За Русия без любов


Русофилството и русофобството са традиционни хобита у нас и не минава ден без да попадна на разгорещен спор в интернет на тази тема. Русия наистина носи отпечатъка на своето тежко минало и се опитва да просъществува в съвременния свят и е малко тъпо да се окачествява като извор на всичко зло - поради което преди време се изказах за нея с любов. Предвид настроенията у много българи обаче, мисля, е време за няколко думи за Русия без ама никаква любов...

Русия е близка до българската душа, няма какво да се лъжем. За много хора - по-старото поколение, закърмено с пропаганда и пропито с носталгия, както и много от младите хора от по-малките градове (или с по-незатормозени от мислене възприятия за света), Русия продължава да отговаря на романтичния им идеал за могъща държава, със силна икономика и армия, велика история и като цяло един важен световен лидер - който, според тях, трябва да има още по-голяма роля на международната сцена (главно за да се противопоставя на мерзките американци, нали). Истината за Русия обаче е съвсем друга, при това доста по-тъжна. Няма да се разпростирам в разсъждения, само някои данни:

Икономика и бизнес климат

- Руското икономическо развитие е слабо. Въпреки, че за 2013 г. страната се изкачи като 5-та най-голяма икономика в света, нейните приходи идват основно от износ и продажба на сурови природни ресурси (нефт и газ, руди, дървесина). Над 95% от националното богатство на Русия е природни ресурси, а износът само на нефт и газ съставлява шокиращите 70% от износа й. Накратко, в Русия почти нищо не се произвежда и преработва - само се експлоатират и изнасят природните й богатства.

- Според Световната банка, Русия е на 112 място в света в класацията за правене на бизнес (все пак се е качила 6 места от миналата година) и на 144 място по икономическа свобода (същия линк). Брутния вътрешен продукт на глава от населението е двойно по-голям от България, но огромното икономическо разделение (малко много богати и много много бедни) отразява поговорката "Ако кметът яде свинско, а селяните - зеле, средностатистически в наше село се яде свинско със зеле".

- Още по-лошото е, че забогатяването в Русия става основно корупционно - без политическа подкрепа и смазване на важни колела в системата няма бизнес. Държавната администрация е тежка, бавна, голяма и корумпирана - регистрация на фирма отнема средно 11 дни, което не е толкова много (в сравнение със света), но високите данъци, непредвидимостта на законодателната и произвола на съдебната система правят невъзможно преуспяването без осигуряване на стабилност "по втория начин".

- Медийната среда в Русия е изключително манипулирана. Ако си мислите, че ББ който праща есемеси на репортерки е голяма работа, помислете пак. Русия е на 148 място в света по свобода на медиите, което я нарежда заедно с държави като Бурунди и Ирак. Не само държавната телевизия, а и останалите руски канали повече напомнят на социалистически кино-прегледи, когато с възхита повтарят правителствените сводки относно Путин, войната и световната политика.

Законност и ред

- Нивото на убийствата в Русия е няколко пъти по-високо от това на повечето цивилизовани държави: за 2012 г. е 9.2 убийства на 100 хил. жители годишно (в България, за сравнение, са 1.9) - което я нарежда сред третия свят. Нивата на другите насилствени престъпления (изнасилвания, грабежи и т.н.) са сравними.

- Огромна част от руската национална пропаганда и самочувствие се базира на антифашизма - СССР победи фашистка Германия, бори се срещу фашизма и лошите (които и да са те) винаги са обявявани за фашисти (виж сега в Украйна) и империалисти. Ироничното е, че в момента Руската федерация проявява типично империалистки тенденции, а великоруският национализъм и шовинизъм, които са официално подкрепяни от Кремъл дават плодове в множество националистически, пара-военни, национално-християнски и други организации, които, за неспециалиста, всичките приличат и се държат като нео-нацисти, a за специалиста, техните идеологии и изказвания практически повтарят идеологията на Национал-социалистическата партия на германските работници (партията на Хитлер), като само са заменили католицизма с православие.

- За правата на чужденците, особено тези с по-тъмна кожа, както и на ЛГБТ хората даже няма какво да се говори - те биват пребивани по улиците от същите тия, които само приличат на скинари, а после, понеже нямат никаква законова защита, ядат бой и от полицията (но за традицията в сътрудничеството на нацистки пара-военни групи с полицията и правителството в предвоенна Германия - някой друг път).

