Кървави историиТоя път няма да давам мението си за нещо, няма да питам никого каквото и да е. Просто ще разкажа една кървава история, която за милиони жени си е истинска и им се налага да живеят в нея…

Отдавна исках да напиша нещо за женското обрязване, защото, въпреки че е световноизвестен проблем и много организации за човешки права се борят с него, за мое учудване почти никой от хората, които съм питал не е запознат с него. Когато се реших най-после и седнах да прочета повече обаче се оказа, че и аз не съм бил запознат с истинските размери на тая изродщина, както и с това колко изродска е тя.

Какво е женско обрязване?

Ами представлява най-общо отрязване на клитора и срамните устни на жената, за да не може тя да изпитва сексуално удоволствие. Обикновено се извършва, когато момичето е на около 6 годишна възраст, с помощта на бръснарско ножче или подръчни инструменти.

Това нещо се практикува главно в мюсюлманските части на Африка (Египет, Судан, Сомалия, Етиопия и др.) и по-рядко в Близкия Изток по “културни и религиозни причини“. Не си мислете, че само разни извратени религиозни маниаци подлагат дъщерите си на това. Обрязването е обща практика там и в някои от тия страни до 90% от всички жени са обрязани.

В някои статии за обрязването, които четох, са дадени различни причини (културни и религиозни), поради които то се прави – примерно запазване невинността на момичето, предпазване от помятане (!) и други подобни глупости, с които диваците оправдават диващините си. Истината е, че целта на женското обрязване е жената да не изпита удоволствие, а само болка при сексуален акт. Така тя няма да загуби девствеността си преди брака и няма да изневерява на мъжа си.

Как става обрязването?

Зависи от държавата, племето, културата. При някои е ритуал като обрязването на момчетата при другите мюсюлмани – с гости, черпене и т.н. При други става на тъмно, през нощта, като присъстват само някоко женски роднини и … не знам как да го нарека, щото лекар не е, ами… шамана или който там държи ножа (често е жена). Има и няколко типа обрязване в зависимост от това как се прави и колко се реже.

Единия тип е отрязването на клитора и малките срамни устни (Labia minora). Тук мисля няма нужда от пояснение какви са последиците за жената и чувствителността на гениталиите й като порасне.

Втория от широкоразпространените типове е отрязването на клитора, малките и вътрешната част на големите срамни устни. Ще поясня какво се прави в тоя случай, понеже при него се отрязва доста повече плът, отколкото при горния. На мястото на гениталиите на момичето остава практически само една голяма отворена рана. Краката на момичето се завързват събрани за 2 до 6 седмици, а двете части на раната се притискат една за друга за да може да се сраснат. Практически това означава зарастване на отвора на вагината – оставя се само една малка дупка за да изтичат урината и менструалната кръв.

Третия тип обрязване му викат “разнороден”, защото начините за постигането на целта са най-различни, каквито болната дивашка фантазия на маймуните е измислила – набождане на клитора с игли, изгарянето му чрез притискане на въглен или нажежено желязо, раздирането на вагината с различни инструменти и т.н. За радост, поне тоя третия вид се среща рядко, главно в разни изолирани общности.

Цялата тая ужасия, познахте, се прави без упойка.

Последици

Секс:

Смятам излишно е да опивам шока у едно 6 годишно момиче от обрязването и как това влияе на психиката му. То и да не влияеше, така или иначе без клитор и всякакви чувствителни тъкани там долу, жената е почти невъзможно да изпита сексуална възбуда ли удоволствие, а оргазъм е просто непозната дума.Самият сексуален акт често е дори болезнен.

Интересното се случва с жените, обрязани по втория начин. Както може би забелязахте, горе казах, че им оставят само една малка дупка за пишкане. Тая малка дупка, както може да предположите, е прекалено малка, за да правят секс, поради което, когато момичето се омъжи, се налага тя да бъде разширена. Това най-често го прави съпругът, с помощта на нож в първата брачна нощ. Ама са романтични, а?

Здраве:

Разбира се, при извършване на операцията има огромна вероятност от инфекции, защото се използват подръчни средства а думата “хигиена” е по-позната и от “женски оргазъм”. В резултат на тях част от жените развиват генитални инфекции, резултиращи в безплодие. Шока го обсъдихме горе, нали.

Раждането също е изпитание за обрязаниете по втория метод – защото отворът е много малък, за да мине бебето. Болниците в тия държави са се специализирали да правят операции на жените, които раждат, като разширяват отверстието, за да мине бебето. После отново зашиват и то по желание на жените, защото после мъжът им няма да ги иска. Познайте обаче колко често в Африка раждат в болница, дали във всяко село има хирург или ножовете пак влизат в действие…

Кога ще спре това?

Ами няма да е скоро, щото както съм казвал и преди, докато има диваци, ще има и диващини, а в Африка диваци – дал господ. Не щото са негри, ами щото културата им не е развита.

Обрязването на жени е обявено за незаконно според ислямския закон чак през 2006 г. на събор в Кайро от религиозните водачи на ислямския свят. Има множество световни организации, които се опитват да се борят с тая отвратителна практика, но за сега не постигат кой-знае колко. Най-много успехи в това начинание като че ли има Световната здравна организация, която с различни инициативи е успяла да намали с 12% обрязванията в Сенегал. От време на време се вдига шум по международните медии за тоя проблем, ама общо взето му се обръща толкова внимание, колкото и на геноцидите, дето стават в Африка – според мен главно защото африканските държави отдавна са преминали границата, преди която е можело да им се помогне и хората просто виждат, че колкото и да се стараят, няма да стане нищо. Тъй че на въпроса, кога ще спре това варварство, отговорът е не знам, ама няма да е скоро.

———————————————–

Малко допълнение към темата. В Камерун се практикува друга извратения, която се нарича “изглаждане на гърдите”. Общо взето представлява опити да се направят гърдите на младите момичета плоски, за да са те по-малко сексуално привлекателни и така да се намали опасността от изнасилване и ранна женитба. Най-често загрижени майки го правят това, като прибягват до различни метиди – затискане с тежки предмети по време на сън, пристягане с въжета, усилено търкане с камък (!) и нагорещени предмети (това не разбрах как точно става). Около 1/4 от всички млади момичета в Камерун са подложени на това. Както се казва, човешката глупост не знае граници.

———————————————-

Връзчици:

Световната здравна организация

Wikipedia

Мъртва ли е българската църква?
Mорал и движещи се реклами

Коментари

 1. Габриела
  13/12/2007 - 10:53

  Кошмарно!

 2. Мда, тъй си е, затова подозирам, че други коментари по темата няма и да има. Един нормален човек, изправен пред подобна информация, просто не знае как да реагира.

 3. Емин Бей
  13/12/2007 - 11:11

  Ако при мъжкото обрязване може да се намери някакъв смисъл (поне исторически) то тук смисъла може да се търси само в болните мозъци на хората които са го измисли и липсата на мозъци у тези които го правят.

 4. Хриси
  13/12/2007 - 11:31

  Като чета подобни ужасяващи истории, губя вяра в здравия разум на хората… Това е пълно варварство!

 5. eto che si razwalih celia den. towa e prosto ujasno…

 6. Perfect-Blue
  13/12/2007 - 11:47

  Longanglon ви спести подръчните средства, с които се извърша.Понякога се използва наточено пар4е ламарина,къде ти из племената бръснарски ножчета.

 7. Наистина поспестих – имаше снимки на саморъчно изработени “инструменти”, както и на разни кървища, ама реших, че ще е прекалено да ги сложа тука. Който го интересува лесно може да ги намери.

 8. може ли да остана с много широко ококорен очи..отворен уста и безмълвна….щото наистина каквото и да кажа,ще е малко….. :О:О:О:О

 9. ококорени очи,отворена уста..извинявайте за грешките 🙂

 10. Дончо
  13/12/2007 - 12:09

  Жестоко, ненужно варварство.

  Но какво можем да направим, освен открито да се възмущаваме? Това е част от бита на тези хора (то и целият им бит е доста по-различен от нашия, даже в най-бедните ни села).

  Факт е, че ако момичето не е преминало през този кошмар, по-добре да напуска племето/селото и да си търси късмета другаде. И някои го правят.

  Интересна книга по темата е “Цвете на пустинята” (Desert Flower). Да, и това го има там. Описано и преживяно от нея.

  Различни са, но това достатъчен повод ли е да ги мразим?

 11. алекс
  13/12/2007 - 12:11

  Само да те допълня. Първо, не “често” – прави се, за да боли винаги по време на секс. Прави се по “религиозната” причина, че жената е нечиста и не трябва да изпитва никакво удоволствие от секса – тя е само разплодна крава и нищо друго не е предназначението й в живота. На удоволствия тя няма право, тъй като и без това е средство на нечестивия за изкушение. И тъй като на правоверния му е толкова слаб ангелът, явно, че тя само с простия факт на съществуването си – ахък! – и го е изкушила, така се предотвратява вероятността той да се подаде. Като се ликвидира у нея априори идеята да предложи. Тия за Оскар Уайлд и “Преодолей изкушението, като му се отдадеш” явно не са и чували, но Сталинисткият подход за “има човек/проблем” и “няма човек/проблем” са го усвоили перфектно.

  Най-шокиращото е, че много често самите жени са, които настояват това да стане с дъщерите им, дори в случаите, в които последните биха могли да го избегнат. Щом те са го преживели, казват, и дъщерите им ще могат, и ще трябва. Ти правилно каза за ефектите върху психиката и няма смисъл да обосновавам последната ситуация – механизмът е прост и много логичен за всеки човек. Осакатена жена не прави изключение.

 12. алекс
  13/12/2007 - 12:17

  @Дончо: Омраза може да се замени с много други думи, но колко повече ти е нужно?

