Aвтор: Хенрик Сенкевич
Информация в Goodreads
Оценка: 4/5 :)

В съвремието битуват различни легенди относно Африка и историята на този континент. Политически коректната версия е, че от време оно местното население там е водело простичък и щастлив живот, в хармония с природата, докато не са дошли злите европейци с техните армии, колонизирали са туземците, избили са ги, поробили са ги и са изсмукали ресурсите на континента, оставяйки вмирисаната нечовешка дупка, която е той сега. За тези от вас, които вярват на това, Стас и Нели на Хенрик Сенкевич (а и всяка историческа книга с факти по въпроса относно миналото на Африка), ще бъде доста голяма изненада…

В тази иначе детска книга, Сенкевич, който е живял в началото на миналия век, когато европейците все още са се гордеели с цивилизацията си, а не са се покланяли и „дължали уважение“ пред „уникалната култура, обичаи и религия“ на всеки дивак с чалма или без, описва Северна Африка по време на въстанието на Махди през 1883 г., започнало в Судан, но обхванало околните държави и Египет. Кланета, грабежи, знаете как е с „въстанията“ в Африка сега, така е било и тогава, така е било и … от време оно.

Работата е там, че преди идването на европейците, Африка далеч не е била мирен континент. На него са се вихрели кървави конфликти между различните племена, някои от които са били с мащаба на истински войни. Създавани са огромни кралства, племенни армии са опустошавали и заробвали други племена. Войната и робството са били ежедневие за всеки африкански туземец и всички са тръпнели от страх пред племена като масаи и зулу, специализирали се във война – в грабеж и заробване.

Когато арабите навлизат в континента през средното средновековие, те разпространяват исляма в Северна Африка и започват да изнасят черни роби за Азия и Близкия Изток – роби, които купуват от племената, които ги ловят. Това създава известно раздвижване в статуквото в Африка – създава се търговска верига за роби, като в нейната основа стоят племенни вождове, най-често от племената живеещи по морското крайбрежие и на границите  на ислямските територии, чийто основен бизнес става ловът на роби и/или продаването на собствените им поданици в робство на арабите.

В това положение заварват Африка Португалската, после Испанската империи, Франция, Холандия и Белгия, които се присъединяват към робската тъговия и остават там с векове. Британската империя се появява по късно и в началото (17-18 в.) също търгува с роби, главно за колониите си в Ямайка и Америка. Но в началото на 19 в. в нея започва кампания за премахване на робството, която се разраства лавинообразно и към средата на века британският парламент не само едностранно обявява робството за незаконно по цялата Земя, но и налага на огромната си към момента флота, която владее океаните, да налага тази забрана.

Именно тази забрана на робството, от страна на Британската империя, е в основата на неспирния й конфликт с исляма и арабския свят в Африка през 19 век. Липсата на черни роби означава загуба на огромни приходи за шейховете и султаните, загиване на цели сектори от икономиката, разчитащи на търговията с роби и робския труд. Този конфликт е еманацията на разликите в разбирането на света, която и до днес стои между Западния и Арабския свят.

А книгата Стас и Нели е хубава, прочетете я, даже да не сте деца. Тя е истинска, а не политически коректна.