Aвтор: Малкълм Гладуел
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Цялата човешка цивилизация се крепи на факта, че хората могат да осъзнават причинно-следствените връзки в заобикалящия ги свят и да планират бъдещите си действия съобразно предвидените резултати. Всеки човек живее с мисълта, че действията, които предприема са ръководени от осмислени решения и дори планове.

Интересното обаче е, че това не е вярно в далеч повече случаи, отколкото си мислим. Доста от решенията ни се повлияват от на пръв поглед незначителни обстоятелства или отделни хора.

Тази книга е посветена именно на „социалните епидемии“ – мода, поведение, интерес и на това кое ги поражда, колко всъщност малка е разликата между нещо интересно и почти същото нещо, заливащо медиите и на какво точно се дължи тази разлика.

Примерите са забавни и любопитни и варират от популярността на Улица Сезам, през епидемията от сифилис в Балтимор през 90-те и тютюнопушенето, та чак до „теорията на счупения прозорец“ и метрото в Ню Йорк.

Много подобна като идея и лек начин на изразяване до Freakonomics ( http://www.goodreads.com/book/show/69804… ) тя също е книга за това как точно и защо точно нещата се случават.