Aвтор: Стиг Ларшон
Информация в Goodreads
Оценка: 3/5 :-|

Има книги, които те грабват с историята си, с героите, с разказа. Има и книги, които ги прочиташ само за да видиш какво ще стане накрая. Тази, за съжаление, е от втория вид.

След като гледах два от филмите по трилогията, дойде ред и на една от книгите, които бяха яко хвалени навсякъде. Стиг Ларшон обаче е журналист и пише като журналист, а не като писател. 600-те страници на книгата са пълни главно с напрежение, създавано всячески, с технически подробности относно всяко действие на главни и особено на второстепенни и епизодични герои, с всякакви детайли.

Книгата е интересна за четене, увлича, но няма развитие, централна тема и как да кажа… душа. Тя е просто списък от безброй събития, навързани от покачващо се напрежение – самоцелен трилър, в който нито образите на героите са развити, нито събитията са описани кой-знае колко интересно.

За пореден път се убеждавам, че медийният хайп, особено за книги, не предвещава нещо добро. Не лоша книга, с голям потенциал (особено що се отнася до героите), но авторът е слаб писател и не се виждам да я прочета пак някога.

P.S. А супер-хакерката, която ползва мак, е просто черешка в тортата на смешния шведски социал-демократизъм, лъхащ от всяка страница ;)