Aвтор: Реймънд Фийст
Информация в Goodreads
Оценка: 3/5 :-|

Това да нямаш какво да четеш е голямо световно зло, кара те да четеш какво ли не, включително продълженията на средняшки романчета на компютъра си в къщи – и Възходът на търговеца принц е точно това. Реймънд Фийст ми сервира поредната си книжка след първата част Кралица на мрака, която не блести с нищо…

Такива автори има много, особено на фентъзи – пишат един добър роман или два, най-много някоя поредица и големите издателства ги налапват като топъл хляб, читателите също.  Съответния автор сключва договор с някое издателство, обикновено за следващите 5 или 10 години, който договор го задължава да напише определен брой книги за това време. Често даже му се плаща предварително за още ненаписани книги, за да има пари да си седи в хубавата къща, да си попийва марково уиски и да пише.

Реймънд Фийст очевидно точно това е направил, след титаничния му успех със Сага за войната на Разлома. И после е седнал да си изпълнява договора съвестно, пишейки на конвейра книжки в същия свят – включително и сагата за Войната на студенокръвните, чиято втора част се явява Възходът на търговеца принц. Само че за да пишеш добре, освен хубава къща и хубаво уиски, се изисква и вдъхновение и нови идеи – а очевидно тия неща са най-трудните за добиване от авторите, особено ако бързат да си изпълнят квотата страници за тая година. Поради което се е получила и въпросната поредица, която не е съвсем зле и става за убиване на времето, но нищо повече и нищо общо с най-доброто от Реймънд Фийст.