Aвтор: Стефан Цанев
Информация в Goodreads
Оценка: 1/5 :(

Всички дружно се подиграваме на младата и буйна  македонска националност, която в историческия си комплекс за малоценност се изхвърля като чекия на мокър пясък със смехотворни твърдения че едва ли не всички известни личности на света са чистокръвни македонци. Лафът „Луно,  луно, земльо македонска“ много добре улавя несъразмерното его на македонската историография и национално самочувствие, граничещи и преминаващи в невероятното и смехотворното.

Ако искате да видите същите смехотворни и жалки опити за градене на национално самочувствие върху изфантазирана история – Български хроники на Стефан Цанев е точно каквото търсите…

Още в пролога на книгата, първите петдесетина страници, се съдържат толкова много невероятни исторически и историографски глупости, че останах с отворена уста – приликата с македонските изхвърляния е поразителна – руският певец Шаляпин и цар Борис Годунов били, видите ли, чистокръвни българи, заедно с генералите Суворов и Кутузов, Данте не бил Алигиери, а от прабългарския род „Алдъгьори“, Верди също бил българин, както и цялата италианска династия на Борджиите, а Паганини… бил пряк потомък на … хан Паган. Не, не се ебавам.

Читатели споделят, че книгата се чете като приказка и това е напълно вярно – защото тя Е приказка. Пълна с цитати от истински и фалшиви исторически извори, тя обаче претендира за историческа достоверност, с което се влива в пълна сила в пълноводната река на псевдо-историческите мистификации за великите божествени българи и невероятно важната ни и героичн0-интересна история, на които един убеден националист, но истински историк като Васил Златарски примерно би се изсмял, но които са особено популярни напоследък.

Честно, болно ми е, че българите, които искат да научат нещо за историята ни, попадат на такива националистични измислици и приемайки ги за истина, после стават смешни с грандоманските си изхвърляния пред чужденци и други българи.