Aвтор: Георги Марков
Информация в Goodreads
Оценка: 5/5 :)

Малко от нас са живели по времето на социализма в България – а тия, които сме живели, не сме видели кой-знае колко и то само от последните му години, когато вече се разпадаше по всички фронтове.

„Задочни репортажи за България“ е книга, която Георги Марков, един от най-известните писатели тогава, пише след като, неочаквано за всички, бяга от България. Тя не е роман, нито сборник с разкази – съдържа просто кратки описания на различни елементи от българската социалистическа действителност, на живота на хората, на това кое как се случва от 50-те до 70-те години така, както ги е видял автора от позицията си на част от сравнително привилегированото писателско съсловие.

Как се купува хляб, как се виси на опашка за сирене докато черните Волги с партийни членове с лични шофьори преминават покрай теб, как Държавна сигурност бие, как партията била решила да направи яхтено пристанище до София и 3 години всички хора са били задължени да ходят събота и неделя да копаят (с лопати!) гигантския изкоп, а после след като даже Политбюро осъзнава колко тъпа е идеята – още 3 години да го зариват… и за неосъществимата мечта на всеки българин – да пътува (или избяга) „на Запад“.

Снимката на живота на хората, която Марков прави е едновременно стъписваща и смешна от гледна точка на един съвременен човек – тя с хирурическа точност изкарва на показ абсурдите на социалистическата система. Показва тоталното разминаване между прокламации за добруването на народа и действителността на неговото мизеруване. Показва абсолютната морална и практическа несъстоятелност на социалистическата идея и какво се случва с едно общество, построено върху нея – за партийното връзкарство, за съсипването на производството, за цензурата, за повсеместните абсурди, оправдавани с „идеологически“ причини, за отношението към хората като към добитък, залегнало в основата на марксизма.

Тази книга, показваща как всъщност изглежда социалистическа България, толкова тревожи партийното ръководство у нас и  в СССР, че по тяхна поръчка Георги Марков е убит в Лондон през 1978 г. от агент на Държавна сигурност с отровна сачма в крака.

Есето, което прочетох и което ме накара да си купя книгата – Легендата „Запад“ – Вещите