Aвтор: Робърт Сървис
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

Това е дебелшка книга, която има амбицията да опише комунизма от зараждането му та чак до наши дни. Доколко се справя добре със задачата е малко спорен въпрос, особено ако, като мен, човек очаква някакви исторически подробности за комунистическите страни (каквито са доста оскъдни, живота и политиката в тях са описани доста бегло). Все пак самото комунистическо движение и идеите на комунизма са показани добре и подробно в различните държави, наблегнато е на междуособиците на различните лидери и формации и на връзките и интерпретацията им с писанията на основоположника на тия идеи Карл Маркс.

Интересни неща, които си струва да се помнят:

Комунистите да са дошли на власт по мирен път само в една държава (Чили), а във всички останали – с преврати, които наричат “революции”. След всеки преврат следва т.н. “червен терор” по време на който те избиват всички, които им се противопоставят или са от социалните прослойки, които не ги кефят (интелектуалци, предприемачи, собственици на земя).

Няма нито една комунистическа държава, които да е изградила действаща икономика: – СССР (който се издържа единствено от износ на суровини – нефт, газ, метали, въглища, както и днес) е спонсор на всички тях, като покрива с финансови помощи дефицитите на работещите им на загуба икономики. Китай не получава помощ от СССР (след смъртта на Сталин) и е в пълен колапс до момента, в който през 70-те не позволява чужди инвестиции и капиталистическа икономика.

Комунистите твърдят, че работят “за работническата класа” и въпреки това точно работниците са движещата сила на всички протести и въстания (Чехословакия, Полша а след 1989 г. навсякъде) против комунистическото управление.