Aвтор: Насим Никълъс Талеб
Информация в Goodreads
Оценка: 2/5 :(

„Черни лебеди“ авторът нарича основни, революционни събития в историята на човечеството, науката, икономиката и т.н., които погледнати пост-фактум изглеждат съвсем логично да се случат точно тогава, но всъщност е абсолютно невъзможно да бъдат предвидени предварително.

Съвсем прост пример, един от многото – откриването на електричеството. Развитието на техниката в онзи период е достигнало нужното ниво, вървяла е в тази посока… но никой не е можел да каже „ето, догодина очакваме да бъде изобретено електричеството“. То просто се случва, без никой да го очаква или да подозира, че такова нещо като електричество съществува.

Именно за това е книгата – за събитията, които са много важни, но никой не може да ги предвиди, за това как много хора се заблуждават, че могат да ги предвидят (или тяхното значение, размер и т.н.), до какви печални последици води това в икономиката и живота.

Книгата е бъкана и с много други неща, свързани с начина ни на мислене и именно това я прави доста непоследователна, объркана, безцелна и трудна за четене. Имам чувството, че в нея има материал за 20 книги, толкова неразработени и просто нахвърляни идеи има. На мен лично това никак не ми хареса.