Децата ни са неграмотни… или не?Отворете който и да е тийнейджърски форум, чат или сайт за запознанства и прочетете малко от това, за което си пишат там – и начина, по който го пишат. Може би ще се втрещите от потресающата неграмотност на новото поколение и ще ви нападнат апокалиптични мисли за бъдещето на нацията.

Дали обаче неграмотността на “младите”, демонстрирана в интернет е повод за притеснение? Според мене – не…

Всъщност тая дискусия започна при Marfa, която се възмущаваше как децата по форумите най-редовно пишели незнам вместо не знам и неискам вместо не искам. Общо взето блоговото войнство от радетели за правописа се солидаризира с нея и в коментарите стига до извода, че едва ли не черни дни чакат България, след като новите поколения раснат неграмотни и тъй скверно изменят свещения ни език…

Аз, за пореден път, си позволявам да съм на друг мнение и (пак за кой ли път), да не се поддавам на общите истерии. За мене не е кой знае колко притеснително, че някой пишел някакви думички неправилно. Даже никак притеснително не е.

Така де – още преди две и половина хилядолетия Аристотел се е възмутил как може младите да са толкова прости, да не учат и да не зачитат традициите, че даже е и записал възмущението си, та да го четат идните поколения (ако могат де)… И в следващите … ами, да… две и половина хиляди години общо взето по всяко време възрастните са се панирали от същото нещо – как младите затъпяват. Цивилизацията и науката обаче се изхитряват да се развиват, напук на тия наблюдения и на логиката, че щом всяко поколение от Аристотел насам е по-тъпо от предишното, ние би трябвало да сме деградирали до амеби вече.

Защо се получава така?

Ами защото развитието на науката и изкуството никога не е било и няма да бъде функция на голяма част от хората. Повечето хора от зората на човечеството са били, са и занапред в бъдещето ще бъдат просто прости роботчета, с никакви други духовни щения освен секс, пълен корем и чалгата на макс. Културата и науката се правят от по-малкото на брой умни хора с по-разширен светоглед, които имат и други (всъщност изобщо някакви) интелектуални, духовни и артистични напъни.

Тия прозрения, че новите поколения са все по-прости и неуважителни се правят от по-умните по-възрастни хора (щото на тях им пука за това) – и е нормално, защото около себе си те виждат масата прости младежи, сред които малкото интелигентни млади се губят. Възрастните си спомнят как на младини не са били прости, но не се сещат, че те може и да не са, ама повечето от останалите им връстници са били точно такива, каквито са и сегашните млади – фешъни, млади мутри и чалга певици, но в опаковката на друго време. Я си спомнете какви са били вашите съученици преди да отидете в елитна гимназия? Колко от тях са били отличници и колко са творели само идиотщини? Аз лично от 4-5 клас такива неща си спомням съучениците ми да са писали в преразкази и разни други контролни, че още се смея на глас.

Тия правописни грешки и начина на писане на хлапетата по форумите дразнят толкова и ни се струват много по-разпространени, защото преди, писаното слово беше приоритет главно на умните хора – те четяха книги и още по-важно – те ги пишеха, а друго за четене, освен книги нямаше. И ако човек искаше да прочете нещо, да попадне на грешки бе малко вероятно – освен в контролните на съучениците си в училище, които така или иначе са били единственото нещо, което тия съученици са написали през живота си.

Сега обаче…

Сега има интернет и всеки глупак доби възможност да си общува с други глупаци писмено – може да пише във форуми и чатове, сайтове за запознанства… И съответно да демонстрира неграмотността си. От това масата глупаци няма да станат по-умни, нито умните да станат по-глупави. Просто глупавите получават място да практикуват лошия си правопис, а умните – да попадат на него и да му се дразнят.

Тъй, че нищо страшно няма – светът не е свършил, не се предвижда и скоро да свърши. Който има интелектуални нужди, намира начин да си ги изрази. Който не – пише във форума на Планета и толкоз…

—————————————————————————————————

Интереснa статия, която вероятно си пропуснал:

Малката, тъпа Гина


 

Спиране на телевизията – месец девети
Публикуван, представете си…

Коментари

 1. Хм, не смятам, че коментарите в блога ми са в посока “черни дни чакат България”, а пък аз само изтъквах какъв е правилният начин за писане на някои трудноусвоими неща. Освен това, както вече казах, аз никога не бих написала ентри в стил “Какви хубави бяхме навремето, какви са ужасни днешните”, най-малкото щото не вярвам в това. Не знаех, че това било истерия, ама щом казваш…

 2. Димитър Н. Mитев
  11/10/2007 - 09:33

  Доста съгласен съм с теб! Затова и обществото разделя по някакъв признак различните прослойки. Затова всички сме различни и трябва да получаваме и различни заплати!!! Нормално е обаче по-умните да получават повече – Например Учителите и Медиците най-вече!!! Нормално е също умните с времето да поумняват повече а глупаците да затъпяват, както и богатите да стават по-богати а бедните по……….!

