Aвтор: Джо Абъркромби
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Кой е добър? И кой е лош? Обикновено, отговорите на тези въпроси във фентъзи романите са доста очевидни – нашите хора са добрите, а тия, с които се бият, са лошите. Нашите хора може да вършат това-онова дето не е много за пред хора, но то е за доброто на каузата. Лошите пък са морално пропаднали типове, които кроят тайни планове и избиват хората. Не и в Последният довод на кралете

В последния, трети роман от поредицата Първият закон, Джо Абъркромби поставя на най-преден план въпросите – какво е да си добър човек, добър ли е изобщо някой, знае ли лошият, че е лош, а добрият – че е добър? За разлика от плоските, едноизмерни герои и елементарните морални послания на повечето други фентъзи автори, Абъркромби изгражда своите възхитително комплексно и това се разкрива в най-голяма степен в края на поредицата.

Последният довод на кралете е по-епична книга – завършек на сагата, в която индивидуалните истории, които се развиваха в предишните две книги, сега окончателно се заплитат в съдбата на целия свят, а участниците в тях достигат до предела на своите възможности, принуждават се да надникнат в душите си и да видят от какво са направени – от желязо или от лайна (и за разлика от другите епични фентъзита, и точно както е в реалния живот, отговорът по-често е второто, отколкото първото  :)   ).