Aвтор: Елизабет Уорън и Амелия Тиаги
Информация в Goodreads
Оценка: 3/5 :-|

През по-голямата част от историята на човечеството, семействата са се състояли от баща, който ходи на работа и изкарва пари и майка, която стои в къщи и гледа децата. През 50-те чак до към 80-те години на 20 в. нещата все още стоят по същия начин и заплатата на мъжа е достатъчна, за да издържа цялото семейство.  С наближаването на новия век обаче нещата се променят и вече една заплата не стига. Защо?

Книгата „Капанът на двете заплати – защо майките и бащите от средната класа фалират“ всъщност е книга за личните финанси, насочена да даде съвет на съвременните семейства как да разпределят дохода си и да се подсигурят срещу непредвидени ситуации като изгубване на работа, сериозна болест – и изобщо да се отнасят отговорно с парите си.

По-интересното в нея обаче е че за своя отправна точка книгата приема, и нашироко разглежда един изключително интересен и много харектерен феномен  – фактът, че въпреки еманципацията на жените и това, че те масово работят, семействата  днес, в началото на 21 век (като цяло, погледнато през статистиката на брой семейни фалити и разходи за най-необходимото) практически изпитват… повече финансови затруднения, отколкото семействата преди няколко десетилетия, които са се издържали само от една заплата.

Причините за това са комплексни, но могат да се синтезират в народната истина, че заплатата никога не стига – иначе казано, който получава повече пари, харчи повече. През последнните десетилетия стандартът на средната класа се повишава -  когато майката работи и получава заплата, семействата имат повече пари и започват да харчат много повече за почивки, маркови дрехи (главно за децата), купуват по-големи къщи, една кола вече не е достатъчна, при това трябва да са нови… Отделно, работата на жената поражда и някои разходи – детски градини, детегледачки, помощ в домакинството, ядене в ресторанти (по-малко възможност за домашно готвене).

Специално за САЩ пък, много сериозен фактор е и образователната система и купуването на жилище, които са силно обвързани за семействата от средната класа. В САЩ може да пратиш децата си в държавното училище, което е определено за вашия квартал – в никое друго. Затова за тези, които не могат да си позволят частни училища по една или друга причина, става изключително важно къде живеят – защото училищата в някои квартали са по-добри от други.  Това поражда изключително покачване на цените на имотите в кварталите с добри училища, заради конкуренцията на семействата да купят къща именно там. Според статистиката приведена от авторите, цената на две еднакви къщи буквално една срещу друга, се различава със средно 14 000 долара за всеки 5% разлика в показатели (национална система за оценка) на училищата, в очертанията на чиито квартали попадат къщите.

Всичко това е интересно да се знае не само за планирането на личните финанси и семейни разходи, но и за разбирането на някои фундаментални икономически въпроси за ситуацията на средната класа в индустриалния свят във втората половина на 20 в.

Издадена на български: не