…

 11. Сградата на Министерство на земеделието е една от най-красивите в София. Да не се разрушава!

 12. Марин
  14/09/2009 - 11:31

  Спас ме изпревари за Икономиката (принципал на сума ти предприятия и имоти) и за сградата на Земеделието. А Филип ме изпревари за Правосъдието. Иначе принципно подкрепям Лонг.

 13. helen, особено вечер има много атрактивна декорация отпред 😉

  A министерството на икономиката като е принципал на имоти и предприятия, закриването му може да даде тласък на тяхната скоростна приватизация. Да ги подарят даже – все ще е по-добре.

 14. Бе, не е така – по отношение на Министерство на правосъдието… Щото част от т.нар. апаратура е подчинена принципно на Изпълнителната власт, напр. дознанието не е към съдебната власт (ако не се лъжа), обаче, ако не се лъжа май е към МВР.
  Освен това – Министерството на правосъдието – представлява държавата пред ЕСПЧ (европейския съд), пред ВАС, и пред други съдебни институции (когато държавата има интерес), и пак ако не се лъжа, същото това министерство прави предложенията за оптимизацията на съдебната власт… Както и да е, мен ако питате, трябва министрите да се избират пряко от народа. Име, по име

 15. @Харалан Добрев, това няма как да стане, в смисъл не виждам как министъра на правосъдието ще опука когото и да е било, при условие, че този министър не може да е настоящ прокурор или съдия, и изобщо не може да заема къвто й да е пост в съдебната власт.
  Нещо като с министъра на отбраната, който по принцип не може да е военен.

 16. “успяваме да загубим няколко войни и 30% от територията си на масата на преговорите, без да загубим голямо сражение на бойното поле”

  тук няма да се разберем. Просто повтаряш разпространени митове. Армията не е била от някакви терминатори, има си поражения и през Балканската /Чаталджа/ и през Междусъюзническата /Кукуш и не само/ и особено през решаващата Първа световна – Битоля, Черна, и особено Добро поле, което би трябвало да ти е известно. А все пак дипломацията за разлика от например германската си свършва работата поне дотолкова, че навреме да капитулираме. Бойните действия се водят извън територията на страната или засягат периферни райони.

  Сего по същество.

  Министертвото на правосъдието – сегашната конституция практически го лиава от функции.

  министерство на земеделието – ако не е то към кого ще са Областните дирекции по земеделие и общинските служби? Те се занимават с важна агростатистика, а също имат роля при промени на предназначението на земеделски земи.

  Министерството на спорта е излишно.

  Спорно е доколко МРРБ е “излишно”, но ако го махнеш ще трябва да създадеш сума ти агенции – примерно къде ще сложиш ДНСК?

 17. tarbo, напълно е възможно да си прав – историята, която е по-нова от 500 години никога не ми е била силна 🙂

  За агенциите и МРРБ – още по-добре даже. Агенцията отговаря само за едно нещо, еднолично отговорна е за него, има контрол и прозрачност. Хората знаят към кого да се обърнат, кой взема, кой дава и т.н.

 18. Съгласен съм с всичко без Министерство на физическото възпитание и спорта. То е очевидно, че в тая държава, който каквото е постигнал в областта на спорта го е постигнал без помощта на въпросното министерство.

 19. Че то няма кво да му добавим като функции на това министерство на правосъдието, а, между другото то се занимава и с управление и изпълнение на наказанията. Щото тази дирекция е в подчинение именно на Мин правосъдие, демек затворите са на подчинение на министерството, а не на съдебната власт.
  Пък за тъпата невярна статистика на Обл Дир за земеделие, айде нема нужда. То верно, че тва министерство управлява и ДВСК, там сапарди и тн, ама все ми се струва, че требе да го закрият.

 20. Иво Апостолов
  14/09/2009 - 15:06

  Министерство на правосъдието -> Има си независим съд, да отпадне.
  Министерствата на спорта и образованието в едно.
  Министерство на отбраната -> Има си ГенЩаб, да отпадне
  Министерството на околните среди и не знам си кво -> и без друго то само издава разрешителните за това кой колко да замърсява (и накравя всеки замърсява колкото иска), така че е абсолютно ненужно.

 21. Министерството на околната среда и водите е толкова ненужно, че и комисия във Вътрешното да беше, пак щеше да му е много.

 22. Независимият съд не може да изпълнява наказанията… Изпълнението на наказанията е единствено в правомощията на изпълнителната власт, както е във всяка една нормална цивилизована държава.
  Та ся кой ще изпълнява наказанията?

