Aвтор: Джим Корбет
Информация в Goodreads (не съм си правил труда да я включвам на български)
Оценка: 4/5 :)

Както забелязах преди известно време, на Земята вече не останаха диви, неизследвани местности. В която и дълбока джунгла да отидеш, докато се усетиш ще почнеш да се препъваш в дървари, фотофрафи на Нешънъл Джиографик и „екоактивисти“ които протестират в защита на хабитата на червеногъзия мушитрънен бръмбар който живеел само там. Не е било толкова отдавна времето обаче, когато джунглите са криели значителни изненади и опасности – а Джим Корбет е бил специалист именно по тях.

Леопардът от Рудрапраяг е човекояден леопард, който в началото на 20-ти век убива и изяжда над 120 човека в местността Рудрапраяг в Индия и за период от 8 години тероризира местното население, живеещо доста нагъсто (все пак – Индия), но в малки селца из планините, в къщи направени от кал и дърво. Местните хора се ужасяват от него толкова, че вярват, че е зъл дух и дори не правят опити да го убият, въпреки че имат оръжие и са ловци.

По това време Индия е под властта на Британската империя и английският парламент се принуждава да се обърне към известния ловец Джим Корбет, който има опит с лов на хищници от семейство котки и по-специално тигри-човекоядци в други области на Индия и да му осигури средства и помощ за залавяне на леопарда.

Опитите за отравяне с различни отрови (стрихнин, цианид) се оказват неуспешни, както и заложените многобройни капани. Леопардът от Рудрапраяг е стар и изключително хитър – избягва капаните, не яде отровеното месо, а в същото време скача през прозорците на къщи, кърти вратите и дори прокопава глинените стени за да вземе поредната си жертва.

Все пак, Джим Корбет, с помощта на друг английски ловец и на местното население успява да надхитри човекоядеца и да го убие, рискувайки на много пъти собствения си живот – да вървиш нощем из джунглите или да чакаш в укритието и на сутринта по следите да разбереш, че докато напразно си чакал човекоядния леопард, той всъщност се е движил отзад и е дебнал теб, чакайки да отпуснеш само за момент вниманието си…

Издадена на български: да, някъде през 60-те години на миналия век. Може да се прочете от Читанка тук, или да се купи на старо, където има и други книги на автора.