  Що за оправдание е културата? Ти изобщо намираш ли, че звучи достатъчно??? Не го вярвам. Нека добавя малко културни щрихи тогава: в Саудитска Арабия имат право – и го правят – да убият дъщеря си, ако ги е опозорила с факта на това, да говори на улицата с непознат мъж. Могат да я затворят в “стаята на мълчанието” – стая само с врата, която се зазижда и се оставя малък процеп, в който се пъха малко храна – без баня, без тоалетна, без НИЩО, докато тя не умре сама. Или, ако са богати, да я удавят в семейния басейн; или, ако не са – да я убият някак, както им се прииска. Култура, религия, какво да ги правиш, милите. И колко поводи за НЕомраза. Може би, защото не посягат да убият МОИТЕ майка, сестра или дъщеря. Вероятно дотогава културната толерантност би държала :-(((

 13. Дончо, ти въобще прочете ли целия пост? Ама дума по дума. А представи ли си всичко това, как го правят на сестра ти/майка ти/дъщеря ти? Или на теб как биха могли да ти отрежат пишката и/или топките с ламарина? Без упойка!

 14. Сега, в интерес на истината, в (4-ти) най-разпостранения си вид обрязването се прави само ритуално – отрязва се само върха на клитора. Така се намалява удоволствието, без да се маха изцяло, и не се обезобразява жената.
  Цяло обрязване се прави сравнително рядко и основно из дивите краища, както си казал. Има и 5-ти вид – най-дивашки – с цяло одиране на кожата, включително част от кожата отвътре на бедрата. Среща се най-рядко.
  И, както си посочил, в исляма няма нищо (ама нищо!) което да насочва към такива идиотски ритуали…

 15. Ужас! И аз преди време чух за този интересен “феномен”. Аз разбрах за парче стъкло, с което се “обрязват” индивидите от женски пол в тази част на света, но беше полезно да прочета малко повече.

  Дано организациите направят нещо по въпроса. Това си е направо истинско варварство. Но пък и кои сме ние да съдим 🙂

 16. @Gan, именно ние СМЕ тия, които съдим. Отсъждаш всеки ден – това е добро, онова е лошо. Това отсъждане те прави човека, който си. Репликата “кой съм аз, че да съдя” е редовното извинение на тия, които нищо не правят и ги е страх даже да заемат морална позиция.

 17. Дончо, не е вярно, че няма какво да направим. Има МНОГО неща, които бихме могли да направим. Има ужасно много организации, които правят всичко възможно да изкоренят тази практика, да се грижат за жени и момичета жертви на обрязване, да информират обществеността за ужасяващите последици…

  http://www.forwarduk.org.uk/

 18. Прасунсен
  13/12/2007 - 14:49

  Четох за това в NG (май) преди време. Тоя път съм съгласен с тебе, че хората, които го практикуват, са абсолютни диваци.

 19. Какво може да се коментира повече…освен, че ми идеше да повърна докато четях за различните начини на обрязване…за каква религиозна култура може да се говори в случая….културата е, че такава няма…

 20. @Longanlon – Напълно съм съгласен, само че има още нещо. Ние каквото и да съдим, винаги трябва да си даваме сметка за различните, нека ги наречем “култури”. За нас може да е много дивашко тия мити хора да си режат клиторите 🙂 но ако те от малки са научени, че така трябва и го приемат за нещо нормално, който и каквото и да им каже е все едно на нас да ни кажат “Спрете да пиете ракия. Това е дивашко.” 🙂 С какъвто успех, с който някой би ни убедил, че е “дивашко” да се пие ракия, със същия ще убедиш и тия хора, че е “дивашко” да си режат клиторите 🙂 Примерно казвам, защото трябва да се види истинското отношение на тамошните общества към този “феномен”.

  Няма правилно и грешно на този свят! 🙂 Всичко зависи от безброй много фактори 🙂

 21. алекс
  13/12/2007 - 16:14

  @Gan: Разликата е, че в единия случай ти пиеш ракия по желание, а в другия – на някой му режат клитора БЕЗ да го иска. Затова, ако някой на теб ти наливаше ракия насила, щеше да е дивашко. Ако сам си я пиеш, пий.

  И там така – ако някой ИСКА да си отреже СОБСТВЕНИЯ клитор, нека. То си има и име – body modification. Но НИКАКВА култура, религия, различност и каквото_щеш_го_наречи не стигат, за да оправдаят осакатяването на друг човек, без той да го иска. Така че, хайде нека сведем безброя фактори до обозримия един: “доброволност”.

 22. @GAN
  1. Погледни коментар 3633 (не искам да се потарям)
  2.
  а) Описаните тука изроди режат клитори и т.н. по разказания по-горе начин. Представи си колко жени умират от инфекции и не знам си какво още след подобна процедура.
  Римляните са използвали кърмачета да им правят свирки, защото имали добър смукателен рефлекс.
  В Картаген, Централна и Южна Америка са правели жертвоприношения на деца.
  б) Джак изкормвача е вадил детероднито органи на жени…при това доста хуманно (т.е. безболезнено, защото първо ги е умъртвявал)
  Чикатило също първо е убивал жертвите си и тогава е изяждал части от тях и е зпивал кръвта им

  Защо тогава случаите а) е култура, а случаите б) престъпление?

 23. @Ива, тва за римляните не е вярно. Светоний просто е мразил Нерон и в червата и затова е написал тия работи за него.

 24. Филип
  13/12/2007 - 17:07

  Ива, много просто: Когато един човек го прави, това е престъпление. Когато цяло общество го прави, това е култура. Тъпо, а? 🙂

  Сега сериозно: Има ли право едно общество да съди друго общество? Ако да, това не поставя ли едното общество над другото?

  (Лонгалоне, виждаш ли как и без да изказваш мнение, и без да задаваш въпроси, дискусията си върви. Блогът ти живее свой живот)

 25. LONGANLON”… докато има диваци, ще има и диващини, а в Африка диваци – дал господ….

  снимки няма да прилагам

  Деформирането на стъпалата е хилядолетна практика в Китай. Още на 6 годишна възраст стъпалата на момичетата започват да се омотават в стегнати превръзки, което пречи на нормалния растеж и води до деформиране. Те остават малки и нефункционални, с атрофирали мускули и уязвими към инфекции и парализи.
  Според легендите тази практика на “разкрасяване” започва по време на династията Танг като копиране на една от имперските наложници, която танцувала с вързани стъпала. Постепенно традицията се е разпространила из цялата империя до ниво, в което по-голямата част от младите жени с аристократичен произход стават неспособни да ходят сами. Естествено простолюдието не може да си позволи подобен лукс, защото за оцеляването на семейството е необходимо всички да са работоспособни. От там деформирането на стъпалата става и белег за социално положение и висша форма на красота. Според стандартите дължината на стъпалото не трябва да надвишава 10 см.

 26. Добре, ще потърся по-подробна информация по въпроса. Признавам, че само съм го чувала и не съм търсила писмени източници.

  И все пак въпроса ми (най-вече към GAN) остава.

  Защо осакатяването на жени в Африка е “култура”, а в Европа – престъпление?

 27. Не знаех, че има женско обрязване в такива кошмарни размери. Само в Африка ли се практикува или и в арабския свят? Не мога да си представя, тръпки ме побиха, как е възможно в 21 век…

 28. LONGANLON “докато има диваци, ще има и диващини, а в Африка диваци – дал господ. Не щото са негри, ами щото културата им не е развита.”

  Желанието за идеална фигура от 16 до началото на 20 век е довела на сцената тази така популярна дреха – КОРСЕТА. Използвана и от мъже, все пак най-много болка и физически увреждания тя е донесла на нежния пол.

  Корсетите обикновено са се правели от кожа или плат, но самото стягане на талията се постига с ребра от метал, кост или дърво. Първоначалната идея да подържа тялото в определена форма, доколкото му позволяват даденостите и с терапевтична стойност за хора с проблеми в кръста постепенно се изражда във фикс-идея. Постигането на идеална талия от 40-43 см особено при по-пълни жени довежда до затруднения на дишането и храносмилането, счупени ребра, прещипани нерви. Не са случайни карикатурите на майка, която опряла крак в гърба на дъщеря си, стяга корсета с едничката цел да я омъжи за благородника. В днешно време за щастие корсета е редуциран до терапевтична дреха или луксозно и абсолютно безобидно бельо.

  и последно

  Племената от групата Карен в Бирма и Тайланд са известни със специфичния начин за разкрасяване на жените. Едно от най-малките племена в тази група от Тайланд е Падаунг, имащи традицията на удължаване на вратовете посредством метални “гривни “. Тези гривни започват от ключицата и достигат до брадичката, като поставянето започва от 5-6 годишна възраст и с поставяне на нови гривни всяка година врата постепенно почва да се удължава. Чисто физиологически тази практика води до силна атрофия на вратните мускули и при сваляне на гривните живота на жените се застрашава.

 29. Като започнахме с това – в цяла Европа и по нашите земи преди няколко хилядолетия практиката за “оформяне на черепа” е била широко практикувана. Това представлява затискане на главата на бебето с дъски и пристягането им с въже – така главата на детето придобива различна форма в зависимост от това къде са поставени дъските. Това като че ли не е било опасно или вредно, щото хората с деформирани глави са си живели до старост…

  Колкото до корсетите, които спомена VALIA_BG, разликата е, че те се слагат доброволно, а не насилствено.

 30. алекс
  13/12/2007 - 17:30

  @Valia_BG: Там това е и средство за наказание – ако се провини жената, една от санкциите – най-тежката – е да й се махнат пръстените. Всъщност мускулатурата им е толкова атрофиала, че това на практика е смъртна присъда – вратът на жената не издържа и се чупи от собствената тежест на главата.

 31. Както SNEJKA каза, направо ми се повръщаше докато го четях, при все че не съм от хората, които не знаят за тези зверщини.
  @GAN: и като им е част от културата, дай да ги оставим да си вършат изродщините без проблем! Всяка нация, всяка раса през вековете претърпява прогрес към по-добро и по-цивилизован начин на живот. Държавите в Африка (повечето) са много изостанали, затова са все още диваци. И нормалните хора от по-цивилизованите страни трябва да се борят с това – дали с рестрикции, дали с повече информираност на населението там или по-други начини, все едно. Аз само като си представям това нещо, което им причиняват, ми става зле. Нямам думи за повече коментар!

