Aвтор: Ан Коултър
Информация в Goodreads
Оценка: 5/5 :)

Американските „либерали“ са една особена порода животни -  те нямат нищо общо с класическия европейски либерализъм от 19 в., чието название произхожда от френското liberte – свобода – те са просто левичари, социалисти и са избягали много, много далеч от свободните идеи на либерализма. Политическото ляво в моментае либерално що се отнася до секса и наркотиците (тва им го признавам), но във всичко останало иска да контролират живота на останалите хора…

Студентчета-марксисти с рядка брадица, които се възхищават на Троцки и Сталин. Агресивни еко-талибани, взривяващи джипове или поне тормозещи хората, каращи такива. Вегани-фанатици, смятащи че са по-морални от останалите хора, защото не ядат месо. Богаташки синчета, заклеймяващи капитализма, докато купуват поредната фланелка с Че Гевара с кредитната карта на тате. Радетели на „политическата коректност“ под формата на пряка цензура. Феминистки, занимаващи се с реклами на бира, но не и с истинските проблеми на страдащи жени. Примерите за дразнещите проявления на „либерализма“ във всекидневието са безброй.

По всички тези и други социални, икономически и други въпроси, левичарите разсъждават от самопровъзгласената си позиция на морално превъзходство – която обаче в повечето случаи не е истинската морална позиция, а е популистката позиция, позицията на първичната емоция и немисленето. Повечето хора не споделят шантавите им идеи, но или поне малко им симпатизират, или дори да не са съгласни с тях, не защитават достатъчно енергично различното си мнение – било за да не се конфронтират, било  именно заради илюзията за моралност, с която левичарите парадират.

Ан Коултър обаче не се свени да се конфронтира и да нарече нещата с истинските им имена. Тя безжалостно разбива обвивката на морална извисеност на левичарските идеи и ги разкрива като това, което всъщност са -  печалните резултати от прекалено високо самомнение и чиста суета. Изключително е забавно да се наблюдава как всеки досег на идеите на левичарите с логиката и аргументи предизвиква неразрешими психически конфликти у тях, което води до доста грозни,  смешни, агресивни и/или жалки реакции, на които съм бил свидетел (и за мое забавление – обект).

Съвсем нормално, Ан Коултър е синоним на Сатаната за всеки американски „либерал“ – а тази й книга е апогея на изобличаването на левичарската глупост.

Издадена на български: не