Ужасии


Онзи ден, порядъчно пиян, един пожарникар ми сподели, че изгорял човек мирише точно на свински пържоли на скара. Нямаше да ми направи впечатление, ако същото нещо не ми беше казала преди няколко години и една докторка от пирогов…

А по повод тоя клип имам да кажа две неща:

– Предаването е толкова блудкаво, фалшиво драматично и лигаво-сълзливо, че едва не се издрайфах. Да слушам водещата, със смехотворно патетичния й и напънато зловещ тон, ми беше по-отвратително, отколкото да гледам котето, умиращо от нервнопаралитичната отрова (а тая гледка е яко отвратителна, тъй че смятай…).

– За да храниш змиите си с котки, при условие, че се продават (доста евтино) специално отгледани за целта бели мишки, трябва да си бая тъп.


Разочарованието Доган
нещо странно се случва с Technorati

Коментари

 1. Добро утро 🙂
  Освен, че трябва да си “бая тъп”, за да храниш змиите си с котки, трябва и да ти липсва нещо, условно наречено “човечност” в случая. Това при все, че не съм кой-знае-какъв любител на котките и нямах нерви да изгледам клипчето докрай.

 2. Не разбирам Лонг, като заклет месояд, от какво точно се възмущава. Телета, прасенца и пилета умират по не по-малко грозен начин, но смъртта им се смята за банална. Прасетата са не по-малко интелигентни от котките – справка Уикипедия. Лонг, ще преминеш ли на бели мишки като смяташ, че по-висши животни не трябва да мрат току-така?

 3. E не че това с мишките е по-хуманно. Доста тъпо е самото разделение на животните на такива дето е ОК да умрат и на такива дето не е прието да умират, но всъщност ти още не го разбираш 😉

 4. Shellman, възмущавам се по две прични:

  Първо, да храниш змии с котки е безотговорно и опасно спрямо змиите – котките, макар и малки, имат нокти и могат да наранят змията, а гърмящите змии са доста скъпи.

  Второ, умъртвяването на животни има и морална страна извън измислиците за техните “права” – тая морална страна е свързана с чувството за емпатия (съпреживяване) при хората. Т.е. жестокостта към животните, т.е. действия, които не са практически обосновани (за разлика от ползването на животни за храна) е жестокост по принцип и стимулира едни и същи центрове в мозъка.

  И двете причини ме навеждат на мисълта, че човекът не е съвсем наред. Да си дава труда да отговаря на обяви, да обикаля по кварталите и да лъже хората, само за да може да изложи змиите си на опасност, при положение, че може да си поръча неограничено количество мишки по пощата (има специални развъдници)… това не е поведение на нормален човек. Вероятно обича да слуша котенцата как пищят, знам ли…

  Martin
  , и за теб две причини:

  Змиите в природата се хранят главно с мишки и не ядат мъртва храна.

  Чувството за съпреживяване при хората е много по-силно за милите и сладки животни, каквито са котенцата и много по-слабо за другите. То зависи както от външния вид на животото, възрастта му (малките са сладки), така и от културните наслагвания и особености на обществото (телетата за нас са храна, за индийците – свещени и почти хора). Тъй че разлика има и то голяма. В общият случай човек, който храни змиите си с мишки е служител в зоопарк, любител-херпетолог или Яна от софийския природонаучен музей. А ако ползва котки, най-вероятно му хлопа дъската – си също ядеш пилешко, ама не би седнал да разкъсваш със зъби живи кученца, нали?

 5. “А ако ползва котки, най-вероятно му хлопа дъската – си също ядеш пилешко, ама не би седнал да разкъсваш със зъби живи кученца, нали?”

  Ъъъ Лонги нямаше ли предвид живи пиленца след като яде пилешко 🙂

 6. Мария
  12/11/2008 - 11:58

  Въпросът е именно в униването – можеш да ядеш пилешко, но за целта си има касапи, които ги убиват, а не го правиш ти. Плюс това тук става въпрос за убиване за УДОВОЛСТВИЕ. А и да не забравяме, че в ЕС убиват животните за храна все по хуманно, без да страдат.

 7. Мария
  12/11/2008 - 11:58

  Униването = Убиването

 8. именно де – точно затова има разлика между това да си храниш змията с мишки и с котки

 9. Мисля че тоя тип просто се забавлява! Като малък имах познати които пускаха котка с парашут(найлонова чанта или стар чадър)от 7-мия етаж, или им боядисваха коремите с боя за забавление! Немисля че показаното има нещо общо с нуждата от храна на змията, а по скоро с извратено чувство за удоволствие на стопанина!

 10. абе и аз се чудих на предаването- за мен си бе много нескопосано направено и съвсем не наблегнато на това, на което трябва.

  Броблемът за мен бе – пресичането на границата!и лъжата

  Лъжата – за това, че си даваш котето за отглеждане, а то отива за храна на нещо, т.е. аз съм излъгана!

  и другото, кето за мен е по-стряскащо – да гледаш и да се наслаждаваш на смъртта на котенца, кученца, мишки и др. подобни….за мен означава, че ще се наслаждаваш и на други подобни неща…в по-едър мащаб.
  Това е просто показател, че си минал една от границите…а колко ще ти тряба да минеш друга подобна./..не знам.

 11. Въпросния “пич” изповядва някаква форма на death metal/сатанизъм , така че е въпрос на философия да си храни змиите по подобен начин , а не метод за пестене на пари.

 12. изповядва трънки – тва само куха журналистическа тиква може да го измисли, мен ако питаш… некои от тия лешояди само се чудят от де да извадят сензации и да си направят жалките предавания по-интересни.

 13. Не мога да видя филмчето по обясними причини, но, Лонг, то крайната цел на всяко предаване (дали жалко или не) е да се направи по-интересно, за да има по-голям интерес да се рекламира там, нали се сещаш. 🙂 Все пак всякаквите медии и всичко свързано с тях живеят на реклами.

 14. Алекс
  12/11/2008 - 16:48

  Бихте ли пуснали подобен човек при змията?

 15. Павел Николов
  12/11/2008 - 17:05

  Кадрите с котенцата са наистина потресаващи, но не мога да не се съглася и с това, че предаването наистина е от вида “ред сълзи, ред сополи”…

 16. петьо
  12/11/2008 - 20:46

  Лонги, както умира котенцето като го изядат, така умира и мишленцето и плъхченцето поръчано от развъдника.
  Не виждат грам хуманност в повърхностните съждения на всички по-горе – да умре мишката да, ама котенцето – ох, то сладкото – нееееее!
  Лонги, още по-смешно е да приказваш, че не ставали котетата щото били опасни за змиите. Дай сега да оплачем змията – а да й нарежем месцето на парченца няма ли да поискате..? 😀 Плъхът, отгледан в развъдник може да достигне 700-800г тегло и е доста агресивен и опасен ако се наложи (има зъби и нокти).
  Цялата ви обич към котетата е олицетворение на идиотската ви любов към живи плюшени играчки с елементи на изкуствен интелект. Това лицемерно делене на животните на “сладки” и “не-сладки” не може да бъде аргумент за защитата на едни и убиването на други. 😉

 17. петьо, това е като че ли най-интересният коментар до тук 🙂

  Да, плъховете стават големи и агресивни и могат да са опасни за змиите, особено за по-пасивните като питони и бои, затова последните се хранят по-често с пилета.

  По-интересното обаче е това за “идиотската ви любов към живи плюшени играчки”. Всъщност, тая любов съвсем не е идиотска, а е съвсем природна и инстинктивна – малките на почти всички животни (бозайници и птици) изглеждат сладки. Те са милички не само за хората, а и за останалите от техния вид – това е еволюционен механизъм за намаляване на агресивността към малките.