 32. една подробност – жените там го приемат за нещо нормално, цялата болка и ужас, и това там е табу – никой, по никакъв начин не го споменава. информацията, кояо журналисти се опитват да измъкнат от потърпевшите и минимална. защото това е традиция, и традицията повелява да не се говори за това.
  хубаво, обрязано на 6, тялото забравя за болката. но след сватбата първия полов акт е изтезание. тъй, жената забременява и идва момента на раждане. кво се прави – с нож се разрязва кожата, тепърва да почне да я боли от раждането. бебето вече е излязло, и кво мислите че правят пак – зашиват, щото след всяко раждане тя трябва да е чиста и непокътната. знаете колко деца раждат в африка жените … на мен косата ми настръхва и задника ме заболява.
  това го четох в една от книгите “по действителен случай”. автор беше сомалийска манекенка, избягала по някаква случайност от там

 33. ameliaekhart
  13/12/2007 - 18:02

  Защо се прави? Това прерязва до корен самата възможност човешките същества от женски пол да се радват на неща, достъпни другаде, защото тези неща сриват социума такъв, какъвто е изграден там.
  Ярък и потресаващ пример за това, как страхът за запазване на социалното статукво води до чудовищно осакатяване на индивидуално равнище. Жената сама по себе си няма значение, затова и нейната обвивка, тялото, може да бъде осакатявана, а това да бъде толерирано от културата.

  Проблем е социалното функциониране на жените в ислямския свят – обрязването е само симптом. Един от многото.

 34. По-добре от ameliaekhart не можех да го кажа! Позволявам си да го болдна, за да се вижда.

 35. че отворете и библията. прави ли ви впечатление че жената е обвинявана за абсолютно всичко. основното – съблазнявала мъжа. айде, бе? че на нас толкова малко ни трябва, даже и жана не е необходимо да има в стая с 15 мъже, за да си мислят всички за секс.
  все пак жените са по-добрата половина на човечеството, говоря глобално, иначе хич не харесвам колежката си – тип манекенка, коса почти до кръста, стилно облечена и нищо повече обаче. ръцете и са отзад наврени и се занимава само със себе си

 36. хахаха, ще ме побъркате просто 🙂

  Longanlon, пак ще има рекорд по коментари усещам 😉

  Та, люде обезпокоени 🙂 Цялата работа опира до понятийния апарат, който използваме:

  Алекс, ти от къде знаеш, че не е по тяхно желание? Докато не отидем там да ги питаме можем ли да разберем? Авторът никъде в статията не споменава, че момичетата бурно възнегодуват срещу тази практика 🙂

  Ива, прочетох статията много внимателно и 2 пъти 🙂 Аз не съм казал, че съм ЗА това “нещо”. От моя лична гледна точка и аз съм ПРОТИВ. Но, ние само си плямпаме за “общества”, за които или нищо не знаем или знаем изключително малко. Като искат хората да си режат клиторите да си ги режат. Те сами могат и трябва да решат дали това е диващина или не. Вие сами показахте с примери, колко диващини са ставали в Европа през вековете и как с времето са отпаднали. Ама когато са се случвали не са били смятани за диващини нали? Не можем ние да отиваме и да “наливаме акъл” на видиш ли диваците. Те си имат своя култура и разбирания и видиш ли ние щото сме решили, че сме “по-цивилизовани” от тях, дай да им кажем, че са прости 🙂 Оставете ги хората сами да еволюират бе 🙂 Аз не казвам нищо повече от това, че не е правилно от нашата си гледна точка да коментираме коренно различна култура и да я оплюваме, само защото е различна 🙂 Ако вие бяхте старейшини в ония държави, нямаше да мислите така и това е, което искам да ви кажа 🙂

  IRONMIMI, не става въпрос дали на нас ни става лошо и колко сме възмутени. Та, много ясно, че ще сме възмутени, ние културните европейци 🙂 И защо да не ги оставим хората да си вършат диващините? Само щото ние живеем по-културно и трябва да им покажем как се прави ли? Всички тия работи звучат като “Буш налага демокрация в Афганистан и Иран, за да им покаже правилния начин” 🙂

  Та, скъпи приятели, не знам защо толкова се възмутихте от моята принципна позиция. Пак казвам, като индивид аз също не го одобрявам, но ние нямаме право да “си налагаме нашата си култура”, нашите си разбирания за правилно и грешно върху другите. Ако не е редно, само ще си изчезне явлението, колкото и диви да са тия диваци 🙂

  Longanlon, успя да ви провокира и трогне, и универсалните западни общочовешки ценности заговориха чрез вас 🙂

  Аз знам, че пак ще почнете и ще се заяждате за дреболии. Ние сме носители на “най-правилният” мироглед и трябва във всяка точка на света да мислят като нас 🙂 Мани ги тия араби дето си избиват жените с камъни – диваци 🙂 Мани е, те не ядът и свинско – диваци 🙂 Че и си обрязват момченцата – ужас 🙂

  Докато не отидем и да ги питаме хората: “Абе, аджеба, момичета, на вас кеф ли ви е да ви режат оная работа?” само можем да голословничим 🙂 До тогава за мен протеста срещу тази “диващина” е като митинг в Турция ЗА яденето на свинско месо 🙂 Ама не, може ли да съм толкова жесток и да не виждам страданието на тези момичета… ужас 🙂 Може, защото не знаем, дали наистина страдат 🙂

 37. ameliaekhart
  13/12/2007 - 21:28

  Един от недостатъците в социалните науки е пренасянето от един контекст в друг на готови модели – някъде да погледнат жена ти е повод да ти направят сициалнска вратовръзка, другаде е здравословен начин да се предпази племето от израждане поради кръвосмешение. Никога, при никакви сериозни анализи, не се лепят етикети, защото така ни харесва, а се тръгва от отправната точка

 38. ameliaekhart
  13/12/2007 - 21:31

  …оф, омръзна ми – все нещо натискам и го изстрелвам тоя коментар, да му се не види!

  … та да си продължа: винаги се тръгва от отправната точка, какви са традициите, каква е вярата и нейните повели от най-общ план до битовите подробности.
  Преди малко по новините, докато говореха за Карла Дел Понте, си мислех: някъде на тази планета жена може да съди мъж за военни престъпления, а другаде на същата планета жена остава без част от тялото си, ей така, за профилактика.
  Изводът: намирайки се на една планета, двете култури, които давам за пример, са две различни и с нищо недокосващи се вселени.

 39. алекс
  13/12/2007 - 22:14

  Gan, ясно ми е, че по обективни причини няма как да знаеш какво е. Но като интелигентен човек, какъвто изглеждаш, ми е странно да ми привеждаш такъв аргумент.

  И да, всички жени, които веднъж са се измъкнали от тоя кошмар там, споделят непонятно, че виждаш ли, не им харесва. Да им се неначуди човек, нали.

  Но понеже вероятността да ти отговори някой не ти допада, мисля да спра до тук. На второ четене аргументът ти е такъв тип, че повече от явно не търси и не иска по-нататъшна обосновка.

 40. Филип
  13/12/2007 - 22:40

  Аз бих болднал коментара на GAN.

 41. Сега, последен коментар и стига, че се унесохме доста вече 🙂

  Алекс, предполагам си се видял с тия жени и са ти казали 🙂 Надявам се поне броят им да е достатъчен за представителна извадка 🙂 И не се притеснявам от това някой да ми отговори или да мисли различно от мен 🙂 Аз просто защитавам позицията си и излагам аргументи или оборвам ваши – това е!

  Ameliaekhart, (предварително да кажа – без лоши чувства) 1. Това със двете култури – две не докосващи се вселени – много съм съгласен.
  Обаче, “сривът на социума” в тези монолитни общества е само в главите ви с Longanlon. Самите проценти на разпространеност на диаграмата в статията го доказва 🙂 Щеше да си прав ако това е явление от преди до 30-40 години. Но ако това “явление” е от повече време (демек много старо) тезата ти изобщо не е вярна 🙂 Аз лично не знам от колко години или векове съществува това обрязване, но ако е “старо”, демек традиция, тогава за какъв разпад на социума говорим? Разпад виждат главите ви, които си мислят, че рано или късно те “трябва да станат като нас” и видиш ли тази варварщина говори за процеси, които ще осъществят “промяната”. Да не говорим, че вие “забелязвате процеса” в един определен момент не съотносимо към времеви, културен и регионален контекст. За пореден път казвам: Докато не отидем да ги питаме момичетата какво те самите мислят по въпроса никой от нас няма да е прав 🙂 Докато не се изследва самото общество (социум) за да се види нагласите в самото него, нагласите на отделните групи, нагласите на индивидуално ниво, нагласите на самите “потърпевши” и не се разкрият взаимовръзките, тенденциите, отношението и т.н. Няма как да знаем за какво всъщност иде реч 🙂

  Според мен всички сме прави 🙂 но важен е спорът 😉

  Амин 🙂

 42. ameliaekhart
  14/12/2007 - 10:47

  Няма лоши чувства, разбира се.
  Никъде не говоря за разпад, кошмар, срив на социума и прочие. Тезата ми е много простичка /явно, като съм уморена, говоря и пиша така, че не мога да бъда разбрана/: нещата са такива,
  Аз бих болднала твоите думи. 🙂

 43. ameliaekhart
  14/12/2007 - 10:56

  …. оф,научете ме да не натискам тоя клавиш, дето изстрелва написаното по-рано, отколкото трябва!!!

  … та към Ган:
  Нещата са такива, каквито са; може да не харесват на нас тук, но там, /където и да е това/ съответните неща да са част от културата, а какво е култура, е толкова широка тема, че свят ще ни се завие, докато го обясним и със сигурност няма да говорим само за музика, книги и прочие.
  Сега разбираш ли ме? Какво е в главата ми, няма как да знаеш, затова нека да си кажа, за да не стават грешки.
  Филолог съм – знам как картината на света се формира и как променя перцепцията.
  Двете неща, които уча в момента, ми дават твърде интересен ракурс ъм обществото и ролята на човека в него – икономически и психологически. Аз съм последната, която ще тръгне да развява байрака на присъдите към някого или на съчувствието, преди да си е задала един важен въпрос: защо? За мен този въпрос надминава всички възможни по важност.
  Колкото до болдването, бих подчертала твоите думи.