 3. Марфа, прости цветистия ми изказ, пред който реалността понякога е просто дребна и досадна пречка 🙂

  Сега се сетих – какво ще кажеш за навън и навътре, тия тъй приятни думички 😉 ? Дали преди петдесетина години някой не е лял сълзи по повод това, че не са изписвани разделено, както е било правилно тогава?

 4. Що се отнася до мен, правописа не ми е приоритет. ЗНАМ, че не се справям с него, но да си кажа правичката – не ми се занимава да редактирам.
  Взимам си поука за линковете, които ти поствам като коментари – извини припряността ми!
  Само не мога да схвана защо в блога на марфа ми е толкоз скучно…??!?!??!?

 5. най-много ме дразни как постоянно се подценяват тийновете, колко тъпи били, аре бе, тъпи друг път, сега едно че са много по-интелигентни от преди, друго че са достатъчно умни за да правят това което им се прави, а не което някой тъп бастун смята че трябва да правят, живота трябва да се живее, не да е низ от следване на норми, дали ще са правописни или някоя друга пуританска задръстения

 6. Васил Колев
  11/10/2007 - 10:56

  Бе аз също се водех teen преди едно количество години (нейде 8-9) и по мои наблюдения на сегашните хлапета и тогавашните, сега е по-зле, понеже стана масова неграмотността и невежеството. В моя випуск процента на що-годе ценни хора беше да речем около 10%, сега в един випуск не минава 2% (т.е. такива, с които можеш да говориш, които четат книги и т.н.).

 7. Така ти се струва само, Василе. Сегашните хлапета са много по-отворени към света, отколкото моите връстници и аз бяхме и не престават да ме изумяват с уменията и напредничавото си мислене в области като аудио-визуалните изкуства, интернет, програмиране, изобщо компютри…

 8. Броят на хората у нас, които не могат да си напишат правилно името се увеличава скорострелно, но честно казано това е един от онези социални проблеми и/или недостатъци, за които грижа ще берат само и единствено неграмотните; повечето работодатели просто не взимат на работа неграмотни на длъжност, която изисква грамотност.

  Тоест, ако не можеш да шишеш, ще станеш шофьор или зидаромазач. И толкова.

  PS Тази тема е неизчерпаема. 😀

 9. Така си е! Шишането не е за всеки 😀

 10. Uzumaki, ще ти бъда благодарен ако цитираш някакви данни и дадеш линк, с които да подкрепиш изказването си, че броят на неграмотните в България се увеличава “скорострелно”. Така подхвърлено това твърдение не може да служи за нищо…

 11. Явно това е явление, което се повтаря при всяко поколение или поне през поколение. За да съществува обче, значи не е безцелно.

  Имам впредвид, че и Марфа и Longanlon са прави. Но без тези дискусии няма да вървим напред. Това най-вероятно е нещо като коректив и стимулатор във времето. Ако погледнем назад във времето (не чак до Аристотел :)) в българското общество, сигурно ще открием същата дискусия, но може би в други параметри (съобразена със социо-културния контекст).

  Пак казвам, че за да я има тази дискусия, значи си има причина. Значи тя играе някаква роля в обшеството!

 12. Аз пък имам “впредвид”, че младите все по-малко се интересуват от това дали и къде трябва да се слагат запетайките (да речем). Не, нямам линк, който да ти дам, Лонганлоне, но пък имам предостатъчно наблюдения върху това как и какво пишат тинейджърите днес. Неграмотни винаги е имало, разбира се. Сега обаче ако отвориш някой форум, в който 90 % от хората са пубери (Дата, Фен, екс-Геймър’с), ще ти се изправи косата от лингвистичните им бисери. Или ще паднеш от смях. Аз лично падам от смях. И не става дума само за сгрешени пълни членове, за тотално ограничена обща култура и прочее, а за това, че дори едно просто изречение изглежда като брътвеж на олигофрен.

 13. И аз падам от смях, разбира се.

  Ама точно това е тезата на статията ми – че и преди 90% от пуберите са били точно толкова неграмотни, само дето не е имало интернет да се изявяват и не е биело толкова на очи.