  Точно защото хората смятат някои животни за сладки и за мили плюшени играчки, се появява и явлението “съпреживяване”, за което говоря по-горе. Т.е. ние се идентифицираме и насочваме чувствата си към животни, които изглеждат сладки, докато към тия, които смятаме за противни не сме изобщо съпричастни. Всяка домакиня ще се потресе от гледката на пищящото котенце, но без колебание ще преследва с чехъл в ръка нещастната хлебарка, имала дързостта да припари в безупречно чистата й кухня.

  Мисълта ми е, че деленето на животни на сладки и не-сладки не е лицемерно, а е единственото възможно делене. Животните нямат “права”, те са собственост и дали да ги убиваме или не зависи само от това дали се чувстваме емоционално привързани към тях. Точно способността ни да създаваме такива емоционални връзки ни прави хора и точно невъзможността за това е отличителна черта на психопатите.

 18. петьо
  12/11/2008 - 21:23

  “Точно способността ни да създаваме такива емоционални връзки ни прави хора и точно невъзможността за това е отличителна черта на психопатите.”

  🙂 и да, и не, Лонг. опитваш се да пренесеш храненето на змии с котенца в областта на съдебната психопатология. има логика, но не е правилно, не знам дали ме разбираш.
  аз също бих си нахранил змиите (ако имах такива 😀 ) с котенца. никога обаче няма да си играя да ги събирам по хората. и да ги лъжа. това е подло и гадно. ще се разходя из квартала и за 1 час ще събера една торба помияри! кученца, котенца – каквито си поискаш. безплатно!
  това прави ли ме психопат? не, разбира се. дори ще свърша нещо полезно – ще премахна въшливите развъдници на паразити, които са опасни за децата ни.
  и преди някой кучо-котко-любител да ме заругае да провери какво казва съвременната психология – защо са сладки дечицата, котенцата и кученцата.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cute

  Мяу! Мяу!

 19. петьо
  12/11/2008 - 21:30

  ей така, между другото, сега разбрахте ли откъде идват всички питони с които се снимате по морето, бухахахахахаахахаха! 😀

  Мяу! Мяу!

 20. “Сладки” и “несладки”… Това го има и в кино индустрията… Когато умира захаросания пич с керамика в устата всички по – емоционални лелки се съсипват от плач, а когато умира големия “лошковец” и най – хладнокръвните от нас изпитват известно задоволство, че дори и се смеят злобничко. От най-бозавата сапунка, до най-касовия хит, това е непоклатима формула. А ако тръгнем да разгледаждаме и на друго ниво нещата… Първо – котките и кучетата от праисторията са полезни домашни животни(ловят мишки, верни другари, ловуват със стопаните), второ – хлебарчиците и плъховете спадат към графа “Вредители”(ядат ни храната, ядат ни дрехите, общо взето ядат ни всичко). Предпочитанията ни към едните и липсата към такива към другите е заложена още в оцеляването и съществуването ни. Истина е, че има безкрайно следки мишлета, хамстерчета, предполагам, че някой си пада и по буболечки, теленцата на своя ръка, са много симпатични, но просто куче и коте са над всичко друго. Всъщност, каквото и да видя да яде змия, ще ми подейства зле.
  В личен аспект, като чух и видях как котето агонизира и пищи, замалко да изпадна в медицинско състояние. Гледала съм какви ли не ужаси – аутопсии, разчленявания и т.н., но това определено ме събори. Жестокост или психопатия, или каквото и да е… Целенасочеността и усилията вложени в това змията да се храни с котки и сие е отвратителна… Винаги ми е прилошавало като чуя предсмъртен писък на животно,а наскоро си взех коте именно, защото така мяукаше след мен, че едва не ревнах. Много харесвам змиите на вид, но просто действията на този “човек” са отвратителни. Кучета, пъдпъдъци, котета и зайчета, не са предвидена храна за змии, нито от закона, нито от нормалните хора… Това, че ги взима под претекст, че ще си ги гледа ми сте стори ужасяващо… Надявам се да му се случи случка…

 21. “Първо, да храниш змии с котки е безотговорно и опасно спрямо змиите – котките, макар и малки, имат нокти и могат да наранят змията, а гърмящите змии са доста скъпи.”-да Лонг..умрелите котки дращят много яко змиите изотвътре.
  Проблемът не е в змиите, дето ядат котки. Проблемът е , че някакъв психар си дърви пишката, докато гледа колко безпомощно е животното и как усеща, че след малко ще умре. Тонът на водещата е сълзиво-патетично-драматичен, за да може да провокира колкото може повече тулупи да мразят подобни индивиди, не че от това има голяма файда.
  петьо-плосък си като дъска бате…щот не си видял скритата идея на това филмче…мислиш си, че някой вини змията , че яде котки…дрнци
  бай да уей-чувал съм за къде по-големи изроди, убивали котки само за лично удоволствие…тоя перверзник поне храни шибаните змии
  AMXMOD-сатанизмът, в модерният вариант е изражение на краен егоизъм. Всъщност винаги си е бил това. Вярно, голяма част от метъл позьорите обявяват колко много се възхищават на символа на дявола от християнската митология, но тези хора откровено не са узряли като индивиди или не са наред с главата.

 22. петьо
  13/11/2008 - 01:51

  @Ники – причината да плачем за котенцата, а не за блатната къртица, примерно, е в това което каза Лонга. Не в това, че едните са добри, а другите са лоши. Малките лъвчета са сладки нали? – Но като порастнат и разкъсват с грозна жестокост по-бавните антилопи. свойството животинките да са сладки се нарича Cuteness или както го е формулирал австрийският психолог Карл Лоренц – “детска схема” (направете си англоезична справка с уикито). това е характерната форма на главата, муцунката, обща за дечицата на всякакви животни и човека. Затова малките котенца са сладки, малките дечица са сладки… както бе пояснено – по този начин природата притъпява агресията, която същата тази природа ти е вродила.
  @Лонг – ако аз имах змии щях също да ги нахраня с котенца и кученца. Няма да поръчвам каквито и да било плъхове – много са скъпи. Само за половин час разходка из квартала ще събера един чувал скимтящи бъхливи помияри, с които ще си нахраня питоните и кобрите. Плюс това ще ликвидирам въшливите развъдници на паразити, които са опасни за децата ни. Това прави ли ме психопат??? Не, разбира се.
  Лонг – прав си, ако пък съвсем не те жегне агонизиращото котенце, то не си човек. но затова сме и хора, не само защото даваме израз на тези емоции, а отчасти защото мислим рационално 😉 тоест не действаме само първосигнално 😉

  в заключение —- изгледах видеоматериала 2 пъти. мога на 100% да кажа едно – човекът от въпросния материал обаче е наистина психопат. той не храни с помияри гърмящата змия защото е евтино. не защото не иска да разнасят паразити. той удря по главата задушаващия се заек с кеф и си слуша грайнд-кор (или некъв блек метъл) на заден фон. той плаши животното преди да го хвърли на смъртта. и го тупа по челото после. той е един психически увреден човек.
  не, наистина не е наред.

 23. Петьо, наистина ли би си нахранил змията със животно от улицата, което не знаеш какви зарази носи, и което не е нейната естествена храна в природата?! Който няма пари за мишки, да не гледа змии – просто и лесно.

