Как да си направим реклама, точка.


На снимката: ацтекски каменен календар

Има фирми, достойни за презрение, подигравки и доживотно банване от моята и вашата потребителска кошница – дали ще продават боклуци, дали служителите им ще са неучтиви и/или некомпетентни, дали просто няма да ни кефят… Примери много.

Други фирми обаче са готини и заслужават да ги похвалим, особено ако може да изкярим нещо безплатно от тях…

Хронологията на събитията е следната: Във вторник вечерта сядам да прегледам малко блогове и попадам на поста на Тинчето, в който тя се възмущава колко некоректна фирма е Konica-Minolta.

Става дума за промоцията на фирмата, която за рекламира своя нов цветен принтер. От Konica-Minolta предлагат на всеки, който иска, да си качи снимки на нейния специално създаден за целта сайт и те да му отпечатат напълно безплатно пет копия от направен с тия снимки календар. Блага работа, ето го линк към сайта:

Та Тинчето, както можете сами да прочетете в блога й, качила снимките успешно, избрала си дизайн за календар… но когато отишла да си го получи я мотали няколко дни, а резултатът бил повече от незадоволителен. Тя заключава, че начинът на работа на тия хора е показателен за това “как да си направим реклама и да се окаляме до уши”.

Аз обаче, за да не изпусна безплатното 🙂 , веднага отидох на сайта на Konica-Minolta да видя за какво става дума. Дори качих 12 снимки на една приятелка (единственият човек, на който имам много снимки) и избрах там някакъв дизайн с корици на списания, който ми се стори интересен. Накрая имаше да си избера в офиса в кой град да ми направят снимките и аз избрах Плевен, като най-близък от всички предложени. Имаше и адрес.

Е, понеже никак не възнамерявах да ходя специално за това до Плевен, реших да се обадя, за да ми пратят календарите (ама съм гъзар, а?). Телефон нямаше на тоя плевенски офис, ама аз като печен интернетър написах уличния им адрес в гугъл и за моя изненада излезе… че, логично, това е адреса на фирма Випимекс ООД, представител на Konica-Minolta, с която служебно имам редовни контакти – доставчици са ни на техника. Та обадих им се аз вчера и им казах за какво става дума. Взеха ми имейла, щото в сайта с него се регистрираш, та да изтеглят снимките.

След 10 минути ми се обажда един от техните търговци, много весел тип, който, заливайки се от хилеж, ме пита що му скандализирам колежките с такива неприлични снимки. Те били толкова шокирани от една снимка на Лора, показваща среден пръст 🙂 Както и да е, казах му да прати календарите по куриер за моя сметка. Вчера сутринта в офиса ми пристигна това (естествено, разкъсването му е мое дело):

А в него беше… това (аз си ги подвързах де):


Явно някои представители на коника-минолта, за разлика от тия, на които е попаднала Тинчето, просто са професионалисти, които си разбират от работата и знаят как се работи с клиенти и такива са Випимекс – Плевен, а аз, верен на принципа, че когато някой направи нещо хубаво и се справя добре с работата, която върши трябва да бъде похвален, няма да пропусна да ги спомена. Техният персонал, от директора, през техниците и търговците, та до момичето на телефона винаги е бил съставен от качествени хора, които си разбират от занаята и отгоре на всичкото са приятелски и ведро настроени към клиентите си. Никога не сме имали с тях каквито и да е проблеми с техническа поддръжка, гаранции, рекламации и т.н. Просто са фирма, която да ти е кеф да похвалиш.

Та мисията се увенча с пълен успех

Пет броя календари, сравнително добре отпечатани като се има предвид качеството на снимките (далече, твърде далече съм аз от върховете, че даже и от подножията на професионалната фотография…), при това на обща цена 5 лв (за куриера). Получих ги точно 24 часа след като се обадих във фирмата. Цялата работа важи до средата на януари май, за който иска да се пробва.

Момичето, което е на снимките е Лора, моя приятелка, която има много интересно и изразително лице и затова особено много обичам да я снимам. Календарите смятам да й подаря за коледа – не й казвайте за това де. Ето още някои нейни снимки, които може да ви харесат – не с качеството си, а с обекта 🙂 :

Кратка историческа справка, която вероятно не интересува никого: думата календар идва, както и много други думи, от латински. Calendae е термин, обозначаващ първите дни от месеца в древен Рим, като начало на новия лунен цикъл. Имената на месеците и те са останали от тогава, даже август е наречен така, щото император Октавиан Август (приемникът на Цезар) е решил да го кръсти на свое име.

