Aвтор: Сан Антонио
Информация в book.store.bg
Оценка: 2/5 :(

Голяма е любовта, която храня към Сан Антонио – неговият безкомпромисен стил и език са ми донесли не един и два апоплектични припадъка от смях и той е една от малкото причини, които ме карат все още да не обявя всякаква френска литература и изкуство в последните 100 години за опитите на бездарни „арт“ маймуни да ядат банани през задника си (макар че огромната част от френското изкуство е точно това). История на Франция обаче не му е от силните романи…

Привидно базирана отново на супер успешната двойка готиния инспектор инспектор Сан Антонио и внушителния му сайдкик Берюрие, История на Франция всъщност е откъслечни разкази за основни моменти във френската история, преразказани от автора така, че в тях да присъства самия Берюрие под някаква форма – галът Берюрикс, придворния Берюйе и т.н. който е както винаги грамаден, дебел, непохватен, мърляв и който не пропуска при всяка възможност обилно да яде, пие и надига полите (и краката) на случайно намиращите се наоколо мадами (т.е. типичен французин).

Вероятно за извънредно национално-самочувствените французи, да говори някой по подобен начин за знаменитите им исторически фигури е голяма работа и произвежда много гняв или хилеж, в зависимост от настройката, но мен, честно казано, ме боли фара за френската история. Резултатът е що-годе забавен, но тъй като нямам нищо общо с историята на Франция, нито я познавам особено добре, просто не е твърде интересен, а е поредица плоски шегички за пърдене, уригване и ебане.