  Кога ли хората ще се научат, че да гледаш живо същество е не само удоволствие, но и отговорност? А освен изроди като този от клипчето, има я и другата крайност – маниаци вегетарианци, които хранят котките и кучетата си със зеленчуци, щото видите ли, месото било убийство… е да, ама вашето животно трябва да яде месо, драги, така че недейте да доказвате собствените си философски идеи за сметка на животинчето…

 24. Човекът наистина е психопат, който се наслаждава на мъката. Сигурно доста е страдал като малък, но дай боже най-лошото за него тепърва да предстои! Другото е, че е определена гавра да вземеш от стопанина животинче с обещанието да го гледаш и после… Между другото във филма трябваше да изтипосат снимката и адреса на урода, пък да следим продължение на темата.
  Факт е, че всяко човешко общество е силно фокусирано върху запазването на своите членове и пренебрегва правата на всички останали (били те негри, извънземни или животни).
  Иначе аз например също слушам death, thrash и black метъл, но съм относително състрадателен, дори повече към животните, отколкото към някои хора. Имал съм две котки (RIP), но съм съгласен, че е малко изкуствено да обявиш мишките за нормална храна за змии (и за котки), пък другите не. Ако се борим за правата на животните, то най-морално е да забраним отглеждането на змии (защото се хранят само с жива храна).

 25. Не се борИМ за права на животните – ти може и да се бориш, но всъщност животните нямат и не могат да имат “права”: http://kaka-cuuka.com/136

  Всичкото ни възмущение от подобни жестокости произлиза не от “правата” на животните, а от човешкия фактор, от психопата, в който тоя човек се е превърнал и неприятните чувства, които тия гледки ни причиняват.

 26. =============================================
  # AMXMOD казва:
  Въпросния “пич” изповядва някаква форма на death metal/сатанизъм , така че е въпрос на философия да си храни змиите по подобен начин , а не метод за пестене на пари.
  # Longanlon казва:
  изповядва трънки – тва само куха журналистическа тиква може да го измисли, мен ако питаш… некои от тия лешояди само се чудят от де да извадят сензации и да си направят жалките предавания по-интересни.
  ==================================================

  Аз пък го познавам лично 😉 От близо 10 години вече. И AMXMOD е прав. Само че нека сменим death metal с black metal…

 27. верно ли ве?!? леле, човешката глупост не престава да ме удивлява…

 28. познайкой
  13/11/2008 - 10:56

  Онзи ден, порядъчно пиян, един пожарникар ми сподели, че изгорял човек мирише точно на свински пържоли на скара.
  ——————————————————–
  тва отгоре какво общо има с темата ?

 29. темата е за ужасии

 30. Влечугите са великолепни домашни любимци. Моите змии навремето ги хранех предимно с мишки – медянките ядяха новородени, а на смоковете давах възрастни. Винаги гледах процеса, много е интересно и зрелищно; не ми е хрумвало да ги снимам, сигурно и не бих. Ако имах питон, щях да го храня с плъхове и зайци, в това няма нищо лошо, такава е природата на животното, не мога да му давам спанак (спанак давах на игуаната). Не бих давал котенца и кученца, защото имам емоционално отношение към тях и смятам въпросния тип за тъпо парче. Беше ми тегаво да гледам кадрите с кроталите, заради наистина леко извратения подбор на храната. Иначе кроталите са ‘баси яките. И, да – аз също съм целувал рептилии, съвсем нормално е. 🙂

  PS Предаването е меко казано малоумно.

 31. Биляна
  13/11/2008 - 14:12

  Онзи ден прави реклама на WOW, сега на какво? На тв2 ли?

  Поздрави!

 32. ммм, ако смяташ за реклама изрази като “блудкаво, фалшиво драматично и лигаво-сълзливо” и “водещата, със смехотворно патетичния й и напънато зловещ тон“…

 33. Петьо, кат си се загрижил помиярите да не разнасят болести,и си решил да си в услуга на обществото що не тръгнеш да трепаш наркомани и дилъри (по-тежките клечки няма да ги намесваме , че са извън обхвата ти)?
  Ако откачалката наистина слуша метъл -то този човек трябва да се ликвидира веднага. Такива боклуци, създават лошо име на общността. И аз едно време слушах Дани Филт, но това не ме е накарало да причинявам болка на невинни животни с краен резултат психическо самозадоволяване. Човек, който е жесток към животните е два пъти по-жесток към хората, ето затова подобни хора са ми в черния списък.
  Узумаки-ако искаш да наблюдаваш природата на животните-направи му по-голям терариум , и дай на животното шанс да оцелее по някакъв начин. За да си честен, можещ да сложиш там някой естествен враг на змията , за да има и за нея някаква тръпка.
  Биляна-Лонг може да си позволи да направи реклама и на тоалетна хартия, ако иска. Проблем?
  Блеки – хаотичния тип сатанисти не са особено приятни за последователните такива. Вианги съм изпитвал повече симпатии, към един гениален извратеняк, отколкото към средностатичстически комплексар с паднали задръжки, какъвто е твоя човек.

 34. П.С. Лонг часовника ти в блога е с един час напред-актуализирай го, ако ти се занимава!

 35. Тоя дето храни смотаните си змии с котки… как може да има такива изроди… ако го видя бих го смазал от бой, не ми пука че после могат да ме съдят (mad) Но според мен повече заслужава да го метнат на някоя акула 🙂

 36. петьо
  13/11/2008 - 15:41

  @daymare – няма нужда да ходя да ги трепя – полицията и психиатрите се занимават с тях. но иначе си права – мразя наркоманите съвсем искрено 🙂 на мнение съм, че са долни отрепки, които обаче заслужават помощ.
  дилърите обаче не – не виждам разлика между дилър на наркотици и продавачката на цигари, но това е друга тема 😉
  причината да ида и да си “набера” малко бъхливи помияри е в това, че НИКОЙ не се занимава с тях. те се плодят на улицата и по входовете и чат-пат някой лигав мухльо минава с колелото и прибира едно от 1500 котенца в квартала (като оня от предаването). другите 1499 пренасят тениите до дробовете на децата ви, докато вие задоволявате примитивните си рефлекси галейки и плачейки за котенцата.
  определено хората затъпяват.

 37. Въх…що ме изкара момиче, бе пич?
  За заразите си прав. Но за това да мразиш безпризорните кучета не си. Можеш да виниш малоумника, който си взима куче и по някаква причина го изоставя на улицата. Виновно ли е животното, че иска да се размножава и да оцелее?Че това си му е в природата. Вярно на улицата има много вируси, но същите тия вируси ти ги предава и кашлящата пенсионерка в тролейбуса зад тебе. И нея ли да трепем? (много ми е мило, като зная зимно време на затворени прозорци какви неща се разнасят из въздуха в един автобус). Не мисли за вирусите, ако някоя военна разработка тръгне из въздуха може да редуцира населението на планетата до минимални бройки. Мисли за хората, които се наслаждават от безмисленото насилие. Те са продукт на други хора, които някога са се отнасяли зле с тях, но дай да не мъдрим тия неща, че става сложно.
  Ю Ес Ей отдавна реализираха идеята и кастрираха/убиха де що улично животно има, поне в цивилизованите градове. И за да покажат , че все пак не са садисти пускат по някое кастрирано на улицата и редовно си го обезпаразитяват. Но мен това не ме кефи..всичко там изглежда толкова стерилно и изкуствено, че да ти се догади.

 38. Хриси
  13/11/2008 - 16:30

  Я този, който го познава тоя идиот, да му даде адреса, пък аз ще сбера бригадата котколюбители да идем да си поговорим с него… После ще сберем и метълите и пак ще идем да си поговорим с каквото е останало от него, защото подобни малоумници само ни развалят имиджа 😉

  По напълно разбираеми причини, не гледах въпросния клип, няма и да го гледам, защото имам котка, обичам си я много, и подобни неща ме разстройват ужасяващо и рева.

 39. петьо
  13/11/2008 - 16:51

  “По напълно разбираеми причини, не гледах въпросния клип, няма и да го гледам, защото имам котка, обичам си я много, и подобни неща ме разстройват ужасяващо и рева.”