Общество

- Въпреки откритото презрение на руската политика и обществени фигури към "упадъчния ЕС, пълен със спинозни педераси и деградирали наркомани" (цитат: Жириновски, разбира се), все повече руснаци имигрират в ЕС - само за 2012 на запад са се изнесли почти 30 000 души.

- Говорейки за СПИН и наркомани, в Русия има около 1 млн. регистрирани HIV-позитивни, което сравнено с 143 млн. население е най-големия процент в света за държава извън подсахарска Африка. Колкото до наркотиците, според редовните доклади на ООН само хероинозависимите в Русия са около 2 млн. - безпрецедентен процент за държава, която не е от третия свят.

- Много моралното, консервативно и християнско общество, с което руските политици обичат да се хвалят, се манифестира с най-високия процент на аборти спрямо раждания в Европа, а общият брой аборти, според доклад на ООН, е 37,4 на 1000 годишно - най-високият в света.

Въпросът за руската политика (външна и вътрешна), за войните с Грузия и Украйна, за масовия алкохолизъм и т.н. изобщо няма да го засягам. Надявам се познатите ми, които мислят с възхищение за Русия и тръпнат като булки преди първата брачна нощ при идеята за членство на България в Евразийския съюз, да си отворят малко очите и да видят накъде са тръгнали.

А сега господ бразилец ли е?
Таблетът и смисълът от него

Коментари

 1. Здравко
  30/10/2014 - 14:14

  Това е долна фашистка пропаганда! Данните са от мръсни циониски сайтове! Знам че, Сорос и масоните са те купили да подаваш такива данни!

 2. Така е! Признавам, всеки ден получавам парични преводи лично от Сорос. Влагам ги обаче в руски държавни ценни книжа.

 3. Силвия
  30/10/2014 - 14:27

  Link-a на
  Русия е на 148 място в света по свобода на медиите, което я нарежда заедно с държави като Бурунди и Ирак
  не ти работи :/

 4. Вече работи, линкът е този: http://rsf.org/index2014/en-index2014.php

  🙂

 5. Дончо
  30/10/2014 - 14:50

  Отлично обобщение.
  Най-много ми харесва това, че е аргументирано с връзки към правилните места, а не е агенция ЕЖК.

  Благодаря, запазвам го за бъдеща употреба.

 6. Спас Колев
  30/10/2014 - 18:19

  Това с православието и католицизма не е много прецизно.

  Националсоциалистите имат умерен антихристиянски уклон, а и електоралната им база е главно в протестанските райони.

 7. Не съм от тях
  30/10/2014 - 19:27

  Само като прочетеш името на сайта и веднага си правиш изводи за достоверността на информацията в статията. Но не се учудвам, има много такива платени медии и тролове, които целят все повече да вкарат и без това бедната ни и низвергната държава в дъното. Тези , които пишат , а също тези , които вярват на тези статии, дори секунда замислят ли се, че хората, които имат интерес да се публикува и насажда това мислене у българския народ отдавна имат вили по Халкидики,милиони в западните банки и изобщо не ги е еня как живее народа, защото американските организации плащат стабилно. Кой най-после ще отвори очите на заспалия и сляп заблуден народ?

 8. Може би кликането на линковете в статията, със статистики и резултати от проучвания на Световната банка, Евростат, Журналисти без граници и ООН може да отвори очите на слепия и заблуден народ… Ама като те гледам, не се надявам много.

 9. нямам нищо против да критикуваме останалите, но все ми се струва по-правилно да започнем със себе си. Как беше точно? – прашинката в очите на другите е като гредите в нашите, или нещо такова, смисълът го разбирате …

 10. Не съм от тях
  30/10/2014 - 23:22

  Доста хора са си отворили очите и разбират, че тези резултати не са реални, а са измислени с цел да се замажат очите на българите и да се отдалечат от истината, а такива , които пускат стаитите е видно защо го правят(естествено за много пари),защото е ясно ЕС към какво ни тласка- към мизерия и морално и емоционално робство,защото никой от Европа няма интерес ние да сме добре.

 11. Не мога да повярвам, че двама май не са (съзнателни) тролове!

 12. Qna Platova
  31/10/2014 - 03:54

  Не съм от тях: каква е истината? Всички искаме да знаем.

