Aвтор: Тери Пратчет
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

След предишните две книги от поредицата за младата вещица Тифани Сболки, няма какво да се разпростирам толкова и за Wintersmith, която се пада третата. Тифани е вече на 13 и освен, че навлиза в работата като вещица, навлиза и в онази възраст, в която отношенията между момчетата и момичетата са като че ли най-трудни – особено ако момчетата са повече от едно… и особено ако другото е богът на зимата…

Ориентирана към младите читатели (както цялата поредица), Wintersmith задълбава във въпросите на критическото мислене и поощрява изграждането на светоглед на здраво стъпил на земята, мислещ човек. В тази книга, Тери Пратчет засяга по-дълбоко идеята за мистичното в съзнанието на хората и заблудите, които те сами градят. А именно способността да вижда тези заблуди (е, и да ги манипулира) прави от едно малко момиче с островърха шапка, уважавана вещица, чийто съвет хората ценят и търсят, и малко се страхуват от нея.

Концепцията за bofo, както я нарича Тифани Сболки – за измама, градяща се върху страховете, очакванията и неосведомеността на хората, е доста точно описание на всякакви хомеопатии, екстрасенси, врачки, енергийно лечение и други съвременни шарлатании. Обръщаш страховития череп, който стои на шкафа на вещицата и виждаш отдолу етикет „Магазин за театрални реквизити БОФО“… Отваряш учебника по физика и виждаш, че  „квантовия детоксикатор който извлича токсините от тялото“ е просто акумулатор с 2 железни електрода.

За бога, ако имате дъщеря в тийнейджърска възраст, която знае английски, подарете й ги тия книги. С малко късмет, може да се осъзнае достатъчно, за да не се превърне в намазана с фондьотен и изрусена „принцеса“ чиято цел в живота е да си намери спонсор.

Издадена на български: не