  запомнете какво написа Хриси. Трябва да знаете, че има много хора като Хриси! Хриси ще реве за котенцето, Хриси дори ще иска да събере хора да бият лошия блек-метъл! Хриси обаче никога не би сбрала хора да набият Владо Кузов, да речем или някой олигофрен, който залива млади жени с киселина.
  прави ли ви впечатление колко Хриси-та има във форума и около вас?
  някой ден ако преджобят, набият, отвлекат, изнасилят вашето дете да знаете, че Хриситата се трогват от мяукащи котенца, тях човекът трудно би ги трогнал. Още по-малко зовът за помощ за детето ви. Едва ли ще се съберат да му помогнат, както биха се събрали да набият демоничния метъл. 😉

 40. Светослав
  13/11/2008 - 17:37

  Доколкото видях в клипа, това не бе лаборатория, а си бе жилище.Няма ли забрана за отглеждане на отровни змии в домашни условия?Забелязах, че имаше още една гърмяща змия в долният терариум.А и не съм сигурен, че бяха за храна на змията котетата.С други думи това си бе защитна реакция от нейна страна.
  Преди време във Варна имаше частен зоопарк, където срещу 2 лв. можеше да нахраниш змиите с живи мишки.И не страдаше от липса на желаещи.

 41. Хриси
  13/11/2008 - 17:44

  Да, трогвам се от мякуащи котенца и какво? Теб какво те притеснява това? По всички стандартни това минава за стандартно поведение – някой ти го беше обяснил по-горе – емпатия се нарича. Започва от котенцата, пиленцата, мишленцата, кученцата и стига до човеците. Не можеш да ме убедиш, че човек, който не се трогва от нещастието на животно, ще се трогне от човешкото нещастие.

 42. петьо
  13/11/2008 - 18:16

  @Хриси – айде не издигайте примитивния си рефлекс в култ, моля, моля!
  “Не можеш да ме убедиш, че човек, който не се трогва от нещастието на животно, ще се трогне от човешкото нещастие.”

  —- НИТО ЕДИН ОТ ВАС не е станал по-добър човек от това че плака за котенцето. Ти, Хриси, имаш ли си и най-малка представа, колко от трогващите се за котенцата, ще се трогнат от човешкото нещастие? Някои от вас могат дори да бъдат по-гнусни лицемери – плачещи за котенцето, но подминавайки гладните и дрипави деца на улицата. Повечето от вас винаги ще подминават с празните си лица нещастието.

  между другото всички Хриси-та ми приличате на празни кутии от натурален сок. Шарени и ултра-натурални отвънка и кухи отвътре. харесва ми, как от едно изречение на Лонга, всички си намерихте оправдание за пред себе си. заровете си по-дълбоко главата в пясъка! 😉 😀

 43. Кристина
  13/11/2008 - 22:40

  След като прочетох за какво става дума, просто не мога да се насиля да гледам клипчето. Мисля, че човек, който убива за удоволствие котета, кученца и тем подобни просто е с извратена психика. Както сега убива животни, след време може да мине на по – едър ‘добитък’… Смятам, че такива хора трябва да търсят медицинска помощ…

 44. Тъжната истина е, че във всеки един от нас дреме по един такъв ненормалник. ДА не съм краен, но твърдя за 80 процента от хората , които познавам,че в главата им е минала поне една мисъл от сорта на “Абе какво все пак ще стане , ако гушна котенцето толкова силно, че от любов взема да го смачкам?” И по-шантави мисли свързани не само с котета са ми минавали през главата. За повечето нямам кураж да ги споделя с никого и никога не съм се чувствал добре заради тези си идеи. Разликата между мен и изрода е , че той изкарва агресията си отвътре-навънка. Действията му могат да причинят верижна анархия, ако някои хора го възприемат като пример за подражание. Собственият ми морал не ми разрешава да вредя умишлено на човек, който не ми е навредил, а дори и да ми навреди, преглеждам мислено мирните начини за излизане от конфликта.
  Наглостта на змияра стига не само до това да храни змиите с котенца (да се радваш на унищожената невинност е порок стар, колкото човека,)ами и да си качва клиповете в нета-разбирай ексхибиционизъм.
  Блеки, що верно не му напишеш адреса, пък нека заинтересованите котколюбци се разправят с него. Проблемът е, че подобно индивиди за десетки и за повечето няма и да научите

 45. познайкой
  14/11/2008 - 10:11

  Longanlon казва:
  November 13th, 2008 at 11:06 am

  темата е за ужасии
  _______________________________

  не знам кое е ужасното и кое ти дава право, да слагаш етикети на професии, в които хората са избрали да спасяват непознати – пожарникари и лекари,
  ако познаваш само пияни пожарникари и лекари, моля запознай се с повече хора – тези които вършат работата си съвестно и безпрекословно

 46. струва ми се, че ако някой е посветил на живота си на това да спасява хора – изгорели, смазани от разрушени сгради, разкъсани при катастрофи и точно това прави по цял ден (а често и нощ), присъствайки на ужасяващи гледки, от които ние с тебе бихме се стъписали и въпреки това продължава да върши ден след ден работата си и да спасява животи… фактът, че както всички нас, този човек понякога пие в компания, за да намали стреса си, е най-малкият негов проблем, а и не си ти точно човекът, който да го съди за това.

 47. познайкой
  14/11/2008 - 10:41

  моите уважения, но аз съм пожарникар/ако ти се стъписваш от такива гледки, за нас е по-добре да свикваме…/ и не ми повтаряй думите ако обичаш 😉 “”а и не си ти точно човекът, който да го съди за това.””

  това с което си отворил темата “Онзи ден, порядъчно пиян, един пожарникар ми сподели, че изгорял човек мирише точно на свински пържоли на скара. Нямаше да ми направи впечатление, ако същото нещо не ми беше казала преди няколко години и една докторка от пирогов…” въобще не изглежда като “прищтелско изказване”, да беше казал, че хората от тези професии, говорят така, понеже са се нагледали на подобни гледки, вместо да изкривяваш мнението на читателите си – тези, които никога не са виждали пострадали хора в екстемните ситуации, в които ние ги виждаме
  поздрави от цялата пожарна 🙂

 48. “Тъжната истина е, че във всеки един от нас дреме по един такъв ненормалник.”

  Тъжна е за някои. По принцип си прав. Хората по принцип дълбоко в тях си са извратени същества, но понеже тази извратеност не се приема за нещо нормално от заобикалящия ни свят, ние обикновено (в 99% от случаите) гледаме да я скрием.

 49. целта ми изобщо не е била да обидя пожарникарите – а само да кажа, че има неща, които са добре известни в професии като тази, но хората избягват да ги споделят, защото звучат прекалено ужасно

 50. Леле, че забавно стана тука. Не виждам и връзката метъл-садистично удоволствие, всичко е до личностна нагласа, няма еднакви хора, има стереотипи, в които някои се опитват да вкарват другите, защото така им е по-лесно. Не защитавам никой, аз също си имам коте, е и? Това не го прави лош човек, има си определени разбирания, били те свързани със сатанизъм или не(отново стереотипи). Да, също той се самоопределя като ‘мизантроп'(ето ви малко храна още за предъвкване). Не му знам адреса, но да – кроталите са в жилището му. Два са му останали, мисля, има ги от доста време, гледа си ги от съвсем мънички и, повярвайте ми, обича ги не по-малко, отколкото аз обичам своята котка.

 51. Не мога да повярвам, че показват такава изродия по телевизията… тъпо и гнусно!

