Aвтор: Дъглас Хофстатър
Информация в Goodreads
Оценка: 1/5 

Стара мъдрост е, че някои глупости са толкова глупави, че само философ може да се занимава с тях. За безсмислието и откровената идиотщина на 99% от философията сме говорили и друг път, но Дъглас Хофстатър ни хвърля в нови дълбочини на безсмислието с момументалния си труд Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността

Не, вие всъщност изобщо си нямате идея за какво става дума, затова си мислите, че прекалено злобно се изказвам за книгата. Идея си нямате, ама хич. Това е една огромна тухла, която струва 68 лв. и е пълна с размишленията на някакъв относно логическите връзки между музиката, рисуването и математиката, с цел да обясни живота, вселената и всичко останало.  Не се ебавам – книгата представлява над 1000 страници логико-математически еквилибристики, формулки и плоски алгебрични трикчета, от които някак Дъглас Хофстатър извлича мъдростта на живота и намира нов смисъл във вселената , като се занимава… да де, с всичко останало.

Още описанието авторът казва, че книгата е „много личен опит дa paзкaжa кaк cтaвa тaкa, че от неодушевенa мaтеpия може дa cе получaт одушевени нещa„, което отдалеч намирисва на мистицизъм и окултизъм тип Кант и Хегел, а съдържанието тип „фуги и кaнони, логикa и иcтинa, геометpия, pекуpcия, cинтaктични cтpуктуpи, еcтеcтвото нa знaчението, дзен будизъм, пapaдокcи, мозък и paзум, pедукционизъм и xолизъм, колонии от мpaвки, понятия и ментaлни pепpезентaции, пpевод, компютpи и теxните езици, ДHК, белтъци, генетичният код, изкуcтвен интелект, твоpчеcки cпоcобноcти, cъзнaние и cвободнa воля“ показва много ясно за какъв безподобен гювеч от глупости става дума.

Накратко, това е най-, ама най-безсмислената книга, на която някога съм попадал и която поражда въпроса толкова ли са тъпи българските книгоиздатели, та да похарчат пари за превод и за подобно луксозно издание за книга, от която я продадат 10 бройки на някой и друг заблуден математик/програмист, я не. Едит 05.05.2011 Всъщност оказа се, че книгата се продава доста добре и е на път да се изплати и да излезе на печалба, което е отлично. Посипвам си главата с пепел, че допуснах глупостта да се усъмня в силата на предприемаческия дух и преценка – както съм казвал многократно, капитализмът си знае работата и браво на българските издатели, че успяват даже в кризата да работят и печелят!!!

Книгата ми бе любезно предоставена от издателство Изток-Запад.