Aвтор: Тери Пратчет
Информация в Goodreads
Оценка: 2/5 :(

Не мислех, че ще дам някога намръщено личице на книга на Тери Пратчет, но Опаричване едва си заслужава двете точки – и автора и българското издателство си поделят по равно заслугата за това.

От една страна, проблемите на Вузев с преводачите продължават. Личи си, че който е превеждал Опаричване, не е превеждал, а даже май не е и чел Пощоряване, а едното се явява продължение на другото със същите герои… чиито имена са преведени различно (макар в повечето случаи – доста подходящо – Нена Гледна Добродушка хехехе) този път. Освен това на няколко пъти видях толкова неуместни преводи, че се чудя що за преводач трябва да си, та да не вденеш, че six-pack в контекст за корем означава „плочки“, а не „шест бирички“, дори в игра на думи, в която е намесен кег…

От своя страна, Тери Пратчет също не се е постарал особено, сервирайки ни иначе актуална (заради правителствената намеса във финансовия бизнес след кризата) но всъщност безинтересна и постна историйка за банка, чиято съдба не успява да развълнува никого и някакви нови г’олеми, които е неясно изобщо за какво са там,  гарнирана с въпиющо невежество относно основни въпроси на икономиката и финансите.

Фрапиращо е самочувствието за компетентност, с което Пратчет обяснява в края на Опаричване как г’олемите щели да разрушат икономиката на града, защото щели да отнемат работните места и препитанието на 150 000 човека, защото практически представлявали неуморни машини, работещи ден и нощ без заплащане. Ако това беше вярно, каменната ера, когато всичко се е правело на ръка, щеше да е икономическия връх в историята на човечеството, а сега, когато всичко се прави с машини и компютри, да живеем в пещери и да ядем кал.  Не очаквах Тери Пратчет да се нареди на интелектуалното ниво на лудитите през 19 в. които трошали машините и искали правителството да ги забрани, защото смятали, че … ще разрушат икономиката и ще им отнемат работните места. Явно болестта му си дава отражение, за съжаление.

Ако книгата беше интересна, щях да простя всички тия неща. Ама не е.