Aвтор: Хари Харисън
Информация в Goodreads

Оценка: 3/5 :-|

Въпреки, че е леко елементарен и детски на моменти, Хари Харисън ми е един от любимите автори – в неговите книги винаги е застъпена здраво нишката на социалната антропология и практически всяка от тях представлява изследване на това както би станало ако…

Във всяка от книгите на Хари Харисън се разказва за някаква далечна планета, на която са се преселили хора, но постепенно, както става с изолираните места, са оформили някакво специфично и уникално общество. Базирайки се на историята, Харисън рисува феодални, деспотични, племенни и всякакви други общности и начини на живот, а комбинирайки ги с уникалните условия на планетите, се получават невероятни комбинации.

Такава е и комбинацията в първата книга от серията за „Стоманения плъх“ – умен младеж, роден на безбожно скучна фермерска планета, където единственото занимание е да отглеждаш прасета и да чакаш годишния Свински панаир, за да се напиеш с домашна ракия. Той решава, че повече му прияга професията на престъпник, намира си учител в тоя занаят, и от там започват приключенията и пътешествията му.