 13. Боян Ангелов
  31/10/2014 - 11:28

  Пешо ако смениш името на “България без любов” и махнеш националните богадства и “Брутния вътрешен продукт на глава от населението е двойно по-голям от България” И всичко друго написано отговаря на 90% и в България! Така, че имаме много повече прилики с Русия от колкото разлики. По Живково време се възползвахме от техните богадства и Атомни услуги (да го кажем) на пеференциални цените. А сега бутнат някои лилион на някои политик разбиха това което имахме а в момента ни жулят разни обшорки и разграбват и това което ни е останало.
  То няма държава с която да напишеш нещо с любов. Политиците те ползват за бройка, лекарите за клиент, другите институции не ти обръщащ внимание или те прехвърлят от тук на там.
  То трябва да си мазохист за да видиш някъде любов……

 14. Георги
  31/10/2014 - 16:29

  Поздравления за точната публикация. Само не очаквай от народ, който слуша чалга, гледа турски сериали, и смята лъжата за Русия за истина и истината за лъжа, да ти ръкопляска.

 15. Русофил
  31/10/2014 - 22:07

  Гадни клеветници сте, лъжлив и продажен сайт!

 16. Здравейте! Не само, че коментарът е правдоподобен и реалистичен, но е и галантно смекчен в изказа си-авторът явно е предпочел неутралния стил пред емоционалния. Аз недоумявам как можете да оспорвате ретроградното и тоталитарно управление на Русия след като самата руска интелигенция го призанава.

 17. Бояне, не е точно така.

  България е доста по-напред в класациите по всички показатели от Русия. И корупцията ни е много по-малко, и икономическата ни свобода е повече (макар да намалява от преди няколко години), и медийната също. Да не говорим за престъпленията – убийствата са 5 пъти по-малко у нас.

  Неслучайно обаче българите са най-нещастната нация на планетата – с толкова негативизъм като този, който показваш, няма как да е иначе 🙁

 18. Разбира се когато статистиката не отърва някому (като въпросния Не съм от тях) се започва – “плащат ти”, “измислени данни” и т.н. Истината е, че напоследък каквато новина иде от Русия – все е лоша.

  Лонганлон, в откъса ти за свободата на медиите можеше да споменеш и за Роскомнадзор (друга лоша новина), който наблюдава блогове с повече от – мисля, че беше 5000 посетителя – за тях е задължително да се регистрират в Роскомнадзор (егати тъпотията). Много руски блогъри се опитват да си свалят бройката посетители поради тази причина, като прилагат разни трикове на информационните технологии.

 19. 3000 посетители

 20. Георги
  01/11/2014 - 11:28

  Всъщност каквото и да си говорим в интерес на истината на запад хората живеят много по – добре от тези в Русия. Просто сравнете качеството и стандарта на живот в Америка и в Русия и ще видите грамадната разлика между двата народа. В САЩ има най – много столетници на глава от населението, жизненият стандарт на американците надхвърля в хиляди този на руснаците. Сега някой ще ми противоречат като заявят, че в САЩ има голям брой убийства. Вярно е, но също е факт, че голяма част от престъпленията в Америка се извършват от чернокожи и то в гетата. В останалите Щати престъпността е сравнително ниска. В Русия обаче нещата са повече от плачевни, държавата се нарежда на едно от челните места по убийства и отвличания, да не говорим за битовия алкохолизъм от които страдат дори и децата, стотиците хиляди бездомни деца, наркотиците и марихуаната и пр. и пр.

  Когато фактите говорят и русофилите мълчат!

 21. Нивото на убийствата в САЩ е двойно по-ниско отколкото в Русия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/L.....icide_rate

  Напомням, за русофилите, че тия статистики се базират на данните, които самите правителства подават за престъпността. Така че когато Русия има 9.2 убийства на 100 хл. жители годишно, това не са измислени от Сорос данни – това са данни, които руското правителство е подало към ООН (а реалната цифра може да е по-висока).

 22. Георги
  01/11/2014 - 17:40

  Принципно русофилите в България живеят в един друг свят коренно различен от нашия. Тяхното мислене е друго, закъремени са с руско мляко, затова е много трудно да ги побългариш, и макар, че са българи по произход се чувстват повече обвързани с Русия отколкото с родната си България. Те са по – големи националисти и Жириновски и по – големи патриоти и от руските патриоти. Те не обичат толкова родната си България колкото любовта на живота им – Русия. Но особени пристрастия имат към агента на КГБ Путин. За тях Путин е повече от божество, той има огромно психологическо влияние върху русофилският мозък. 🙂

 23. Има и такива, безспорно – само че болшинството които харесват Русия и които аз наричам русофили не са тия ненормалните – те са обикновени хора, които просто смятат Русия за могъща държава, която Путин управлява добре, а него – за силен световен лидер, който се противопоставя на “американците” (които тия хора не харесват).

