Aвтор: Хироми Шиния
Информация в book.store.bg
Оценка: 1/5 :(

Днес гост-блогър е pi314

Книгата Ензимният фактор на „д-р“ Хироми Шиния е шедьовър сама по себе си. На пръв поглед нищо не издава интелектуалното ниво, което ни залива близо тристата страници. Те са запълнени с всевъзможни моралистични басни, анекдоти и емоционално заредени епитети, но за сметка на това авторът майсторски е успял да не позволи на почти нищо вярно да се промъкне между кориците на книгата му…

Мнението на Хироми Шиния накратко може да се каже така – има два вида неща, които можем да приемаме с храната – супер хубави и полезните магически ензими, и супер вредните, и причиняващи всичко от диария и треска до инфаркт, инсулт и рак токсини. Според Ензимният фактор, за да промените живота си към по-хубаво трябва само да ядете повече ензими, и да не ядете токсини. Прекалено добро за да е истина? Определено! В хипотезата на автора има два дребни проблема. Първо, липсата на ензими в организма почти никога не може да се коригира чрез храната, тъй като в стомаха те се разграждат. И .. няма такова нещо като токсини, в смисъла в който авторът използва.

Тези и други рекламни твърдения за магическите „ензими“ са много добре категоризирани и категорично опровергани в статията в Quackwatch, сайт в който квалифицирани лекари обясняват за опасностите и глупостите на шаманите. Изобщо идеята, че организма ни се задръства с отрови, които тялото ни образува от храната винаги е била вярвана, популярна и абсолютно погрешна. Няма смислена причина поради която тялото ни да образува отрови, които да седят в него, и в действителност хората, при които се случва, умират доста бързо. А за измисления проблем дори си има измислена процедури, наричани обобщено детоксификация – в добрия случай са само безполезни … макар че има жертви. Американската агенция за храните и лекарствата е водила няколко дела срещу продавачи на тези средновековни уреди за мъчение.

Добре е да погледнем глобално на въпроса защо уж интелигентни и образовани хора биват толкова лесно изигравани от шаманите и врачките? Биологията е сложна наука, колкото и да не ни се иска, и на нея се базира медицината. Всъщност всички природонаучни дисциплини са сложни, и това е защото сме принудени да изискваме доказателства дори за най-елементарните твърдения. Вярно и правдоподобно са, почти винаги, две кардинално различни неща. За да различим вярното от правдоподобното правим експерименти, чийто резултат интерпретираме като подкрепа или отхвърляне на теорията. Впрочем винаги има известна доза случайност, поради което за да определим дали нещо може да е случайно, или това е крайно невероятно, използваме статистика.

А какво предлага Хироми Шиния? Анекдоти, фантасмагории и правдоподобни басни за наивници, с които е пълна Ензимният фактор. При липсата на каквито и да е експериментални данни как се очаква да различим верността на неговите хрумвания от средновековното убеждение, че плъховете са се раждали от купчини боклуци? Всъщност това е невъзможно, понеже твърденията му са точно толкова глупави. Убедете се сами! А за нетърпеливите ето няколко извадки със субтитри от мен:

Някой би сметнал, че лъвовете, които са месоядни, имат изключителни мускули. В действителност тревопасните коне или елени имат далеч по-добре развита мускулатура, отколкото лъвовете.

Не е истина също така, че ако не ядете месо, няма да пораснете достатъчно. Слоновете и жирафите са няколко пъти по-високи от лъвовете и тигрите, а са тревопасни.

Явно авторът се опитва да каже, че ако лъвовете започнат да пасат, ще развият повече мускулатурата си. Или че ако ядем повече растения ще станем коне?

Токсините от месото спомагат за появата на ракови клетки

Глупости на търкалета … Хулда Кларк пък казва, че причината са паразити, които се развиват заради алкохола, и могат да бъдат убити с ток. Не ви ли е странно как всички шарлатани твърдят, че лекуват рак?

Белтъчините предизвикват алергични реакции

Като фъстъците и соята, та дори и риба? Аз алергични хора към месо досега не съм видял.

Излишните белтъчини стресират черния дроб и бъбреците

Прекомерният прием на белтъчини причинява калциева недостатъчност и остеопороза

Излишните белтъчини може да предизвикат спад на енергията

Излишните белтъчини може да допринасят за разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при децата

Ох, отдъхнах си, че ензимите не са белтъци. Абе чакай малко …

Всеки от нас е с чист стомашно-чревен тракт като дете, но той се променя в зависимост от всекидневната диета и начина на живот на отделната личност.

Естествено всички сме били чисти и скъпоценни дечица, но гадните ни навици ни разващават. Липсва само първородния грях и месията, който умря за греховете ни …

Телесната температура на кравата, прасето или птицата обикновено е с няколко градуса по-висока от човешката, която е 36,6 градуса. Температурата на едно пиле е дори още по-висока – до 41,5 градуса. Мазнината на тези животни е в стабилно състояние при тази телесна температура. По този начин, когато такава мазнина навлезе в човешкото тяло, което е с по-ниска температурна среда, тя става по-лепкана и се втвърдява.

Да бе, да …

От друга страна, поради това, че рибите са студенокръвни, при нормални условия тяхната телесна температура е по-ниска от тази на хората. Какво става, когато рибните мазнини навлязат в човешкото тяло? Подобно на сгорещената мазнина в тигана, те се стопяват и втечняват. Течната рибна мазнина, когато навлезе в кръвния ток на човека, разрежда кръвта, като намалява нивото на лошия холестерол.

А един мармот завиваше шоколада …

Донякъде е шокиращо колко глупости могат да се напишат в една доста кратка книжка. Според теорията на вероятностите, ако имаш избор между два отговора, и не знаеш кой да избереш, избирането наслуки би трябвало да ти даде шанс от 50% да избереш вярното твърдение. Поразителните 10%, които преброих в първите няколко страници на Ензимният фактор сочат изключителния талант на Хироми Шиния, пък бил той и в обратна посока.

Разбира се, не съм чел цялата книга. Оставям това на някой с достатъчно времеи нерви за прахосване, а междувременно ако искайте – спазвайте фантасмагориите на Хироми Шиния, но не си правете илюзия, че правите нещо полезно за здравето си. Особено психическото …

———————————————————————

Ревюто на Ензимният фактор на Хироми Шиния е публикувано за пръв път в блога Пи-пи-пиленцееее, посветен главно на популяризиране на науката и критическата мисъл, и негов автор е pi314. Същото се явява и първото гост-блогър ревю в Блога за книги, а статии на pi314 съм публикувал и друг път относно „правата“ на животните.