 14. Pippilota Mentolka
  11/10/2007 - 14:07

  @ UZUMAKI “повечето работодатели просто не взимат на работа неграмотни на длъжност, която изисква грамотност.”
  В светлината на това ще ви се стори странно, че бившата ми началничка искаше да напиша в официално писмо, което да бъде подписано от заместник-министър, “търговиШки съд”. Ще се сетите ли кой отстъпи? Прокарах си го като “съд на гр. Търговище”

 15. Към Лонганлон: Имах много неграмотни съученици, които с времето си “постегнаха” правописа (освен един френд, който и досега е неспасяем случай и на който му взимахме тетрадките в междучасията, за да четем на глас писанията му, заливайки се от смях; и той се смееше, бтв), но никога не съм виждал чак такъв сеир, честно. А това е нещо, на което обръщам внимание по принцип.

  Към Ментолката: Да, така е, и аз съм имал подобни случки. Говорех за тенденциите обаче.

 16. Pippilota Mentolka
  11/10/2007 - 14:57

  Еми какви тенденции, те “от горе” ти нареждат и изискват да си неграмотен.

 17. Аз имам предвид големите, френчайзни фирми – там баш-шефовете дори не са българи, а преките началници носят огромна отговорност и не е в техен интерес да приемат на работа служители, които не знаят как се пишат думи като “конвертируем” или “преустановявам”. Тенденцията е неграмотни служители просто да не се назначават на специфични длъжности, изискващи поне някакво средно ниво на грамотност. Но пак казвам – да си неграмотен не е болка за умиране, стига да не ти пречи на работата. Това си е само твой личен срам и позор, който едва ли има някакво значение, докато си провеждаш редовната вечерна консумацийка на ракийка и салатка с тумба чревоугодни чиляци.

 18. Борислав Борисов
  11/10/2007 - 15:46

  В нашето насилствено разслоявано вече 18 години общество грамотността се превърна в елемент от социалния статус. Вярно е, че в свързнаия свят интелектуалния статус на всекиго лесно става видим. Лошото е друго, обаче. Сред днешното най-младо поколение стремежът към образованост се приема на нож от агресивната маса неграмотни. Тази реакция е естествена, обяснима, но е крайно опасна за обществото: утре тези деца ще гласуват за първи път. Ясно е за кого – за комисковия герой, който им се лансира от комиксовите масмедии.

 19. Не мисля, че тук нещата опират до глупост или простотия. Примерно, едно време се е държало много на краснописа, днес го намираме за ненужен.

  Правописът, също като родния говорим език, се възприема интуитивно не чрез зубрене на правила, а въз основа на емпиричния опит, тоест посредством много четене.

  Напоследък нещата са ориентирани повече към аудиовизуалния обмен на информация, и съответно израстващите в такава среда хора се адаптират към нея.

  Ако не си напрягаш мускулите редовно, те атрофират. Ако не упражняваш паметта си, тя отслабва. Ако не говориш един език, го забравяш. Дори ако прекараш твърде дълго време на легло, ще се наложи отново да учиш краченето като малко дете, факт.

  Тъй че едва ли неграмотността е някакъв фундаментален проблем в случая, или дефект у самите хора, а само следствие на средата, в която се развиват.

 20. Бориславе, стремежът към образованост винаги се е приемал на нож от агресивната маса безпросветни, не само напоследък. Терминът “зубър” не е измислен наскоро и далеч не е използван само относно тия, дето тъпо наизустяват уроците си.

  Skoklyo, за пореден път си прав. Именно за това според мене няма значение дали някой пише “незнам” или “не знам” – езикът се развива именно поради щото владеенето му се основава на опит, не на правила, а правилата са следствие от живият език, не негова догма. Разбира се, спазването им е признак на грамотност и аз гледам на него с добро око, но все пак подлежат на промяна с развитието на езика.

 21. Аз пък съм против въвеждането на дублетните форми (нещо, което е изключително масово днес – както в класните стаи, така и в медиите) да се използва като жалко, нелепо извинение за неграмотността. Например “обица” и “пърхут”. Факт е, че съвременният език е отражение на модерността, но нека все пак образът в огледалото да има права осанка, а не прегърбена стойка.

 22. Защо? Някаква “чест” ли смяташ, че има в неразвитието на езика, някакво “достойство” или какво? “Език свещен”, който не трябва да “скверним” ли?