O времена, о нрави…
Да помогнем на гладните като… ядем!

Коментари

 1. Приятелката ти е симпатяга. А ти си бил от Белене-сега разбирам. Тия от Еконт са големи предатели.

 2. Димитър
  21/12/2007 - 09:15

  Леле, кви очи…
  А каките не са ли били скандализирани от снимката с “раната от куршум”, или нея не си пращал?

 3. Мацката е супер , ама какво и се е случило на предпоследната снимка, че е с такава рана на челото 🙁

 4. -Момичето е хубаво. Само да не е прокурорско чедо.
  -Явно си се правил на холивудски гримьор.
  -Така е в България-50% професионалисти, 50%непрофесионалисти.
  Весели празници.

 5. Супер готини очи има твоята приятелка. А между другото честит празник /доколкото разбрах от новините блога прави 10 год. днеска/. Продължавай да пишеш все така увлекателно. А и снимките са със супер качество според мен /но аз съм аматьор все пак в тая област/.

 6. Май Лора предизвиква по-голям интерес, отколкото безплатните календари 🙂 Явно слагането на снимките й тук беше успешен ход от моя страна 🙂

  п.п. – тва с куршума в главата е фотошопено, да не си помисли някой, че съм я пребил.
  п.п.2 – на 18 е, макар да не й личат.

 7. тя определено няма да влиза в блога ти, твоя приятелка е, и изобщо, изобщо няма да разбере за подаръка ти
  иначе е хубаво момичето и младее, към 14 мога да й дам
  весели празници или и ти като мен искаш да си легнеш на 21ви и да се събудиш на 2ри

 8. тя блогове не чете, не я мисли 🙂

 9. Румена
  21/12/2007 - 11:42

  Ами да, и аз пробвах да си направя календари през сайта на Коника-Минолта.

  Съответно си избрах уж “най-близкия офис” – на “Цариградско шосе”. (Сменях три транспорта за 2 км трасе, за да съм сигурна, че няма да вися три дни по спирки…)

  Отивам аз в 16:55 онзи ден (да си имам и нервите с тоя градски транспорт) – знам, че съм закъсняла, поне да проверя там ли е офиса, така и така съм стигнала до сградата.

  Оказва се, че това е офисът на фирма “Райс” (което не е посочено на сайта). Казвам ключовата дума “календари” и веднага ми отговарят: “Ох, ами ние имаме проблеми с машината, а и по принцип нямахме готовност да се включим в кампанията, колежката точно говореше с Коника-Минолта да ни махнат от промоцията… Абе нека все пак да видим какво можем да направим за Вас…”

  Споменавам, че и снимката, която ползвам за календара, е правена с апарат на Коника-Минолта. “Добре, много готино, щом толкова уважавате марката, да не й правим лоша реклама, ще Ви отпечатаме календарите извън промоцията…”

  И пита дали си нося календара на файл. Отговарям, че съм го направила през сайта, откъдето те трябва да получат файловете. Но явно няма да се справят по този начин и ми дават един мейл адрес да им пратя PDF (генерира се от сайта).

  Вечерта (след 2-часово мръзнене по спирките) им пращам файла и решавам да разгледам сайта http://www.rais.bg Оказва се, че сайта не работи през Опера…

  На другия ден ми се обаждат по телефона, че календарите са готови – отивам, и, разбира се, всяко копие е на различна хартия.

  Иначе доста отзивчиви хора, но от Коника-Минолта определено не са си направили сметката как фирмите ще изпълняват поръчките през сайта.

