Aвтор: Майкъл Крайтън
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :-)

Авторски права или патент може да получиш само върху нещо, което ти си измислил. Не може да получиш изключителен патент върху водата, примерно, нали така? Е, оказва се, че можеш да получиш патент върху хора, при това съвсем наистина.

Оказва се, че американското патентно бюро от няколко години регистрира патенти върху различни гени. На бактерии, на животни и растения, даже човешки гени. Не на изкуствено създадени гени, а на съществуващи гени. Патентите се дават на учените, които са успели да изолират и опишат съответния ген – така никой друг няма правото да ползва същия ген при създаването на генно модифицирани организми.

Не знам дали разбирате що за абсурд е това – да получиш патент за нещо създадено от природата, само защото пръв си го открил. Все едно Нютон да патентова гравитацията и после никой да няма право да я ползва.

Това поражда и някои други правни абсурди, свързани със собствеността – съответните патентовани гени се намират по естествен път в съответните организми, което по законовата логика означава, че всеки притежател на съответния ген (собственик на животни, дори човек, родил се с този ген) няма право върху него (респективно върху собственото си тяло, ако е човек) и нарушава авторските права на института/компанията, която държи тези права.

Съответно, човек който притежава уникален ген (резистентност към някоя болест примерно), може да бъде задържан насилствено от компанията, която държи патента върху гена, да му бъде взета кръв и какво ли още не.

Звучи като фантастика – и засега наистина е такава – описана в романа Ген на Майкъл Крайтън, но основите са поставени и решенията на патентното бюро и съда малко по малко приближават този сценарий до превръщането му в реалност.