Aвтор: Майкъл Крайтън
Информация в Goodreads
Оценка: 2/5 :(

Квантовата физика се навърта наоколо почти от сто години, но повечето хора хал хабер си нямат изобщо какво е това – нещо свързано с теоретичната физика, абстрактни понятия за пространство и време – изобщо отвлечени работи, с които такива катo Шелдън и Стивън Хокинг се занимават. Отделно, един от светилата на световната физика е изтърсил известния цитат „Ако си мислиш, че разбираш теорията на квантовата физика, значи не я разбираш.“ – което обезсърчава допълнително опитите на обикновените хора да научат нещо по темата…

Всъщност обаче, теорията на квантовата физика е научната теория с кажи речи най-много доказателства – но е едновременно и най-малко осмислената.  Доказателствата за нея неизмеримо превишават разбирането какво е самата тя и устройството на света, което тя предполага. Всичко това значи, че учените, занимаващи се с теория на квантовата физика са доказали, че някакви неща стават, но имат съвсем слаба идея защо стават и как това променя разбирането ни за физичните закони и вселената.

Най-общо, данните се интерпретират като доказателства за наличието на други вселени освен нашата – които по някакъв начин й влияят съвсем физически (експеримент с фотони, който показва, че вероятността за движението на фотони в друга вселена/реалност практически влияе съвсем реално на това как се движат фотоните в нашата вселена). Никой няма абсолютно никаква представа какви са тия вселени и какво правят.

Тази научна неяснота се използва от какви ли не шарлатани, да обясняват своите екстрасенските/дзен/дао/сила на духа/фуншуй/всичко е възможно и т.н.  глупости (дано нямате кофти късмета да попаднете на такива сайтове или недайси боже хора), както и от Майкъл Крайтън като основа на настоящия роман, в който някаква фирма разработва квантова технология за пътуване във времето, с която праща едни археолози в 14 век при рицарите във Франция в разгара на Стогодишната война (когато Англия е владеела част от Франция).

Като цяло, интересно е обяснението на квантовата теория като за лаици и Крайтън се е постарал да представи Средновековието реално, но книгата е доста скучна, героите плоски и в нито един момент не почва даже най-малко да ти пука за тях или какво изобщо става.