  Просто ми е любопитно защо повечето хора смятат “гордостта от чистия език” (без чуждици и нови форми) за нещо, което се подразбира и няма нужда от обяснение…

 23. една от “младите” или т.нар. “тийнове”
  12/10/2007 - 02:03

  “не знам”, “не мога” никога не могат да еволюират до “незнам” и “немога”.. тогава ще трябва да пишем и “нечувам”, “незаслужавам”, “неприпадам” и т.н… (да не говорим за “немисеиска”, което съм го виждала написано и то не в интернет:).това не е еволюция, а деформация. не казвам, че трябва някаква правописно-граматико-лингвистична инквизиция да следи за тези неща, но би било добре да се спазват поне елементарните правила. сигурно прави впечатление, че не пиша главни букви, но все пак се замислям дали имам предвид “на вън” или “навън” и то не заради лингво-патриотизма :).
  Съгласна съм с Longanlon, че неграмотните млади се набиват на очи заради неограничените възможности за изява в Интернет. Неграмотността не е епидемия, плъзнала през последните 10 или не знам колко години. Има огромен брой хора на средна възраст, които пишат “фторник”, “да отидити да провирити” (е-майл от мениджър на уважавана фирма), “мерише ми”, “дизенфикцирам” и прочее.
  любимото ми и най-масово си остава “сигорно” – намбър уан на всички времена.

 24. Борислав Борисов
  12/10/2007 - 03:50

  Тази дискусия ми хареса много.

 25. Мен лично не ме притеснява “форумната неграмотност” на подрастващите. Всеки втори интернет потребител има сайт, профил в майспейс/блог, пише активно във форуми и т.н. А форуми има много… Но вижте форума на някоя произволна елитна гимназия (примерно НГДЕК или НПМГ в София) и забележете колко са толерантни там към правописните грешки. НИКАК не са толерантни!

  Притеснява ме обаче друг вид неграмотност, която ме обижда и най-“светлия” пример за това е едно просто “Збогом, Мария!” на културния ни министър с научна титла професор. Евала! 🙂

 26. “това не е еволюция, а деформация”

  И каква е разликата между еволюция и деформация? Еволюцията е просто дефермация, оказала се по-жизнеспособна от оригинала. Ако новите форми на думите и словосъчетанията са по-удобни за ползване от старите и са достатъчно често използвани, те влизат в официалния език, рано или късно.

 27. Чувал ли е някой за думичките “нехая”, “недей”, “ненавиждам”, “несполучвам”, “недовиждам”, “недоволствам”, “недоизказвам”, “незачитам”, “немирствувам”?

  Естествено, рових в речника, малко са на брой, пък и част от тях са малко архаични. Въпросът е, обаче, защо изобщо съществуват?

  Ако някой тук е учил систематично чужд език, сигурно е наясно, че във всеки има известен брой думи, които не се подчиняват на общоприетите правила. Ако пък е задълбал по-навътре във филологията, сигурно е имал възможност да проследи как езикът с течение на времето се е променял.

  Например Hochdeutsch e просто един северногермански диалект, забравих точно на коя област, но се е наложил единствено по стечение на обстоятелства. Съвременният английски едно време е бил доста по-сложен. Как ви звучи “kannnicht” в сравнение с “can’t”? Първото е неправилно, второто – широко разпространено. Ще каже някой, че това са два различни езика. Но исторически погледнато, това са просто два диалекта, които са се обособили в отделни езици по кажи-речи същите принципи, по който се обособяват отделните биологични видове.

  Значи, опираме до диалектите. Сигурно много от онези, които държат на чистия български език, едновременно с това презират диалектите. Някой пита ли обаче онези малцинства, които губят лингвистичната битка и своята идентичност по чисто силови причини? Унифицирането е необходимо за по-добрата комуникация в едно общество, но в този план един ден и българския език ще бъде претопен, което в момента и се случва. За успокоение – случва се и в немския, дори в по-голям мащаб.

  Естествено, протести има. Но да клеймиш едновременно “я гаче немойм” и “даунлоудвам”, или принудата да пишеш “еуро”, е от обективна гледна точка прилагане на двоен стандарт по субективни критерии. Което пък е напълно човешко и нормално 🙂

  Обаче унификацията е неизбежна и се извършва, волно или неволно, по същите закони, по които от отделните диалекти са се оформили националните езици, сред които и българския.

  И тук опираме до “незнам”. Защо се разпростира все повече, дори сред иначе грамотни текстове? Според мен наблюдаваме еволюцията в действие – под влияние на въшни фактори, в случая повсеместното разпростиране на английския език и неговите правила, принудата от опростяване на израза при IM, както и все по-голямата роля на аудиовизуалната комуникация, езикът се изменя, за да се адаптира към новата среда. За българския “незнам” е като “cant” за английския. Да, причинява блъскане на учени глави в стената, и не, не може да бъде предотвратено, най-малкото с блъскане по нечии други глави.

