Aвтор: Лудвиг фон Мизес
Информация в Goodreads
Оценка: 3/5 :-|

Според древните гърци, измислили философията, тя е дисциплината, която научава човек да мисли. Една безспорно отлична идея. Но забелязали ли сте, как се изучава философия в нашенските (не знам за чуждите, ама предполагам е същото) университети? Всяка книга и учебник по философия е пълна с имена на древни философи – в тия книги не те учат как да мислиш, а … какво са мислили философите в цялата история. Което, успял съм да забележа, е доста безсмислено занимание, щото по-голямата част от тия философи са мислили абсолютни глупости и това особено важи за най-известните от тях като Кант примерно който ми е особено противен…

Този проблем на философията, която няма никакъв практически измерител за качество, поради което в огромната си част не произвежда никакъв резултат, освен още философия,  поради което през вековете самата дисциплина се върти в някакви затворени кръгове и философите пишат ли пишат плява и повтарят и обсъждат тотални простотии, е отлично разгледан в книгата на Томас Соуъл Intelectuals and Society.

Марксизмът без маска е нов сбор от няколко лекции на Мизес, този път върху философията на Маркс и отново на сладката цена от 9 лв. за 100 страници (което само по себе си е fail).  Фейл обаче са и самите лекции – вместо морално и логически да аргументират защо марксистката философия е философията на заблудата и разрухата, те по гореописаната метода сравняват философията на Маркс с най-различни други прашасали философи, а дори и това правят доста плитко и повърхностно.