Aвтор: Роналд Рейгън
Информация в Goodreads
Оценка: 3/5 :-|

Роналд Рейгън е един от само тримата президенти  в историята на САЩ, който списва редовно дневник за целия си мандат. Срещите, политическите решения, разговорите с чуждестранни държавни глави, пътуванията – всичко това е описал ден по ден, заедно със свои размисли по различни въпроси и по повод различни събития и случки в президентския си живот и работа…

Рейгън, освен това, ми и любимият американски президент – холивудски актьор, силно религиозен и суеверен и всъщност не особено умен, той успява да спечели сърцата и умовете на хората с кратките си, съдържателни политически послания и с ясните си, изключително семпли идеи за икономиката, обществото и държавата и как те трябва да работят. Той е перфектният пример за това, че в политиката не е толкова важно дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки. Защото Рейгън не само говори, но и за два мандата изпълнява, до голяма степен, това, което обещава – поради което е и единственият президент, който завършва втория си мандат с положителен рейтинг . Неговата дясна, консервативна икономическа политика е основата на възраждането на новия либерализъм през 80-те години и успява да изправи икономиката на САЩ на крака след разточителното харчене за всякакви социални програми през 60-те и 70-те; и даже да изпълни една почти невъзможна задача – да намали броя на държавната администрация.

За съжаление, самия формат на книгата е нечетивен. Това всъщност е… ами дневникът му и толкова. Не целия, който е няколко тома за 8-те години на мандата му, но само по-интересните или показателни записки. И въпреки това, си остава дневник – сбор от кратки лични вметки, без допълнително описание или анализ на събитията. Може би ако към всяка бяха добавени и историческа бележка и някакъв анализ на политолог или икономист за това или онова решение или ситуация книгата щеше да е по-интересна или полезна за мен… Но така книгата предоставя само поглед в личния живот и виждания на Рейгън – и то по начин, който не би заинтересувал даже фен като мен – и съм длъжен да призная, че не можах да прочета даже 1/4 от нея.

Издадена на български: не