 44. 🙂 знам, че в египет е забранено със закон след смъртен случай на девойка. и то съвсем скоро – 3-5 години [по памет]. но това може би не пречи на традициите. положението ми се струва като в българия преди 89та – забраняват с указ мъжката версия на тази манипулация, но практикуването и нелегално и поголовно сред практикуващите я е неотменима. така че – пей си мър пенке лей, кой ли пък те слуша. доколкото съм запознат има и вариант на съшиване – еквивалентен на зарастването след рязане. човешкото тяло е уникат по регенеративни способности, така че тестването се е превърнало в традиция при някои като в последствие са му дали и с/безмислената обосновка. оставете ги да си се кълцат – не можеш да вървиш срещу социума без да си понесеш последствията. като индивид от същия – биваш низвергнат, а като външен – рискуваш да докараш нещата до междусоциумен конфликт с различни измерения. айде стига ми толкова исказване по темата.
  мир!

 45. @Gan, споменаването на социални теории от първи курс не дава достатъчна тежест на думите ти, само да ти споделя 😉

  Самозатвореността и самодостатъчността на една култура и едно общество изобщо не оправдава това, което членовете на това общество вършат. Ако разгледаме твоите думи излиза, че понеже културите в Африка не вървят към разпад и са стабилни, това оправдава всички методи, чрез които тази стабилност се поддържа. С това аз няма как да се съглася по две причини.

  Първо, културите в Африка не са стабилни. Ако се загледаш в социалната и политическа обстановка точно в споменатите държави ще видиш, че срещата им с епохата, в която живее по-голямата част от останалия свят е била пагубна както за културата, така и за физическото им оцеляване дори. Точно в тия държави се водят непрестанни граждански войни, населението измира от глад и болести и който има възможност гледа да се махне от там. Тия култури умират и колкото по-бързо това стане и колкото по-бързо приемат културата на останалия свят, толкова по-добре.

  Второ, либералистката философия има склонност понякога да се обръща срещу себе си, като губи инстинкта си за самосъхранение и логиката си в сляпо следване до крайност на принципите си – което и ти правиш в случая. Дори да бяха стабилни африканските държави, запазването на тая стабилност не оправдава по никакъв начин методите, с които тя се постига. Северна Корея е стабилна, Иран също, Сталинския СССР… Което не прави тия държави и културата в тях нещо, което просто трябва да оставим като нещо далечно от нас и да не ги осъждаме морално, изхождайки от възгледа, че всеки е свободен да прави каквото си иска.

  Това е така именно защото всеки трябва да бъде свободен да прави каквото си иска, но за целта му е нужна възможност за избор – а точно това е нещотоо, което живеещите в тия държави нямат. Казваш, че ако питаш жените, те щели да искат да се обрязват… ама какъв избор имат? Да се обрежат или да бъдат отхвърлени от всички и дори убити? Това избор ли е? Избор ли е когато по времето на комунизма отиваш в тъмната стаичка и там избираш… само една бюлетина, щото друга няма, ама така запазваш стабилността на системата?

 46. Филип
  14/12/2007 - 12:30

  Лонганлоне,

 47. да?

 48. Филип
  14/12/2007 - 12:33

  и аз като Амелия не гледам какво натискам..

  Исках да ти кажа, че бъркаш понятията. Културата в Африка Е стабилна, понеже съществува от много стотици години. Политическата стабилност (тъй като спомена войните) е друга стабилност, за която не става дума.

 49. Съществувала е стотици години, преди да дойдат колонизаторите и да покажат на маймуните, че може и иначе. От тогава тя се променя революционно и хаотично, особено след като колонизаторите са си заминали. Освен това, политическите промени изобщо не са нещо отделно, което няма значение – напротив, силно свързани са. Откато тия държави имат политическа независимост, в тях тече непрестанна битка между традиционните племенни възгледи и най-различни модерни политически такива, пречупени който както си иска. Резултатът от това е видим…

 50. ameliaekhart
  14/12/2007 - 13:03

  Защо мислите, че едното е фаза от развитието на другото? Защо обрязването да е фаза от формите на свобода за изява на жените, достигнати другаде? Няма отношение на субординация тук. Просто няма. Предците на Карла Дел Понте не са били обрязвани, струва ми се /всъщност, откъде бихме могли да знаем?/, както и обратното: хората в африканските държави, които сега притежават такъв елемент от културата си, няма да тръгнат по пътя на европейските държави.
  Хайде, да зарежем пустата Дел Понте, която от снощи ми е в ума и да си припомним, какво знаем за собствената си страна. Имало ли е тук такова нещо? Ако беше имало, да имаме основание да кажем: “Боже, колко са изостанали, има много път да изминат, докато стигнат нашето равнище на цивилизованост”. Да, ама не.

  Светът се разгръща и себеосъществява на снопове, паралелно съществуващи, с противоречащи си базисни теории и идеологии – това не ги прави зависими една от друга, не и в плана на преливането една в друга.
  Ако си направите труда да видите, колко и какви религии в момента се изповядват по света, ще видите, как човешките същества градят своите светове въз основа на коренно различни базисни ценностни системи.
  Паралелното съществуване на нещата е това, което ни бяга от погледа. И с това се връщаме в началото: не е кошмарно. Естествено е. За ценностните системи там е напълно естествено.

 51. Филип
  14/12/2007 - 14:14

  Проблемът ви е, че се опитвате да проумеете традиции, които са ни адски далечни и непонятни. И не само това, а и да ги заклеймите и осъдите. По-рано ви питах нещо, но никой не отговори: Имаме ли право като общество да съдим друго общество? Аз мисля, че не, защоно светът наистина е съвкупност от паралелни вселени (култури с хилядолетна история).

  Между другото, в предишния коментар сбърках. Обрязването го има не от “много стотици години”, а от хиляди години. Не ми харесва, но го има и трябва да го има до момента, в който самото им общество не реши, че трябва да го забранят. Но ти щом им викаш “маймуни”, значи ясно….

 52. Имаме ли право като общество да съдим друго общество? Аз мисля, че не

  Именно това е склонността на либерализма да се обръща срещу себе си, за която говорих горе. Защото когато тяхното общество вземе, че се развие необезпокоявано и по едно време реши, че не само там, ами и тука ТРЯБВА да режем клиторите на жените си… Нещо напълно логично, щото там твоя вид либерализъм не вирее и няма какво да спира подобни пориви… Та ще те питам тогава.

  Показателен за думите ми е случаят, в който арабите, без да се интересуват дали имат право да съдят друго общество, масово се надигнаха, за да забранят на някакъв холандски вестник, четен от холандци, издаван от холандци, да публикува някакви карикатури. В Холандия. Дето викаше Карбовски, като дойдат да те ебат турците с бради по три педи, говори ми ти за пацифизъм…

 53. и аз бях наясно, но бегло…що за изродщина е това. описал си го много образно, трудно ми беше да го чета! отвратително!

 54. Филип
  14/12/2007 - 15:05

  Като стане, тогава ме питай. То за повече от 2000 години не е станало, та ся ли.. Ама докато това стане, ние (т.е. без мен) сме тези, които налагаме разбиранията си (поне се опитвате). Duh?!
  (War of the Worlds ли ше праим?) В тая връзка, с тия неща за Мохамед трябва действително да се внимава дори в Холандия, щото явно са успяли да засегнат чуждата култура. Не нарочно, разбира се, но явно (очевадно) не всеки по света мисли като западните общества (пак опираме до паралелните вселени). Такива работи 😉

 55. Дончо
  14/12/2007 - 15:30

  @Алекс: Културата е оправдание в смисъл, че става въпрос за стар обичай, който колкото и на нас да ни е противен, на тях може да им е необходим, за да се чувстват комфортно!! Да, знам че “необходим” и “комфортно” със сигурност ти звучат много зле, но не смятай нашата катедрала за най-правилната. Твърдо смятам религии и традиции, подтикващи съм подобни варварства, за излишни и опасни. Но докато съм настрани, това не ме засяга.

  @Ива: Не само съм чел целия пост, но и по случайност съм запознат малко повече, отколкото ти (ако ти си научила нещо ново в този пост). Сблъсках се с това варварство отдавна. И в никакъв случай не бих приел такова нещо да се практикува върху която и да е от близките ми. Но това не значи, че съм готов да тръгна да казвам на племената в Африка какво да правят с техните дъщери и жени! Както и няма да приема ТЕ да казват какво ние да правим с нашите майки, дъщери и жени. Звучи ли ти логично?

  @Петя: Каквото и да направим, това ще е против техния начин на живот и няма да породи нищо, освен още по-сериозно отричане и вглъбяване в традициите им, а може би и омраза и евентуални ответни действия. Не разбирам как може ние, от близо 3000 км, да казваме на някой в централна Африка как да си живее живота! За какви се мислим??

  Момичета, в никакъв случай не опитвам да защитавам подобни обичаи. Аз съм европеец (да, българите сме европейци, нищо че още си мяткаме боклука през терасата), и като такъв подобна практика най-малкото ме смущава. Ако някой ден, както беше написано по-горе, който и да е реши, че и нашите жени и дъщери трябва да са обрязани, ще си има(ме) неприятности с него. И въобще няма да се примирим, със сигурност.

  Но до тогава, ако им отида на онези на гости, ще се възмущавам в себе си, но ще се държа като гостенин. Защото там ще съм на гости. Няма да започна с фрази като “ау, ама тоалетната ти е много неудобна, защо сега не смениш това биде с още една чиния, тази мивка просто не е за теб, знам че ти е комфортно, ама у нас е по-различно”. Звучи ли ви странно? Може да е груб пример, но е горе-долу това, което нашите мисионери се опитват да им обяснят на тях.

