Aвтор: Мира Грант
Информация в Goodreads
Оценка: 3/5 :-|

Вярвате ли на „медиите“? На това, което казват по телевизията и радиото, пишат във вестниците? В България отговорът на този въпрос за всеки що-годе интелигентен човек е „Донякъде“. Редовия електорат попива глупостите на битивиновините без замисляне, но който подслонява под шапката малко повече сивота от барека знае, че журналистите масово са некомпетентни, а медиите се слагат на политици и фирми според кой колко плаща и кой се е обадил отгоре.

Като чета Feed на Мира Грант, човек разбира, че и в САЩ положението е що годе същото…

Във Feed разбира се, става дума за зомбита – вирус който кара мъртвите да се надигат и с жажда за кръв да преследват живите. Но това е само обстановката за основното действие и идея на книгата, които са изцяло свързани с електронните комуникации, интернет и блоговете, мястото на журналистиката в модерната епоха.

Идеята на Мира Грант е какво може да се случи с традиционните медии, ако настоящата тенденция за постепенно намаляване на доверието към тях и на аудиторията им за сметка на интернет медиите и блоговете, бъде тласната рязко напред от някакво революционно събитие. Така в САЩ на Feed медийни мастодонти няма, защото са изгубили доверието на хората и са с много бавни реакции – а информационният поток се поддържа от стотици хиляди независими журналисти (блогъри) и техните обединения.

Доколко това е някаква реална възможност за развитието на медиите в световен мащаб аз оставам леко скептичен. Като цяло книгата не е лоша, но понеже става дума за политика (главните герои са блогъри, които следват кампанията на един кандидат за президент), предразсъдъците на авторката са не само прекалено очевадни, но и натрапени, а историята като цяло е клиширана (лошите са републиканците – религиозни фанатици-християни, естествено) и малко елементарно разказана.

Издадена на български: не