  Сигурно не много хора биха видели връзка между речниците по български, “Енциклопедия Британика” и DIMM-спецификациите? Обаче такава има – в реалния живот днес стандартите се развиват и изменят много по-бързо, отколкото могат да бъдат официално систематизирани, одобрени и публикувани. Това си има добрите и лошите страни, но е неизбежен факт.

  И доколкото правилата винаги са се базирали на нуждите на мнозинството, аз мога да се обзаложа, че в рамките на 10 години “незнам” ще влезе в речниците, стига да успее да докаже своята жизнеспособност. И, както видяхме от примерите в началото, нищо не пречи да съществува редом с “не заслужавам”, да речем.

  И ако междувременно самият български език не изчезне, рано или късно правилата за пълен и непълен член ще се превърнат в архаика.

  В крайна сметка еволюцията Е деформация, от строго научна гледна точка. Практическите нужди са единственият съдник за това кое е правилно и кое не, всичко останало е констатация.

 28. Е, мистър Диалект, “незачитам” от първото Ви изречение все още е “не зачитам”, но като цяло се съгласявам с поста Ви. 🙂

  Искам само да покажа на всички с какво проникновение ни зарадва днес Огнян Герджиков.
  http://www.dnes.bg/article.php?id=42388

  Нека да благодарим на г-н Герджиков, че сподели с нас, простолюдието, своите стихове… 🙂

 29. Дискусията се изроди в пародия. Еволюция било еквивалент на деформация – WTF?! 😀 И никъде не казвам, че съм с/у чуждиците, новите форми, разните диалекти и сленгове, напротив – толерирам умерената им употреба и аз самият често прибягвам до нея. В някои случаи дори е задължително.

  Но от неграмотност да приемеш, че една дума е вярна… Айде сиктир, pls.

 30. UZUMAKI, няма WTF – точно така е.

  Еволюцията се гради и на мутационните деформации, които случайно претърпяват живите организми под влияние на различни фактори – космически лъчения, естествен радиационен фон и др. Тия фактори предизвикват мутации в гените и съответно разлики в някои от индивидите. В последствие някои от тия индивиди се оказват по-жизнеспособни и приспособени към средата и съответно оцеляват и се размножават, предавайки мутиралите гени. Така деформацията става норма.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution
  “Mutations in these genes can produce new or altered traits, resulting in heritable differences (genetic variation) between organisms.”

 31. Добре, проф. Х, изобщо не знаех, че всъщност генетичните мутации и вербалните деформации са едно и също нещо.

 32. Aboca, отвори речника по български език и после ми кажи кое как е, а?

  Защото и аз едно време спорих с учителя си по български как точно се пише “фасунга”. Понеже иде от Fassung. Обаче се оказа, че е “фасунка”. Същевременно в техническите речници навсякъде продължавам да срещам “фасунга”, а в другите – дори “фасонка”. Очевидно дублетите са неизбежни и са живо свидетелство за напасването на езика спрямо нуждите.

  Иначе, Uzumaki, следващия път се като сменяш някоя крушка, се придържай към правилата и наричай “онова нящо там” FASSUNG. С рязко ударение на “ф” в началото, напрегнато “с” в средата и отчетливо “г” в края.

  Нещо да те притеснява, неестествено да ти се струва, неудобно за употреба? Не се безпокой, с дисциплина и спазване на правилата всичко се постига 😉

 33. Дублетите са неизбежни, но в случая с “фасунгата” (написал си го по 3 различни начина, btw) става дума за специфичен термин. Когато обаче някой смотан редактор напише “обица” и някой смотан коректор пропусне да го поправи, след известно време от неграмостност получаваме дублет.

 34. Узумаки, именно защото е “специфичен термин”, правилата за него би трябвало да бъдат далеч по-стриктни. А се среща и в трите споменати форми, че дори и като “фасунг”, която по силата на логиката и произхода е уж най-правилна.

  Това, което учените в БАН ще сторят, е да вземат най-широко разпространената и да я наложат като официален стандарт. Може би си чувал за реформата в немския правопис, но може би не знаеш, че там тече истинска война. И то между високообразовани хора с голям авторитет, не говорим за подрастващи чатъри.

 35. “Добре, проф. Х, изобщо не знаех, че всъщност генетичните мутации и вербалните деформации са едно и също нещо.”

  Мисълта ми беше, че еволюцията на езика тече по същия начин, както еволюцията на живите същества – езикът се развива, понякога дори въз основа на напълно случайни фактори и само тия, които го говорят и използват определят кои от промените ще просъществуват и кои – не.