 56. алекс
  14/12/2007 - 17:45

  @Дончо: По тази логика словосъчетанието “права на човека” няма никакъв смисъл, освен локално. Всички общочовешки харти-марти следва да се разжалват. Странно – когато в Китай или Ирак арестуват блогъри, всички скачаме, защото са им нарушили ПРАВАТА. Да де, ама тяхната култура и религия (такава, каквато им я снасят, не, че така е написана. но то веднъж щом някой тръгне да ти казва “какво е искал да каже авторът”, пиши го бегало) повелява подчинение и комформизъм. Какво си позволяват тогава да се обаждат? И как тогава това е международен въпрос? Желязното подчинение е там от столетия, хилядолетия. Превърнало се е в културна норма. Но не ни попречи да се пеним в защита на колегите-пишещи. Защо? Кой от нас се е засилил за Ирак или Китай и през какво ни е за тях? Как тогава можаха всички да видят ефекта на пеперудата, а тук – не? Нали и в двата случая не гори нашият двор? И не, моля, не ми казвайте, че е, защото едното е култура, а другото – само политика. В тези държави нищо политическо не става, без да е културно обусловено и религиозно обосновано. Някак, като за пред тях си.

  Gan, човече… Аргументацията ти е повече от впечатляваща. Ами не, нямам писмените им, клетвено потвърдени декларации, че не им е харесвало. На никоя от бройките жени, че да мога да видя дали са статистически представителни. Нуждата ти от последното е още по-фрапираща. Предпочитам да си мисля, че лишена от релевантност, аргументацията ти просто девалвира до петокласническо тропкане с краче по пода, отколкото да приема, че го мислиш сериозно. Знаеш ли как звучи? Значи, на мен ще ми е нужна ПРЕДСТАВИТЕЛНА извадка от хора, преживели същото, за да повярвам, че те е боляло, ако някой ти е избил зъбите с метален бокс? Явно инак ще ми е изключително трудно да се сетя – току виж, ти е било приятно? Или без извадка няма как да сме сигурни, че всеки, комуто през средата на тялото е минал влак на скорост, е умрял? Даааам. Аргументът ти Фтрещява. Прав си, трябва да спрем, защото диалогът пародира недопустимо, да оставим настрана, че е и нефункционален вече.

  На всички поддръжници на културния аргумент: Вижте, въпросът не е да накараме всички да се съобразяват с НАШИТЕ правила, а да не налагат никому такива насила. Само защото са граждани на дадена страна, това не дава право на културата/религията/квото-и-да-е да малтретира беззащитността им. Да, те може да са дресирани, че това е прието, но не, това НЕ им харесва. Примиряват се – то пък имат ли избор??? – но не, нико я жена не оргазмира от кеф при мисълта как ще й отрежат клитора. Ама знам ли, като не мога да дам извадка…

  Но най-вече – обрязването няма просто културен характер – то е самоцелно унизително за жената. То е дамга, която до гроб да й напомня, че тя е нищожна и няма право на удоволствие. То е само средство, защото целта е пълното унижение и подчинение на жената. Целта е тя всеки ден да си напомня, че НЯМА самостойност извън слугинската и/или украсяващата (последното важи за по-заможните семейства). Тя няма право на избор, нито контрол дори върху нещо толкова собствено, колкото тялото й. Сериозно ли толкова интелигентни хора допускат да им се измести фокуса от реалния прблем към някаква въображаема културна нетолерантност? И на никой не му прави впечатление, че идеята, целта и смисъла на това са други?

  Ама разбира се – по тази логика вероятно трябва да приемем, че тя и религията изобщо и никога не е средство за контрол. Тя е само с църковна, скромно-мисионерска функция, понеже така пише в книгите. Да. Ясно.

 57. Дончо, “логиката” ти, на мен ми звучи като “това няма да се случи на мен, защо да се натоварвам излишно. Като се случи в BG тогава ще му мисля”.

 58. Дончо
  14/12/2007 - 18:55

  @Ива: Съжалявам, че не можеш да разбереш какво имам впредвид. Няма смисъл да спорим :). Peace!

 59. Peace 🙂

 60. iska mi se Gan da ne be6e nacwykal tolkowa usmiwki, iskazwaiki mnenieto si. izglejda6e adski neadekwatno!samo az li se podraznix?

 61. Gan e пич, не го мисли.

  Надявам се, че нещата при теб вървят добре – виждам, че си в Русе…

 62. 61 коментара – браво. Следващата тема може да е “За и против аборта” примерно 😉
  Не се заяждам. Истината е, че блогът ти държи първенството в класацията от 5 – те блога, които чета. Защото е провокативен.
  По темата: Ах, защо нямам власт? – щях да изкореня тези “обичаи”, дори и да им харесват на милите момиченца, GAN.

 63. Държи първенството, ама явно не го четеш достатъчно често:
  http://longanlon.bloghub.org/200

  😉

 64. Чета го отскоро, признавам. Не съм чела старите постове, защото нямам време. Тържествено обещавам, че ще ги прочета и няма да се изказвам неподготвена.

 65. И всичкият този кошмар се упражнява върху тялото на жената, за да се омъжи девствена и да не изневерява на мъжа си? Отстраняват това, което природатата е дала, за да е угодно на мъжа и неговото разбиране за чест?

  А могат просто да научат хората на любов..

 66. Жилов
  15/12/2007 - 13:48

  Има неща, които са универсални за всички хора, в която и култура да се намират, и това са животът, свободата, разумът.

  Всички искаме да живеем.
  Всички искаме да имаме достойнство, разум и свобода.
  Това е човешката ни същност, тя е аксиома и стои преди всичко.

  Ако някои от нас не искат да живеят,
  или искат да бъдат безмозъчни, унизени, мъчени, командвани, (или пък да убиват, мъчат и унижават),
  то е просто защото човешката им същност е до такава степен смачкана, че да бъдат хора е непосилен товар за тях, товар, от който те искат да се отърват.

  Всяко нещо, което те лишава от човешките ти качества, от човешкото ти достойнство, от свободата, те лишава от нещо УНИВЕРСАЛНО, валидно за всички хора, а не от нещо, което е специфично за някоя конкретна КУЛТУРА.

 67. Ей, ама нямате мира вие хора. Ще ме довършите направо 🙂 Четейки, две неща ми изплуват в главата: 1. Има надежда за тая държава с толкова мислещи хора. Евала, всички много ме кефите, стана много хубав спор (като изключим личните нападки). 2. Вече осъзнавам защо “българите като единици са уникални, но хич не ги бива в колективна игра” 🙂

  Само да се поразправя с:

  Longanlon, само за справка, цял първи курс бистрихме с колегите и “Що е то, това животно социологията”. Отдавна не съм първи курс 😉 Никакви теориите не съм ти вкарвал. Аз ако ти вкарам нещо на “големите” Дюркейм, Вебер, Маркс и т.н. – свят ще ти се завие 🙂
  Ти пак завъртя около “избора” и колко свободен бил той, а това е толкова спорно и толкова може да се говори, че не 66, ами 166 коментара няма да ни стигнат, ако хванем точно “избора” като отправна точка. Както ми написа в коментар за статията за доматите “самозаблуждавай се ти” 😉 че хората милеят за свободен личен избор.

  Извинете за многото усмивки, да не забравя да кажа, че явно не ви харесва 😉

  Алекс, съгласен съм, не ми беше много хубава аргументацията към теб. Но как да ти го обясня. С две думи, ако 1 до примерно 100 жени избягат щото ги боли и дойдат при тебе да ти кажат “Аууу, режат ме – помагай”, това не означава, че всички жени там мислят така. Само това исках да кажа, нищо повече 🙂

  Та, така. Аз викам да заровим вече томахавката 🙂 Да сте живи и здрави всичките и все така хубаво да спорим 🙂

 68. Жилов
  15/12/2007 - 17:59

  Когато свободната ти мисъл се самоотрече, усмивката ти ще се задави с кръв.

 69. Цитат: “Само слабия използва лични нападки, особено когато няма за какво друго да се хване” 😉

 70. Жилов
  15/12/2007 - 20:36

  Това не е лична нападка.

 71. Жилов
  15/12/2007 - 20:58

  Това не е лична нападка. Това е причиноследствена връзка. Вкусът на кръвта лекува всички самоцелни, отчуждени и усмихнати абстракции. Вкусът на кръвта е един добър reality check.

  Защото дори ти да вярваш, че е относително дали трябва да се живее или не, тялото ти е сигурно, че трябва да се живее. Това е аксиома и свободният ти ум не е свободен да я отрече и да я обяви за относителна, ОСВЕН АКО не иска да се самоунищожи.

  По същия начин, дори и да мислиш, че свободата и разумът са нещо относително, личността винаги страда, когато те са недоразвити и подтиснати, и за да не страда от подтискането им, се самонаранява и саморазрушава. Независимо от това как се самозалъгва и в какво общество се намира.

 72. Ок, Мерси 🙂

  Както казаха колегите по-горе: Peace! 🙂

 73. Жилов
  16/12/2007 - 11:44

  Пич, не можеш да ми запушиш устата с едно “Peace”, не и когато става дума за нещо подобно. Можеш само да ме игнорираш и да си продължиш по пътя ни лук ял, ни лук мирисал.

  Като социолог би трябвало да усещаш нещо много просто. Ако живееш от дете в една къща от лайна и болка, и не познаваш нищо друго освен тази къща, и ти зададат въпроса:

  “Харесва ли ти да живееш в къщата?”

  ти, естествено, ще кажеш

  “Да”,

  защото всичко извън къщата е някакъв смъртоносен, объркан и неясен хаос, докато домът, колкото и да е гаден и мъчителен, дава някаква сигурност и уют (стига да се подчиняваш, няма да бъдеш изтезаван целодневно). На този принцип се крепят всички видове робство – робите го самоподдържат, защото не познават нищо различно.

