Aвтор: Марк Лорън
Информация в Goodreads
Оценка: 2/5 :(

Има едно доста дразнещо нещо във повечето книги за фитнес – и то е, че те са писани от хора, които базират знанията си по темата на собствения си опит.  Като ги погледнеш, наистина мислиш, че би могъл да им се довериш за това – те са с красиви, мускулести и релефни тела – точно такъв човек би трябвало да дава акъл как да се тренира, защото очевидно той е тренирал правилно, нали? Да, ама не…

Това, което изпускаме, е обърнатата причинно-следствена връзка. Дали тези хора имат такива тела защото са професионални треньори или… са станали професионални треньори защото имат добро тяло и хората им се доверяват? Най-чест, за съжаление, е втория вариант – някой си е мускулест по природа, започва да тренира, постига отлични резултати (както става с родените спортисти по принцип) и разбира се всички искат да научат как тренира той, за да станат и те като него.  Новият „треньор“ е готов – без никакви знания, но с впечатляваща реклама – собствените му мускули. Такива атлети започват да дават акъл на обикновените хора как да тренират, без да разбират, че каквото е имало резултат при тях едва ли ще има същия ефект върху някой който не е генетично благословен с широки рамене, тесен ханш и потенциал за мускулен растеж.

Марк Лорън, съвсем очевидно е от този вид треньори – тъй като в книгата му „Ти си собствената си зала за тренировки: Библията на упражненията със собствено тегло за мъже и жени“ той твърди, че още от годините си в Специалните части на армията е забелязал как хората, които не тренират в зала, а именно  командосите имат мускулести и хармонични тела – и от там си вади извода, че само упражненията със собствено тегло (лицеви опори, набирания, бягане и т.н. които командосите изпълняват) са напълно достатъчни за да постигне всеки такава физика. Разбира се, фактът, че командоси стават само физически най-силните и издържливи мъже, изобщо не му минава през главата… Затова 20 минути скачане и набиране 4 пъти на седмица, според него, ще ви превърнат в командос или най-малкото в този на корицата на книгата (т.е. в самия него).

Книгата наистина съдържа изненадващо разнообразие от упражнения със собственото тяло, за които сами никога нямаше да се сетите, но повечето от тях са трудни главно като техника на изпълнение (лицева опора на 1 ръка примерно) а не като изисквана сила, да не говорим колко са натоварващи за ставните връзки, защото трудността им често се предизвиква от неестествена поза и усукване на ставни и мускулни връзки.

Има и най-общи фитнес съвети и съвети за хранене, които не са лоши, но препоръката да се яде по 3 г. протеин на килограм телесно тегло ме разсмя най-искрено – това прави по 255 г. белтъчини на ден за нормален 85 килограмов мъж. Той  би трябвало да изяжда по две пилешки пържоли, пет пъти на ден, отделно всичко останало (зеленчуци, въглехидрати) за да си набави толкова протеини… Абсурд.

Именно затова за тренировки и хранене трябва да се следват съветите на хора, които не само са успели да направят красиво тяло (все пак то е доказателство, че методите им работят), но и имат съответната научна подготовка по въпроса.

Издадена на български: не