  Тая обица, която толкова те дразни… ами явно не е удобно да се ползва “правилната” форма и затова популярност е добила тази. Какво толкова страшно има? Думите са просто инструмент, защо да е лошо да промениш инструмента, за да ти служи по-добре?

 36. Да, Скокльо, запознат съм с немската реформа в правописа.

  Лонганлоне, ако дублетът е резултат от улеснение на речта, а не от чиста проба незнание – аз съм ОК с това. Особено, когато става дума за произнасяне, а не за писане. Истината е, че непрекъснато употребявам алтернативни думи и изрази, много от които биха докарали инфаркт на всеки ретрограден даскал по литература. Мразя догмите, но ценя нормите, защото без тях хаосът е неизбежен. И далеч не се смятам за достатъчно грамотен, но липсата на елементарна култура изобщо не е извинение за приемането на някакви абсурдни езикови грешки като книжовни.

  В този смисъл подкрепям безусловно улесняването на езика, но заклеймявам гавренето с него. Тоест, аз съм “за” фасунката и твърдо “против” отверката. Поне при писането.

 37. SKOKLYO, явно речника, с който разполагаш ти, е доста деформиран… ааа… исках да кажа еволюирал и вече “не” и “зачитам” е една дума 😛

  Не се заяждам, просто всички други примери, посочени от теб, са правилни и тази дребна грешчица компрометира тезата ти. 🙂

  Между другото нали имаше идея да се премахва пълния член? Какво стана с това безумие?

 38. Не виждам защо да е безумие? Пълният член не служи за нищо.

 39. …освен да обогатява езика и да избожда очите на онези, които не го владеят. 🙂

 40. сега ако поясниш и какво е “да обогатява езика”…

 41. Авоса, не разполагам в момента с тълковен речник на българския език, гледах в два други. Ако ти имаш такъв – заяви грешката ми официално и ще се коригирам. Но недей да говориш само от личен опит и предпочитания, това исках да кажа. 🙂

  А, Узумаки, аз съм напълно съгласен за нуждата от богатство в езика, но дали пълният член в мъжки род допринася за него или е просто един вид апендикс в биологичен смисъл? Какъв е произходът му, за какво служи, имали ли са останалите родове такъв и ако да – защо са изчезнали? Защо преди половин век сме премахнали “ъ” от окончанието на същия род и каква е била неговата функция? Забелязваме ли липсата му сега и по-беден ли е езикът ни поради нея?

 42. Не ве, шeгувах се – ако членуването in general e безспорно обогатяване на езика (fuck off, Russia), то пълният член е просто вехта прищявка. Мога и без нея, но със сигурност не ми прeчи особено, макар да бъркам правилата понякога.

 43. “Не виждам защо да е безумие? Пълният член не служи за нищо.”

  … и понеже ни се “налага” да опростяваме езика, нали? Ами дай тогава да премахнем и запетайките, и многоточието. Направо да останат само точката и тирето, пък в един светъл ден ще имаме толкова прост… т.е. опростен език, че ще си общуваме само с възклицания.

 44. A! У! О!

  PS 😀

 45. Пълният член си е мъртъв отдавна де… Просто с лека носталгия Го споменавам. 🙂

  SKOKLYO, “Правописен речник на българския език” става ли? 🙂

  UZUMAKI, уааау! 😀

 46. Запетайките, точките и тиретата имат смислово значение, както щеше да се сетиш, ако си беше спомнил оная приказка за царя, който постановил “Да се освободи не трябва да се накаже!” за някакъв младеж, а слугите се чудели дали да интерпретират заповедта като “Да се освободи, не трябва да се накаже!” или като “Да се освободи не трябва, да се накаже!” 🙂

  Целта на общуването, на думите е една единствена – хората да се разбират.

 47. Филип
  12/10/2007 - 15:21

  А знаете ли дали премахнаха вече правилото “Вие” да се пише с главна буква?

 48. “Вие” се пише с главна буква единствено в началото на изречението, или когато е учтива форма на обръщение, например: “Дали Вие и Вашата многуважаема съпруга бихте посетили изложбата, която нашата галерия организира?”

  Съвсем между другото, според Нов правописен речник на българския език. – София: Изд. на БАН. Инст. за бълг. ез., глаголна форма “незачитам” липсва. Или иначе казано, не съществува. Или ако предпочитате, несъществува.