  С написаното просто исках да покажа, че Русия не е нито силна държава, нито в нея се живее добре, нито е пример за подражание от нас или света.

 24. “Русия не е нито силна държава, нито в нея се живее добре, нито е пример за подражание от нас или света.”
  Абсолютно вярно.Но..няма да,Ви,чуят.

 25. Венцислав
  03/11/2014 - 12:49

  всички тези статистики за рашистан нямат никакво значение ,ако рашките искат да живеят в кочина това си е тяхно право
  не си засегнал истинската причина поради която за рашистан трябва да се говори без любов ,а тя е че от Съединението насам рашка се опитва да унищожи Българската държава ,това го знае всеки средно запознат с историята на България
  знае се защо ,знае се и как.Разбира се мурзилките яростно го отричат понеже тези неща не ги пише в техните учебници но това няма никакво значение

 26. Я светни как точно и защо пък се опитва да “унищожи България”?

 27. Само, моля те, не споменавай малките градове, знам че провинция, село, земеделие и т.н. са ти някакъв комплекс, но тук става въпрос за факти- не знаеш колко хора от столицата са на същия акъл за величието на Русия, и то млади. Източник: живея в София и го виждам всеки божи ден.

 28. да комплекс са ми, само че тия за които говориш в София и те са от провинцията :Р

 29. Нима:Р Май не живееш в София ми се чини…Иначе съм съгласен, че в провинцията нещата може би са една идея по-зле заради социално-демографските и икономически х-ки на страната ни.

  PS То в София не останаха софиянци, май…

 30. Венцислав
  03/11/2014 - 18:33

  казах да унищожи Българската държава , България не може да бъде унищожена докато има българи
  а да те светкам не ми е работа , сядаш четеш и се светкаш сам
  “Строители на съвременна България ” ако не си я чел прочети я и ще си отговориш на въпроса

 31. българка
  05/11/2014 - 11:44

  Рекорд, в Москва днес са се родили 56 021 деца! И как няма да раждат, като държавата дава много добри условия за това. За първо дете бащата получава 300 евро за честито, майката получава 500 евро в карта за кошче и количка и отделно втора карта за безплатни памперси, пюрета и хумани. Когато са близнаци всичко е двойно, а при нас близнаците се таксуват от държавата за помощи като едно. За тризнаци и нагоре се дава безплатен апартамент по стая на дете. За второ дете 15 000 евро е наградата за родителите.
  Някой ще попита откъде знам, аз ще му отговоря раждах там и още имам приятели и то много, с които комуникирам. Освен това здравеопазването е безплатно, раждаш безплатно, не като тука-влизаш в болницата и ти казват: Парите или живота!
  Колкото и да плюят Путин, той е любимецът на народа в Русия и действително обича и се грижи за този народ, не като нашите национални предатели! Путин дава тези помощи на руснаците. А ние тук отглеждаме само циганите, че да могат срещу две кебапчета да гласуват за когото им кажат. А, че политиците ни са национални предатели две мнения няма.

 32. Разбира се, че днес са се родили 56 021 деца в Москва! При това, сигурно са толкова само сутринта. Ами следобяд? Ако московските майки поддържат тая раждаемост, само за 1 година това означава 20 милиона нови московчани (20447665 по-точно)! Населението на Москва ще се утрои за година!

  Някои хора са толкова лековерни, че чак не знам как още са живи, честно…

 33. Lord Dreadfort
  05/11/2014 - 13:24

  Русия е западнала страна, чието население най-добре се описва със словосъчетанието “руски свинчоци”. Това се дължи както на азиатската им изостаналост, така и на многогодишното монголско господство над въпросната територия – то е нанесло, както и турското при нас, непоправими вреди на населението.

  Всичко това обаче не променя факта, че във военно отношение Русия е непобедима – да, не може да превземе света, както си мислят подлидялите и поклонници, но и тя не може и да бъде превзета. Това следва от факта, че за разлика от нормалните народи, които ценят цивилизоваността, руснаците са подлидяли пияндета и понеже не могат да правят градивни неща, ги бива в убийства, войни, кръвопролития и други такива дивотии. Единствено в периода веднага след ВСВ и краткия монопол на САЩ в ядреното оръжие, тогавашният СССР е била уязвим, но явно американците хем не са оценявали заплахата, която е щял да им създаде, хем не са очаквали, че ще спечелят война едновременно срещу СССР и още тогава многобройния Китай, който би ги подкрепил (Китай яко ги страхува и през Корейската война).