 10. Да си жив и здрав… Пратих 2 календара в тукашния център на Минолта и ще видим има ли ефект 😀

 11. Георги Фурнаджиев
  22/12/2007 - 10:40

  Средния пръст – бравос, мацка с характер.
  Раната на челото – стреляме по гълъбици май. 😉

 12. Има си оръжие и за тая цел…

 13. Държа да кажа развитието на историята при мен.
  От два акаунта направих два вида календари (много баби покрай мен, няма как, пиар на внучето!). Издирих телефона на централния офис на Коника-Минолта, защото нямаше телефон на този тук, в който ги пратих.
  От там ми казаха да ида на място, много любезно. Отидох, доста го търсих (на вратата нищо не пише за К-М, гардовете отричат като партизани да има такава фирма в сградата), но намерих.
  Шефът имал рожден ден и не работели повече днес, но ми ги обешаха за 27-28 дек. Аз казах, че всъщност съм се надявала да са готови за Коледа и момичето прояви много голямо разбиране. Каза, че утре (събота, днес) не работи, но ще отиде в офиса да ми ги направи и ще ми се обади.
  Когато се чухме днес, каза, че не само ще ги направи, но ще ми ги донесе където съм, за да не ме разкарва.
  Сега я чакам всеки момент.
  Какво да кажа – очарована съм от отношението, може би защото рядко се случва по тези географски ширини.

 14. Донесе ми ги любезното момиче – на крака. Мечтано обслужване.
  Не знам дали може да се отвори, но за всеки случай се хваля:
  http://www.konicaminolta-bg.co.....p?id=14446
  Единствено не поставят спирали на календарите, но е, това е нищо.

 15. Браво на тях. Обичам когато ме обслужват добре:)
  и всъщност-така и трябва,защтото си плащам.
  Примерно – изключитено съм доволна от отношението на персонала в Райфаизен банк. Там те порещат усмихнати, държат се изключително любезно и приветливо с теб(дори от време на време ме черпят с бонбони-все готините момчета от кредитното звено).Ама друг е въпросът, че професионализмът им има нужда от дообработка.Най-малкото защото чаках цели 2 часа на гишето в софия да ми издадат едно просто пълномощно, а след 2 дни,когато исках да тегля пари от офиса им в Бургас, се оказа, че въобще ме няма в данните.И като започна едно звънене до Голямата софия.!!!!От там се разбра, че,иначе така любезните девойки, още не са ме въвели в данните.Почаках още 30-тина минути, обгрижвана от бургаския персонал…но накрая всичко се нареди. Резултатът от което е, че сега всички ме познават:)

  Друго много приятно място е офисът на Mtel – вчера ходих да си плащам сметките и понеже имам навика да го правя при една определена мома-си застанах на нейното гише-имаше само 1 човек пред мен. Да обаче там като видят, че някой чака-веднага го викат да го обсужат другаде.И застанал един доста симпатичен младеж зад мен и ми казва-“Извинете.Извинете.Извинете”Само дето аз през цялото време си мисля, че говорят на някой друг:).Докато най-накрая момчето не се измъкна от мястото си и не дойде лично при мене да ме покани да отида да….ме обслужи:)И аз като послушно дете-отидох.Да,обаче…си забравих телефонния номер!И колкото повече се опитвах да си го спомня, толкова повече се забатачвах.Накрая ми стана смешно.Извиних се, след поредния неуспешен опит, но момчето(споменах ли колко ме впечатли:))взе нещата в свои ръце-просто набра себе си от моя телефон и така мисията приключи успешно.:)
  Дам:)))пак ще ходя там…:)

 16. Георги Фурнаджиев
  22/12/2007 - 20:12

  “Има си оръжие и за тая цел…”
  Същото като при гълъбите? 🙂

 17. наистина са точни. щом дори в ямбол го получих след 2 дни…
  а лора има страхотни очи!

 18. Тодор Христов
  07/01/2008 - 18:11

  Ха, какво съвпадение, и аз използвам Konica-Minolta!

 19. М.Иванов
  11/01/2008 - 13:26

  Фирмата е страхотна, но партньорите, на които са поверили промоцията са калпави. За съжаление те развалят целия ефект. Иначе от Коника са много отзивчиви. Лично аз, благодарение на г-жа НОРА ИГНАТОВА, получих обещаните календари, след куп недоразумения с партньора им в Ст. Загора. Г-жа Игнатова е истински професионалист: любезна, отзивчива и експедитивна. Поднасям още веднъж благодарности към нея. И ако имате проблеми с промоцията Ви уверявам че 99% от тях са заради фирмата партньор, а не заради организаторите от Коника.

 20. Румена: пробвах да отворя линка през Опера и се отваря, сигурна ли си, че ползваш актуализирана версия на този браузър?

  По темата – сега ще пробвам и аз, за което надлеждно ще информирам.

  П.П. Поздрави на Лора – голяма симпатяга е:)

Leave a Reply

Задължителните полета имат *