 23. Иво Апостолов
  14/09/2009 - 16:45

  Бе то независимият съд да започне да ги налага тия наказания, все ще намерим кой да ги изпълнява 🙂

 24. през деня е хубава. тя декорацията не е ли малко по-надолу? на площад Възраждане 😉

 25. кво пък?!? Травеститите имат едни от най-хубавите женски крака, които съм виждала 🙂
  (извинявай, че така на части :-))

 26. явно сме гледали различни представители на тази порода…

 27. Страшно си прав за Министерството на културата. Но това за старческия дом не е ли много крайно? Все пак едни Щурци могат да бъдат пожалени.

 28. QNA PLATOVA
  14/09/2009 - 21:44

  A v Avstriq ima Ministerstvo na zdraveopazvaneto i jenite / Ministerium für Gesundheit und Frauen /
  Koito ne mi vqrva, da otide v sgradata na Finanzministerium, pri Schwedenplatz (Vienna), i da pita!
  4estno, ne znam tova ministerstvo s kakvo moje da mi pomogne (jena sum ;D)

  Az kazvam, 4e ako v “nenujnite” ministerstva ba4kat samo po 10-15 4oveka i vzimat zaplati pod 800lv i nqmat slujebni koli i slujebni po4ivki v slujebni stancii i vili/rezidencii, neka si ostanat. Za men nai-vulgarnoto v Bulgariq sa teq prefukani koli, pravitelstveni samoleti, parlamentaren bufet za julti stotinki (i praznata plenarna zala estestveno), i bezbojnite im zaplati.
  A 4e ima da se METE zverski, ima! I ne samo po ministerstvata…Bulgariq e malka durjava, sus sigurnost moje da se sloji pod kontrol burzo i za postoqnno, bez da trqbva za vseki durjaven slujitel po 1 jeep. Men ot tova nai-mnogo me boli. Malka durjava, prekrasno mqsto, ima resursi i istoriq…A e na ko4ina napravena. Grajdanite puk, ve4e dori mladite ne mislqt, 4e moje da stanem ravni sus Zapada i “razvitite strani”…

 29. Валерия
  14/09/2009 - 23:57

  Прощавай ама френското БДЖ си е държавно, това че е скъпо и що годе уредено не означава, че е частно.
  Иначе тази държава дето си я описал много приятно място – армия, полиция, съд.
  Малко на диктатура прилича. Само не си спомням затворите не бяха ли на подчинение на Министерството на правосъдието, много ще е жалко ако няма затвор. Или може да се прехвърлят на президентството, той и без това наемателя там се чуди какво да прави

 30. вал, Щурците естрада ли са ве?!? аз цял живот живея със саблудата, че са рок… 🙂

 31. E да но всички се водеха на отчет в Главна дирекция – Българска музика. И бяха под общ знаменател. И държаха изпити за категории. Както един барабанист например,така и Стефка Берова :-))

 32. външна политика, армия, полиция, съд, образование, здравеопазване и финанси.
  физическото възпитание трябва да е част от програмата за здравеопазване
  колкото и да е неприятно земеделието трябва да остане защото
  то в Европа се развива с дотации.
  може би да му направят нова сграда с прозрачни стени и чудесна звукопроводимост

 33. нямам време да навлизам в детайли, но като цяло съм съгласен с теб. каквото може да се саморегулира и да съществува по естествен начин да отпадне от държавна дотация и контрол.

 34. От всичко написано от теб, не се съгласих само с това изречение: “всички естрадни певци да бъдат настанени в старчески дом.”
  Аз не мисля, че някой ги хрантути .. ако в миналото е било така, сега нещата мисля са различни!
  А и ти нали не гледаше тв 😀

 35. oooo, хрантутят ги и още как – по братовчедско-дупеложка линия около БНТ, БНР и Министерството на културата се е образувала една естрадна и пост-естрадна клика, която е на изхранване от държавния бюджет чрез непрекъснати халтурки, предавания, излъчвания, участия …

 36. @emo: В България от кога има земеделие, че цяло министерство да му се посвещава? Има само едно садене/изнасяне на пшеница. Останалото е смех.

 37. Баба Пена
  16/09/2009 - 13:11

  Земята в Добруджа, където се сее пшеницата, отдавна е върната на собствениците си и се обработва от тях или арендатори. Друго земеделие в България не е останало. По селата преживяват от сеч на гори и продажба на дървен материал, и така докато не отсекат и последното дърво.

 38. министерството на младежта образованието и науката може да поеме и спорта.

 39. да ве, понеже управлението на БАН и на ФК Левски-Спартак имат много общо, нали…

 40. Че кво общо пък има между туризма и енергетиката ебаси???
  Или между Дирекция “Международни осиновявания” и “ГДИН – Главна дирекция за изпълнение на наказанията”(Демек затворите???)

