Aвтори: Стивън Левит, Стивън Дъбнър
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Удивително е колко много от основополагащите и спасяващи идеи и решения на най-различни сериозни проблеми, пред които човечеството се е изправяло през вековете и сега, се оказват не само гениално прости, но и удивително евтини. Просто някой е трябвало да се сети къде е ключа за палатката.

Автомобилният колан струва само 70$ бройката, а намалява смъртността при катастрофи с над 80%. Първата ваксина в света, тази срещу дребна шарка, не е струвала нищо и е спасила живота на милиони, a днес ваксините са невероятно евтини спрямо ползите, които допринасят. Миенето на ръцете може да изглежда дребно нещо, но едно време даже хирурзите не са го правели… докато някой не се е сетил, че пациентите умират не от „лош въздух“ след операциите. Примерите са безброй.

Може да се каже, че именно „Евтино и просто“ (cheap&simple) е червената нишка, която минава през SuperFreakonomics – продължението на Freakonomics. В нея авторите продължават да развиват „икономическия светоглед“, наблюдавайки и анализирайки различни явления през призмата на статистиката и икономиката, достигайки понякога до твърде удивителни открития относно феминизма в селска Индия, най-древната професия при маймуните и разкриване на терористи със статистически анализ на банкови данни на милиони потребители.

Особено внимание е отделено на любимата ми тема – глобалното затопляне и как просто и евтино да се преборим с него. Оказва се, че методи за това вече има, при това не един. Прости са, не еко-религиозни, а чисто инженерни, и спасението на Земята с най-скъпия от тях ще струва по-малко от едногодишните разходи за реклама на Ал Гор.

Доста евтино, нали? А да знаете колко е просто…

Издадена на български: не, но вероятно ще бъде