Aвтор: Майкъл Крайтън
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Знате ли за глобалното затопляне, което заплашва планетата и човечеството? Знаете, разбира се – защото ден не минава без медиите да публикуват някое прессъобщение с апокалиптична информация или апокалиптично предсказание…

Човечеството има много проблеми, вкл. екологични, някои от тях много сериозни и належащи -  но само за един проблем се говори нонстоп, макар той доста трудно изобщо да влиза в категорията „проблем“.

За глобалното затопляне дори не е доказано, че изобщо го има, да не говорим, че даже да го имаше, това всъщност не е проблем за никого, тъй като затоплянето на климата винаги е носило само просперитет на природата и човечеството.

Но този „проблем“ е идеалното средство за измъкване на пари чрез насаждане на чувство за  неотложност и вина, поради което добре смазаната машина на организациите, специализирали се в усвояване на пари за борба и изследване на глобалното затопляне не млъква нито за момент. Тази машина се състои, противно на логиката и това, което си мислят повечето хора, не от климатолози и други учени, а главно от адвокати и пиари, специализирали се не в изучаването на климата, а във всяването на обществена паника и политически лобизъм.

В трилъра „Състояние на страх“ Майкъл Крайтън дава много информация относно проблема „глобално затопляне“, обяснява някои въпроси като „хокейния стик“ и „баланса на природата“ и  въз основа на медийното поведение на групировките, създаващи истерията около „глобалното затопляне“ екстраполира в завладяващ разказ какво може да се случи, ако те решат да изведат  методите си за всяването на паника от медиите и кулоарите на парламентите и действат … по-наедро.