Aвтор: Синди Местън
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Сред феминистите има две големи групи, разделени идейно по въпроса за проституцията. Едните твърдят, че проституцията е следствие от патриархалното подтискане на жените от страна на мъжете и че жените стават проститутки само ако са принудени по някакъв начин – физически или икономически и че нито една свободна жена не би проституирала, следователно проституцията е неморална и е акт на експлоатация. Другите смятат, че в свят, в който жената притежава собственото си тяло, какво ще прави с него е изцяло нейно решение и ако тя реши да проституира никой няма правото да й забрани, защото не той притежава тялото й и не той решава какво може или не може тя да прави със себе си – т.е. проституцията е морална, когато е акт на свободна воля от свободен човек…

В книгата Защо жените правят секс – науката и психологията на сексуалната мотивация, проф. Сидни Местън и проф. Дейвид Бъс събират резултатите от десетки изследвания на човешката и особено женската сексуалност, провеждани от различни университети и институти в продължение на десетилетия и като цитират на всяка страница в бележка под линия поне по 2-3 научни източника и публикации, предоставят тази информация в сбит вид, представяйки ни това, което социологията, сексологията, психологията и етологията (науката за поведението) са открили чрез анкети и експерименти по въпроса защо именно жените правят секс. Повтарям – авторите не налагат идеи и виждания, а само изброяват  суровите факти такива, каквито ги сочат изследванията.

Изследванията покриват широк кръг въпроси относно сексуалната мотивация и свързаните с нея обществени и психологически явления. Като цяло, книгата говори на езика, който аз предпочитам да виждам когато става дума за наука – а именно научен, а не идеологически. „Патриархалната експлоатация“ има твърде малко място тук, но еволюционно обусловените механизми, заложени във всеки човек – голямо. В този смисъл, един от множеството посочени факти е, че жените предпочитат мъже с по-“мъжествени“ лица и това намира своя отговор това, че чертите на лицето се определят от количеството тестостерон, а от него и имунната защита – така по-мъжествените мъже са по-здрави и има по-голяма вероятност да дадат здраво поколение. Еволюцията си знае работата и затова жените подсъзнателно предпочитат мъже, които биха изпълнявали по-добре ролята на бащи на здрави деца, биха осигурявали защита и сигурност. В праисторически времена това са били главно едрите, мускулести екземпляри и сега много жени ги предпочитат, но днес чувството за сигурност и защита идва главно от социалното положение и парите… както всеки е забелязал.

В този смисъл, ще си позволя да цитирам един пасаж, който не се отнася до проституцията, а до сексуалната мотивация, но мисля, че е достатъчно показателен:

„…женската сексуалност е нещо, което жените могат да отдават или да не отдават, нещо, което мъжете желаят и високо ценят, и следователно нещо, което жените могат да използват, за да си осигурят онова, което желаят. Накратко, жените имат решаващата дума в много сексуални транзакции. … Ключовият въпрос не е дали мъжете и жените се различават по насладата, която извличат от секса….  На партньорската борса жените упражняват голяма сила в резултат на мъжката психология – копнежа за сексуално разнообразие, сексуалният нагон, свръхтълкуването на сексуални намерения, постоянните им сексуални фантазии и мозък, създаден да откликва на визуални стимулации. Поради ценните блага, за които се състезават мъжете, жените могат и често упражняват властта си да разменят секс срещу блага… В съвременната среда, това дава възможност на жените да извлекат материални облаги от секса чрез проституция, сексуален бартер или трайно сексуално обвързване и брак.“

Така, че заедно с още много, много въпроси в Защо жените правят секс, въпросът защо жените толкова често се обвързват и женят за пари, намира своя отговор, и той може да не е по вкуса на най-фанатичните феминистки, но какво да се прави, наука и сляпа идеология често са в конфликт :)