Aвтор: Дан Сенор
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Израел е създаден преди едва шейсетина години в пустиня на средата на нищото, пет пъти по-малък е от България и е заобиколен от съседи, които копнеят да го унищожат – и неведнъж са опитвали, поради което е в състояние на перманентна война. Как става така, че една аграрна и изостанала държава се превръща в една от най-проспериращите икономики в света?

Всъщност, Израел не само е една от най-проспериращите икономики в света – той е център на световните иновации. В малката държава в последните 20 години са регистрирани толкова патенти, колкото в САЩ, и цифрата е (в пъти) по-голяма отколкото патентите на всички европейски държави заедно. И именно това е причината за успеха му.

Тази книга дава не само добър поглед върху икономическата история на Израел, но за мен, като привърженик на свободния пазар – и уникален, принципно нов поглед върху икономиката, ролята на държавата в нея и принципите на практическото й развитие като цяло.

Ако трябва с една дума да синтезирам причините, на които авторът отдава успеха на Израел – военен, икономически и социален, тази дума би била „неуважение„. Изглежда, израелците не уважават никого твърде много – не уважават авторитетите, не уважават традициите, не уважават политиците си, не уважават командирите си в казармата.

Само един пример – след войната Йом Кипур, където Израел е нападнат навръх празника от обединените сили на Сирия и Египет и ги побеждава за  20 дни, срещу някои израелски полеви командири на военни части са повдигнати обвинения за… прекалено точно спазване на заповедите на щаба на армията. Обвиняват ги че не са били инициативни,  не са действали по своя преценка, а просто са следвали нарежданията отгоре, въпреки че бидейки на фронта имат по-добър поглед върху ситуацията от генералите в щаба!

Именно това отричане на строгата йерархия, тази атмосфера на нуждата от постоянно доказване на ръководителите, на подкрепа на градивния конфликт, на неофициалност,  характерна за армията, за израелските фирми и обществото, според „Нация новатор“, прави от Израел… нация новатор.

От книгата се научава много за порядките в израелското общество, за огромната роля на задължителната военна служба в обучението на младите (то си е като университет егати, кандидатства се за яките поделения и т.н.) в инициативност, лидерство и умения в електрониката и информатиката, за начина на финансиране на израелския бизнес, основаващ се на т.н. рискови инвестиции и много други неща.