 41. ми именно – нищо

  макар последното може би, в един друг контекст, е показателно как държавата ни смята домовете за сираци за нещо като затвори

 42. Двете са на подчинение на Министерството на правосъдието 😀
  но пък с идеята, че мегаструктурите не са лоша идея, при условие, че си има съответни ресорни зам. министри, кво толко – в Румъния например имат Министерство на религията, вероученията, културата и етиката (или нещо такова, май беше)

 43. Пък в първия кабинет на Княжество България е имало 6 министерства, и едното от тях е било Министерство на вероизповеданията и външните работи 🙂

 44. Братовчед … четох четох … да те опровергая някъде … ама не намерих никъде за какво да се захвана. Умен човек си … евала за написаното.
  Единствената ми забележка е че покрай посипването със сол е удачно да се извърши и известно набиване на кол.

 45. “Министерство на правосъдието

  И то много важно министерство. Присъда – да остане.”

  При положение, че има независим съд и парламент дето да прави законите, това министерство е излишно. Твърдо съм за закриването му.

  “Министерство на културата”
  Безспорно трябва да се разкарат 100-годишните държавни хрантутници, но трябва някой да подпомага младите изпълнители, артисти, художници и т.н.
  Може примерно бюджета на министерството изцяло да се използва за стипендии, примерно, като българските граждани със смс-и за кой да отидат стипендиите. Оу фак. Щеше да спечели Азис. Като се замисля прав си – да се разкара.

  “Министерство на отбраната

  Колкото и да ми се иска да няма нужда от тва министерство, и колкото и да сме далече от времената, когато то е било обединено с министерството на външните работи (образно казано), Ирак и Босна са прекалено близо (ако не сте за замисляли – Ирак е точно до нас – Турция граничи с него)”

  Абсолютно несъгласен. Това министерство е излишно. Само пари се точат през него за глупости:

  1) Босна – нещата не са такива каквито бяха в Босна. Един приятел наскоро ми пусна снимки от Сараево. Е, това ако е военна зона, баси, София сигурно трябва да е била обект на нюклиър бомбардировка.

  2) Ирак – точно-точно ама не съвсем до нас. Мързи ме да гледам колко километра са, но са много (Турция е бая голяма държава – поне ДВА пъти по-голяма от Германия по територия).

  Изобщо военното министерство дублира функцията на щаба. Така де, някакви цивилни маймуни правят “военно НДК” докато единствената реална задача за българската армия през последните 20 години е била да прати стотина командоси в Афганистан/Ирак.

  За другите министерства те подкрепям (особено аналогията за безпортфейлния рибар кефи много 🙂 )

 46. Новини
  07/10/2009 - 02:13

  Министъра без портфейл за мен няма място… Време е да си ходи

 47. Ivan Mirchev
  27/11/2009 - 20:18

  Хах! Аз предлагам да закрием цялата държава! Няма нищо за коментар. Както казва и самият автор- нищо не ни пречи да си помечтаем.

 48. Sir Humphrey
  29/01/2010 - 23:12

  Предполагам, че горният опус е писан на коляно и непосредствено след близки срещи от трети вид с КАТ или НАП например. В противен случай, щеше да бъде подходено по-малко емоционално и повече аналитично. Не казвам, че написаното е напълно за боклука, но е изключително повърхностно, а освен това съдържа вътрешни противоречия.

 49. Sir Humphrey
  29/01/2010 - 23:15

  А за идеята да се разруши сградата на М. на земеделието…. надявам се думата “разруши” да е използвана в преносния, а не в прекия смисъл на думата. Тази сграда е паметник на културата, и то основателно (не като къщата на Гошо Тарабата на “Опълченска”, която също е паметник на културата).

 50. хехе не съм си и помислял че сър хъмфри ще одобри премахването на административни структури… 😉

 51. ауе как така без министър без портфейл.
  Министърът без портфейл е супер яка позиция, стига наистина да е без портфейл. Демек ако не му плащаме масрафите по никакъв начин, нека да си оди и да вика, аз съм министър без портфейл 😀
  Обаче това без портфейл е супер тъпо, що не казват “без ресор”, демек без работа?
  Бил без портфейл, означавало, че нямало бюджет за неговото ведомство, щото той няма ведомство.
  Да, да, ама това не му пречи да бърка в касата на Министерски съвет… А там, както установи Сметната палата – няма никакво нормално счетоводство. Кой пил, кой ял, и кой плащал не е ясно….
  Дано тази година Сметната палата да установи, че счетоводството в Мин Съвет се е пооправило….Та белким разберем Кой е плащал? Пък другите отговори … по нататък

 52. Малко късно, ама…само да питам- съгласен съм с повечето неща, ама с какво е толкова важен проклетият спорт, че да има цяло министерство? Не може ли спортът да си е лична грижа на всеки. Аз например твърдо не съм спортен тип и не мисля, че трябва да налагаме нещо на всички хора при условие, че има такива като мен, за които това е вмешателство в личния живот. Аз не бих дал и стотинка от данъците си за нещо, което си е личен избор на всеки отделен човек.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *