Aвтор: Малкълм Гладуел
Информация в Goodreads
Оценка: 2/5 :(

Проблясък – силата на мигновените решения е любопитна и по своему интригуваща, но доста объркана и очевидно прибързано написана книга. Явно Майкъл Гладуел се е понесъл на вълната на известността от предишната си книга Повратна точка и се е взел много на сериозно…

Този път Гладуел решава да ни светне относно човешкото мислене и влиянието на подсъзнанието при вземането на решения и особено в условията на недостатъчно време и стресови ситуации. И общо взето, изводът  му е, че когато нямаме време да мислим, връх вземат най-базисните ни инстинкти, предразсъдъци и нагласи – нещо, което психолозите от години знаят и което е очевидно за всеки.

Книгата всъщност представлява безкрайна поредица от някакви случки – „примери“ от икономиката, политиката и каквото друго се сетиш, които не са свързани по абсолютно никакъв начин, освен с по няколко реда от авторовите разсъждения. Безкрайните примери, които подробно описва Гладуел в защита на тезата си са доста скучни за четене, а и всъщност той не си прави труда да представи каквото и да е доказателство, че описаното в примерите се случва именно поради теорийките му.