  А стремежът на Русия да ликвидира България като фактор е напълно безспорен – достатъчно е да се види как и в чий интерес е действала още от Съединението и през балканските войни (което и предопределя с кого сме в ПСВ и ВСВ). Превъзнасяният Сан-стефански договор всъщност е блъф и не се е предвиждало да сме самостоятелни – разкъсването ни на парчета ни спасява малко от пълна зависимост. На практика Третият Рим не може да търпи едно малко “римче”, тук на Балканите, да не го слуша и да му мъти водата (или пък, недай си, Боже, да им превземе Константинопол-а, както се е гласял Цар Фердинанд) – затова и така ни тормозят.

 34. Не знам защо споменаваш САЩ като евентуален враг на СССР след ВСВ – очевидно война между двете държави тогава, особено пък предизвикана от САЩ е невъзможна и то по изключително вътрешнополитически за САЩ причини. По това време про-комунистическият сантимент в САЩ е доста силен, отчасти благодарение на платената от СССР пропаганда (Макарти не успява да си довърши работата после…). Освен това влизането във ВСВ за САЩ така или иначе е политически на ръба – чак когато Германия и Япония практически превземат половината свят, Рузвелт получава достатъчно двупартийна подкрепа, за да вкара държавата във война. За тази цел той въвежда безпрецедентни мерки на икономически контрол (т.е. с това ги оправдава) и увеличава много външния дълг – а да повтори всичко това няколко години по-късно, според мен, би било не просто политическко самоубийство, а направо политически невъзможно.

 35. Lord Dreadfort
  05/11/2014 - 17:48

  САЩ точно тогава е управлявана от олигофрени (не им е и за последно) – но някой тамошен аналитик трябва да си е давал сметка, че държава като СССР, чиято основна цел и raison d’etre е да ликвидира всички останали държави по света, ще им създава особено неприятни проблеми. Изобретяването на ядрено оръжие сигурно ги е направило малко самоуверени и не им е пукало, но едва ли са очаквали, че ще запазят завинаги монопол върху него – и точно заради това би трябвало да са много по-притеснени и да мислят как да действат превантивно след като интервенцията по лениново време е пропаднала.

  Социалистът Рузвелт се е кефел на идеите на Сталин, обществото също не би било съгласно да стават агресор (кой ли някога го е питал – като че ли е било рано за саботажи от виетнамския тип), но нима тия екшъни 20-тина години по-късно не са били поне малко прогнозируеми? Още тогава, според книгите на Суворов, СССР е планирал да допипа цяла Европа – едва ли САЩ не са имали поне предположения за такива попълзновения. Платената пропаганда е имала резултат заради загиналата след Депресията икономика, но нима пропагандата сама по себе си не е вид агресия?

 36. Радослав
  06/11/2014 - 19:04

  “българка казва:
  November 5th, 2014 at 11:44
  Рекорд, в Москва днес са се родили 56 021 деца!”
  Не знам къде си го прочела това, но е тъжно, че му вярваш.

 37. Виж тук: http://wdi.worldbank.org/table/3.15.

  Нефтът съставлява 13,9% от БВП. Ерго, твърдението, че „нищо не се произвежда и преработва“ е доста пресилено.

 38. Qna Platova
  09/11/2014 - 22:17

  Петре, коментарът на “българка” е един цитат, който преди няколко месеца видях масово споделен в един -бук 😉

  Намерих го и в още няколко форума – колкото е абсурден и смешен, не знам дали е по-смешно колко хора са повярвали на написаното или е част от трагедията.

  Защото и в България, и в Русия не е прекрасно положението. Никога няма да разбера тези хора, които си въобразяват, че животът на обикновения човек там е поносим, та даже и хубав. Може би само трябва да си представят какво е да живеят далече от развити страни, да излизат от страната само с виза, да живеят в град, различен от Москва или С. Петербург, защото практически погледнато модернизиртането и развитието на такава огромна площ, каквато е Русия, не е никак лесно и естествено се точи много по-бавно от българското. Москва и С. Петербург са сравнително добре, но какво се случва в провинцията там – не искам да си представям. А колко българи се питат дали изобщо нещо в България се развива?