 52. петьо
  14/11/2008 - 12:01

  Blacky, остави ги още малко да се пенят – преброих 12 Хриси-та до момента и един страшен анализатор, който скоро ще открие на кой рафт в библиотеката седи Фройд – Д.Н. Може би ще го шеърне уит ас ин хис уеблог. Очаквай още непринудени репички да дойдат.
  Между другото вече има видео във вибокса със снимка и инфо за въпросния метъл-представител на Бриджит Бардо 🙂
  кога ще се събирате да го биете, че да дойда да погледам? 😀

 53. Не ми е много ясно за какво се бориш. Докато броиш Хриситата, да те светна каква е разликата между хората и животните. Хората могат да се грижат за себе си, докато животните – котки, кучета, бои, кротали – в сравнение с нас са безмерно тъпи и затова зависят изцяло от нашите прищевки. Затова е нормално някои хора да се грижат повече за животните, отколкото за себеподобните си, които в повечето случаи могат да се оправят сами.
  Мен не ми пречат разни извратени философии и стереотипи, криворазбран сатанизъм или пък болна мания за “права на животните”. Стига да не са за сметка на някое друго същество – човек или животно.

 54. Хахахаха, Петьо, клипчето в бокса искрено ме разсмя!!! А Евгени се върна от Чехия прди повече от година…ххаха…и изобщо не изглежда по този начин в момента, така че ще има да чакаш да погледаш ‘пребиването’. А авторът на клипчето дали има поне 8-ми клас?

 55. Мария
  14/11/2008 - 13:28

  Напълно съм съгласна с daymare. За мен този е изрод и заслужава да бъде ухапан от отровната си змия, за да изкара няколко часа в адски мъки. Освен това е и грозен – явно никой не го харесва и затова така си прави кефа. Явно е повреден умствено.
  А относно животните – на мен ми е жал и за котенцата, и за мишките. Виж вече за хлебарките не, защото те са гадни нисши създания. А и за мен човек, който си гледа нисшо създание като змията, трябва ад е абсолютно луд.

 56. Мария, за нисши и висши създания е говорел и Хитлер и виж до къде я е докарал.

  Не обиждай коментиращите в този блог, защото като ти гледам правописа и начина на изразяване, изобщо не си в позицията да го правиш.

 57. Марийче, аз пък смятам, че змиите са едни от най-красивите животни на планетата и да не ги харесваш е противоестествено… или най-малкото гейско, пхах.

  PS Опитай се да мислиш малко по-малко шаблонно, излез от кутийката си и се разходи, светът е с една идея по-шантав, отколкото обремененият ти от предубеждения и предразсъдъци мозък би допуснал.

 58. петьо
  14/11/2008 - 13:55

  “животните – котки, кучета, бои, кротали – в сравнение с нас са безмерно тъпи и затова зависят изцяло от нашите прищевки.”
  —- Чернобилчо, ти биология за 7ми клас учил ли си? или това ще го учите другия срок? ако не – пусни си анимал планет поне, никога не е късно! 🙂 ех, куца ни образованието, личи си по блоговете, тцтцтц……

  @Blacky – аз ще си броя Хриси-тата. ето Хриси-то “Мария” маниерно демонстрира блестящ ум. Висши и нисши. Подсеща за един немски диктатор дето делеше така хората – на нисши и висши.
  струва ми се много перверзно когато някоя пикла седяща пред клавиатурата се вживява в ролята на майката-природа, докато лигата й капе в скута.
  По ТВОИТЕ критерии, когнитивно ограничена Овцо, котенцето е еволюционен боклук, докато змията е най-висшето създание, защото има отрова, убива и оцелява.
  Баси, ако всички Хриси-та и “Мими”-та са върха на еволюцията, то Дарвин яко се е ебавал с нас, Blacky 😀

 59. петьо
  14/11/2008 - 13:55

  Лонг, не е честнооооооо, ве, това за Хитлер пръв си го помислих!!!!! 😀

 60. Петьо, аз пък си мислех, че колкото е по-голям броя на Хриситата толкова по-добре (Хриси, съжалявам, че от твоето име стана цял термин). И аз обичам котенца и затова и не смятам да го гледам тоя клип. Само че чета коментарите, в които ти не спираш да обиждаш….Може да съм лицемер като са ми мили котетата и кученцата и прочие, но би ми станало гадно и за мишлето и за това нямам змия или не ми е в главата да ходя да ги гледам как се хранят с животинки. Някой по-горе беше казал, че в природата змиите се хранят с мишки, може би поради тази причина и на хората им е по-лесно да приемат мишата дажба за влечугите.

 61. Мамка му, знаех, че съм гей..не харесвам змии бе, дъгъе. Гей съм…А Узумаки е гении! Сега сериозно:
  -не зная като казваш “немски диктатор” дали имаш впредвид, че Адолф е немец по рождение. Щото не е!
  Котките и кучетата имат по-големи представители от семейството си като вълци и тигри например. Ако едно тигърче го ухапе кротона в джунглата има сериозен шанс преди да умре да и размаже главата.
  Това, че не уважата архетипи или хора като Мими и Криси си е ваш проблем. Колкото по-различни типове хора има , по-добре. Ексхибиционистко е да си показваш извратените наклонности в нета, след като ти е ясно, че си мизантроп и няма да бъдеш разбран…Но дори и хора като него са необходими на този свят, за добро и за лошо.
  Не помня за кой път пиша, че дарвиновата теория е, че хората и маймуните са произлязли от общо прародител, а не че хората са произлязли от маймуните. Плюс , че по някаква причина Дарвин се е отметнал от тази теория приживе (ако някой знае причината да ме просветли.)
  Ако сме будисти ще уважаваме еднакво живота на хлебарката и този на котката. Но ние сме..всякакви и уважаваме това , което ни харесва, и с което се асоциираме. Логично е, защото змията не може да ти покаже обичта си към теб, нито хлебарката, докато с бозайниците е съвсем друго.
  ???”когнитивно ограничена Овцо” идея нямам що Лонг позволява такива думи. Ако почнем да се храним и аз мога да бъда вулгарен към хората, които не споделят мнението ми.
  Мария -не му пожелавай подобно нещо-на пича самия му живот е мъка и той сам си я причинява неколкократно всеки ден. Явно единственото му убежище е любовта към змиите, с които се асоциира. За това, че пуска такива клипове в нета, се надявам да си понесе последствията, но що ли се съмнявам, че това ще стане

 62. =============
  не зная като казваш “немски диктатор” дали имаш впредвид, че Адолф е немец по рождение. Щото не е!
  ==============
  Тука издребняваш, щото нямаш какво да кажеш?

  =============
  Ако едно тигърче го ухапе кротона в джунглата има сериозен шанс преди да умре да и размаже главата.
  =============
  на си ти куклите, дай си ми парцалките…пък моя тати, ако хване твоя тати…

  Май трябва да се напише някаква аксиома, че всички коментари, под каквато и да е статия, рано или късно преминават в нечии опити да задоволи егото си…с псевдо-интелигентност

 63. абе аз до сега не съм чул кротон да хапе, нито да има глава, ама както кажеш 😉

 64. Daymare is the essence of facepalming. 😀

 65. “Темата е за ужасии”
  Абе какви ужасии има тук? Едно животно изяжда друго – нищо ново по хранителната верига.
  Я пусни последния клип на Малена, Калина или някоя друга чалга-крава – е ти ужасии!

 66. Grimm “Темата е за ужасии”
  Абе какви ужасии има тук? Едно животно изяжда друго – нищо ново по хранителната верига.

  Същността не е за животното и за това какво яде, а за човека, дето се наслаждава да гледа и снима и за неговата психика.