 49. Страхотно. Изпитвам истински интелектуален оргазъм когато чета коментарите ви. Още повече, че тази тема съм я обсъждала безкрайно с колеги…по малките кварири, късно вечер, върнали се от практика по различните училища. И за да стане ясно – уча Българска филолофия. Първото, което ни казаха преподавателите ни по граматика беше, че никъде в България не се говори и не може да се говори правилно(според установените правописни и правоговорни норми). Ама никъде. Което е съвсем нормално. Говоримият език се развива изключително бързо, което е невъзможно за писмения. Все пак едва през 45-та година се маха писането на голям ер в края на думите(става град, вместо градъ). Аз лично роптая срещу махането на пълния член в изречението. Ако се замислите, когато говорим, членуваме изкючително много думи. А в писането то ти дава допълнителна информация.
  За затъпяването на младежта….:)Като преподавах се сблъсках с какви ли не. Трябваше да пишат есе, което после оценявах – рядко съм се забавлявала повече. С колегите си организирахме специални четения на ученитеските…рожби. Имаше от напълно несвързани до изключително добри. Някои бяха сгрешили дори написаното на дъската заглавие,а други ме изумиха със способността си не само да мислят, но и оригинално да обличат съжденията си в думи. Така че…си ги има и едните и другите…дерзай,народе!

 50. една от….
  15/10/2007 - 00:21

  не искам да издребнявам, но за мен “еволюция” имплицира положително развитие, докато “деформация” е равно на деградация, т.е. някакво нездравословно отклонение. разбира се, че авторът Longanlon може да смята тези промени за здравословни и затова да ги нарича “еволюция”..въпрос на отношение.така или иначе стана ясно кой какво има предвид.

 51. Грешно свързваш думата деформация с нещо лошо, неправилно, не полезно и противоположно на развитие и еволюция. “Здравословни” и “нездравословни” за езика са безсмислени понятия. На делфините като са им изчезнали краката това “деградация” ли е било или еволюция?

  Това, че на тебе някаква нова или диалектна дума ти се струва просташка или селска или тя е по-кратка от оригинала няма никакво отношение към развитието на езика, защото това е само субкултурно мнение и нищо повече. Единствено това дали тя ще се използва от хората и ще е полезна в разговор е от значение.

 52. Има смисъл в статията.
  Аз не смятам, че съм от простите (ясно е че никой не смята де:) и докато в училище бях перфектен с правописа, забелязвам как напоследък се промъкват разни грешки…
  Сиреч грамотните се развалят

 53. @ВАСИЛ КОЛЕВ
  “В моя випуск процента на що-годе ценни хора беше да речем около 10%, сега в един випуск не минава 2% (т.е. такива, с които можеш да говориш, които четат книги и т.н.).”

  Има такъв ефект на изпростяване на нацията – може би е локална флуктоация – просто сега да се доближаваме до стандартите по света, а преди да сме били по-напред, не знам. Поне така разправят че и другаде процентът бил такъв, пък кой знае.

  @ LONGANLON
  “Така ти се струва само, Василе. Сегашните хлапета са много по-отворени
  …………
  не престават да ме изумяват с уменията и напредничавото си мислене в области като аудио-визуалните изкуства, интернет, програмиране, изобщо компютри…”

  Просто това го има “в изобилие” сега и го познават от малки.
  Напомняш ми старците от времето, когато бях малък, как се дивяха, колко умни били днешните (т.е. тогавашните) деца, как разбирали, да речем от телевизори и техника, а те самите не разбирали, без да си дават сметка, че по тяхното време това го е нямало и е нормално да не разбират.

  Сещам се за една от книгите на Азимов – като питат хлапе, дали може да работи с компютър, то възмутено отговаря, че всяко бебе може. Когато го питат “можеш ли да четеш” отговаря “не!”.

 54. Иначе, като цяло с изводите в стаията съм съгласен. Човек се движи предимно сред себеподобни и като се сблъска с тоталанта простотия се чуди, какво става.

  Само дето преди върху фасадата на простотията се мажеше с дебел грим, за да не се вижда много много, а сега напротив – подчертава се и се афишира.

 55. Тема от “p2p.vpng.net Forum”: помощ-метереология
  Молба на автора: може ли някои да помогне с тази книга
  “метереология”-обърнете внимание за кого и за какво е предназначена книгата.
  Еволюция казвате………

 56. Какъв е точно проблемът с книгата, че не сващам 😳

 57. С книгата проблем няма.По-скоро с това колко грамотно е заглавието на темата,написано от същия този който търси въпросната книга.Някога ВВМУ”Н.Й.Вапцаров” беше кажи-речи най-престижния университет в България.Сега учащите там не знаят как се пише “метеорология”.А на тоя му трябвала че щял да се явява на изпит.Спешно.

