Aвтор: Тим Гросклоуз
Информация в Goodreads
Оценка: 5/5 :)

Left Turn е книга, която определено заслужава огромно и дълго ревю, но няма да го получи тук, защото едва ли друг българин освен мен ще се навие да я прочете, каквото и да напиша за нея.

Тим Гросклоуз се занимава с политическа статистика и Left Turn: How Liberal Media Bias Distorts the American Mind е просто хващащото окото заглавие на една общо взето научна книга, в която той публикува резултатите от седемгодишно изследване на медиите в САЩ и техните публикации и журналисти, което е част от работата му в калифорнийския университет (UCLA), описва обстоятелствата около извършването на изследването и публикуването му в научни издания (преди книгата) и дава някои малко по-популярни обяснения на основните моменти в него…

Та изследването на Тим Гросклоуз доказва нещо, което си беше очевидно за мен още откакто започнах да следя инцидентно публикации и предавания в NYT, Economist, WP, The Guardian, CNN и т.н. и да гледам холивудски филми след като почнах малко да се интересувам и разбирам от икономика и политика – а именно, че огромната част от статиите и предаванията са написани предубедено. И то предубедено в полза на политическото ляво.

Правителството вдига минималната заплата – одобрителния тон на журналистите се вижда ясно даже в сухите информационни статии, които само съобщават новината. Телевизионен канал излъчва арестуването на Родни Кинг, но изрязва първите секунди, където той напада полицаите и излъчва само частта, в която те го бият. Съвсем пресен случай, който не е включен в книгата тече в момента – черен младеж е застрелян от латино охранител. Медиите се избиват да представят случая като расово нападение, а когато черни тълпи пребиват бели хора „за отмъщение“ историята бива покрита за 2 седмици…

Когато гледах сериала „Закон и ред“, силно се изненадах, че във всичките 13 сезона (до сега) във всяка серия хванатият педофил, изнасилвач, убиец и т.н. е … бял. Изключително рядко е престъпникът да е показан като черен, като цяло негрите са все добри и благородни в сериала, а белите са мръсници и престъпници. Чаеното парти събира стотици хиляди хора на мирни протести – медиите първо ги пренебрегват, после им се подиграват, а накрая тръбят за „екстремизъм“, „фашизъм“ и „расизъм“ и предупреждават за опасности от ескалация на насилие. Едва няколко хиляди миризливи хипита „Окупират уолстрийт“ и още от първия ден получават първи страници по вестниците и благосклонни репортажи въпреки палежите, мръсотията, насилието и антисемитските лозунги…

Не искам да звуча като привърженик на теория на конспирацията, но когато човек забележи тия неща, почва да ги вижда навсякъде. А Left Turn показва, че те наистина са навсякъде.

Всъщност, това не е изненадващо – между 85 и 95, а на много места и над 97% от журналистите в американски медии са привърженици на Демократическата партия. Така изкривяванията на новините са както неволни (лошото на предразсъдъците е че този, който ги има, не ги осъзнава), така в много случаи и съвсем съзнателни. Демонизирането на политическото дясно и търпимостта към насилието на политическото ляво са очевадният резултат от тези тенденции.

Разбира се, книгата предизвиква много отрицателни реакции (от журналисти, каква изненада), но доста показателното е, че самото изследване и статистическите методи и сурови данни на автора, са проверени и приети година преди това съвсем нормално от академичната общност и отпечатани в научни издания, ревюирани и рецензирани от други учени.

Издадена на български: не