 67. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  14/11/2008 - 20:14

  Longanlon, сетих се за онази твоя статия с разреваното дете.
  Не знам дали имаш някакви спомени от времето, когато си бил на 3 години и нещо, аз поне не помня реакцията си на това, за което сега ще кажа, но от лятото няколко пъти ставам свидетел из квартала на някой неща, които дразнят големите.
  Децата на възраст от 3 и нещо до към 5 и половина имат много по-различно отношение към социалните контакти помежду си. Имат по-различно отношение и към някои биологични функции.

  Две неща, на които съм ставал свидетел по няколко пъти- първото е надвикването.

  Представете си 10 или 15 деца как са се събрали на куп и викат с всичка сила. Звуците са доста високи и действат проникновено върху слуховите възприятия на големите, но за хлапетата не е проблем.

  Друг социален феномен сред децата от тази възраст е отношението им към пръднята. Знаеш предполагам, а и останалите знаят, че обикновено, когато голям човек изпусне парата в присъствието на други хора, се случва някак конфузно и всички почват да гледат лошо. Това го разбираме по някое време от живота си – нямам спомен точно кога.
  А малките деца само чакат някое от тях да се изпърди и веднага им се повишава настроението- започват да хихикат и след наколко секунди са се наредили да му душат пръднята.

  Мислех да пиша за тези странности на детското общуване, но няма да ми се получи, а ти се справяш по-добре и затова реших да ти предложа да се занимаш с темата, ако не те мързи. Ще е яко.

 68. петьо
  14/11/2008 - 20:17

  копеле, ти си лудддддд! 😀

 69. Това как се вписва в темата – откъм ужасии ли?

 70. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  14/11/2008 - 20:21

  Не се вписва, но аз няма да мога да го напиша добре.
  Всъщност за некои индивиди, детските красъци и другите запавления са ужасяващи 😀

 71. петьо
  14/11/2008 - 21:01

  за мен примерно е ужасна София, не че се вписва, ама и аз да си кажа нещо ужасно 🙂

 72. Ааа, Петьо, СофИя е дъщерята на приятелката ми -не я намесвай 😛 (offtopic-time)

 73. петьо
  14/11/2008 - 23:33

  сОфия, сОфия 🙂
  А СофИя е прекрасно име, човече. Като го произнасяш само и някаква музика се носи в подсъзнанието. 🙂
  между другото как мислиш Блеки – някои от коткозащитниците по-горе дали са се снимали на морето със змиите? че на несебър, сл. бряг, в бургас ако щеш, толкова питони разнасяха това лято…. сигурно тези питони са специални, обаче, хранят ги може би само с гранули и суха змийска храна? и после им залепят устите с тиксо, за да не вдигат много шум сигурно? 🙂

 74. Клипа ме върна повече от 60 тодини назад. Като малък имахме съсед файтонжия.Един от синовете му беше отвратително копеле. Често хващаше котки и ги бесеше по дърветата. Веднаж, хванал котка, завързал и консервна кутия и я запалил.Котката, като луда се шмугнала в конюшната, сеното се подпалило и коня и файтона изгоряха. Бащата го преби до смърт с тояга, разбира се, заради коня и файтона с които вадеше хляба за цялото многочленно семейство.
  Btw,нямах нерви да изгледам този клип нито по Нова ТV,нито на този сайт.

 75. петьо – и да са се снимали и да не са – какво значение има?
  Не говорим за това.
  Естествено, че си хранят животните не с гранули….ама и за това май не говорихме,нали?

  Все едно да кажа, че не съм убивала животни – убивала съм и по-лошо – гледала съм как умират.Някой път ги убиваме, за да не умират с часове. Друг път ги пускаме там, където знаем, че ще бъдат веднага изядени от хищник.
  Това го казвам, защото се занимавам с животни, редовно ми носят болни, ранени…и т.н.

  Ама не ме е кеф да гледам как умират!
  Усещаш ли къде е разликата???

 76. петьо
  15/11/2008 - 15:49

  Валя – искам да накарам репичките функциониращи само с първата сигнална система да се понапънат малко. Отчасти и с провокация. Срамно е – срамно е да си на 22 примерно и да мислиш като някой 12-годишен.
  сигурен съм че разбираш ролята, която играх до момента, почти сигурен съм, обаче че Хриситата не са.
  извинявам се най-искрено на всички жени с името Христина – прекрасно име! абсолютно нищо лично! за идентификация можеше освен “Хриси” да послужи също така Пепи, Рени, Диди и т.н.
  аз съм убивал много животни, не десетки, повече. но знам с каква цел съм го правил, всичко е било под строг контрол и съм го правил хуманно. дълбока наркоза и т.н. винаги ми е било кофти, много кофти, когато трябва да умъртвя животното, признавам си. но така трябва. и съм се занимавал много с темата за защита на животните, кое е допустимо и кое не.
  та поздравявам всички първосигнално действащи хунамоиди с някоя песен на Росица Кирилова с пожелания все пак някой ден да достигнат Сара Пейлин по интелект и да включат и кората на крайния си мозък в бъдещите мисловни процеси!

 77. Това е изродско! Чудя се от Вбокс как не са го махнали все още. Трябва да си пълен непокист и кретен да извършиш подобно нещо!

 78. петьо – приемам думите ти 🙂

  След това се замислих – хубуу, роптаем, ама в крайна сметка прави ли нещо незаконно човекът?
  резултати: надникнах в закона за защита на животните и ето какво пише там
  Чл.9. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.
  (2) За жестокост се счита:
  1. всяко действие или бездействие, което причинява продължително или
  повтарящо се страдание на животното, или трайно уврежда неговото здраве;

  10. използване на животни за филмови снимки, реклама и изложби, при
  които им се причинява болка, страдание, увреждане или стрес;

  15. използването на живи животни за хранене на животни, с изключение
  на тези, чиято биология го изисква;
  – биологията на змиите изисква ли храненето им с котки и кучета????

  кака мислите – нарушава ли закона?

 79. Ами Валя, всяка среща с реалността показва колко абсурдни са всякакви закони, касаещи животинските “права”. Това е така, защото законодателят все още не е осъзнал простичките истини, които излязоха даже в коментарите тука… Т.е. че забраната на жестокостите към животните не може да произлиза от някакви техни “права”, а трябва да е резултат от стремежа на хората да ограничат жестокостта в себе си.

 80. Съгласна – законът не е, за да се спазва от животните, а от нас…..както и всички закони всъщност.

  Тва беше и тъпото в предаването – вместо да кажат нещо за закон,норми и прочие…те разчитаха на предизвикването на погнуса към човека и на съчувствие към животните
  …и нищо повече.

 81. законът за защита на животните просто регламентира правата и задълженията на човека към тях, не обратното 🙂

 82. Тва за кротона вярно беше тъпо…радвам се, че ви разсмях.
  Адолф е австриец по рождение. Австрия и Германия някога са били едно, но от доста време не са. Освен при Аншлус-а, но то е за кратък период.
  Колкото до семейство котки-те изобщо не са беззащитни срещу змии. Домашната котка (Felis silvestris catus) си е издънка на това семейство.
  “Т.е. че забраната на жестокостите към животните не може да произлиза от някакви техни “права”, а трябва да е резултат от стремежа на хората да ограничат жестокостта в себе си.”- А ако не искат да ограничават въпросната жестокост? Ако я считат за нещо високо морално и добро? Тогава според какво трябва да ги съдим и изобщо трябва ли да ги съдим? Бяс ловя , че ако твоята котка беше пострадала други щеше да ги пишеш, но то и това е нормално.

 83. Жилов
  16/11/2008 - 01:45

  Не, Daymare, същото щеше да напише. Ако убиеха котката му това щеше да е престъпление не заради правата на котката, а заради неговите права, неговата емоционална привързаност към нея.

  Също така щеше да е неморално заради простата аналогия, която правим между останалите живи същества и себе си, своя живот, своето съзнание, своята свобода. Ако истински обичаш себе си, ако истински обичаш своята същност, е неизбежно да заобичаш и другите хора, и животните, защото приличат малко или много на теб. Това е много различно от греховния егоизъм, за който си мислиш.

 84. Не, Жилов, имам впредвид, че когато действат емоциите- мъдростта и разумът често отиват някъде на майната си и се връщат когато кръвта спре да кипи. Радвам се, че се стремиш да бъдеш нещо повече от обикновения човек, но ако някой ти нанесе голяма обида ти няма да седнеш да анализираш дали въпросният някой е крив или прав…предполагам, че ще отвърнеш на момента. Или отричаш?

 85. Жилов
  16/11/2008 - 04:39

  @daymare
  В главата ми има една анализираща машина. Тя не спира да работи нито когато плача на погребение, нито когато съм под въздействието на наркотици, нито когато кипя от гняв, нито в какъвто и да е друг такъв случай. Подобен начин на съществуване е ужасен и не го препоръчвам на други хора. Не виждам какво общо има това обаче.

  Longanlon съвсем ясно обясни защо измъчването и убиването на животни е проблем – това му заключение по никакъв начин не може да се промени от лично емоционално преживяване – то е валидно И тогава.

  Проблемът изглежда е в това, че ти не искаш да разбереш заключението му, тъй като е човекоцентрично. Не би могъл да приемеш, че желанието ни да защитим живота на другите идва от това, че истински обичаме себе си. И че причината да изпитваме съчувствие и ужас е в това, че ние разпознаваме нещо “наше” в животното.

  Обратното, когато човек мрази себе си и живота си като цяло, той се стреми да се саморазрушава, като ако срещу това има защити, му остава да разрушава други хора, а ако и срещу това има защити – други същества, подобни на хора (например подобни с това, че също са живи). Така…

 86. daymare, ако още един път напишеш “впредвид”, ще повърна.

 87. много се разгорещихте ве…

  все пак радвам се, че някой разбират моралната идея, която подхвърлих 🙂

 88. @Жилов Мисля, че те разбирам, ако и да се чудя защо толкова много си се вкопчил в собественото си его, след като знаеш, че то ще се разпадне един хубав ден и никога повече няма да го има. И изобщо какъв е смисъла тогава ти или аз да съществуваме впр…ъъъ бидейки грешки или пък-връхната фаза на един далеч несъвършен еволюционен вид.
  Поклон за самоконтрола!
  П.С. Изобщо не ти вярвам, че плачеш на погребение. Съмнява ме , че разбираш истиснкия смисъл на емоциите.
  Поздрави!

 89. “морална идея” 🙂 странно звучи, но да, някои са разбрали

 90. Тоя човек храни змиите си не само с котенца, но и с кучета.. но понеже кучетата били доста големи, оставял змията да ги омъртви, а след това собственоръчно издирал кожата на бедното животно, разфасовал го и така го давал на скъпоценните си змии.. според мен този човек е психично болен, на-кой нормален би му доставяло удоволствие да снима и гледа смърт.. ?!?!

 91. Жилов
  16/11/2008 - 19:42

  @daymare – Ударът ти е нисък. Да, плача на погребение – последните две години бях на три, все на близки за мен същества. Скръбта е едно от нещата, които изпитвам най-силно. И въпреки че всичките ми емоции са много силни, аз ги ограничавам и не им позволявам да определят мисленето ми.

  Другото ти разсъждение е типично както за религията, така и за нихилизма – ако смърт има, а бог няма, значи животът ни няма смисъл. Така че, ако има бог – да прибегнем към него, ако ли не – можем да избием всичко (включително и себе си), защото нищо няма значение.

  Според човекоцентричната гледна точка, не е нужно нещо извън нас да придава на живота ни смисъл. Смисълът е вътре в самите нас, ние просто искаме да живеем и да мислим, независимо от това, че светът постоянно отрича това. Човешката трагедия настъпва, когато в слабостта си предаваме самите себе си и започваме да служим на света и на смъртта, която ни заобикаля, само защото са по-силни.
  Както прави и този, който убива котетата.

 92. @Жилов – повярвай ми-нямам намерение да се заяждам с теб. Върпосът ми беше друг-може ли краен рационалист/прагматик да се възприема като човек. Защото предният по-скоро действа като машина.
  Опитвам да те разбера, но някак не мога. Защо да ти е тъжно, когато някой близък умре? Той просто е загинал и на практика не му е болно, тъжно, не му пука за теб, откъдето и да го гледаш.
  Освен това те помолих по-рано да не бъркаш религия с вяра. Религията ограничава вярата, според начин , изгоден на някакви хора. Възможно е и в религията да има истина, но тя обикновено е твърде малко, за да е задоволен един любопитен индивид. Там където ти виждаш случайности и грешки, аз виждам свръхразум, който опитва да въдвори някакъв ред в хаоса. На мен така ми харесва и така си вярвам.
  За откачалката си прав-много ми хареса заключението-няма смисъл да служиш на псевдонорми като добро/зло, живот/смърт и така нататък..

 93. Григор
  17/11/2008 - 02:49

  @Longanlon: Дали ще признаваме на животните права е в крайна сметка точно същото, както дали ще изпитваме към тях емоционална привързаност. Еволюционната и етична обосновки са същите. Само дето в единия случай го правим на емоционално ниво, а в другия – на рационално. 🙂

  (Друг пример за пак същото: дали ще признаваме права на другия пол, другите раси и пр. Той е донякъде междинен – в решението ни участват и емоционални, и рационални елементи.)

 94. Жилов
  17/11/2008 - 05:34

  @daymare
  Емоциите са необходими и без тях не може – те са вятърът, който издува платната, но също така и вятъра, който може и да потопи кораба. Емоциите са отношението ти към нещата, без което не би тръгнал да правиш каквото и да е. Просто не трябва да заместват мислите.

  Няма как да не ми е тъжно за близкия ми човек, който се е разпаднал обратно и сега е само безразлични атоми. Няма как да не ми е тъжно от това, че камъните са победили. Ти всъщност ми задаваш въпрос, който няма толкова общо с емоциите. Има повече общо с това дали считаш смъртта за нещо, което е ОК. Доколкото виждам, за теб е ОК – изглежда, че тя решава задачата – няма болка, няма страх, няма проблеми, всичко е наред. Смъртта обаче решава задачата, като изтрие условието й. За мен това не е решение, а точно обратното.

  Защото животът, разумът, свободата, и оттам – доброто, не са псевдонорми. Да, вярно е, че те не съществуват в света. Но съществуват в нас. Твърденията от типа
  “нищо няма значение”, “смъртта е ОК”, “убиването на всичко живо е ОК”, “всичко е относително” почиват на това, че човек гледа към света и тъй като вижда там само безразличие, го пренася и върху живота. (Религиите решават този проблем, като с помощта на лъжи правят света по-жив и човечен. Но лъжите, разбира се, раждат псевдо-ценности и създават много по-голяма каша.)

  Проблемът всъщност би се решил, ако вместо да търси отговорa в света, човек го потърси в самия себе си. Ценността на живота се намира вътре в самия теб. Искаме да живеем, защото искаме да живеем – това е аксиомата на живота и без нея като основа нищо не би могло да се построи. И колкото по-добре опознаваме (обикваме) същността си, толкова повече можем да ценим и защитаваме всичко, което прилича на нас.

  Тази обич към себе си не е егоизъм така, както го разбират повечето хора (егоизмът, нарцисизмът, садизмът са опит да се спасиш от усещането, че си прашинка, като си вьобразяваш, че си нещо друго, нещо повече от всички други прашинки, да изпадаш в зависимост от тази си илюзия, и в зависимост от това да експлоатираш другите – роб на робите си, както се изразяват Стругацки).
  Обичта към себе си е точно обратното – да си признаеш точно това какво си ти, да си признаеш и какво е света, и въпреки всичко, да защитаваш и обичаш същността си (а това значи да защитаваш и обичаш и другите, които я носят, доколкото е възможно). Ето ти пример за ценност, която възниква само и единствено от човека и от това, че истински познава и обича себе си.

 95. Жилов
  17/11/2008 - 05:36

  @daymare
  Емоциите са необходими и без тях не може – те са вятърът, който издува платната, но също така и вятъра, който може и да потопи кораба. Емоциите са отношението ти към нещата, без което не би тръгнал да правиш каквото и да е. Просто не трябва да заместват мислите.

  Няма как да не ми е тъжно за близкия ми човек, който се е разпаднал обратно и сега е само безразлични атоми. Няма как да не ми е тъжно от това, че камъните са победили. Ти всъщност ми задаваш въпрос, който няма толкова общо с емоциите. Има повече общо с това дали считаш смъртта за нещо, което е ОК. Доколкото виждам, за теб е ОК – изглежда, че тя решава задачата – няма болка, няма страх, няма проблеми, всичко е наред. Смъртта обаче решава задачата, като изтрие условието й. За мен това не е решение, а точно обратното.
  .
  Защото животът, разумът, свободата, и оттам – доброто, не са псевдонорми. Да, вярно е, че те не съществуват в света. Но съществуват в нас. Твърденията от типа
  “нищо няма значение”, “смъртта е ОК”, “убиването на всичко живо е ОК”, “всичко е относително” почиват на това, че човек гледа към света и тъй като вижда там само безразличие, го пренася и върху живота. (Религиите решават този проблем, като с помощта на лъжи правят света по-жив и човечен. Но лъжите, разбира се, раждат псевдо-ценности и създават много по-голяма каша.)

  Проблемът всъщност би се решил, ако вместо да търси отговорa в света, човек го потърси в самия себе си. Ценността на живота се намира вътре в самия теб. Искаме да живеем, защото искаме да живеем – това е аксиомата на живота и без нея като основа нищо не би могло да се построи. И колкото по-добре опознаваме (обикваме) същността си, толкова повече можем да ценим и защитаваме всичко, което прилича на нас.

  Тази обич към себе си не е егоизъм така, както го разбират повечето хора (егоизмът, нарцисизмът, садизмът са опит да се спасиш от усещането, че си прашинка, като си вьобразяваш, че си нещо друго, нещо повече от всички други прашинки, да изпадаш в зависимост от тази си илюзия, и в зависимост от това да експлоатираш другите – роб на робите си, както се изразяват Стругацки).
  Обичта към себе си е точно обратното – да си признаеш точно това какво си ти, да си признаеш и какво е света, и въпреки всичко, да защитаваш и обичаш същността си (а това значи да защитаваш и обичаш и другите, които я носят, доколкото е възможно). Ето ти пример за ценност, която възниква само и единствено от човека и от това, че истински познава и обича себе си.

 96. Имам паяк и го храня с живи мишки. Гледката е неприятна, често болезнена, обаче си обичам паяка. Предпочитам да му купувам скакалци и щурци, но когато няма- прибягвам и до мишлета. Купувам само и единствено бебета- ако може да са голи и съвсем малки- най-добре. Тогава някак си не изпитвам чак такива угризения на съвестта. След всяка дадена мишка се чувствам адски зле. Рядко си признавам, но ми е зле.

  Но не знам какъв човек трябва да си, за да храниш змиите си с котета. Най-малкото котетата са твърде големи, за да умрат мигновено(както умират моите мишки (те умират за няколко секунди)) и сигурно изпитват ужасна болка и ужас. Нямаше да ми пука толкова, чко умираха мигновено.

  Не знам какво бих направила, ако видя този човек. Наистина не знам. Иска ми се да хвърля собственото му дете на змиите, за да изпита същата болка, която изпитват хората, познали своите котета/кучета/зайчета. Или жена му/майка му. Някой много, много скъп човек, но естествено не бих го направила. Според мен такива хора трябва да бъдат убивани. Да биват съдени и затваряни. Съвсем малка е границата да започне да събира сирачета и просячета по улиците, да си развъди вълци или някакви големи котки и да хвърля децата на тях, като прави филмчета със заглавие “Позна ли си детето?”

  Страшно ми е мъчно за този човек. Кой знае какво е преживял, за да се изкриви до такава степен, че да изпитва удоволствие от подобни картини. Изрод. Пожелавам му от все сърце да осакатее, ослепее и оглушее едновременно. Да се превърне в зеленчук със съзнание на нормален.

 97. “—- Чернобилчо, ти биология за 7ми клас учил ли си? или това ще го учите другия срок? ако не – пусни си анимал планет поне, никога не е късно! 🙂 ех, куца ни образованието, личи си по блоговете, тцтцтц……”

  Учил съм биология за който си искаш клас и не разбрах какъв ти е проблемът. Ако не си съгласен с мен, говори смислено, защото с цъкане нищо не доказваш. Отричаш че човекът е най-интелигентният вид на земята и на практика контролира всички останали, така ли?

 98. Жилов-още един поклон…този път меннието ти беше смислено, човешко и дори прочувствено.
  И не-смъртта не е ок. Просто е неизбежна. Но предпочитам да вярвам, че с енергията, която се отделя при смъртта се случва нещо смислено, защото иначе не виждам голям смисъл в живота. Лично гледище. За темата-бях дотук.

 99. =================
  за да изпита същата болка, която изпитват хората, познали своите котета/кучета/зайчета
  =================
  Въпрос малко встрани от темата: ЗАЩО тези животни се озовават у него? КЪДЕ е отговорността на собствениците им? Да раздаваш с обява малките на собствения си домашен любимец е повече от глупост! Все едно някоя майка да пусне обява като роди близнаци, щото 2 са й много ?! Ама е забременяла, видиш ли и дай някакси да се отървем от излишните…и да си успокоим съвестта, че отиват в добри ръце…Ми понякога си мисля, е тези хора сами си просят да видят този клип – дано най-сетне се замислят КАК отглеждат домашния си любимец и КАКВО смята да правят с поколението му, след като са решили той да има такова!

 100. Жилов
  17/11/2008 - 21:48

  @onimaeshi

  Макар че такива неща често се правят от ощетени, осакатени или безпомощни в психическо отношение хора, си мисля, че понякога не е нужно да си преживял нещо… Може да е обратното – да не си преживял нищо… Да умираш от скука и единственото, на което си се научил да е да си играеш с мръсотията…

  @longanlon
  Може ли да ми изтриеш double post-a? 🙂

 101. Някъде бях чел, че майка му, която била силно вярваща, умряла от рак в адски мъки, та Гена обявил война на Джиизъс и сега унищожава всичко добро и невинно…Гениално нали?

 102. знам ли…

 103. Я каква весела приказка се е заформила тука! 🙂
  Бриджитбърдисти срещу месоядни.
  Няма да навлизам в дебрите на животинските храни и начините за хранене на домашните любимци, а за ужасийте.
  Ужасийте в умерени количества са полезни, както за личноста, така и за обществото. Много са възпитателни. Да не забравя да добавя – в умерени количества.
  Атавастичния страх, който пораждат, определено кара хората да гледат после на света с други очи и избиват доста илюзии от кратуните.

 104. Е, то това не е нормално. Говоря за котките и змиите, ама и такива хора има, не може всички да са с всичкия си 😀

Leave a Reply

Задължителните полета имат *