  Ако да кажем, като бебе са те превърнали в жива врата (врата, която може да мисли и да говори), но единственото, което могат да правят с теб, е да те отварят, затварят, плюят и ритат, и те питат “Харесва ли ти това”, ти ще кажеш: “Да”, защото нима можеш да бъдеш нещо друго? Какво друго би могъл да си? Какъв хаос и ужас те очаква, ако дори говореща врата не можеш да бъдеш? Ще се бориш с всички сили да си останеш говореща врата, защото това е едно от малкото неща, които ИЗОБЩО имаш в мизерния си живот.
  Но това по никакъв начин не прави невярна оценката на външния наблюдател, че си ограничен, унизен и опредметен.

  Ето защо да питаш “Харесва ли ти” хора, които дори нямат база за сравнение, е абсурдно. За да имаш избор, трябва да знаеш между какво избираш.

 74. Определено съм съгласен с Жилов – колкото и да сме либерални, либерализмът е морална философия и като такава трябва да поддържа определена жизнеспособност, да се разпространява и да бъде защитавана от привържениците си срещу тия култури и общества, които й се противопоставят.

  Gan, както казах и по-горе, абсурдно е да стигаш до крайност и да обявяваш, че свободният избор на хората оправдава всичко, което те правят (един на друг), защото, видите ли, сами си го били решили. Това е крайна позиция, която е самоунищожителна за леберализма и го обръща срещу самия него.

 75. алекс
  16/12/2007 - 15:00

  Само до споделя, че чисто психологически, Жилов е абсолютно прав в последния си аргумент. Аз и по-далеч ще отида – ако така са те отгледали, не само ще кажеш, че ти харесва; ако се опитат да ти го отнемат, ще го браниш. Tова е начинът на психиката да се бори с травмата – ирационален, просто защото на рационално ниво мозъкът отказва да приеме, че това дори Е ситуация, в която ти СИ. И която ТРЯБВА да приемеш.

  Знам, че в социологията се учи и малко психология – две начални понятия, които няма как да не сте засегнали, са рационализация и денайл. Друго да не е, дори само те дават достатъчни основание да можеш да си разтълкуваш защо подобно нещо, даже и да успееш да натиснеш да стане като бройка представително, няма как да бъде нито надеждно, нито валидно. Нито да има смисъл да се търси статистика в него.

 76. Пичове, вие хептен се отплеснахте от темата. 🙂

  Longanlone, аз не съм казал подобно нещо. Ти стигна до това заключение четейки коментарите ми. По-скоро ти изопачаваш позицията ми като крайна и дефинираш по определен начин понятия като либерализъм (което аз не съм използвал) и свободен избор.

  Просто ще ми е много трудно да ви обясня вие самите в каква заблуда живеете априори.

  Трудно ми е да ви обясня, че всичките ви разсъждения са просто плод на припознати от вас понятия, теории, размишления и т.н. Вие просто не може да избягате от тях. Колкото и да си мислете, че сте умни и че разсъждавате вие използвате понятия и теории създадени от някой в определен исторически и социален контекст, с определена цел. И няма как и да рефлектирате върху тези базисни схващания, защото са припознати от мозъка ви като неоспорими. И като стъпвате на тях се впускате в дебати без да си давате сметка, че всъщност позицията ви не е ваша. Едва ли ще ме разберете. Аз и не очаквам да ме разберете. Самият спор още в зародиша си е безсмислен.

  Става още по-сложно когато тия мити разни разбирания почнат да се борят едно с друго и всички виждаме какъв е резултата четейки коментарите на всички. Вие си мислите, че защитавате нещо неоспоримо и единствено правилно според вас, но така и не сте го рефлектирали и не сте се запитали: “Абе, аджеба, така ли е или не?”, а в много от случаите просто и не можете или няма дори да ви хрумне да го направите.

  Човешкият мозък работи с определен понятиен апарат. Вие сигурно идея си нямате как се е формирал вашия. Различните абстракции обаче, които могат да се “прикачат” към всяко понятие варират в толкова много нюанси, а да не говорим и различните по самата си същност понятия. Припознавайки обаче определен понятиен апарат като свой (често неосъзнато от индивида) мозъкът го приема като както вие бихте го нарекли “лична позиция”.

  Лошото е, че няма как иначе изобщо да се общува, да не говорим за мислене.

  И идваме вече до най-голямата глупост – да се оборват понятия родени в различни “среди”. Абсолютно недопустимо е да “бориш” понятие като либерализъм с вождизъм на пример. А личен избор е толкова изкуствено нещо и толкова нереално в света, в който съществува, че думи нямам. Но, ето, вие имате някаква идея за либерализъм и личен избор и дефинирайки ги по точно определен начин ги подчинявате на определена логика и хоп – мнение. То си е направо смешно, защото знам какво ще отговорите още преди да сте го написали и в това всъщност е проблема.

  Разбира се, това поставя под въпрос самото съществуване на общества, които както надявам се сами знаете са изкуствено създадени системи, а не природни по своята същност в смисъла на природа и природни, който използваме.

  И тъй като всяко създадено общество се удържа от различни правила, норми, обичаи, митове, закони и какво ли още не, е глупаво да си мислим, че те трябва да са еднакви навсякъде. Лошото е, че дори понятие като общество, норми, правила и т.н. са пак понятия които могат да бъдат натоварени с различен смисъл и затова казвам, че самият спор по своята същност е безсмислен. То реално винаги става така, колкото и да ви е трудно да го повярвате.

  Айде стига съм философствал, не очаквам да ме разберете. То на практика няма правилен и грешен.

  Мислете си каквото искате. Моята принципна позиция е, че е глупаво да съдите хората за това “обрязване”, писал съм по-горе в коментарите защо.

  Това вече е наистина последния ми коментар, независимо какво ще напишете след него 🙂 Можем цял ден да си философстваме така и пак всеки ще си държи на неговото. Просто е безсмислено. Аз каквото имах да кажа имах дори и да не го разбирате 🙂

  Всичко хубаво от мен 🙂

 77. Жилов
  16/12/2007 - 19:33

  И на мен ми е ясно какво ще ми отговориш преди да си го написал, пич. Не мисли, че само ние сме прозрачни.

  Според теб всичко е истина и всичко е лъжа. Обективна истина не съществува, а само разнообразни лъжовни образи, идеи и понятия, на които не може да се разчита. Споровете и мисленето са безсмислени, защото до никъде не водят – винаги се използва някаква система в тях, която не отговаря на действителността (спорно е дали дори има действителност). О, колко непосилно е за ограничения ми мозък да схване това велико прозрение.

  Т.е. няма смисъл нищо да се мисли, казва или прави, защото винаги сме ограничени и заблудени. Ние не можем да мислим без заблуди, а заблудите пък обезсмислят мисленето. Всички са прави и никой не е прав.

  Интересно тогава защо като ти се развържат връзките на обувките, не се съмняваш в това, а се навеждаш да ги завържеш? Защо като замахнат да те наръгат с нож, се дръпваш? Кое е по-голяма заблуда – да си адекватен или да живееш в безтегловен празен свят, в който нищо не е вярно?

  Да осъзнаваме, че имаме форма, придадена ни от обществото, да умеем да меним формата си и да разбираме формите на другите, не значи да приемем безформието, за което ти говориш.

  Твоята философия свежда до абсурд всичко човешко и отрича мисленето и живота, защото за нея те са една относителна грешка. Ако беше възможно, реалното й следване би довело само до безумие и смърт. Затова казах (не като лична нападка), че ще е полезно да те набият – тялото ти е закачено към още едно “глупаво” “ограничение”, от което свободният ти ум не може да се откачи, без да умре. Схващането на това ограничение е приземяващо.

 78. Е, това вече е…. истински кошмар. Чувала съм за подобни извращения, но не съм се интересувала. След прочетеното просто…. замлъквам! Още една човешка тъпотия, за която няма обяснение…

 79. Има още една практика в мюсюлманските страни-след като жената роди 12-14 деца и зашиват оная работа, евентуално да не се ползва повече.Мъжът продължава със следващата съпруга.
  Не знам от къде си взел картата за разпостранение на обрязването, но данните за Египет абсолютно не са вярни. Само в някои малки селца в южен Египет съществуват тези практики.И многоженството не е разпострането. Това го казвам от моя опит-повече от 6 години съм живял и работил в тая страна.

 80. Интересно GAN – или познаваме едни и същи хора,или сме чели едни и същи книги….

  А за всичкото дето си го написал-особено за утвърдрния понятиен апарат, с който боравим, съм абсолютно съгласна.
  Тъй че – няма нужда да пиша коментар.

 81. Жилов – президент!

 82. Това беше предвидено да е дълго мнение оборващо позицията на Gan по въпроса. Но понеже докато стигна до края на мненията това вече беше сторено само ще ви препратия към една история на Eve Ensler:
  http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/64

  P.S. здрасти

 83. Един момент. Дискусията е интересна. И има добри аргументи и от едната, и от другата страна. Но женското обрязване не е ислямска традиция, а чисто африканска.

  Аз лично бих направила нещо, за да спре тя. Но не знам какво би било това нещо, за да не е рестрикция.

  Някой казва по-горе, че критерий за “цивилизованост” на един обичай е фактът дали се прави доброволно или насила. Тоест ако е доброволно, никой не може да ни критикува за даден обичай. Но я спомнете си много случаи, когато насилваме децата да правят болезнени неща “за тяхно добро”? Както в случая с притискане на черепа, операция на сливиците, вадене на зъб, инжекция…че до обрязването на момчетата. Когато става дума за дете принципът на доброволност няма същата валидност.

  В това отношение Ган от поста си 3659 и другаде е напълно прав, както и Амелия, Валя, Филип, Дончо.

  Примерът с датските карикатури и протестите срещу тях в ислямския свят не е много подходящ, защото случаят с тях не е съдене на едно общество от друго по отношение на порядките в него, а протест към обидата на едно общество нанесено му от друго.

  Една моя приятелка е изследователка, прекарала 3 години в Африка. По нейни наблюдения там, където преобладава, обрязването на момичета е практика, подкрепяни от по-голямата част от жените и то образовани жени, когато стане дума за дъщерите им. За тях самите обрязването е механизъм който им дава място в обществото и глас, който те искат да осигурят за дъщерите си. За да отпадне като обичай трябва самото общество да го отхвърли като подобен механизъм, а това как става е друг въпрос.

  За Жилов и Алекс: ами самата цивилизация си е една травма. Насилва природните ни нагласи и дадености и дава форма на нас самите, дори физически. Както са го установили и Фройд, и Ницше.. 🙂

 84. 🙂 “Някой казва по-горе, че критерий за “цивилизованост” на един обичай е фактът дали се прави доброволно или насила.”

  На това му се вика смесване на понятия – като твърдящите,че Ботев бил екстремист!
  Обичаи са за нас – съществената разлика е,че хората ВЯРВАТ,че това, което правят се налага поради някаква причина. Както в България са вярвали, че кукерите наистина гонят лошите духове, че на нова година се бият два змея-на старата и на новата година, че след като този на новата победи текват 3 реки от мед, вино и мляко съответстващи на 3 други наши празнци, разделящи годинат ни календарно и т.н и т.н.
  Това,че сега също има кукери,въобще не означава, че вярваме в тяхната практичност.Отдавна думата обичай за нас е средство за доказване на етническа принадлежност. Но в страни,като тези с обрязването,това си е вяра,ЧЕ ТАКА ТРЯБВА.

 85. алекс
  19/12/2007 - 17:56

  Да допълня към мнението не FASO: конкретно за обрязването се говори от 16 минута натам. Но си струва да се чуе всичко. Някак по-различно е, когато се четат книжки и когато човек е бил там.

 86. Zany Zhany
  22/12/2007 - 03:01

  Не мога да повярвам че спорите дали може или не може да бъдат обрязвани. Дали е правилно. Много ясно, че не е, сигурно си го искат, естествено, и българите пърдат щото така изглеждат супер мачовци. както е да е. аналози и примери за други ситуации са крайно неприложими за този случай според мен. ужасно е, наистина, просто приемете че хората са раково образование на тази планета. ще се махнат един ден. ще остане обезлюдена планета. не защото има обрязване, а защото гъзовете ви хванаха бръчки в личните автомобили. де да беше само това.
  Жилов ПРЕЗИДЕНТ!

 87. Жилов
  22/12/2007 - 15:49

  @Zany Zhany
  Айде не.

 88. Zany Zhany
  благодаря…накара ме искрено да се засмея

 89. Йоана
  23/12/2007 - 00:52

  Боже, това е ужасяващо.

  Аз по принцип смятам, че не, една култура няма основание да съди друга култура или да й казва кое е редно, и се старая да си го напомням дори когато неща от други култури много силно ме дразнят (например буркхата в арабските страни) и да не настоявам, че хората трябва да си зарежат традициите и вярванията и да станат като нас, само защото на нас ни се струва, че сме най-напред с материала.

  Обаче това си е насилие, а насилието не може просто да се извинява с културата, в която е легитимирано. По-горе беше даден пример с убийствата на жени в някои арабски страни. В Индия и Китай има практика за убиване на новородени или неродени дори момиченца. Това също ли трябва да се търпи поради културна толерантност? Не мисля така. Но за съжаление е много трудно да се напипа границата между културно обусловени традиции и някакви други практики, прилагани по съвсем различни основания.

 90. всъщност НЕ-имам право да съдя за абсолютно всичко на този свят.И като не ми харесва и не ми уйдисва на акъла-също.Защото АЗ съм центъра на света, на МОЯ свят.И всичко се върти коло мен.Просто е.
  Съвсем друг въпрос е дал бих се намесила…ако имах властта

 91. Филип
  23/12/2007 - 15:40

  Само дето на никого от останалите 6 милиарда не им дреме.

 92. така е.Прав си.Което баче не означава,че и другото не е така

 93. Ardelia_lortz
  22/01/2008 - 18:07

  Да, звучи ужасно, обаче това е тяхната традиция. И ако някой тръгне да ги освобождава, за да ги прави щастливи, ще срещне яростна съпротива. Всяка нация може да се похвали с такива нрави. Сещам се за един български старовремски обичай – в темелите \основите\ на новопостроена къща се зазижда живо момиче, един вид като жертвоприношение, или сянката му, измерена с червен конец.

 94. Това, че са зазиждали живи момичета е абсолютна глупост. Никой строител няма да сложи в темела на сградата си човешко тяло, защото то е меко и тя ще поддаде, особено след като се разложи.

  Зазиждали са конец с дължината на сянката.

 95. Tova e ujasno napravo sam potresena kakvi izrodi ima i nikoi ne moje da gi spre,imame zakoni koito trqbva da ni pazqt ,a tam kakvo imat imat samo bolka za6to tova se pri4inqva na jenite tiq izvergi za6to ne probvat kakvo da izpitat vsi4ko tova.E v takiva momenti mnogo mrazq pajete,za radost ne vsi4ki sa takiva.
  Vsi4ko tova vav vsi4ki tezi strani trqbva da se premahne vsi4ki tiq hora da sa v zarvota i da se nau4at i prevazpitat 4e taka ne e redno i e nakazuemo i togava moje da se polu4i :)tolkova ot men 4ao:)

 96. Longanlon заради статията ти потърсих в гугъл за женското обрязване…и попаднах на гадости свързани с рязане на мъжките полови органи за които малко хора могат да си помислят. И то ДОБРОВОЛНО на всичкото отгоре. Изродите са си направили и енциклопедия даже: (!Не е за хора със слаби сърца, нерви и т.н. На жени,деца(особено),баби не го препоръчвам, по голяма отврат няма!) http://wiki.bmezine.com/index......ifications
  subincision ме разби . :((
  Не разбирам.

 97. Тези хора са извратени.

 98. Ал.Иванов
  01/03/2008 - 13:25

  Здравейте!Стана тя каквато стана.От цялата гама от мнения,от целият хаос от мнения ми станнаха ясни няколко неща.
  Научих за една отвратителна гавра с човешкото в жената.За което нямах престава.ЗА което благодаря на Лонгалон и коо;
  че и днес в 21в., под една или друга форма(цивилизация,обичай,религия,местна култура,давност по време,идвали от дълбоката древност…) хора като(Gan коо)могат да намират логика и оправдание.Така е било,е,и защо да не остане,щом си им харесва.А това,че е нечовешко и гадно от всяка гледна точка,че смачква жената като интелект и човешко същество и я прави парцал-си е техен проблем.На хората,обществата,държавите африкански и африкански цивилизации,където това е обикновенна практика.Не е наша работа,на другите хора,общества,държави и цивилизации да ги учат на акъл и да им казват как,с какво и от какво да живеят.А забравят че сме в 21в.
  Че ние,хората сме задължени моролно и човешки,да помагаме на другите,които са по-назад цивилизационно от нас,да съкратят пътя до нормалната човешка цивилизации,за да заживеят и те като човеци.

 99. Отвратително, разбира се, но поне не го правят с ръждясало желязо в прахоляка в пустинята…

 100. айсайдер
  21/06/2008 - 10:37

  Мъжкото обрязване е заради договорът на Авраам с господ.Всички,вярващи в Йехова( Ел Яхв,Ал ахх)т.е. християни,юдеи,мюсулмани нормално спазват процедурата,която е заповед от бог!
  Нашия спасител-Бог син-Исус Христос също е бил образван в Йерусалим…
  Защо в момента християните не се обрязваме ми е неясно?
  Нали в Библията го има?

 101. абе то и да убиваш прелюбодейците с камъни е Заповед от бог, ама някак не живеем вече в средновековието, за радост

 102. Селин
  29/09/2008 - 22:21

  Това е най-изврагеното нещо, на което съм се натъквала в последно време. о.О Толкова е извратено, че просто нямам думи… Колко е хубаво, че не живеем в Африка и дано тези организации наистина правят всичко възможно тази гавра да се прекрати.
  Леле, а аз си мислех, че малтретирането на стъпалата на китайките, за да са мънички, е страшно. То било направо гальовно отношение…

 103. Баси кво е тва нещо? Наистина някои живеят направо хиляди години назад! Коментарът е излишен!

 104. Аз преди време четох една книга за живота на една манекенка от Сомалия, на която са и направили същото обрязване, но така и не мога да се сетя как се казваше книгата . Много разстърстваща книга и се описваше как става всичко, нейни братовчедки са умирали от това обрязване, кръвоизлизви, инфекции . Те даже нямат право на глас всичко това е традиция и е задължителна при тях. Направо е отвратително !!! И въпреки всичко мацката в книгата става известна манекенка, омъжва се и ражда деца също, но никога не подлага дъщеря си на такова нещо и прощава на майка си за това, че я е завела да я обрежат.
  Съжалявам ги просто тези жени.

 105. Майк Рам
  24/10/2008 - 19:26

  Дотук посланието на статията и на повечето коментари звучи типично по феминистки – колко е ужасно това обрязване за жените и какви ужасни садисти са това мъжете в Африка. Тук даже няма място за спор – всички сме единодушни в осъждането си на това зверство.

  Аз, обаче, се опитвам да разбера защо продължава да се прилага този “ритуал”. Твърди се, че майки подлагат дъщерите си още от малки на тази “операция”, за да доставят удовлетворение на мъжете си. Питам се, какво удоволствие може да изпитва един мъж от секса с една увредена по този начин жена? Какво удовлствие може да ти достави секса, когато жената изпитва такава ужасна болка?

  Има нещо тотално увредено в цялото тамошно общество. Сигурен съм, че и на мъжете не им е много кеф от това, но не им стиска да нарушат традициите. Явно това е засегнало мисленето на цялото общество щом всички са против ритуала на обрязването и въпреки това продължават да го правят, за да спазят традицията.

 106. QNA PLATOVA
  02/11/2008 - 23:28

  <<<<Zdraveite vsi4ki!
  Malko zakusnql komentar ot men, no ve4e nqkolko dni prepro4itam komentarite i sum 6okirana ot nevejestvoto na mnogo hora. Longanlon, az jiveq v Austria, no za pruv put nau4ih, 4e ima “jensko obrqzvane” na 15-godi6na vuzrast, v rodnata Sofiq, dokato 4etoh za razli4nite kulturni osobenosti v “Psihologiq na sexualnostta” na Sigmund Freud. Sled tova ne misleh tolkova 4esto po vuprosa, dokato v Austria ne se razdu temata ot edna manekenka – Waris Dirie – koqto e bila obrqzana kato malka. Nai-malkoto terminut “jensko obrqzvane” se zameni s “Female Genital Mutilation”/”Jensko polovo osakatqvane”, za6toto kato “obrqzvane” to ne moje da se sravnqva s mujkoto. Zaeha se mnogo organizacii da prosvetqvat afrikancite (uspe6no, no na malko mesta) i se izdadoha stotici knigi i dokladi na WHO (Svetovna zdravna organizaciq) i nai-ve4e na jertvi ot Egipet, Etiopiq i co.
  Longanlon, ima6 edin golqm propusk v texta si: FGM se praktikuva i v EVROPA, nai-ve4e v Italia i drugi yujni strani. Razbira se, pri zakriti vrati, mnogo skupo i s mnogo vruzki. Vse pak vsi4ki znaem, 4e e pulno s musulmani v Evropa i mnogo roditeli iskat da spazvat semeinite tradicii i zad granica. Masovo se izpra6tat momi4enca v dnite okolo purviq im u4eben den kum Italia ili Ispaniq, za da gi napravqt dostoini jeni. Ujasno me boli da go kaja: v Evropa jiveqt okolo 500000 obrqzani/osakateni jeni. No poneje tova osakatqvane ne se vijda otvednaga, na nego ne e dadena glasnost.
  V Bulgariq naistina temata ne e spomenata po4ti nikude, no tova ne e opravdanie za nevejestvoto – vse pak imame Internet i kabelna, kanalut ARTE naprimer ima6e cqla sedmica, posvetena na jenskoto obrqzvane i na borbata s nego.
  Imam i o6te edno dopulnenie: osakatqvaneto se izvur6va samo ot jeni i samo po jelanie na maikite, pone spored oficialnata informaciq. V edin dokumentalen film ba6tata be6e zabranil na (osakatenata si)jena da “obreje” du6terite im i tq go be6e napravila taino. Muje ne vlizat v pome6teniqta, kudeto momi4etata bivat rqzani (tova e to4nata duma), za6toto im prizlqva – mujete ne mogat da ponesat dori gledkata. Sled “operaciqta” momi4eto agonizira s dni i sedmici – do nego e maikata i razni rodnini-jeni. A jenite trqbva da ponesat cqlata procedura – jena reje, druga durji ediniq krak, treta – drugiq i o6te edna durji gornata 4ast na tqloto. I jena e jertvata.
  Nqkoi jeni predpo4itat du6terite im da budat obrqzani, dokato sa o6te bebeta, za da ne si spomnqt ujasa taka, kakto maikite im.
  Nadqvam se sega da ste po-informirani i da razprostranqvate infoto kum ostanalite. Tova trqbva da spre, a ne da raste o6te po sveta. Longanlon, molq te, kaji mi KAK moga da se registriram tuk i da komentiram redovno. Nqmam sobstven blog.

 107. Не знам какво да кажа…навярно няма да мога да заспя. Това е нечовешко!!!

 108. Нямам думи това е нещо което просто само болни мозъци могат да измислят ,ето как такива болни хора могат да предизвикат у мен най-гадната човешка същност, не знам но ако видя пред мен да се случва такова нещо , бих жестоко наранил хората които го вършат биха ме направили като тях самите биь ги наранил по начин който не биха си и помислили ,отвратен съм ,вече ги мразя

 109. Там е работата МАКС, че тия хора не са болни. Те са си съвсем нормални хора. Нормални хора са способни на какви ли не постъпки, стига да ги смятат за правилни и цялата човешка история е доказателство за това…

 110. Тоя варварски акт е плод на изостаналите схващания на племена, за които обичаят е по-силен от хуманността. Всъшност едва ли познават понятието хуманност. Отдавна съм чувала за тая практика и умът ми не го побира,но на-лошото е че тези хора даже и не осъзнават какво вършат- тва осакатяване на физиката и на душата на младите момичета е нормално; пък и там социалния статус на жената е по-малък от този на една бедуинска крава например.Но и тенденцията в Европа ме шокирва(коментара на Яна Платова). Не мога да си представя 4е майка изпитала подобен садизъм, би причинила съштото на дъщеря си.Мазохисти ли са тия хора или болни мозъци………..след такъв акт тва моми4е според мен е половин човек, да не говорим че и е отнета възмойността да се радва на нормален сексуален живот. Изроди гнусни…….! направо сам потресена.

 111. очуден
  03/02/2009 - 21:21

  я качете некви снимки че не можах да си го представя 😀

 112. MaLeeEe.. az sum na 13 god.. nqam dumi.. tfa e tolkova izvratenYy.. lelellll.. sudisti .. tupi narodi.. moe li da usukatqvam (nz kak se pi6e (blush) )taka momi4etata, za da im e kef na mujete .. a kolkoto se otnasq do tradiciite-tfa sa nekfi TUPI prostotii.. kogato porasna i si roda dete nqma da pozvolq da mu padne kosum ot glavata.. a ti v afrika ne sa maiki sled kato podlagat du6terite si na takava bolka.. nqam duMii…

 113. prosto ne moga da si go predstavq,ujas!!!!!

 114. Странното при цялото това “изпълнение” е от къде, по ангелите, им се е пръкнала тази идея в кухите глави? В смисъл, такива феномени НЕ се наблюдават дори и при най-жестоките животни… 21-ви век, лелини ми трънкини.

  “Две неща са безгранични – човешката глупост и вселената. Но за второто не съм сигурен.” – Айнщайн

 115. Deysha, не съществуват жестоки животни. Тази чест е запазена само за човека.

 116. Не си прав – след копулация женската богомолка изяжда мъжката : ) Но както и да е.
  Зачудването ми е от къде им е паднало това вдъхновение, че умишлено да си причиняват това (защото съм почти убедена че го е измъдрила жена).

 117. Много животни изяждат други животни. Правят го защото са гладни или защото такива са инстинктите им. Само хората могат да изпитват удоволствие от страданието на друг.

 118. Весела
  24/07/2009 - 00:59

  Боже,колко мъка им по тоя свят,боже…

 119. Това мюсулманите са абсолютни болни мозъци, направо незнам какво мога да кажа те нямат граници, късметлия е този дето не е мюсулманен, не че съм и голям християнин де, но тези религий и тем подобни вярвания за мене са една абсолютна измислица, която “ужким” се опитва по някакъв начин да сплоти хората, но като ги гледам тези какво правят те в този живот не усещат удоволствие ами само болка… нека поне се избият сами !

 120. tiq hora deto go pravat tova sa napulno nenormalni prosto

 121. mrazq takiva ne6ta ne go zaslujat onezi jeni neznaeh 4e ima takiva gadni hora ama kakvo da kaja to ne hora a jivotni

 122. Molia vi niakoi da mi kaje ot kade da si svalia snimki na obriazani jeni ili na samoto obriazvane.Pisha kursova rabota na tazi tema i mi triabvat speshno.

 123. владимир
  26/11/2009 - 19:58

  И все пак за хората който за6титават исляма-та вие о6те пребивате жените си с камъни при изневяра.

 124. ne moga da povyrvam za p1rvi p1t 4yvam za gensko obryzvane ne moga da go proumey…..isob6o 6o za xora sa tova napravo izrodi

 125. Кристина
  28/02/2010 - 10:48

  Много гадно как може да пражят такижа неща това направо е зверско да обрязжат жените по този гаден на4ин как може да има такива изроди на сжета 4ела сам всякакви статии но такава за пръв път и направо се ужасих никога не сам си предстажяла женско обрязване по този гаден на4ин

 126. Кристина
  28/02/2010 - 10:49

  Това направо е КОШМАРНО!

 127. mnogo ev gadno toAY;-(

 128. Когато бях в индонезия,бодигарда на хотела ми разказа,че в индонезия е традиция момичетата докато са бебета да бъдат обрязвани,т.е да им се отреже клитора,защото това било много полезно за тях!! Слушах го шокиран,не можех да повярвам,че това е истина! След това попитах няколко индонезийски момичета,дали това е истина,на което няколко от тях го потвърдиха,че наистина са обрязани!

 129. Ауу, GAN, голям си умник…нямам думи. Трябвало да се питат потарпевшите какво мислели…! По-голяма простотия не съм чувала! Намери едно дете на 6 години, което да е съгласно да му се прави каквото и да е рязане и ще призная простотията ти за велика мисъл! Децата действат инстинктивно и не приемат нищо, което им носи болка. Освен това, вече порастналите момичета може и да твърдят, че вичко е ок, само защото са им промили мозъците (като са им натяквали цял живот, че така трябва да бъде), и само защото никога не са имали привилегията да опитат живота без обрязване. Няма как обрязано момиче да ти отговори адекватно на този въпрос (дали е редно или не нейното обрязване) при положение, че не е могло да разбере какъв е живота без обрязване. И да, варварщина е по този начин да се притъпяват желанията на жената. Ако някоя от тези жени иска да прави секс преди да се ожени, значи така е трябвало да стане. Това си е неин избор, а не на откачените и родители.

 130. rottenroll
  27/05/2011 - 16:27

  Чувал съм за женското обрязване, но нямах представа за мащабите. А ислямът се води природосъобразна религия… поне според мюсюлманите.

 131. не мога да повярвам..за гърдите занех,но това ми звучи като като нещо стил Гестапо,как е възможно ,не мога да коментирам повече..

 132. тея имат ли малко ъкъл в тая глава бе!

 133. даже и малко нямат. това са диваци.

 134. ми че обрязването не е толкова зле

  нема поне секс възбуда

  е то е даже хубаво

  и аз го искам

Leave a Reply

Задължителните полета имат *