 58. аа – аз гледах линка на къде сочи, а не какво е писал човекът. 🙂

  Е, какво чудно има – “а.Някога ВВМУ”Н.Й.Вапцаров” беше кажи-речи най-престижния университет в България.”
  То и професията офицер от Българската армия дълги години е била много престижна, ама сега….

 59. За жалост неграмотността е преобладаваща в поколенията ’91+.Не ми се мисли какво ще бъде след 10 години, ако продължаваме/те в същия дух.Голяма заслуга на тази простотия, според мен, е “чалга културата”, като не по-маловажно значение имат и така наречените интернет “сайтове за запознанства”, където най-много се пласират новите “бисери” в българския език!Част от начините за терапия на затъпялото младо население са:
  -2-ки в училище!
  -изолация/ограничаване излизането на децата Ви и контрол над компаниите, с които детето Ви движи!
  -вечерен час (!!!)
  -периодичен нарко/цигарко/алкохолко тест (приложете за пръв път на 11-12 годишна възраст)със съответни санкции при положителен резултат!
  -много строго следене на контрола над Интернет споделянето на лична данни, информация и “запознанства”.
  -и доста други, ама ме мързи да пиша сега 😉
  За протокола бих искал да отбележа, че на мен нито едно от горе изброените не ми беше налагано.На 20 години съм и сам съм си правил път, като съм селектирал кое е добро и кое лошо.А за Вас родители, и аз съм правил, ама какви ли не простотии, но не мисля че съм в раздел /idiots 🙂
  Успех на младите родители и нека Ви напомня, че 50% от заслугата за развитието на младите е ваша, а другата половина е въпрос и НАЧИН на мислене от страна на децата ви!

 60. хмм..и аз искам да изкажа мнение.Така,аз съм на 13 години и седя non-stop на компютъра.Постоянно си чатя с моите връстници и постоянно пиша някакви неща,но не пиша примерно не знам,не мога,не искам и пр. слято.Обаче искам да кажа,че донякъде нещата в статията са факт,защото много мои връстници пишат по подобен начин и честно казано не им разбирам много много на писанията величии.Не знам какво да кажа,защото и на мен ми се е случвало да пиша по същия безумен начин като например “mnoo me kefsa e tva tam det go napisa ma … nz kvo dr da kaja i btw mn si te lofkam”,но това ми се случва наистина много много рядко.

 61. Бе ти за*би да няма чак такова значение. Чета студенстки работи на деца, които са влезли с уж висок бал и ми иде да избягам с писъци. Говоря за вече завършили средното си образование деца, не за 11-12 годишните. Вярно е, че навремето масата не се набиваше толкова в очи, но също така е вярно, че тогава си се пишеха 2-ки и 3-ки, а сега какво? Слаб-5! Интернета, казваш… Ами точно интернета е част от проблема, защото повечето от тези същите деца не пишат сами, а копи-пействат директно. Като не си написал сам една дума барем стотина пъти, как ще й знаеш правописа?

 62. Келанвед
  11/07/2009 - 22:12

  респект за тази стара статия…за пръв път няма да те “нахраня” подобаващо. Просто искам да кажа едно “браво”!

 63. Емилия
  17/11/2009 - 23:02

  Толкова ми хареса написаното по-горе, че чак част от него си го записах! Тъй като преди десет минути ми казаха, че съм комплексарка, защото съм правила забележки на хората, че пишат грешно. Не знам къде отива тази държава? Това просто не е нормално!

 64. не е нормално да пишеш такъв коментар, ако си прочела статията. струва ми се, че само заглавието си прочела…

 65. Мъглишев
  22/02/2010 - 16:12

  Хубава статийка, общо взето точна. Няма смисъл от истерии. Но да се казва на неграмотните, че са си неграмотни, е добре.

  Щото тъкмо нетът им позволява да се усетят като множество. И се получава малко: “Нигръмотни ут фсички стръни, съйдинявъйти съ!”

 66. Цветан
  18/04/2010 - 02:12

  ами аз,таквоз,замалко да се изкажа нашироко.Добре,че прочетох внимателно коментарите на Skoklyo; то направо няма нужда вече.
  Малка добавка-скоростта на промяна на езиците,чини ми се,е право пропорционална на броя на хората,които го говорят.Колкото повече се говори,демек един език,толкова по-бързо се “развива”.Мое лично мнение.Доста съм убеден,обаче,че ако някой си направи труда да го провери,статистиката ще потвърди този ми проблясък.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *