Aвтор: Авторски колектив (вкл. Георги Ангелов)
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Помните ли Жан Виденов? Някои го помнят, други не. А знаете ли ТОЧНО какви ги е надробил, за да колабира българската икономика през 1996 г.? А какви икономически решения вземаха Луканов и  Костов?

„Анатомия на прехода – стопанската политика на България между 1989 и 2004 г. “ описва едно време, което мнозина от нас си спомнят, но само от младежките си години, когато не са разбирали какво се случва нито с икономика, нито с икономическата политика на страната. Описва го от гледна точка на това какво всъщност се е случвало в държавата и какво са правили политиците по въпроса.

За мен бе изключително интересно да науча защо имаше купонна система, как правителството на Виденов  се опита да контролира цените, какво точно беше „масовата приватизация“.

Не си мислете, че това е политическа книга, очерняща тоя или оня управляващ, разкриваща далавери и т.н. – нищо подобно. Книгата говори за решенията на правителствата и какъв ефект имат те върху икономиката тогава – т.е. обяснява защо и как са се случили нещата, на които сме били свидетели от края на комунизма насам.