  Малко реализъм и готово, разбира се колко трябва да се възхищаваме на днешна Русия. И да се порадваме още веднъж при всяко напомняне, че ни се е разминало да станем Съветска република.

 39. Lord Dreadfort
  10/11/2014 - 11:50

  Аз да си илюстрирам тезата от по-горе: http://dariknews.bg/view_artic.....id=1354658 Все пак са щели “да са биат с лошите”…

 40. @Export

  Не гледаш където трябва. Явно толкова си можете вие руските платени тролове.

  http://wdi.worldbank.org/table/4.4

 41. Яна, то и в България е подобно положението. Ако не си в София, Пловдив, Варна или Бургас положението е доста зле. Разбира се това не е аксиома, но един голям процент от хората извън тези градове не живеят добре.

 42. Qna Platova
  12/11/2014 - 22:48

  Да, Д.Н., затова и няма какво да се величае Русия. Вярвам на хората, които са ми казвали, че за руснаците България е Запад.

 43. Ето един пример, представителен за практически всички романтични митове за консервативна, силна Русия и противопоставянето й на гейския и пропаднал Запад, събрани в един знаменателен коментар:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=902562313102006&set=a.546868885338019.127875.100000447370517&type=1&theater

 44. мдаааааа коментара е просто……уникален.
  еманация на явлението “мурзилка ”
  като чета такива неща и бе обзема един бяс дето замъглява и разум и всичко ,искам само да удрям удрям удрям…..

 45. @Lord Dreadfort

  Подобна операция може да не е била възможна, или поне да е била изключително рискована. В края на ВСВ само немците имат някаква ракетна разработка в експериментален стадий – съответно никой не е имал балистични ракети. Бомбите в Япония са пуснати от самолет, в момент в който Япония не разполага с изтребители, американските бомбардировачи летят над обсега на зенитните оръдия(зенитните ракети също са разработени по-късно) и САЩ разполагат с летища из околностите.

  СССР в края на войната има авиация – една част са американски самолети, други собствени разработки (и вероятно са копирали това-онова от американските и немските разработки). А кое е летището от което да излети ескадрила за бомбардировка на Москва нямам идея, но сигурно е поне на 1000км от целта. Съответно шанса да бъде прихваната по пътя е доста голям.

  Политическите последствия от опит за атомна бомбардировка сигурно не са много по-малки от истинска такава, съответно каквото и де е минавало през кухите кратуни на разни очилати “аналитици” е трябвало да се съобразява с действителните интереси на съвременните политици.

 46. Lord Dreadfort
  14/11/2014 - 12:33

  @gezatop Тези неща са верни, но с оглед на статията за Чърчил, ми се струва, че така се е опитвал да запази влиянието на Великобритания – което впоследствие изчезва точно за сметка на САЩ и СССР. САЩ са били малко по-далеч и са извличали дивиденти (макар и краткосрочно) от СССР, и затова не са се противопоставили на заплахата от него. В дългосрочен план, обаче, това е можело да ги ликвидира.

  Техническите детайли на изпълнението сигурно са били сложни и нежелателни, но т. нар. “англо-американци” са били фрашкани с бомбардировачи (даже доста далекобойни) по това време (както и ние в България с ужасяващи последици установяваме) – та дори и да изчушкат цялата ескадрила по пътя, е необходимо до целта им да достигне един-единствен бомбардировач, за да се счита мисията за успешна и СССР да е на колене (по Чърчил). Разбира се, това би довело до много лоши последици в глобален план, но с оглед на 1962 и други екшъни, не се знае кое е по-малкото зло (а и още не се знае кое би било – с оглед на новата “Студена война”.

 47. айде като сте се заели с исторически предположения, земете да кажете кво щеше да стане ако Германия беше победила във ВСВ

 48. във форума на замунда има една тема “исторически ревизионизъм” ,там обсъждат точно такива неща ,какво би станало ако….
  повечето от обсъждащите са със завидно начетеност ,има какво да се научи ,препоръчвам я на хората които не са я посетили досега

 49. В момента пазарната капитализация на Епъл е по-голяма от тази на ВСИЧКИ публични компании в Русия взети заедно:
  http://www.forbes.com/sites/ti.....ck-market/

 50. Калин
  22/11/2014 - 15:49

  Има един единствен най-сигурен начин да се разбере истината – накъде бяга народа: на запад или на изток? Къде е устроено най-добре за живеене и работа, къде кочинката е най-изчистена? Имам доста приятели зад граница и нито един от тях не е в Русия към този момент. Случайност?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *