Aвтор: Михаела Петрова
Информация в Goodreads
Оценка: 2/5 :(

До сега не се бях сблъсквал с феномена „чиклит“, главно поради целенасочени усилия от моя страна, но „Секс, любов и други глаголи“ успя да ме подлъже да я купя, главно с твърденията по сайтове, блогове и задната й корица, че тя НЕ Е чиклит. Какво тогава е, аз така и не разбрах…

Сексът и градът. Това е обединителната и характеризираща тема – сериалът се споменава поне по веднъж на десетина страници, а характерните персонажи, начин на говорене и светоглед от него представляват основата на книгата.

Михаела Пеетрова всячески се опитва да ми пробута някакъв измислен свят, в който Брад, Анджелина и Бритни са едва ли не нейни добри познати, а Кари Брадшоу живее на долния етаж и заедно ходят на йога. Подобно на животоопределящия филм, забързани професионалистки търчат насам натам, мъчейки се да разделят времето си между тройки, суинг и преклонението пред поредния чифт обувки.

Точно поради това, „Секс, любов и други глаголи“ не можа да ме накара да повярвам в нейната достоверност – тя се опитва да ме убеди, че е базирана на личен опит но… обсъжда проблеми и описва хора и разказва очевидно измислени историйки, които никак не мога да свържа с българското ежедневие, пък било то и на софийския лайф-стайл журнализъм или каквато е там авторката.

Всъщност, книгата има амбицията да разглежда и обсъжда междуполовите отношения и живота на една жена в съвременния свят… но анализите, които прави са удивително плоски и от типична „Сексът и градът“-чиклит-космополитън гледна точка, а дерзанията на авторката  поразително точно могат да бъдат илюстрирани от следният виц:

Страница от дневника на жената:

Събота. Приятелят ми се държи странно. Уговорихме се да се срещнем в кафето. Цял ден ходих по магазините с приятелки, мислех че ми е ядосан, защото мъничко закъснях. Той дори не го изкоментира. Разговорът не вървеше, той мълчеше през цялото време. Предложих му да се приберем, за да поговорим спокойно. Той се съгласи, но продължи да мълчи. Попитах го какво го безпокои, а той отговори, че всичко е наред. Попитах дали вината е в мен затова че е мълчалив. Каза че всичко е ок и не си струва да се безпокоя. По пътя към къщи му казах, че го обичам, той се усмихна и продължи да шофира…

Не мога да разбера поведението му и не знам защо не ми отговори. Вкъщи не ме напускаше усещането, че мъжът ми е много объркан. Седеше неподвижно втренчен в телевизора, чувствах го отдалечен. Накрая реших да си лягам да спя. След десет минути той дойде и изненадващо – отговори на ласките ми, правихме секс, но все още го чувствах странно отдръпнат. Реших че това вече е прекалено и че трябва непременно да го обсъдим, но забелязах, че вече е заспал. Плачейки, заспах и аз. Убедена съм, че си има друга! Моят живот е катастрофа.

Страница от дневника на мъжа:

Събота. Taя сутрин “Ливърпул” загуби, за сметка на това вечерта с жената здраво се изчукахме.

Ако Михаела Петрова само бе прочела страницата от дневника на мъжа, вместо да се взира в пъпа си, животът й щеше да е много по-лесен. Ама пък едва ли щеше да е популярна авторка на статии в женски списания…