Aвтор: Георги Марков
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :-|

Това е сборник от по-малко известни есета на Георги Марков и негови монолози в предавания по радио Свободна Европа, заедно с няколко от есетата му, включени в Задочни репортажи за България.

Докато Задочните репортажи са по-фактологични, описват случки и показват България в епохата на социализма, действителността и хората, цялостния й облик,  „Когато часовниците са спрели“ показва повече мнението и раздъжденията на Георги Марков по различни въопроси от политиката, изкуството и литературата, обществото.

Особено проникновени са анализите му за левичарските движения по света като цяло, сравненията му на българската и западната „социалистическа младеж“, фрапиращите разлики между идеали и реалност в лявата идея.

„…Слушайки реториката на английските и изобщо западните леви младежи относно социализма и социалната справедливост някак неволно аз започвам да се чувствам като стар морски вълк, току що оцелял от корабокрушение, който снизходително слуша разпалена компания младежи как мечтаят за романтични пътешествия, девствени плажове и героични плавания…“

„Западното левичарство – илюзии и действителност“ част I

(цитатът е по памет)